Η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής του Δήμου Φλώρινας (φωτογραφίες και βίντεο)

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων και των Προέδρων και Συμβούλων των δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Φλώρινας, για την περίοδο 2024 – 2028.

Η τελετή έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας και χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Ειρηναίος. Ο Σεβασμιώτατος, αφού απηύθυνε θερμές ευχές προς όλους για μια γόνιμη και παραγωγική θητεία, δώρισε στον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη αντίγραφο του Ευαγγελίου στο οποίο ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του 1821.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων οι στρατιωτικές και λοιπές αρχές του τόπου και δημότες, ενώ χαιρετισμό απέστειλαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης και ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Σταύρος Παπασωτηρίου.

Ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης ανάφερε στην ομιλία του πως «σήμερα ορκίζομαι εκ νέου Δήμαρχος όλων των δημοτών του Δήμου Φλώρινας. Η εκλογική διαδικασία ανήκει οριστικά στο παρελθόν και σας διαβεβαιώνω πως κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ούτε διέκρινα, ούτε θα διακρίνω τους συνδημότες μου σε μεν και δε. Όλοι είναι ισότιμοι στο σχεδιασμό μας και κανείς δεν περισσεύει. Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, κυκλοφορούμε στους ίδιους δρόμους, αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, κάνουμε ίδια όνειρα».

Στη συνέχεια, ζήτησε από όλους «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές και τις μικροκομματικές αντιλήψεις προς όφελος του τόπου μας… Η κοινωνία έδειξε πως είναι έτοιμη για το βήμα μπροστά. Έδειξε ότι δεν έχει ανάγκη τον διχασμό, τον παλαιοκομματισμό και τον πολιτικό «ξύλινο» λόγο».

Ο κ. Γιαννάκης αναφέρθηκε ακόμα στους στρατηγικούς στόχους της νέας δημοτικής περιόδου και τόνισε: «Ποτέ δεν είδα την καρέκλα του Δημάρχου σαν αυτοσκοπό. Ποτέ δεν πίστεψα ότι είμαι ο αυτόκλητος σωτήρας του Δήμου Φλώρινας.  Ωστόσο, πάντα πίστευα πως μας αξίζει ένας Δήμος που έχει τη διάθεση να αναζητεί, να σχεδιάζει, να πετυχαίνει. Ένας Δήμος τολμηρός, που ενσωματώνει το αυτονόητο στην καθημερινότητά του χωρίς να φοβάται. Ένας Δήμος που βάζει υψηλούς στόχους, που συγκρούεται, αλλά και συζητά, που είναι επινοητικός και αποτελεσματικός».

Καταλήγοντας, συνεχάρη όλους τους εκλεγμένους και ευχήθηκε υγεία, δύναμη και προκοπή, υπογραμμίζοντας πως «σε αυτόν τον αγώνα που ξεκινά από σήμερα, σας θέλω όλους συμπαραστάτες. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον Δήμο μας  ακόμη καλύτερο, όπως αξίζει σε μας και στα παιδιά μας».

Αμέσως μετά την ομιλία, ακολούθησε η υπογραφή των πρακτικών ορκωμοσίας.

 

Η ομιλία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη

«Υψηλό αίσθημα τιμής και ευθύνης με διακατέχει σήμερα.

Ορκίζομαι Δήμαρχος του Δήμου Φλώρινας για δεύτερη συνεχή φορά μετά από την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συνδημοτών μας προς το πρόσωπό μου και τον συνδυασμό μας, στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, από την πρώτη Κυριακή, και με το πρωτόγνωρο για τον Δήμο μας ποσοστό του 53,5%.

Ευχαριστώ από καρδιάς κάθε συνδημότισσα και κάθε συνδημότη για την στήριξη και την αγάπη που μας έδειξε.

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Άγιοι Πατέρες, συνάδελφοι στον α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων, αξιότιμοι εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Πολιτικών και Κοινωνικών αρχών και φορέων,

Επίσημοι Προσκεκλημένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής και σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την παρουσία σας σε αυτή την ξεχωριστή τελετή.

Μια τελετή σεμνή ως προς τη διαδικασία, όπως ορίζει ο Κώδικας, σημαίνουσα, όμως, στα μηνύματα που εκπέμπει. Δίνουμε όρκο  ενώπιον του Θεού, στους πολίτες του Δήμου μας, στους νόμους και στους θεσμούς του Κράτους, για τίμια και ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων που καλούμαστε να υπηρετήσουμε.

Να εργαζόμαστε άοκνα και συνετά με μοναδικό σκοπό την ευημερία του τόπου και των ανθρώπων του.

Ιδιοτελή συμφέροντα, αλαζονεία και έπαρση δεν αρμόζουν.

Οφείλουμε να διατηρούμε την πολιτική με σεβασμό και σοβαρότητα στο ύψος που της αξίζει. Χωρίς να την ευτελίζουμε, χωρίς να την απαξιώνουμε.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η καθαρή εντολή της 8ης Οκτωβρίου, δεν αποτελεί λευκή επιταγή, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι για μένα μία έμπρακτη αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλαμε την παρελθούσα τετραετία, για να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης και προόδου του Δήμου μας.

Σήμερα ορκίζομαι εκ νέου Δήμαρχος όλων των δημοτών του Δήμου Φλώρινας.

Η εκλογική διαδικασία ανήκει οριστικά στο παρελθόν και σας διαβεβαιώνω πως κατά την άσκηση των καθηκόντων μου ούτε διέκρινα, ούτε θα διακρίνω τους συνδημότες μου σε μεν και δε. Όλοι είναι ισότιμοι στο σχεδιασμό μας και κανείς δεν περισσεύει. Αναπνέουμε τον ίδιο αέρα, κυκλοφορούμε στους ίδιους δρόμους, αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα, κάνουμε ίδια όνειρα.

Όπως πορεύτηκα στην τετραετία που ολοκληρώθηκε, έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι και στη νέα δημαρχιακή θητεία που ανοίγεται.

Υπηρετώντας αξίες και όχι αξιώματα, ιδέες και όχι ιδεολογίες.

Στην αφετηρία αυτής της καινούργιας δημαρχιακής θητείας και τα επόμενα πέντε χρόνια, έχουμε την ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ξεπεράσουμε τις διαχωριστικές γραμμές και τις μικροκομματικές αντιλήψεις προς όφελος του τόπου μας.

Επιλέξαμε να είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τον συνδημότη μας, με ήθος, με διαφάνεια, με κοινωνική ευαισθησία, με δικαιοσύνη, με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι καιροί και με ειλικρινή εκδήλωση ταπεινότητας.

Εύχομαι, οι ιδέες, η στάση και η δράση όλων να συμβάλλουν καθοριστικά προς την κατεύθυνση της διαρκούς αναβάθμισης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης για τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμαστε πολύ σκληρά.

Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, να φανούμε συνεπείς στις υποσχέσεις μας.

Η κοινωνία έδειξε πως είναι έτοιμη για το βήμα μπροστά. Έδειξε ότι δεν έχει ανάγκη τον διχασμό, τον παλαιοκομματισμό και τον πολιτικό «ξύλινο» λόγο. Οι πολίτες έκριναν προγράμματα και πρόσωπα.

Πλέον οι προκλήσεις της πραγματικότητας είναι εκεί έξω και μας περιμένουν. Κάθε πολιτικός και κάθε δημοτική παράταξη, υπηρετώντας το θεσμικό ρόλο που της αναλογεί, καλείται να συμβάλλει εμπράκτως στο συλλογικό καλό και όχι στην εκπροσώπηση ιδιοτελών συμφερόντων.

Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχουν αντίπαλοι, αλλά συναγωνιστές στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.

Οι ανούσιες αντιπαραθέσεις, οι ακραίες συμπεριφορές, οι προσωπικές αντιπαλότητες και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δεν έχουν καμία θέση ούτε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε και στον δημόσιο διάλογο.

Δεν μας επέλεξαν για αυτό οι πολίτες.

Προφανώς θα υπάρξουν και στιγμές που θα διαφωνήσουμε.

Άλλωστε, αυτή είναι η ομορφιά και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρώτα είμαστε πολίτες του ίδιου Δήμου, της διπλανής πόρτας, άνθρωποι με κοινές αγωνίες για τον τόπο που αγαπούν και θέλουν να προοδεύει.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από σύγχυση αξιών, αμφισβήτηση θεσμών και απαξίωση της πολιτικής ζωής, οι αιρετοί θα πρέπει να αποτελέσουμε πρότυπο σοβαρότητας και σεβασμού.

Μέτρο αφοσίωσης και παράδειγμα πολιτικού πολιτισμού προς την κοινωνία και τη νέα γενιά, η οποία προσδοκά από εμάς να θεραπεύσουμε την καταπονημένη της ελπίδα.

Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος αυτής της νέας διαδρομής, η οποία αρχίζει από σήμερα, όλοι μας θα είμαστε περήφανοι για τον θεσμό που υπηρετήσαμε.

Από το 2019, κάτω από δύσκολες συνθήκες, μέχρι και σήμερα έγιναν πολλά. Έργα, μελέτες, εντάξεις, εκδηλώσεις.

Φιλοδοξούμε τα επόμενα χρόνια με περισσότερη όρεξη, αυτοπεποίθηση, και γνώση πια, να γίνουν ακόμα πιο πολλά.

Ο Δήμος Φλώρινας να μπει οριστικά σε μια νέα εποχή. Να γίνει εξωστρεφής, πράσινος, λειτουργικός και συμπεριληπτικός.

Στρατηγικοί στόχοι της νέας αυτής περιόδου είναι:

  • Η ομαλή μετάβαση στην μετά λιγνίτη εποχή μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, των υποδομών, και του εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού της περιοχής,
  • Η ολοκλήρωση των εμβληματικών έργων που βρίσκονται σε φάση κατασκευής, ή έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση,
  • Η ανθεκτικότητα του δήμου σε κάθε είδους κρίσεις,
  • Η κοινωνική συνοχή,
  • Η κλιματική ουδετερότητα,
  • Η ανάπτυξη της καινοτομίας και η προώθηση περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών
  • Η διαρκής ανάδειξη των πολιτιστικών και ταυτοτικών στοιχείων του Δήμου.

Σεβασμιώτατε,

κυρίες και κύριοι,

Όλα αυτά που έγιναν μέχρι σήμερα στον Δήμο μας δεν έγιναν ούτε τυχαία, ούτε και εύκολα. Επιτεύχθηκαν χάρη σε μία διορατική, και με γρήγορα αντανακλαστικά  πολιτική, αλλά και στην συμβολή ανθρώπων.

Ποτέ δεν είδα την καρέκλα του Δημάρχου σαν αυτοσκοπό.

Ποτέ δεν πίστεψα ότι είμαι ο αυτόκλητος σωτήρας του Δήμου Φλώρινας.

Ωστόσο, πάντα πίστευα πως μας αξίζει ένας Δήμος που έχει τη διάθεση να αναζητεί, να σχεδιάζει, να πετυχαίνει. Ένας Δήμος τολμηρός, που ενσωματώνει το αυτονόητο στην καθημερινότητά του χωρίς να φοβάται. Ένας Δήμος που βάζει υψηλούς στόχους, που συγκρούεται, αλλά και συζητά, που είναι επινοητικός και αποτελεσματικός.

Για αυτή την πόλη και για αυτά τα χωριά παλεύουμε καθημερινά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω από καρδιάς και δημόσια:

τους υπαλλήλους του Δήμου αλλά και τους συνεργάτες μου γιατί στα χρόνια αυτά συνέβαλαν ουσιαστικά στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας, αναγκαζόμενοι πολλές φορές ο καθένας να αναλάβει αρμοδιότητες, καθήκοντα και ευθύνες 2 ή και 3 ανθρώπων.

Τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις και δράσεις του Δήμου και την παροχή άμεσης ενημέρωσης σε κάθε Φλωρινιώτη.

Τους αγαπημένους μου φίλους που ήταν πάντα δίπλα μου.

Την οικογένεια μου την Αθηνά, τον Νίκο, την Ευαγγελία, τον Θανάση η στήριξη των οποίων ήταν κομβικής σημασίας όλα αυτά τα χρόνια,

Είναι οι δικοί μου άνθρωποι που πάντα με παρακινούν να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό, μένοντας πιστός στις αξίες και τα ιδανικά μου.

Αγαπητοί μου νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Σύμβουλοι των δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου μας, σας συγχαίρω για την εκλογή σας και σας  εύχομαι υγεία, δύναμη και προκοπή.

Σε αυτόν τον αγώνα που ξεκινά από σήμερα, σας θέλω όλους συμπαραστάτες.

Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον Δήμο μας  ακόμη καλύτερο, όπως αξίζει σε μας και στα παιδιά μας!

Καλή αρχή!».