Γιορτάστηκαν τα ελευθέρια στο Αμύνταιο

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Αμυνταίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, 3 Νοεμβρίου με τη χορωδιακή συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, στην οποία συμμετείχε και ο ιστορικός – συγγραφέας Σαράντος Καργάκος, που πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου Δήμου Καραβά της Κύπρου, με επικεφαλής το Δήμαρχο Καραβά, ο οποίος στην ομιλία του με παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού ανέδειξε σημαντικά στοιχεία της ιστορίας που συνδέει τις δύο περιοχές, αφού υπήρχαν πολλοί εθελοντές από τον Καραβά που συμμετείχαν στον αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

 Την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Υπό συμμαχική κατοχή, Μακεδονικό Μέτωπο. Το χρονικό της απελευθέρωσης», όπου αναπτύχθηκαν επιστημονικές απόψεις για την περίοδο της απελευθέρωσης. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου.

Τη Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου γιορτάστηκε η απελευθέρωση της Κέλλης με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων, μαθητική παρέλαση και ομιλία για το χρονικό της ημέρας από τον συντοπίτη μας κ. Ηλία Χασιώτη.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την 6η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης του Αμυνταίου, με την επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Τ.Κ. Ροδώνα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών του Αμυνταίου και τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αμυνταίου και στρατιωτικής μπάντας.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις λειτούργησε η πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας της 9ης Ταξιαρχίας Πεζικού.

 Στις εορταστικές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης, ο Δήμαρχος του αδελφοποιημένου Δήμου Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου, οι επικεφαλής των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και φυσικά οι πολίτες του Δήμου Αμυνταίου.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 11 Νοεμβρίου με προβολή ντοκιμαντέρ του Χρήστου Σκούρα και στις 2 Δεκεμβρίου με παραδοσιακή και έντεχνη βραδιά με το μουσικό σχήμα ΕΥΦΩΝΟΝ.

 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για τις εκδηλώσεις είπαν:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΚΗΣ, περιφερειάρχης

Δυτικής Μακεδονίας

 

Η πατρίδα μας διέρχεται εξαιρετικά δύσκολες ώρες. Στη μνήμη των ηρώων που αγωνίστηκαν για νάμαστε ελεύθεροι, του μακεδονικού αγώνα και των βαλκανικών πολέμων και όλων των ηρώων μας, έχουμε υποχρέωση όλοι οι Έλληνες με όρους ενότητας, ομοψυχίας και ομοθυμίας να δράσουμε με ειλικρίνεια και καθαρότητα, να απομονώσουμε τους λαοπλάνους, να απομονώσουμε αυτούς οι οποίοι θέλουνε να δώσουνε μια εικόνα πλασματική της πραγματικότητας. Να απομονώσουμε αυτούς οι οποίοι θέλουν να δείξουν ότι τα πράγματα είναι εύκολα.

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και η κατάσταση στην όποια έχουμε φτάσει είναι δυσπραγής. Όλοι μαζί όμως μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τους λαϊκιστές, αυτούς που υπόσχονται τα πάντα χωρίς να μπορούν να συνδράμουν στο παραμικρό. Και είναι σίγουρο ότι μέσα από συστηματική προσπάθεια, από δράσεις στοχευμένες, από εργασία, από ιδρώτα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά και να ξεφύγουμε από την κρίση, δίνοντας στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο.

Έχουμε υποχρέωση αυτή τη δύσκολη περίοδο να προασπίσουμε τρεις μείζονες πυλώνες της λειτουργίας μας ως πατρίδα, της εθνικής μας ανεξαρτησίας, να στηρίξουμε το κράτος πρόνοιας και να είμαστε όλοι οι Έλληνες μια γροθιά. Να προασπίσουμε ενεργά τις δημοκρατικές κατακτήσεις, τη θεσμική δημο0λκκρατική λειτουργία, το δικαίωμα έκφρασης ακόμη και διαφορετικής γνώμης απ’ αυτήν που πιστεύει ο καθένας από μας.

Χωρίς λαϊκισμό, με ευθύνη , με υπευθυνότητα, είναι σίγουρο ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες μπορούμε να είμαστε νικητές. Και πάντοτε ελεύθεροι και περήφανοι για τους προγόνους μας, σίγουροι για το παρόν μας και αισιόδοξοι για το μέλλον μας.

 

ΜΑΚΗΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ,

Δήμαρχος Αμυνταίου

 Σήμερα είναι το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων  για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Μακεδονίας.

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για το Αμύνταιο, διότι είναι ημέρα ελευθέρωσης του Αμυνταίου. Σήμερα τιμήσαμε όλους αυτούς που θυσιαστήκανε στην περιοχή και μας την παραδώσανε ελεύθερη.

Είδαμε μια παρέλαση εξαιρετική, κι εδώ θέλω να ευχαριστήσω την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον στρατό που δώσανε μια ιδιαίτερη τιμή στην πόλη μας.

Αυτές τις μέρες πρέπει να τις τιμούμε όπως πρέπει και να γνωρίζουν τα νέα παιδιά ότι αγώνες που δίνονται πάντοτε φέρνουν αποτέλεσμα. έτσι και οι πρόγονοι μας δώσανε τον αγώνα και το αποτέλεσμα ήταν η απελευθέρωση.

Σήμερα η χώρα και η περιοχή μας βιώνει ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες. Πιστεύω ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε και από το παρελθόν ότι «εν τη ενώσει η ισχύς». Χρειαζόμαστε και σήμερα ομοψυχία, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουμε ως χώρα και να αποκτήσουμε ένα περιβάλλον άξιο για όλους.

ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, Μητροπολίτης

Πρεσπών Φλωρίνης και Εορδαίας

Η πατρίδα μας η Δυτική Μακεδονία και ολόκληρη η χώρα γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Ελληνικής Μακεδονίας από τον Τουρκικό ζυγό. Κι όλες οι πόλεις τιμούν ιδιαιτέρως το γεγονός αυτό και θυμούνται μετά δακρύων και συγκινήσεως ότι τα παιδιά της Ελλάδος τότε θυσιάστηκαν για τη Μακεδονία μας. κι εμείς οι κάτοικοι της Μακεδονίας, πρέπει να είμαστε συνεπείς, να ζούμε όπως πρέπει και ναγαπούμε τη Μακεδονία μας, να την υποστηρίζουμε  και να θυσιαζόμαστε γι’ αυτήν.

Εύχομαι να είμαστε πάντα ελεύθεροι.

Γιάννης Παπαϊωάννου

Δήμαρχος Δήμου Καραβά  Κύπρου

 

Με συγκίνηση μια αντιπροσωπεία του Δήμου Καραβά της Κύπρου παρευρίσκεται  στις εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει ο Δήμος Αμυνταίου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Έχουμε ξεχωριστή περηφάνια γιατί και η συμβολή των κυπρίων στους βαλκανικούς πολέμους ήταν αξιόλογη και σημαντική, με μια αναφορά στους Καραβιώτες εθελοντές που παραβρέθηκαν και πολέμησαν μαζί με τους Ελλαδίτες αδελφούς για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας και ο Ελληνισμός στο σύνολο του, εύχομαι οι πανανθρώπινες αξίες του Ελληνισμού να αναβιώσουν φωτεινές και ανόθευτες στις καρδιές όλων μας.

Εύχομαι κάθε καλό στην πόλη του Αμυνταίου και σε όλον τοπ Ελληνισμό.