Η προσφώνηση του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη στην υποδοχή του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου

Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης υποδέχτηκε το μεσημέρι της Κυριακής 19 Νοεμβρίου, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, τον νέο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίο.

Κατά την προσφώνησή του ο κ. Γιαννάκης είπε αναλυτικά:

«Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολε,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ, μέχρι τώρα Τοποτηρητά της Ιεράς Μητροπόλεως μας

Πολυσέβαστε και πολυαγαπητέ Γέροντα μας Μητροπολίτη κ. Θεόκλητε,

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι Αρχιερείς,

Αξιότιμε εκπρόσωπε της Ελληνικής Κυβέρνησης Υφυπουργέ Εσωτερικών κ. Κωνσταντινίδη

Σεβαστοί Πατέρες,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Πολιτείας, της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας,

Φίλοι πολίτες της ακριτικής Αλεξανδρούπολης, πού συνοδεύετε στο άλλο άκρο της πατρίδας μας τον δικό σας άνθρωπο, τον δικό μας πλέον νέο ποιμενάρχη,

Κυρίες και κύριοι,

Με ενθουσιασμό και χαρά σάς καλωσορίζουμε στην γιορτή της Φλώρινας, στη γιορτή της τοπικής Εκκλησίας μας, στην ενθρόνιση του νέου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου.

Ιδιαιτέρως καλωσορίζουμε εσάς, Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε, και σας ευχαριστούμε θερμά για τη σημερινή παρουσία σας στην τόση σημαντική στιγμή για την ακριτική πόλη και Μητρόπολή μας.

Καλωσορίζουμε επίσης θερμά τον εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας, Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο και τον ευχαριστούμε για την τόσο τιμητική παρουσία του στην ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη μας. Σας παρακαλούμε, Σεβασμιώτατε, να διαβιβάσετε τις θερμές ευχαριστίες μας, το βαθύ σέβας και την αφοσίωση μας στον Πατριάρχη του Γένους μας κ. Βαρθολομαίο.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ.Ειρηναίε,

Ρίγη συγκίνησης, ειλικρινούς χαράς και ενθουσιασμού κατακλύζουν το νου και την ψυχή μας αυτή την ευλογημένη στιγμή, κατά την οποία αναλαμβάνετε το υπεύθυνο έργο της διαποίμανσης της ιστορικής και μαρτυρικής Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Η σημερινή μέρα αποτελεί σταθμό για ολόκληρη την τοπική κοινωνία της ακριτικής πόλης μας και της Μητρόπολης μας. Σας ομολογώ ότι αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή, που σας απευθύνω λόγια καρδιάς, πρώτιστα ως πιστός Φλωρινιώτης, και έπειτα ως Δήμαρχος της ιστορικής αυτής πόλης.

Σεβασμιώτατε,

την αγία αυτή ώρα, η Εκκλησία της Ελλάδος σας αποστέλλει και εσείς εισέρχεστε στην πόλη μας και στην Μητρόπολή μας, που από σήμερα γίνεται πόλη σας και Μητρόπολή σας. Εισέρχεστε στην Φλώρινα, εδώ στην βορειοδυτική μεθόριο της χώρας μας, εδώ που η Ελλάδα αρχίζει και δεν τελειώνει, εδώ που χτυπάει δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού και της Ορθοδόξου πίστης μας, εδώ, στα σύνορα της πατρίδας, στις Θερμοπύλες του Γένους. Έρχεστε σε έναν τόπο τον οποίο η Θεία Χάρη τον έχει προικίσει με μια μοναδική φύση, σε έναν τόπο ιστορικό με μακρά και στερεή παράδοση, πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, σε έναν τόπο πού στολίζεται με πράους, ευλαβείς και φιλότιμους ανθρώπους, που από εδώ και πέρα αποτελούν την δική σας οικογένεια.

Αναλαμβάνετε την πηδαλιουχία της Μητροπόλεώς μας, στην οποία έχουν διακονήσει ως ποιμενάρχες άξιοι και σπουδαίοι Ιεράρχες. Το τέλος του 20ου αιώνα βρήκε την ακριτική μας Μητρόπολη υπό την ποιμαντορία του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη, ενός δυναμικού, φλογερού και αγωνιστή ποιμενάρχη που υπηρέτησε τον τόπο με πάθος και αυταπάρνηση, κηρύττοντας τον Λόγο του Θεού, ανεγείροντας ναούς, Γηροκομεία, οικοτροφεία, ιδρύοντας φιλόπτωχα ταμεία, εκδίδοντας διαφωτιστικές εγκυκλίους, διανοίγοντας πνευματικώς τους ορίζοντες σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας επί 33 συναπτά έτη και αφήνοντας μια ανυπέρβλητη παρακαταθήκη, καταφύγιο παρηγοριάς και ελπίδας ες αεί.

Άξιος διάδοχός του, ο προκάτοχός σας και αγαπητός σε όλους μας πατέρας, πατέρας με όλη τη σημασία και βαρύτητα της λέξης, ο συνετός, ταπεινός, πράος και ανεξίκακος Θεόκλητος. Μια φωτισμένη προσωπικότητα, με απαράμιλλη εσωτερική ομορφιά και απύθμενη γενναιοδωρία ψυχής. Με λόγο ενωτικό, εμψυχωτικό και μεστό σοφίας. Αποτέλεσε για σχεδόν 24 έτη την πνευματική σηματωρό δύναμης, ανιδιοτέλειας και μεγαλοθυμίας για ολόκληρο το ποίμνιό του. Διέγραψε μια ολόλαμπρη πορεία, ως επικεφαλής της Μητροπόλεώς μας, μπολιάζοντας, με τρόπο πράο και μειλίχιο, την ορθόδοξη θεολογία στα φλέγοντα σύγχρονα κοσμικά ζητήματα, διανοίγοντας με παρρησία λόγου και ευρύτητα πνεύματος νέες προοπτικές επίλυσής τους. Συνέχισε με σεβασμό και συνέπεια το έργο του Αυγουστίνου και το επαύξησε. Επιτέλεσε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο, πρόστρεξε στους δυστυχισμένους, αγκάλιασε τους αναξιοπαθούντες, στάθηκε αρωγός- με υπομονή και κατανόηση- δίπλα στα προβλήματα του κάθε συνανθρώπου μας. Αγάπησε εμπράκτως τον τόπο μας και αγαπήθηκε. Στάθηκε δίπλα μας ως αληθινός πατέρας γι΄ αυτό και ρίζωσε για πάντα στις καρδιές μας. Και από αυτή την θέση του καταθέτουμε την ισόβια ευγνωμοσύνη μας και την βαθιά αγάπη μας.

Σεβασμιώτατε, νέε πατέρα μας,

Η πανηγυρική εκλογή σας στο ύψιστο αξίωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, μας γεμίζει ευγενή προσδοκία και ελπίδα, καθώς στο πρόσωπό σας αντικρίζουμε έναν άξιο ποιμενάρχη, έναν άξιο συνεχιστή της σπουδαίας πνευματικής και κοινωνικής πορείας της ιστορικής μας Μητροπόλεως. Αναλαμβάνετε το κοπιώδες, μα και θεάρεστο, έργο να είστε ο πρωτεργάτης της ανάτασης και ανάστασης των ανθρώπων αυτού του ευλογημένου τόπου, όπως άοκνα και ακατάπαυστα δια του προσωπικού τους παραδείγματος έπρατταν οι Προκάτοχοί σας.

Σε μια εποχή που οι προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο πληθαίνουν και ο κλυδωνισμός σε αξίες και ιδανικά γίνεται όλο και ισχυρότερος, είναι πιο αναγκαία από ποτέ η παρουσία φωτισμένων ποιμεναρχών. Σας γνώρισα πριν από μία περίπου δεκαπενταετία στην πατρίδα σας, την Αλεξανδρούπολη. Εκεί, διεπίστωσα το υψηλό μορφωτικό σας επίπεδο, τον προσηνή και ανυπόκριτο χαρακτήρα σας, την ακάματη εργατικότητά σας, την δυναμική ανθρωποκεντρική θεώρηση των γεγονότων, την αξιοθαύμαστη διοικητική και εκκλησιαστική πείρα σας. Αυτά πού γνώρισα τότε, και που εσείς φροντίσατε να τα αυξήσετε με την εργατικότητά σας, εγγυώνται μια καρποφόρα διακονία και την επιτυχή εκπλήρωση του πολυσχιδούς σας έργου.

Σεβασμιώτατε,

σε αυτή σας την πορεία δεν θα είστε μόνος. Ήδη, νομίζω ότι, παρά το εξωτερικό ψύχος της ημέρας, νιώθετε τον σεβασμό και την θερμή αγάπη του λαού της Φλώρινας, από την οποία περιβάλλεστε.

Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω πως και εμείς ως Δημοτική Αρχή πρόθυμα και απροσχημάτιστα θα βρισκόμαστε διαρκώς στο πλάι σας, ώστε από κοινού να δώσουμε διεξόδους στις αγωνίες των συνανθρώπων μας και να παράσχουμε στήριξη στους πιο αδύναμους και ευάλωτους συμπολίτες μας. Σε καιρούς ανασφάλειας, ατομισμού, σύγχυσης και υλισμού είναι ανάγκη -καθένας ανταποκρινόμενος στο θεσμικό του ρόλο- να προτάξουμε τις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης, της ανιδιοτέλειας και του σεβασμού στον συνάνθρωπο. Σας καταθέτουμε, λοιπόν, και δημοσίως, εδώ, στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, την ειλικρινή διάθεσή μας για συνεργασία, καθώς είμαι βέβαιος πως μοιραζόμαστε την ίδια θέληση και το ίδιο ενδιαφέρον για την πρόοδο και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Είμαι απολύτως βέβαιος πως τα επόμενα χρόνια θα αφήσετε με ολόλαμπρο τρόπο την προσωπική σας σφραγίδα στην σπουδαία πνευματική ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Με γενναιοδωρία και μεγαλοθυμία θα παράσχετε αδιάκριτα τα θεία δώρα της ευεργεσίας και της ευσπλαχνίας στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας και θα ενδυναμώσετε την πίστη και την ελπίδα καθενός και καθεμίας που το έχει ανάγκη.

Με τις σκέψεις αυτές σας υποδεχόμαστε και σας ευχόμαστε ολόψυχα έτη πολλά, έτη καλλίκαρπα. Να αρχιερατεύετε πάντοτε με τη χάρη και την ευλογία του πανάγαθου Θεού. Μαζί με τα αισθήματα ειλικρινούς αγάπης και σεβασμού, παρακαλώ ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και ανάμνησης της ξεχωριστής αυτής ημέρας να δεχτείτε αυτό το συμβολικό δώρο. Είναι ένα σετ σταυρεγκολπίου πάνω στο οποίο είναι αγιογραφημένη η ιερή εικόνα της Παναγίας της Πελαγονίτισσας, της προστάτιδας της πόλεώς μας, η οποία φυλάσσεται στον πληγωμένο από τον σεισμό Ναό της Αγίας Παρασκευής.

Κλείνοντας, επιθυμώ να ευχαριστήσω τον μέχρι τώρα Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαυίδ, για την άριστη συνεργασία μας κατά την περίοδο της τοποτηρητείας.

Σεβασμιώτατε Πατέρα μας,

καλωσορίσατε στην Φλώρινα μας, στην Φλώρινα σας.

Εκ μέρους όλου του Φλωρινιώτικου λαού αναφωνώ: «Άξιος».