Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «5ο Prespa Off Road Trip 4χ4 στα χνάρια της αρκούδας αλλά και της ιστορίας!»

DCIM100MEDIADJI_0424.JPG

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «5ο Prespa Off Road Trip 4χ4 στα χνάρια της αρκούδας αλλά και της ιστορίας!» το τριήμερο, 24-26/06/2022, στα βουνά της Φλώρινας και της Πρέσπας. Την διοργάνωση φετινής εκδήλωσης, ανέλαβε η «Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δήμου Πρεσπών» υπό την Αιγίδα της Π.Ε. Φλώρινας, του Δήμου Φλώρινας και του Δήμου Αμυνταίου, την στήριξη της «Chatzichristos Racing team Florina» και της «Ελευθεράκης Express Service Φλώρινα».

  • Την Παρασκευή 24 Ιουνίου οι συμμετέχοντες οδηγοί αφού αναχώρησαν από την Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλα μέρη της χώρας  κατέληξαν στην Κεντρική Πλατεία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αμύνταιο, για ανασυγκρότηση και ενσωμάτωση συμμετεχόντων από άλλα μέρη (Αθήνα, Λάρισα, Βόλος, Γιάννενα, Σέρρες, Χαλκιδική, Κοζάνη, κτλ οι περισσότεροι μέλη διαφόρων κλαμπ 4χ4,). Εκεί τους υποδέχτηκαν με καφέδες, αναψυκτικά Ξινού Νερού και εδέσματα, η Αντιδήμαρχος κ. Ελένη Γυρίκη η οποία εκπροσώπησε τον Δήμο Αμυνταίου καθώς και ο Πρόεδρος Αυτοκινητιστών Ταξί Αμυνταίου κ. Κώστας Μελισανίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε τηλεφωνικά ο Δήμαρχος μέσω του πομπού της εκδήλωσης στα περίπου 35 πληρώματα.

Στην συνέχεια μέσω της παραποτάμιας διαδρομής του Σακουλέβα, κατέληξαν στην Φλώρινα όπου τους υποδέχθηκαν, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήριος Βόσδου, ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, η Αντιδήμαρχος κ. Σοφία Φουδούλη και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Κωνσταντίνος Ρόζας.

Στον σύντομο χαιρετισμό τους, οι κ.κ. Σωτήριου Βόσδου και του κ. Βασίλειου Γιαννάκη, εξήραν την προσπάθεια ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, από μία άλλη πλευρά, συνδυάζοντας το με επισκέψεις στα αξιοθέατα της περιοχής και την προσδοκία προσέλευσης ενός διαφορετικού τουριστικού κοινού στον τόπο μας με τις πάμπολλες ομορφιές και τα αξιοθέατα.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Δήμαρχος Φλώρινας προσέφερε τιμητική πλακέτα, στο μέλος της οργανωτικής επιτροπής, τον Φλωρινιώτη ραλίστα,  Τάσο Χατζηχρήστο, τόσο για τις εκπληκτικές επιδόσεις του, στο πρόσφατο Ράλι Ακρόπολις, όπου συμμετείχε για πρώτη φορά και κατέλαβε την 1η θέση στα οχήματα κάτω των 1600 κ.ε. με πολύ καλή θέση στην γενική κατάταξη,  όσο και τις συνεχείς διακρίσεις του τα τελευταία χρόνια αλλά και την συνολική του προσφορά στον μηχανοκίνητο αθλητισμό της Φλώρινας, αλλά και για το σημαντικό κοινωνικό του έργο.

Στην συνέχεια τα πληρώματα κατέληξαν στην πλατεία του Λαιμού Πρεσπών όπου συμμετείχαν στο πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική.

  • Το Σάββατο το πρωί 25/6/2022, τα πληρώματα, ακολούθησαν τον δασικό δρόμο από τον Άγιο Γερμανό, μέσα από ένα υπέροχο δάσος οξιάς, συνέχισαν στην αλπική ζώνη για να φτάσουν σε υψόμετρο 2.100μ περίπου όπου η πανοραμική θέα προς τις Πρέσπες κόβει την ανάσα.

Στην συνέχεια διασχίζοντας τον ορεινό όγκο του Βαρνούντα, κατέληξαν στις ανεμογεννήτριες με θέα την Φλώρινα και ολόκληρο των κάμπο και τα χωριά της, πήραν τον κάθοδο, προς το  Χ.Κ. Βίγλας Πισοδερίου όπου και πάλι το τοπίο αλλάζει σε πυκνό δάσος οξιάς.

Η συνέχεια είχε γεύμα, στο Ανταρτικό,  ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους αλλά με ένδοξο παρελθόν.

Το βράδυ τα πληρώματα απόλαυσαν το πανηγύρι στα Άλωνα Φλώρινας με την παραδοσιακή μουσική και τραγούδια της περιοχής.

  • Την Κυριακή 26/06/2022, ακολούθησαν μία μικρή διαδρομή στον λόφο του «Αγίου Ιωάννη» του Λαιμού και κατέληξαν στην υπό διάνοιξη συνοριακή διάβαση.

Στην διάβαση τους υποδέχθηκαν μηχανοκίνητα πληρώματα off road από την Βόρεια Μακεδονία.

Πάνω στην «μπάρα», έκοψαν την παραδοσιακή «Πογάτσα» (ειδικής κατασκευής ψωμί που προσφέρεται συμβολικά, μαζί με αλάτι, στους παραδοσιακούς γάμους), σαν μια συμβολική ένδειξη συμφιλίωσης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, αλλά και της σφοδρής επιθυμίας για την επίσπευση της διάνοιξης, με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα το Prespa Off Road Trip να γίνει τριεθνές όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να κάνουν το γύρω της μεγάλης Πρέσπας διασχίζοντας τις τρείς χώρες που μοιράζονται την λίμνη (Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία).

Στην συνέχεια, το κομβόι των αυτοκινήτων, διέσχισε την στενή λωρίδα γης μεταξύ των δύο λιμνών, επισκέφτηκε τα μνημεία των Ανταρτών, στην Πύλη και τον Πυξό, έφτασε στο Βροντερό, και μετά το Νοσοκομείο των Ανταρτών (Σπηλιά του Κόκκαλη) και κατέληξαν στο εγκαταλειμμένο χωριό Αγκαθωτό. Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή,  ενώ ακολουθώντας την παραλίμνια διαδρομή πάνω από τα ασκηταριά, με θέα τις Αλβανικές Ακτές, στο ακρωτήριο «Ρότι», το Βορειοδυτικότερο σημείο της χώρας, με θέα το τριεθνές και κατέληξαν στους Ψαράδες, όπου απόλαυσαν τα τοπικά εδέσματα.

Το απόγευμα άρχισε το ταξίδι τις επιστροφής των πληρωμάτων «φορτωμένα» με πλούσια συναισθήματα και εντυπώσεις!  Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους, για την άρτια οργάνωση, τις μαγευτικές διαδρομές, τις μοναδικές εμπειρίες και ξεναγήσεις με μία υπόσχεση, «σύντομα θα ξανάρθουμε, με τις παρέες, τους φίλους και τις ομάδες μας»,  ενώ ανυπομονούν να συμμετάσχουν στο τριεθνές Prespa Off Road που θα πραγματοποιηθεί μετά την διάνοιξη της συνοριακής διάβασης, όπως όλοι ελπίζουμε σύντομα.

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Στράτος Βασιλόπουλος – Συντονιστής