Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο με τον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης-Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο

????????????????????????????????????

Την Πέμπτη της Αναλήψεως ήταν η τοπική γιορτή και πανήγυρη του Παραδοσιακού Οικισμού του Παλιού Αγίου Αθανασίου. Γιόρταζε ο τοπικός φερώνυμος Ναός, χτίσμα των αρχών του 1700, χαρακτηρισμένος από το 1995 ως διατηρητέο ιστορικό μεταβυζαντινό μνημείο.

Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, που είναι παλαιός γνώριμος και ένθερμος φίλος του χωριού και των κατοίκων του, αφού το επισκεπτόταν πολύ συχνά από τα χρόνια που ως Διάκονος συνόδευε τον Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεόκλητο και αργότερα ως Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως.

Να σημειωθεί ότι ο Άγιος Αθανάσιος και πέντε ακόμα οικισμοί της περιοχής Βεγορίτιδας του Ν. Πέλλας (Άνω και Κάτω Γραμματικό, Περαία, Ζέρβη και Ξανθόγεια) υπάγονται ως Ενορίες στη Μητρόπολη Φλωρίνης.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημ. Γάννου, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αηδονά, ο Βουλευτής κ. Γ. Καρασμάνης, ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Φίλιππος Γκιούρος, Αντιδήμαρχοι και νεοεκλεγμένοι Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και μεγάλο πλήθος προσκυνητών, κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες από Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Αμύνταιο, Άρνισσα κ.α.

Μετά το κήρυγμα για το πραγματικό νόημα της Θείας Αναλήψεως, που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στο εκκλησίασμα, ο κ. Ιουστίνος αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στις αναμνήσεις, τις διαπιστώσεις και τις συγκρίσεις του για τον Άγιο Αθανάσιο (Τσέγανη) και τους Τσεγανιώτες, πώς ήταν πριν από 25 χρόνια που τους πρωτογνώρισε και στη σημερινή εικόνα της μετεξέλιξης του χωριού.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ του Μητροπολίτου και του Ιερέα της τοπικής Ενορίας π. Γεωργίου Νάντση.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης με τη συνοδεία του και οι προσκεκλημένοι μετέβησαν στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου όπου παρεκάθισαν σε εκδήλωση που οργάνωσε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή. Εκεί τους καλωσόρισε ο εκπαιδευτικός και τοπικός ιστορικός συγγραφέας κ. Ιωάννης Παπαλαζάρου, οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού του Ναού της Αναλήψεως και παρέδωσε στον Μητροπολίτη κ. Ιουστίνο και στη συνοδεία του σειρές βιβλίων του από την τοπική ιστορία.

Παπαλαζάρου Ιωάννης