Κώστας Σιάκος: έχουμε έτοιμες προτάσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις με το νέο εταιρικό σχήμα στην ενέργεια, για την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

 Κώστας Σιάκος: έχουμε έτοιμες προτάσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις με το νέο εταιρικό σχήμα στην ενέργεια, για την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

 

Παραγωγική η διετία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, με οργάνωση και δράση, παρά τους δύσκολους καιρούς με τη μεγάλη ανεργία που μαστίζει το χώρο της εργασίας.

Στον διετή απολογισμό των πεπραγμένων που έκανε ο πρόεδρος του ΕΚΦ Κώστας Σιάκος στη συνέντευξη του της 20ής Νοεμβρίου 2016, 

 επεσήμανε ότι ο χώρος της εργασίας χαρακτηρίζεται σήμερα από την μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία καθώς και την αδήλωτη εργασία. Κι όλα αυτά, λειτουργούν σε ένα  αντιαναπτυξιακό περιβάλλον που κάνει δυσκολότερη την εξεύρεση εργασίας.

Το εργατικό κέντρο Φλώρινας προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα στα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, χωρίς δογματισμούς, ομφαλοσκοπήσεις και εμμονές σε στείρες αντιλήψεις του παρελθόντος, που σήμερα βρίσκονται μακράν της πραγματικότητας.

Η νέα φιλοσοφία που κυριαρχεί στο ΕΚΦ είναι η καθημερινή προσπάθεια της εξασφάλισης των θέσεων εργασίας, τη δημιουργία νέων και την προστασία των αμοιβών των εργαζομένων. Κι αυτό γίνεται κυρίως με μελέτες των προβλημάτων, με προτάσεις για την ανάπτυξη, η οποία θα φέρει θέσεις εργασίας και την αποστασιοποίηση του από θέσεις και πρακτικές του παρελθόντος, που μπορούσαν να προσφέρουν προβολή μόνο στα συνδικαλιστικά στελέχη, χωρίς κανένα όφελος στους άνεργους και τους εργαζόμενους. Κοντολογίς, σταμάτησε η «επαναστατική γυμναστική» εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων.

Στη νέα φιλοσοφία της διοίκησης του ΕΚΦ εντάσσεται  και η   ποιοτική αναβάθμιση των  παρεχόμενων  υπηρεσιών με την απόκτηση   Πιστοποίησης Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO9001:2008, πρώτο σε όλη την Ελλάδα. 

 Με απόφαση της διο΄λικησης δημοσιοποιείται έστω και μια  θέση  εργασίας, ώστε όλοι και όλες να έχουν το δικαίωμα σ’ αυτήν. Κι επειδή το 30% των αιτούντων συμπληρώνουν λάθος την αίτηση, η διοίκηση αποφάσισε να βοηθήσει στο ζήτημα αυτό συμπληρώνοντας την αίτηση οι υπηρεσίες του εργατικού κέντρου με την παρουσία των ενδιαφερομένων. Κι αυτό αποτελεί επανάσταση στην πληροφόρηση και την ενημέρωση των πολιτών στα εργασιακά ζητήματα, αποδίδοντας δικαιοσύνη χωρίς στεγανά πια.

Στο μεγάλο ζήτημα της ενέργειας το ΕΚΦ από καιρό είχε προτείνει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κάτι που γίνεται πράξη στην κατασκευή της ενεργειακής μονάδας «Μελίτη2». «Η πρόταση αυτή μιλούσε για την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΔΕΗ, για την δημιουργία ενός κοινού οργανωτικού σχήματος με συγκεκριμένη εταιρική μορφή, στο οποίο να συμμετέχει τόσο η ΔΕΗ όσο και η ιδιωτική πλευρά. Μιλούσαμε για σύμπραξη δημοσίου & ιδιωτικού τομέα που θα συμπεριλάμβανε τα ορυχεία ΒΕΥΗ 1 & Αχλάδα τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιωτικής εκμετάλλευσης καθώς και τα κλειστά ορυχεία της ΔΕΗ, ΒΕΥΗ & Κλειδί. 

Σήμερα λοιπόν βλέπουμε πως η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Ενέργειας. Βλέπουμε λοιπόν την σύμπραξη της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC που περιλαμβάνει τόσο την συνεκμετάλλευση των ορυχείων που αναφέραμε παραπάνω, όσο και την κατασκευή της 2ης μονάδας στη Μελίτη». 

 Το ΕΚΦ πρωταγωνιστεί και στις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας στην περιοχή μας, αφού έχει επεξεργασμένες προτάσεις για την υπογραφή των  επιχειρησιακών συμβάσεων και την προστασία των εργαζομένων  στο νέο επιχειρηματικό τοπίο.  «Έχουμε ήδη έτοιμες προτάσεις τις οποίες θα κοινοποιήσουμε στους εμπλεκόμενους μετόχους. Προτάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν 

-με εργασιακά ζητήματα (όπως συλλογικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας,  διαδικασία προσλήψεων), 

-με την συγκρότηση του Δ.Σ. (που θα πρέπει να υπάρχουν μέλη τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των εργαζομένων), 

-με τα αντισταθμιστικά οφέλη (πχ ποσοστό του μισθώματος των ορυχείων θα πρέπει να αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της απώλειας κοινοτικών κονδυλίων και ενισχύσεων από το πλασματικό ΑΕΠ)

-με τα περιβαλλοντικά ζητήματα (πχ μετεγκαταστάσεις οικισμών)».

 

Ο πρόεδρος του ΕΚΦ επεσήμανε τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα ορυχεία στα οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε «διαρκή ομηρία» απλήρωτοι με αβέβαιο μέλλον. «Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία βρίσκονται είτε απλήρωτοι είτε σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ομηρίας αναμένοντας τις αποφάσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης. Αυτή η εργασιακή ανασφάλεια προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην τοπική οικονομία και στον ακριτικό πληθυσμό της περιοχής μας» .

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Παρά τη συνεχιζόμενη επί πολλά έτη βαριά οικονομική κρίση που περνάει η  χώρα μας, δεν διαφαίνεται –τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον- κάποιας μορφής ανάπτυξη. Οι πολιτικές λιτότητας συνεχίζονται και αποτελούν βαρίδια τόσο για τον κόσμο της εργασίας όσο και για τον κόσμο της επιχειρηματικότητας. Η υπερβολική φορολόγηση του εισοδήματος, της ακίνητης περιουσίας αλλά και των ξένων επενδύσεων, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ κακό επενδυτικό περιβάλλον, που έχει βυθίσει την Ελλάδα στον πάτο της ανταγωνιστικότητας διεθνώς. Αυτό έχει άμεση επίπτωση και στον κόσμο της εργασίας. Αυξάνει την ανεργία και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις όπως τις ξέραμε στο παρελθόν. Πλέον η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία αποτελούν τον κανόνα στην εργασιακή καθημερινότητα.

 

Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, το ΔΝΤ έχει ανοίξει τα χαρτιά του και ζητάει αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει τεθεί από του Ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει. Δεν πρέπει να προχωρήσει όμως ούτε η αντιπρόταση της κυβέρνησης για πλήρη καθιέρωση της εκ περιτροπής εργασίας σαν αντιστάθμισμα των ομαδικών απολύσεων.

Πολύ σοβαρό, βέβαια, παραμένει και το θέμα της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας. Πρέπει να ενισχυθεί η Επιθεώρηση Εργασίας και να ενταθούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο.

 

Ως προς τον συνδικαλιστικό νόμο , δεν πρέπει να γίνει καμία περαιτέρω έκπτωση προς το χειρότερο. Πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός της λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά όχι υποβάθμισή του. Η υποβάθμισή του θα πλήξει ακόμα περισσότερο τον κόσμο της εργασίας.

Η σημερινή κυβέρνηση, αν θέλει να λέγεται ακόμα αριστερή, θα πρέπει να κινηθεί περισσότερο στη λογική της προάσπισης της εργασίας και της αντιμετώπισης της ανεργίας. Η υπερφορολόγηση και οι δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές δημιουργούν πολλές ρωγμές στην ήδη καταπονημένη αγορά εργασίας.

 

Η δημιουργική ασάφεια των περσινών διαπραγματεύσεων, η επιμονή στο δημοψήφισμα, τα capital controls και το “κλείσιμο” των τραπεζών από τη μια, και η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών από την άλλη να γυρίσουν την πλάτη στην Ευρώπη της Αλληλεγγύης και των λαών και να λειτουργήσουν εχθρικά και εκδικητικά, αναγκάζουν μια ολόκληρη χώρα και έναν περήφανο λαό να ζήσει στα όρια της ανέχειας.

Υπήρξαν δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για επαναφορά της 13ης σύνταξης, για καμία περαιτέρω μείωση στις συντάξεις, για «σκίσιμο των μνημονίων. Οι δεσμεύσεις αυτές ξεχάστηκαν  εν μια νυκτί εισάγοντας τη χώρα σε ένα τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο.

Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε άλλο σε αυτή τη λογική. Πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές επενδύσεις που θα δώσουν δουλειά  στον κόσμο. Μια δουλειά, όμως, με αξιοπρεπείς συνθήκες και αποδοχές.

 

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Υπουργεία  (ενέργειας, οικονομικών, εργασίας)

Οργανισμοί ΣΕΠΕ (έλλειψη προσωπικού),

ΟΑΕΔ (προγράμματα απασχόλησης, Θέματα πρώην ΟΕΚ, εργατικές κατοικίες (Λεχόβου, Αμυνταίου, – προτάσεις)

ΓΣΕΕ (εργασιακά ζητήματα, εξεύρεση χρηματοδότησης για προτάσεις σχετικές με ενημέρωση και υποστήριξη ανέργων & εργαζομένων)

ΙΝΕ ΓΣΕΕ πρόταση μελέτης για την μεγιστοποίηση του κοινωνικού-οικονομικού οφέλους και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού κόστους από την διαφαινόμενη συνεργασία ΔΕΗ-CMEC

ΔΕΗ

Συσκέψεις φορέων ενεργειακά (σεπ),

 

Απεργιακές κινητοποιήσεις:

4 Φεβρουαρίου, μεγαλειώδες συλλαλητήριο στη κεντρική πλατεία της Φλώρινας ενάντια στη ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου, νωρίτερα πραγματοποιήσαμε σύσκεψη όλων των συλλόγων – κοινωνικών – επαγγελματικών συλλόγων της περιοχής ώστε να συντονίσουμε και να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις εκλέγοντας επιτροπή αγώνα.

Σταθήκαμε δίπλα σε άλλες παραγωγικές δυνάμεις του τόπου (αγρότες) και τους στηρίξαμε στον δίκαιο αγώνα τους.

6 Μαΐου, κατά την ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου πραγματοποιήσαμε απεργία.

Εορτασμός Εργατικής Πρωτομαγιάς. Κυριακή 8 Μαΐου.

συλλαλητήριο ΕΚΦ (ΣΕΠ)

ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Τα σωματεία είναι τα βασικά κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού στους κόλπους τους εκφράζονται άμεσα όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, τόσο εκείνα που σχετίζονται με τις καθημερινές διεκδικήσεις και την ποιότητα των εργασιακών συνθηκών όσο και με συλλογικότερες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.

Στήριξη αυτών (αρχαιολογία, Αχλάδα, Τόττης, Δασεργάτες κ.ο.κ.)

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ – ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ

Νομοσχέδια προς διαβούλευση ( παρεμβάσεις για τα αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ αλλά και συμμετοχή στη διαβούλευση για πολλά νομοσχέδια όπως π.χ. το σχέδιο νόμου για τους δασικούς συνεταιρισμούς)

Κοινωνικής Αλληλεγγύης  ανάγκη στήριξης της πρότασης για αύξηση του αριθμού των ωφελουμένων στη Δυτ. Μακεδονία

Υπομνήματα: ΔΕΗ, Υπουργείο Ενέργειας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Δείγμα της νέας μας φιλοσοφίας και του ανοίγματος στην κοινωνία, αποτελεί και η πρωτοβουλία μας να βραβεύσουμε 3 επιχ/σεις της περιοχής που σε πείσμα των καιρών, ξεχωρίζουν, αναπτύσσονται και σέβονται τους εργαζόμενούς τους προσφέροντας ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον.

 

 

 

 

Μέχρι σήμερα τα περισσότερα στελέχη της περιοχής μας προέρχονταν από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υιοθετώντας και στη συνδικαλιστική τους δράση αντιλήψεις αρκετά μακριά από την πραγματική κατάσταση της αγοράς εργασίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, διαπιστώνοντας της απουσία της νέας γενιάς από τα συλλογικά πράγματα, καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια και έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό, η εκπροσώπηση των εργαζομένων από στελέχη προερχόμενα από τον σκληρά δοκιμαζόμενο ιδιωτικό τομέα, εμού συμπεριλαμβανομένου, ενεργοποιώντας και δημιουργώντας νέα πρωτοβάθμια σωματεία, με έμφαση στην εκπροσώπηση τους από νέους ηλικιακά εργαζόμενους. Βασικός μας στόχος είναι και θα είναι η ένταξη κυρίως νέων συναδέλφων σε όλους τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης.

Μέσω ευρύτερων συνεργασιών με επιστημονικούς φορείς όπως το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, το ΚΕΠΕΑ κτλ αλλά και με την επιλογή εξωτερικών συνεργατών με επιστημονική κατάρτιση με σκοπό την υποστήριξη και την τεκμηρίωση των θέσεων και των υπηρεσιών του κέντρου μας. Όπως γίνεται αντιληπτό, φιλοσοφία μας είναι η συγκρότηση μιας δυναμικής ομάδας (στελέχη, επιστήμονες, θεσμοί) που θα προωθεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω ενεργούς δράσης, το Ε.Κ.Φ., εκπροσωπώντας την πιο παραγωγική τάξη της κοινωνίας, έχει δυναμική παρουσία και ειδικό βάρος στη περιοχή μας, ως κοινωνικός εταίρος και οι απόψεις του λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.

 

 

ΑΝΕΡΓΙΑ

Δυστυχώς όμως όσο δυναμικοί συνδικαλιστικά και να είμαστε, θα σταθεί αδύνατο να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα όσο εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ίδιες πολιτικές λιτότητας. Αυτές οι πολιτικές είναι που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα ποσοστά ανεργίας σε όλες τις ηλικίες. Ειδικά στην Φλώρινα η ανεργία των νέων – στην πλειοψηφία τους πτυχιούχοι – έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Αυτή η μάστιγα της ανεργίας των νέων συμπολιτών μας έχει προκαλέσει έντονες αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές, δημογραφικές και πολιτικές επιπτώσεις. Μία από αυτές, που φαίνεται να εντείνεται τα τελευταία χρόνια, είναι η αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών προοπτικών στο εξωτερικό, προκαλώντας τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain). Αυτό παρατηρείται σε έντονο βαθμό και στην περιοχή μας.

Μεγάλη δυσκολία, ωστόσο, αντιμετωπίζουν και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνεργοι, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν εναλλακτικές επιλογές εκτός της απασχόλησης λόγω των οικονομικών υποχρεώσεων που φέρουν, σε αντίθεση με τους νέους που συχνά είναι προστατευόμενα μέλη οικογενειών. Επίσης, οι μεγάλης ηλικίας άνεργοι είναι δύσκολο να βρουν εργασία, ειδικά όταν προέρχονται από τομείς της οικονομίας που στο παρελθόν ήταν εκτεταμένοι και εξαιρετικά δύσκολα θα ανακάμψουν στο μέλλον ή ακόμα και αν αυτό συμβεί θα δημιουργήσουν λιγότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το παρελθόν, όπως για παράδειγμα ο κλάδος των κατασκευών. Παρατηρούμε, όμως, πως βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και οι άνεργοι που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότησή τους, τους οποίους ο επιχειρήσεις δύσκολα θα επιλέξουν να προσλάβουν χωρίς την παροχή κάποιων κινήτρων.

 

Το Εργατικό μας Κέντρο συμπληρώνει φέτος 75 ολόκληρα χρόνια παρουσίας στα συνδικαλιστικά, εργατικά και κοινωνικά πράγματα της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Πρόκειται για τρία τέταρτα ενός αιώνα στον οποίο συντελέστηκαν ίσως οι σπουδαιότερες αλλαγές στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. Όλα αυτά τα χρόνια το Ε.Κ.Φ. στάθηκε πιστός σύμμαχος και αρωγός όλων των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων της περιοχής, παρέχοντας πληροφόρηση και πάσης φύσεως υποστήριξη πάνω σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που μας απασχόλησαν.

Σεβόμενοι την ιστορία, τιμήσαμε την 75χρονη παρουσία του Ε.Κ.Φ. με σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με αποκορύφωμα τη μεγάλη αφιερωματική συναυλία του Αυγούστου στα πλαίσια των εκδηλώσεων του διεθνούς φήμης φεστιβάλ “ΠΡΕΣΠΕΙΑ”. Επίσης, προχωρήσαμε σε μια ερευνητική καταγραφή της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής και το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστεί ένα επετειακό λεύκωμα για τα 75 χρόνια της ιστορίας του Ε.Κ.Φ. (Δήμος Φλώρινας)

  • Συναυλία με το ωδείο Φλώρινας την Εργατική πρωτομαγιά
  • Σχεδιασμός & εκτύπωση επετειακού εντύπου
  • Σχεδιασμός & δημιουργία βίντεο για τα 75 χρόνια παρουσίας του ΕΚΦ
  • Συμμετοχή στις εκδηλώσεις “πολιτιστικός Αύγουστος” του δήμου Φλώρινας
  • Παρουσία της διοίκησης της ΓΣΕΕ με ταυτόχρονη συνέντευξη τύπου του προέδρου

Κόστος εκδηλώσεων : μηδαμινό

 

Σήμερα πλέον, ζώντας σε μια δύσκολη αλλά παράλληλα και σύγχρονη και απαιτητική εποχή έχουμε έναν ακόμα λόγο για να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Έχουμε καταφέρει να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας καθιστώντας το Ε.Κ.Φ. το πρώτο Εργατικό Κέντρο της Ελλάδας με Πιστοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO9001:2008. Η αναβάθμιση του ποιοτικού μας ρόλου στην κοινωνία ήταν για όλους αλλά και για μένα προσωπικά, σαν Πρόεδρος, μια επιτακτική ανάγκη για να μην κινδυνέψουμε να θεωρηθούμε παρωχημένοι. Η μηχανοργάνωση, η μηχανογράφηση και γενικότερα η αυτοματοποίηση των παρεχόμενων από το Ε.Κ.Φ. υπηρεσιών κρίθηκε απαραίτητη για την ίδια την επιβίωση της συνδικαλιστικής μας ύπαρξης. Γι’ αυτό και ΕΓΙΝΕ!

 

Σε μια εποχή όπου το συνδικαλιστικό κίνημα έχει απαξιωθεί από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται, η δική μας παρουσία πρέπει να είναι αισθητή. Προχωρήσαμε δυναμικά στην είσοδο στη νέα τεχνολογική εποχή αξιοποιώντας το Διαδίκτυο (ανανεωμένος ιστότοπος www.ekf.gr) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  (Facebook, youtube) για να ενημερώνουμε τους πολίτες για όλες τις νέες αλλαγές στα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, για προγράμματα κατάρτισης, για την εργασιακή εξέλιξη και σταδιοδρομία, για κοινωνικά θέματα αλλά και για όλες τις νέες θέσεις εργασίας καθώς πάγια τακτική μας είναι να μην μένει καμία θέση εργασίας στο συρτάρι”. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα όμως της χρήσης των τεχνολογικών και διαδικτυακών μέσων είναι, αναμφίβολα, η πολυπόθητη επικοινωνία με τους πολίτες. Έχουμε ανοίξει σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας και έχουμε φέρει τους συμπολίτες μας στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου εύκολα και γρήγορα. Αφουγκραζόμενοι τη φωνή των συμπολιτών μας και ειδικά των νέων συμπολιτών μας, γινόμαστε πιο παραγωγικοί συνδικαλιστικά.

Όλα τα παραπάνω τα εντάξαμε και χρηματοδοτήθηκαν από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (Ε.Α.Π.) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2012-2016 καταθέτοντας έναν άρτιο φάκελο. Όσον αφορά την προμήθεια του εξοπλισμού, αυτή έγινε με απόλυτη διαύγεια και διαφάνεια.

 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ:

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη που αφορά την περιοχή μας είναι και το μέλλον της παραγωγής ενέργειας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία βρίσκονται είτε απλήρωτοι είτε σε καθεστώς πλήρους εργασιακής ομηρίας αναμένοντας τις αποφάσεις των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης. Αυτή η εργασιακή ανασφάλεια προκαλεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην τοπική οικονομία και στον ακριτικό πληθυσμό της περιοχής μας.

Εμείς από την πλευρά μας «βγάζοντας τις παρωπίδες» που μας κρατούσαν αγκυλωμένους πίσω τόσα χρόνια, αναλύσαμε το περιβάλλον και κάναμε προτάσεις εφικτές, ρεαλιστικές και κοινά αποδεκτές που ως στόχο έχουν την διασφάλιση και  δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της περιοχής.

Σαφώς και η εξόρυξη λιγνίτη και η παραγωγή ηλεκτρισμού αποτελούν ουσιώδη πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας.  Ο ενεργειακός χαρακτήρας, όμως της περιοχής μας αποτελεί μοχλό ανάπτυξης αλλά και εστία ποικίλων αντιπαραθέσεων σε θέματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης όλων αυτών των κοιτασμάτων.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το ενεργειακό λεκανοπέδιο Φλώρινας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από ότι το λεκανοπέδιο Αμυνταίου-Πτολεμαίδας-Κοζάνης. Η διαφορά αυτή έγκειται στο ότι στην περιοχή μας υπάρχουν δημόσια λιγνιτικά κοιτάσματα τα οποία είναι υπό καθεστώς ιδιωτικής εκμετάλλευσης.

Ορυχεία – κοιτάσματα: Αχλάδας, Βεύης 1&2, Κλειδιού, Λόφων – Μελίτης

ΑΗΣ: Μελίτη Ι & άδεια παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ΑΗΣ Αμυνταίου

Από τον Μάρτιο του 2015 αναλύοντας τα δεδομένα με ρεαλισμό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις απορρέουσες υποχρεώσεις της χώρας από τις κοινοτικές οδηγίες, τις μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά βλέποντας το καθεστώς που επικρατούσε στη περιοχή τολμήσαμε και παρουσιάσαμε μια φιλόδοξη πρόταση στους αρμοδίους υπουργούς αλλά και στην διοίκηση της ΔΕΗ. Μια πρόταση που φιλοδοξούσε να αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις και να συγκεράσει τις διαφορετικές και πρακτικές λύσεις.  Η πρόταση αυτή μιλούσε για την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΔΕΗ, για την δημιουργία ενός κοινού οργανωτικού σχήματος με συγκεκριμένη εταιρική μορφή, στο οποίο να συμμετέχει τόσο η ΔΕΗ όσο και η ιδιωτική πλευρά. Μιλούσαμε για σύμπραξη δημοσίου & ιδιωτικού τομέα που θα συμπεριλάμβανε τα ορυχεία ΒΕΥΗ 1 & Αχλάδα τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιωτικής εκμετάλλευσης καθώς και τα κλειστά ορυχεία της ΔΕΗ, ΒΕΥΗ & Κλειδί.

Πιστεύαμε πως μια τέτοια λύση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναλειτουργία και την διάνοιξη των ορυχείων της Φλώρινας, δημιουργώντας αφενός, πολλές χιλιάδες, άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας και αφετέρου τις προϋποθέσεις κατασκευής της δεύτερης μονάδας στη Μελίτη δεδομένου του πλάνου της ΔΕΗ για απόσυρση, βραχυπρόθεσμα αρκετών μονάδων λόγω οικονομικού συμφέροντος και παλαιότητας. Επίσης, η πρόταση αυτή θα συνέβαλε στην ευθυγράμμιση της ελληνικής νομοθεσίας στις κοινοτικές απαιτήσεις όσον αφορά την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την εξόρυξη του λιγνίτη.

Σήμερα λοιπόν βλέπουμε πως η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Ενέργειας. Βλέπουμε λοιπόν την σύμπραξη της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC που περιλαμβάνει τόσο την συνεκμετάλλευση των ορυχείων που αναφέραμε παραπάνω, όσο και την κατασκευή της 2ης μονάδας στη Μελίτη.

Σε 1η φάση λοιπόν αισθανόμαστε δικαιωμένοι και γι’ αυτό άλλωστε χαιρετίσαμε άμεσα την επερχόμενη σύμπραξη. Κρατάμε βέβαια τις επιφυλάξεις μας μέχρι την οριστικοποίηση των λεπτομερειών αυτής της συμφωνίας.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως δεν σταματήσαμε εδώ, έχουμε ήδη έτοιμες προτάσεις τις οποίες θα κοινοποιήσουμε στους εμπλεκόμενους μετόχους. Προτάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν

  • με εργασιακά ζητήματα (όπως συλλογικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας,  διαδικασία προσλήψεων),
  • με την συγκρότηση του Δ.Σ. (που θα πρέπει να υπάρχουν μέλη τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των εργαζομένων),
  • με τα αντισταθμιστικά οφέλη (πχ ποσοστό του μισθώματος των ορυχείων θα πρέπει να αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω της απώλειας κοινοτικών κονδυλίων και ενισχύσεων από το πλασματικό ΑΕΠ)
  • με τα περιβαλλοντικά ζητήματα (πχ μετεγκαταστάσεις οικισμών).

Συνάντηση με πρόεδρο  της ΔΕΗ ενημερωθήκαμε σχετικά με το πλάνο αυτής της επένδυσης.

Βλέπουμε λοιπόν πως αυτό το σχήμα μπορεί να οδηγήσει την περιοχή μας σε αναπτυξιακή τροχιά (βλέπε εργοστάσιο κατασκευής έξυπνων μετρητών), χρειάζεται όμως και ιδιαίτερη προσοχή γιατί δεν είναι πάντα εύκολη η μετάβαση από μια αγροτική περιοχή να μετατραπεί σε βιομηχανική. Βέβαια τα λάθη που γίνανε στις όμορες περιοχές ελπίζω να μην γίνουν στην περιοχή μας. Επίσης η διεθνής εμπειρία μας δείχνει πως έχουν στηθεί ολόκληρες πόλεις στην Ευρώπη δίπλα σε μεγάλες εταιρείες (πχ. Αϊντχόφεν, κ.α.)

Οφείλω όμως να πω, πως όταν συντάξαμε και κοινοποιήσαμε την παραπάνω πρόταση, η αλήθεια είναι πως υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις, κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε πως λειτουργούμε σε βάρος της περιοχής. Εάν κάποιος κατάλαβε και υιοθέτησε την συγκεκριμένη πρόταση, αυτός είναι ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Σέλτσας, με τον οποίο είχαμε αλλά και έχουμε μια άριστη συνεργασία και κρατώντας χαμηλά τους τόνους, χωρίς τυμπανοκρουσίες και βήμα, βήμα φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Μέσα σε όλο αυτό το δυσμενές κλίμα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υποβιβαστεί περαιτέρω ο θεσμός του συνδικαλισμού. Αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα στον εργατοϋπαλληλικό κόσμο της χώρας. Παρά τις ομολογουμένως φοβερές δυσλειτουργίες του συνδικαλιστικού κινήματος των τελευταίων δεκαετιών, θα πρέπει να επιμείνουμε στην συλλογική διαχείριση των εργατικών ζητημάτων. Μόνο συλλογικά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα της εποχής.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, παρά τα προβλήματα, παραμένει δυναμικά στις επάλξεις των διεκδικήσεων και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχής να στηρίξουν τα πρωτοβάθμια σωματεία τους. Μόνο με την συλλογική εκπροσώπηση μπορούμε να πετύχουμε αυτά που διεκδικούμε! Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε παίρνοντας δύναμη από όλους αυτούς που πριν από εμάς έδωσαν το αίμα τους για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

 

Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και γεμάτος εμπόδια. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να τον διασχίσουμε.

 

Και να μην ξεχνάμε ότι χαμένη είναι μόνο η μάχη που δεν δόθηκε ποτέ!