Επιστολή του ΕΚΦ στον πρόεδρο της ΔΕΗ σχετικά με τη διατήρηση μειωμένων τιμολογίων

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στον τομέα της ενέργειας, βρίσκει το εργατικό δυναμικό της περιοχής μας όχι απλώς σε δυσμενή θέση αλλά σε μια τεράστια και δικαιολογημένη ανασφάλεια για το μέλλον του.

Τις τελευταίες μέρες δεκάδες συμπολίτες μας απευθύνθηκαν στο Εργατικό μας Κέντρο και μας ανέφεραν την αύξηση των χρεώσεων της ΔΕΗ ανά kWh από τις 3/12/2021 και εξής σε αντίθεση με την χαμηλότερη χρέωση που ίσχυε έως τότε. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το πρόγραμμα «ΔΕΗ my Home Enter» το οποίο αφορά μια μεγάλη πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών της ΔΕΗ και προέβλεπε έως τις 2/12/2021 χρέωση ρεύματος 0,10500 € ανά kWh ημέρας και 0,07897 € ανά kWh νύχτας. Από τις 3/12/2021 οι ανωτέρω χρεώσεις άλλαξαν και πλέον προβλέπουν χρέωση ρεύματος 0,18000 € ανά kWh ημέρας και 0,13000 € ανά kWh νύχτας. Με άλλα λόγια φαίνεται να υπάρχει ένας σχεδόν διαπλασιασμός των χρεώσεων.

Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μια σημαντική επιβάρυνση στις χρεώσεις ρεύματος για τα νοικοκυριά όλης της χώρας αλλά και της περιοχής μας. Οι συμπολίτες μας πελάτες της ΔΕΗ βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις αυξήσεις και οι περισσότεροι από αυτούς θα εκπλαγούν δυσάρεστα με τους επόμενους λογαριασμούς τους. Απέναντι σε αυτές τις χρεώσεις το ανταγωνιστικό περιβάλλον της ΔΕΗ προβλέπει χρεώσεις της τάξης των 0,05514 € ανά kWh ημέρας και των 0,03949 € ανά kWh νύχτας, ήτοι τις μισές και πλέον τιμές.

Αντιλαμβανόμενοι ότι η ΔΕΗ Α.Ε. είναι ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για την περιοχή μας και καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης, σας επισημαίνουμε το ανωτέρω ζήτημα και σας ζητούμε να επαναξιολογηθούν οι χρεώσεις ρεύματος για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να παραμείνουν τουλάχιστον στα επίπεδα προ της 3ης/12/2021. Οι κάτοικοι της περιφέρειάς μας σηκώνουν εδώ και δεκαετίες ολόκληρο το βάρος της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας αλλά και πλέον το βάρος της απολιγνιτοποίησης με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που έχει αυτή.

Ζούμε μια εν τοις πράγμασι απολιγνιτοποίηση εδώ και καιρό, η οποία αρχίζει να αφήνει πίσω της ανεργία και ανέχεια. Ας μην προστεθεί μια ακόμη οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους της περιοχής μας.

Κύριε πρόεδρε, ζητούμε από εσάς να βρείτε μια άμεση λύση στο ανωτέρω σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΑΚΟΣ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ