Αγιασμός 6ου ολοήμερου δημοτικού σχολείου Φλώρινας “Ίων Δραγούμης”

Με ξεχωριστή χαρά και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022, στο προαύλιο του 6ου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας «Ίων Δραγούμης». Τον Αγιασμό τέλεσε ο π. Χαρίτων, και στην  τελετή παρέστησαν ο Δήμαρχος Φλώρινας, κ. Βασίλειος Γιαννάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, κ. Κωνσταντίνος Ρόζας, η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, κ. Όλγα Μούσιου Μυλωνά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, κ. Μιχάλης Ρωμανίδης, η Πρόεδρος των Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, κ. Π. Τσίπουρα, αλλά και μεγάλος αριθμός γονέων των μαθητών μας.

Τα παιδιά πλημμύρισαν με τις χαρούμενες φωνές τους την αυλή του Σχολείου και παρακολουθήσαν με χαρά όλη την τελετή. Ο π. Χαρίτων ανέγνωσε τις ευχές του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ. Θεοκλήτου, και ευλόγησε όλους τους μαθητές, αγιάζοντας τον καθένα ξεχωριστά.

Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Ευγενία Γάκη, απευθυνόμενη σε όλους, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Με την τελετή του αγιασμού και τις ευλογίες της εκκλησίας που μόλις λάβαμε, με δημιουργικά σχέδια, όνειρα και ελπίδες, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος, σας υποδεχόμαστε σήμερα με χαρά και αισιοδοξία, και αυτό το μήνυμα θέλουμε να κρατήσετε στη μνήμη σας: ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να συμβάλουμε στον κύριο στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε παιδιού. Σε αυτό το έργο σας θέλουμε όλους κοντά μας. 

Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες,

για έναν ολόκληρο χρόνο θα συνυπάρχουμε πολλά άτομα μαζί σαν μια μεγάλη οικογένεια. Θα βρισκόμαστε δίπλα σας σε όλες τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες, τις χαρές και τις λύπες σας. Σε αυτή τη μεγάλη οικογένεια ο σεβασμός των δικαιωμάτων, καθώς και η αποδοχή της διαφορετικότητας των άλλων θεωρούνται αυτονόητα, όπως αυτονόητος θεωρείται και ο σεβασμός στον χώρο και τα εργαλεία που σας παρέχει το σχολείο. Είναι ευκαιρία σήμερα να θέσετε νέους στόχους και εμείς οι δάσκαλοί σας θα είμαστε μαζί σας για να σας στηρίξουμε και να σας εμπνεύσουμε, ώστε να αποκτήσετε εντιμότητα, υπευθυνότητα, πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των στόχων και των προσανατολισμών της Παιδείας. 

Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους  συμπαραστάτες, συνεργάτες και φίλους του σχολείου, που με την παρουσία σας σήμερα εδώ μας εμψυχώνετε και μας δίνετε δύναμη, ώστε, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες ευκαιρίες και εφόδια στους μαθητές μας χωρίς να τους στερήσουμε καθόλου την ελπίδα.

Νιώθω όμως, την ανάγκη να ευχαριστήσω ξεχωριστά εκ μέρους όλων θερμά τον κ. Βασίλη Γιαννάκη, τον Δήμαρχο της πόλης μας, που με την αποφασιστική παρέμβαση του κατέστησε δυνατό να λειτουργήσει το σχολείο μας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ύστερα από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό στην πόλη μας.

Πραγματικά, με συντονισμένες ενέργειες μέσα από σκληρή δουλειά και επώδυνη προσπάθεια, καταφέραμε να αναστήσουμε από τα συντρίμμια  το ιστορικό αυτό διαμάντι που μας φιλοξενεί και να προσφέρουμε πρωτίστως στα παιδιά μας, την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

Ο Δήμαρχός μας χωρίς λόγια πολλά, χωρίς θόρυβο και επαίνους,  χωρίς υστεροβουλία, με ασίγαστη ενεργητικότητα και αποφασιστικό θάρρος κατάφερε, όχι μόνο να μη μπει λουκέτο στο σχολείο μας, αλλά σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν την καλύτερη  κτηριακή υποδομή στους μαθητές μας, με ανθρώπινες, ασφαλείς και λειτουργικές σχολικές αίθουσες.»

Ακολούθως, ο Δήμαρχος, κ. Βασίλειος Γιαννάκης, ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στους μαθητές και διαβεβαίωσε ότι ως Δημοτική αρχή και με την ευαισθησία που τον διακρίνει, εφόσον είναι και ο ίδιος εκπαιδευτικός, θα βρίσκεται στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας και θα καταβάλει τη μέγιστη μέριμνα για τη βελτίωση των υποδομών, των σχολικών κτιρίων, υποστηρίζοντας τις λειτουργικές ανάγκες όλων των Σχολείων του Δήμου Φλώρινας, αλλά και κάθε εκπαιδευτική καινοτομία.

Τέλος, απηύθυνε τις εγκάρδιες ευχές της στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, κ. Όλγα Μούσιου Μυλωνά, τονίζοντας την ικανοποίησή της που στο Σχολείο θα λειτουργήσει το Αναβαθμισμένο Ολοήμερο Πρόγραμμα, που είναι μια καινοτομία της φετινής σχολικής χρονιάς.

Με ένα ξεχωριστό καλωσόρισμα για τους μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του Δημοτικού από τη Διευθύντρια, κ. Ευγενία Γάκη, και την προσφορά δώρων στα Πρωτάκια από την Πρόεδρο των Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας, κ. Π. Τσίπουρα, έκλεισε η τελετή του Αγιασμού και οι μαθητές με τη συνοδεία των δασκάλων τους πέρασαν στις σχολικές αίθουσες.

Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική, αποδοτική, ευχάριστη και πετυχημένη, βάζοντας ο καθένας και η καθεμιά από εμάς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, το δικό του μερίδιο συνεισφοράς για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Ευγενία Γάκη