Ημερίδα – «ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΠΗΓΑΣΟΣ»

Την παγκόσμια ημέρα υγείας 7 Απριλίου 2012, επέλεξε  ο αθλητικός σύλλογος «Πήγασος» Φλώρινας για την ημερίδα του «Πνευματική-Σωματική Υγεία μέσα από την άθληση».
Στην πετυχημένη ημερίδα συμμετείχαν κυρίως άνθρωποι του χώρου του αθλητισμού και της εκπαίδευση.
Συμμετείχαν και χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος.
Η έλλειψη ενημέρωσης, η ακινησία, ο «αμερικάνικος» τρόπος ζωής, χειροτέρεψαν την υγεία μας τα τελευταία χρόνια, κι αυτό επιβαρύνει την ποιότητα υγείας μας αλλά και το κόστος της. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με παχύσαρκα παιδιά, επεσήμαναν.

Ομιλητές της ήταν οι:
– Γάκης Δημήτριος, Δ/ντής – Χειρουργός μεταμοσχεύσεων ΑΧΕΠΑ Θεσ/νικης, Πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσ/νικης “Υγεία των Ελλήνων : Πού είμαστε ,τί είμαστε ,τί λάθος κάνουμε”
-Σαμαράς Νικόλαος, Ιατρός Ορθοπεδικός: “Άθληση και υγεία ”
– Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Αθανασιάδης εκπρόσωπος της Μητρόπολης Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας “Πνευματική υγεία και άθληση”
την Μητρόπολη Φλώρινας
Συντονίστρια ήταν  η Γραμματέας του Π.Α.Σ. Πήγασος Φλώρινας κ. Κηπουροπούλου Ευμορφία,  Φιλόλογος Διδάκτωρ Παιδαγωγικής
Στις δηλώσεις τους είπαν:
ΓΙΟΥΡΣΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, προπονητής του Α.Π.Σ. «Πήγασος» Φλώρινας
Πιστεύουμε ότι είναι απόλυτα συνυφασμένη η άθληση με την υγεία και η υγεία με την άθληση, όπως όλοι γνωρίζουμε, και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτή την ημερίδα για να πληροφορηθούν όλοι από έμπειρους και καταξιωμένους γιατρούς για την πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία.
Ερώτηση: Τα περισσότερα μέλη του Συλλόγου είναι νέα παιδιά που ξεκινούν ουσιαστικά τώρα τη ζωή τους. Πως βλέπετε την ανταπόκριση αυτών των παιδιών απέναντι στον αθλητισμό;
Απάντηση: είναι πάρα πολύ καλή και για να γνωρίζετε και εσείς από 4 χρονών ξεκινούν τα τμήματά μας και φτάνουν μέχρι 12 για να βάλουμε τις βάσεις του Συλλόγου μας και να κάνουμε τον αθλητισμό τρόπο ζωής. Δεν στοχεύουμε στον πρωταθλητισμό, αν και με σωστή δουλειά και προγραμματισμό θα έρθουν και οι πρωταθλητές, όμως πρωταρχικός μας στόχος είναι τα παιδιά να βιώσουν και να αγαπήσουν τον αθλητισμό και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΙΚΕΙΟΣ, Αρχιμανδρίτης Ι.Μ. Φλώρινας

Ερώτηση: Παγκόσμια ημέρα υγείας σήμερα και πέρα από το θέμα της άθλησης που διαπραγματεύεται ο Σύλλογος υπάρχει και το θέμα της ψυχικής υγείας που είναι εξίσου σημαντικό με τη σωματική.
Απάντηση: Σαφώς και είναι σημαντικό το θέμα της ψυχικής υγείας αλλά στον τομέα της πίστης μας θα λέγαμε ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αν υπάρχει και πνευματική υγεία. Συνδυάζοντας αυτά τα πράγματα η πνευματική υγεία δηλώνει ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε πνευματική εγρήγορση όπου χάνει τη μαλθακότητα και οτιδήποτε άλλο το οποίο τον οδηγεί σε κατάσταση ασθένειας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι και η πνευματική υγεία είναι ένα θέμα που συνδυάζεται άμεσα και με την άθληση και με την άσκηση και σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι γι’ αυτό και αυτό θα διαπραγματευτούμε στη σημερινή εισήγηση.
Ερώτηση: Η πνευματική υγεία είναι προϋπόθεση για τη σωματική;
Απάντηση: Σαφώς, πιστεύω ότι συνδυάζονται αυτά τα πράγματα και ως Έλληνες θα πρέπει να τα ξέρουμε από αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι «νους υγειής εν σώματι υγειή».