Τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου αφιερωμένου στον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Πισοδέρι

Ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Πισοδερίου και ο Δασικός Συνεταιρισμός Πισοδερίου υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών & Εορδαίας, διοργανώνουν Τελετή Αποκαλυπτηρίων Μνημείου αφιερωμένου στον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά,  του οποίου η κεφαλή ετάφη μυστικώς στο πολύπαθο Πισοδέρι, στις 18/19 Οκτωβρίου 1904, από τον ιερέα και μετέπειτα εθνομάρτυρα παπα Σταύρο Τσάμη.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πισοδερίου, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11:30 π.μ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Δασικού Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων Πισοδερίου, Παντελή Δάφα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, την ιδέα του μνημείου την είχε ο Αγιορείτης καυσοκαλυβίτης π. Γεώργιος κατά την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Πισοδέρι.

Έπειτα από αυτό οι δύο Σύλλογοι ζήτησαν από τον  τότε Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας Στέφανο Μπίρο να χρηματοδοτήσει το ψηφιδωτό με θετική απάντηση.

Στη συνέχεια το ψηφιδωτό ανατέθηκε σε Μοναχές Ιεράς Μονής στην Αλεξανδρούπολη με αποτέλεσμα την απεικόνιση  της παράδοσης της κεφαλής του Παύλου Μελά, από δύο οπλαρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα στον ιερέα του χωριού παπα Σταύρο Τσάμη και τον Μέγα Αλέξανδρο κρατώντας τη σημαία και φορώντας τη μακεδονική στολή να παραλαμβάνει τον ήλιο της Βεργίνας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ξεκινήσει με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητου ενώ θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα, ομιλία του Αρχιμανδρίτη Ειρηναίου Χατζηεφραιμίδη,  τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων θα προσφερθούν παραδοσιακά κεράσματα και θα παρουσιαστούν χοροί από τα τμήματα του Α.Μ.Σ . Πιδσοδερίου και του Φ.Σ.Φ «Ο Αριστοτέλης».