Εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

 

Με την κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων τιμήθηκε η επέτειος του Πολυτεχνείου.

Αυτό που τονίστηκε είναι, ότι το σύνθημα των εξεγερμένων στο Πολυτεχνείο για ψωμί, παιδεία, ελευθερία κοινωνική δικαιοσύνη, είναι πολύ επίκαιρο λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση με την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Στις δηλώσεις τους  είπαν:

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας

 

Με μια σειρά από εκδηλώσεις τιμήσαμε και φέτος την επέτειο του Πολυτεχνείου. Τιμήσαμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία αλλά και Δημοκρατία και Ανεξαρτησία. Μηνύματα τα οποία φέτος είναι πλέον επίκαιρα.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε όλα αυτά τα μηνύματα να ευαισθητοποιήσουν και να παραδειγματίσουν τους κυβερνώντες και την άρχουσα τάξη.

Αθάνατοι.

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΡΟΣ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φλώρινας

Θεωρούμε την σημερινή εκδήλωση ιδιαίτερα σημαντική. Απονέμουμε φόρο τιμής  σ’ αυτούς που πραγματικά αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των ανθρώπων, για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία και κοινωνική Δικαιοσύνη.

Είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, διότι η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση από τις επιβουλές της Τρόικας και των ευρωπαίων εταίρων μας.

Θεωρούμε ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη. Τα κοινωνικά προβλήματα έχουν μεγαλώσει. Η ανεργία έχει φτάσει στο 1.350.000. η περιοχή της Φλώρινας έχει ανεργία πάνω από 40%, κι /όλα αυτά τα θέματα είναι κοινωνικά.

Πρέπει το κράτος να αλλάξει πολιτική. Η ευαισθησία που υπάρχει σε όλα τα ζητήματα πρέπει να αναθεωρηθεί και ειδικότερα στα θέματα της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής δικαιοσύνης θέλουμε εδώ και τώρα αλλαγές.

Επίσης τα εργασιακά θέματα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν καταστρατηγηθεί, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα τριτοκοσμικό επίπεδο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είμαστε ισότιμοι εταίροι και αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, τότε τα πράγματα θα οδηγηθούν σε κοινωνικούς και άλλους αγώνες.

 

ΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ, Αντιδήμαρχος Φλώρινας

Το νόημα της εξέγερσης των νέων στο Πολυτεχνείο το 1973, είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε αυτή τη στιγμή, γιατί κάποιοι οι οποίοι αγωνίστηκαν για συγκεκριμένες ιδέες, για Ψωμί, παιδεία, Ελευθερία, δεν υπηρέτησαν αυτούς τους θεσμούς και δυστυχώς σήμερα κινδυνεύουμε να απολέσουμε πρώτα, πρώτα την Ελευθερία μας και μετά όλα τα υπόλοιπα αγαθά.

Ελπίζω να αλλάξει η νέα γενιά με νέους αγώνες όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση και πολύ γρήγορα να βρεθούμε εκεί που αξίζει στην πατρίδα μας.

 

ΝΙΚΟΣ ΛΥΠΙΤΚΑΣ, εκπρόσωπος νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ

Τιμούμε σήμερα τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, μια μέρα αφιερωμένη στα παιδιά που έδωσαν τη ζωή τους για τα οράματα τους, τα οποία σήμερα είναι πάρα πολύ επίκαιρα.

Σήμερα σε μια κοινωνία που την μαστίζει η κρίση, αγωνιζόμαστε για Ψωμί, Παιδεία, κι Ελευθερία.

 

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ, εκπρόσωπος σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος βρισκόμαστε εδώ, για να τιμήσουμε τους ήρωες εξεγερθέντες του Πολυτεχνείου, οι οποίοι τότε αγωνίστηκαν για την ελευθερία, για τα δικαιώματα των πολιτών. Τους τιμούμε με την κατάθεση στεφάνων, θυμόμαστε εκείνη την περίοδο και το μήνυμα που στέλνουμε στον κόσμο της εργασίας είναι ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει ενωμένοι και όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε τη νέα μορφή επίθεσης π[ου δεχόμαστε σ’ ότι έχει να κάνει με τις εργασιακές σχέσεις και με τα εργατικά δικαιώματα για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ο αγώνας συνεχίζεται προκειμένου να πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο.