Εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 3ου Γυμνασίου στο Βιβλιολογείο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Η 9η Φεβρουαρίου ανακηρύχτηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2017 Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, συνδέοντάς την με την ημερομηνία του θανάτου( 9 Φεβρουαρίου1857) του μεγάλου μας Εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Αυτή η ημέρα επιλέχθηκε για να πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Βιβλιολογείο»- το παραδοσιακό τυπογραφείο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα-  στο πλαίσιο της υλοποίησης του εκπαιδευτικού  προγράμματος του  Ομίλου του 3ου Γυμνασίου Φλώρινας με δράση την έκδοση σχολικής Εφημερίδας με τίτλο « ΕΥημερίδα» από μαθητές της Γ τάξης του σχολείου με επικεφαλής του ομίλου την κα Χριστίνα Καραγιάννη και την υπεύθυνη καθηγήτρια κα Χριστίνα Γκόλνα.

Με την βιωματική αυτή εκπαιδευτική επίσκεψη, οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον μέντορα της παραδοσιακής τυπογραφίας στο νομό κο Γρηγόρη Αλεξίου πώς λειτουργούσε η τέχνη της παραδοσιακής τυπογραφίας , πώς επιτυγχάνονταν η στοιχειοθέτηση και η σελιδοποίηση μιας εφημερίδας στο παρελθόν, γνώρισαν από κοντά τον μοναχικό αγώνα του παραδοσιακού τυπογράφου και εκτύπωσαν με τη βοήθεια του  κου Αλεξίου δείγμα τυπώματος.

Ήταν μία εξαιρετικά χρήσιμη βιωματική εμπειρία για μια τέχνη που χάνεται μέσα στον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό και την άψυχη τεχνολογία.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον κο Γρηγόρη Αλεξίου για τη φιλοξενία και ενημέρωση που παρείχε στους μαθητές μας , αλλά κυρίως για την τεράστια προσφορά του στα 50 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας του στην παραδοσιακή τυπογραφία.

Η Δ/ντρια                                 Η υπεύθυνη καθηγήτρια

Χριστίνα Καραγιάννη                            Χριστίνα Γκόλνα