Εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας στον Δήμο Φλώρινας

Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας διοργανώνουν ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Γραφείο Εθελοντισμού και η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Φλώρινας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας «Ελένη Δημητρίου», αλλά και με τις Κοινότητες Φλώρινας, Αμμοχωρίου, Κλεινών, Μελίτης και Περάσματος.

Στο πλαίσιο αυτό, θα υλοποιηθούν πέντε (5) ημέρες Εθελοντικής Αιμοδοσίας στο διάστημα 8-12 Μαρτίου ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους πολίτες να ενταχθούν στην κοινή προσπάθεια και να προσφέρουν αυτό το πολύτιμο δώρο ζωής!

Οι λεπτομέρειες αυτής της κοινής δράσης αναπτύχθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συνδιοργανωτές το βράδυ της Τρίτης.

Η Αντιδήμαρχος Φλώρινας κα Σοφία Φουδούλη – Τζώτζη τόνισε στην τοποθέτησή της: “Ο Δήμος Φλώρινας, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας που διαθέτει, προβαίνει σε στοχευμένες δράσεις προς όφελος των δημοτών μας. Μια τέτοια δράση είναι και η εθελοντική εβδομάδα αιμοδοσίας που θα λάβει χώρα στην πόλη της Φλώρινας και σε διάφορες Κοινότητες του Δήμου μας. Στόχος της δράσης είναι η συλλογή φιαλών αίματος για συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Καλούμε, λοιπόν, όποιον συμπολίτη μας μπορεί και επιθυμεί να προσφέρει λίγο από το αίμα του, να παρευρεθεί στους χώρους, όπου θα γίνονται οι αιμοληψίες. Σήμερα αυτή η ενέργεια μπορεί να αφορά κάποιον άλλο, αύριο ίσως αφορά εμάς ή κάποιον δικό μας! Σας ευχαριστώ και είμαι σίγουρη πως αυτή την κοινή δράση της Πρόνοιας, του Γραφείου Εθελοντισμού, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με το Παράρτημα Φλώρινας και των Προέδρων των Κοινοτήτων, ο κόσμος θα την αγκαλιάσει και θα την στηρίξει”.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας και υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού κ. Μιχάλης Χάτζιος υπογράμμισε: “Θα είμαι σύντομος, αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με αφορμή την εκδήλωση κατά της ΒΙΑΣ, που δυστυχώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε.

Με αυτήν την ευκαιρία θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες, που εξέφρασαν μέσω Δελτίων  Τύπου την συμμετοχή τους και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για δυναμική παρουσία στην πορεία κατά της ΒΙΑΣ, ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύντομα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά σημαντική και ελπιδοφόρα και επιτρέψτε μου να εξηγήσω το γιατί.

Από την ίδρυση του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου μας, επιθυμία και στρατηγικός μας στόχος ήταν και παραμένει η ενδυνάμωση του Εθελοντικού Κινήματος στον τόπο μας.

Ενδυνάμωση του εθελοντισμού και διάχυση του εθελοντικού έργου σε κάθε γωνιά του Δήμου μας. Σταθερή επιδίωξη μας, το αποτύπωμα του Εθελοντικού έργου να είναι ορατό παντού και να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες του Δήμου μας. Κινούμαστε σταθερά σε αυτόν τον άξονα. Είναι όμως προφανές ότι αυτό το εγχείρημα προϋποθέτει την ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών. Ο εθελοντισμός κινείται στις ράγες της κοινωνίας, με μία σταθερά:

Από τον άνθρωπο.

Με τον άνθρωπο.

Για τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν υφίσταται εθελοντισμός χωρίς την παρουσία των πολιτών, χωρίς την προσφορά των εθελοντών. Θέλουμε και καλούμε με κάθε ευκαιρία όλους τους πολίτες δίπλα μας. Ενεργούς και συμμέτοχους.

Το ίδιο κάλεσμα απευθύνουμε και σήμερα και για την συγκεκριμένη εθελοντική αιμοδοσία. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει σταθερά βήματα και σήμερα με την παρουσία των φίλων προέδρων των κοινοτήτων, Αμμοχωρίου,

Κ. Κλεινών, Μελίτης, Περάσματος και Φλώρινας, τους οποίους ευχαριστώ πολύ για την παρουσία τους, πραγματοποιείται ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου.

Ανοίγουμε ακόμη περισσότερο τα φτερά μας και αγκαλιάζουμε ένα μεγάλο τμήμα του Δήμου μας.

Το αγκαλιάζουμε και μας αγκαλιάζει με τη συμμετοχή του, μέσω των εκπροσώπων του, κ.κ. προέδρων.

Σήμερα, όλοι εμείς, ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

Ο ΕΕΣ – Παράρτημα Φλώρινας.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου μας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων οι οποίοι παρίστανται και συμμετέχουν, και το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου μας, στοχεύουμε στην εκπλήρωση ενός σκοπού, της ύψιστης κατά τη γνώμη μας εκδήλωσης εθελοντισμού, τη συγκέντρωση μονάδων αίματος για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών του Νοσοκομείου μας.

Σε αυτό το πλαίσιο και αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις δραματικές ελλείψεις αποθεμάτων αίματος οργανώνουμε από κοινού την 1η Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, από τις 8 έως τις 12 Μαρτίου 2022.

Πρώτος και κύριος στόχος είναι προφανώς η κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου μας σε αίμα.

Απώτερος και διαρκής σκοπός, η αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μας για την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα πεδία δράσης που μπορεί να κινηθεί το εθελοντικό κίνημα.

Θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη μας ικανοποίηση και χαρά για την παρουσία όλων των συντελεστών και των φίλων προέδρων, αφού θεωρούμε ότι η δική τους συμβολή θα είναι καθοριστική για την επιτυχία της Εβδομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Κλείνω με την προσδοκία και την βάσιμη ελπίδα, πως το πάνελ μιας επόμενης συνάντησης μας, θα ασφυκτιά από συνδιοργανωτές εθελοντικών δράσεων.

Τέλος, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άψογη συνεργασία στην πρόεδρο του ΕΕΣ – Παράρτημα Φλώρινας, κα Μπαφίτη Άννα.

Ευχαριστώ επίσης από την καρδιά μου τους αφανείς ήρωες, εθελοντές και εθελόντριες για την συνεχή και αδιάλειπτη προσφορά τους.

Επίσης, ευχαριστώ θερμά τους αγαπητούς φίλους, συναδέλφους προέδρους των κοινοτήτων, οι οποίοι συνδράμουν και υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την κοινή αυτή προσπάθεια”.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Άννα Μπαφίτη ανέφερε: “Θα ξεκινήσω εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια ευχή. Το ευχαριστώ σε εσάς, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που είστε πάντα δίπλα μας και που ανταποκριθήκατε και αυτή τη δύσκολη, χιονισμένη μέρα στο κάλεσμά μας. Η ευχή μου, αυτός ο πρώτος μήνας της Άνοιξης που ξεκινά σήμερα να φέρει λίγο περισσότερο φως και ειρήνη στον κόσμο μας.

Είναι η δεύτερη φορά μετά τον Οκτώβρη που ο Ερυθρός Σταυρός Φλώρινας και το Γραφείο Εθελοντισμού, με την πολύτιμη συνεργασία του Νοσοκομείου Φλώρινας «Ελένη Δημητρίου» και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Φλώρινας, ξεκινάμε την προσπάθεια για συγκέντρωση του πολυτιμότερου δώρου ζωής, του αίματος. Αυτή τη φορά, όμως, παρέχοντας και στους κατοίκους τεσσάρων ακόμη Κοινοτήτων του Δήμου τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε αιμοδοτικά κέντρα που βρίσκονται κοντά τους.

Η αιμοδοσία είναι παραδοσιακά μία από τις σημαντικότερες δράσεις του Ερυθρού Σταυρού διεθνώς. Είναι μεγάλη η χαρά μας που στην πόλη μας συμπράττουμε για αυτό τον σκοπό με φορείς και πρόσωπα τα οποία έχουν αποδείξει την κοινωνική ευαισθησία τους πολλές φορές στο πέρασμα των χρόνων. Ευχαριστούμε θερμά επομένως τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Υπεύθυνο του Γραφείου Εθελοντισμού, κ. Μιχάλη Χάτζιο, για το συνεργατικό πνεύμα, την οργανωτικότητα, και την ανιδιοτέλεια που έχει επιδείξει σε όλο αυτό το διάστημα της εργώδους προετοιμασίας μας. Κυρία Αντιδήμαρχε, κύριοι Πρόεδροι των συνεργαζομένων Κοινοτήτων Αμμοχωρίου, Κλεινών, Μελίτης, Περάσματος και Φλώρινας, κ. Προϊστάμενε της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, είστε σπουδαίοι συνεργάτες, όπως και κάθε ένας από τους πολλούς φορείς του τόπου μας που συστρατεύονται για τον κοινό σκοπό.

Στόχος όλων μας είναι να εμπεδωθεί στη συνείδηση κάθε ενήλικα σε αυτόν τον τόπο η συνήθεια να προσφέρει λίγο από τον χρόνο του κάθε τέσσερις μήνες. για να δώσει ένα δώρο ανεκτίμητο, που δεν αγοράζεται και δεν πωλείται.

Ξέρετε, περισσότερο από κάθε άλλο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε, η αιμοδοσία είναι μια υπόθεση win-win. Κερδίζω-κερδίζεις.

Από τη μια πλευρά, το αίμα μας μπορεί να δώσει ζωή στον συνάνθρωπο που χρειάζεται επειγόντως μετάγγιση. Και τώρα, περισσότερο από ποτέ, στην περίοδο της πανδημίας, το σπουδαίο αυτό αγαθό βρίσκεται σε δραματική έλλειψη. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί τι σημαίνει να χάνεις τον άνθρωπό σου επειδή δεν μπορεί να βρεθεί αίμα για να τον σώσεις.

Από την άλλη πλευρά, όποιος ή όποια δίνει αίμα εθελοντικά, ξέρει ότι μπορεί να το έχει πίσω σε ώρα ανάγκης για τον ‘ίδιο ή για τους συγγενείς του. Τόσο εμείς, όσο και το Γραφείο Εθελοντισμού επιστρέφουμε στο πολλαπλάσιο την προσφορά των αιμοδοτών μας. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα οφέλη για την υγεία των αιμοδοτών: Το αίμα που δίνουν ελέγχεται για πλήθος ασθενειών όπως το AIDS και η ηπατίτιδα πριν χορηγηθεί και εάν κάτι ανιχνευτεί, ο αιμοδότης ενημερώνεται, άρα είναι σε θέση να προλάβει χειρότερες εξελίξεις. Υπάρχουν πολλές μελέτες εξάλλου που συνδέουν την αιμοδοσία με τη μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης σοβαρών ασθενειών.

Πάνω απ’ όλα, όμως, δεν συγκρίνεται με τίποτα η χαρά της προσφοράς, αυτή που παίρνεις όταν ξέρεις πως έχεις βοηθήσει να σωθεί μια ζωή. Και ως Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού σε αυτόν τον τόπο, ξέρω καλά πια ότι οι άνθρωποί του είναι από κείνους που δεν λογαριάζουν χρόνο, ενέργεια και χρήμα για να προσφέρουν στον ευάλωτο συνάνθρωπο.

Η αιμοδοσία είναι μια ασφαλής και όχι επώδυνη διαδικασία, σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Μπορώ να το βεβαιώσω και προσωπικά, αφού η ίδια είμαι επί πολλά χρόνια τακτική αιμοδότρια. Όσοι και όσες θα προσφέρουν αίμα, ας κοιμηθούν καλά το προηγούμενο βράδυ, ας μην καταναλώσουν αλκοόλ, ας πάρουν ένα καλό πρωινό και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τίποτα.

Θέλω να είναι ξεκάθαρο ακόμα ότι η αιμοδοσία θα γίνει σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου στο Νέο Πάρκο και στις Κοινότητες, με φροντίδα για την τήρηση όλων των μέτρων κατά του covid από την Προϊσταμένη της Νοσηλευτικής μας Υπηρεσίας κ. Γρατσία, καθώς και τις εθελόντριες και τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Περιμένουμε κάθε ευαισθητοποιημένο άνδρα να είναι παρών, κάθε ευαισθητοποιημένη γυναίκα να είναι παρούσα στις αιμοδοσίες μας, που διαρκούν από την Τρίτη 8 έως το Σάββατο 12 Μαρτίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε ανακοινώσει.

Είναι δέκα λεπτά από τη ζωή μας, για μια ζωή!

Πυξίδα μας ας είναι η φράση του Emerson: «Γνωρίζετε ότι ακόμα και μια ζωή έχει αναπνεύσει καλύτερα επειδή έχετε ζήσει. Αυτό είναι επιτυχία».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αμμοχωρίου κ. Παύλος Αλεξιάδης αναφέρθηκε σε ενδιαφέροντα στοιχεία για την αιμοδοσία και τις ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα μας.

Στη συνέντευξη παρόντες ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φλώρινας κ. Κωνσταντίνος Ρόζας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Φλώρινας κ. Θανάσης Κάτης και ο υπεύθυνος της Τράπεζας Αίματος Αμμοχωρίου κ. Παναγιώτης Μαβίδης.

Οι ημέρες και οι χώροι διεξαγωγής των αιμοδοσιών είναι οι εξής:

  • Τρίτη 8 Μαρτίου: Φλώρινα, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δήμου
  • Τετάρτη 9 Μαρτίου: Κ. Κλεινές, πρώην Ιατρείο
  • Πέμπτη 10 Μαρτίου: Αμμοχώρι, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Κοινότητας
  • Παρασκευή 11 Μαρτίου: Μελίτη, Κοινότητα
  • Σάββατο 12 Μαρτίου: Πέρασμα, πρώην Δημαρχείο

Ώρες αιμοληψιών: από τις 9.00 έως τις 13.00.

Για την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των αιμοδοσιών, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν, εάν το επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση https://forms.gle/wuMovyahJtYRFH3D9. Εάν αντιμετωπίζουν δυσκολία ως προς τη συμπλήρωσή της, μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλ. 6970716108 ή να προσέλθουν απευθείας τη μέρα της αιμοδοσίας.

Οι αιμοληψίες θα διεξαχθούν αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.