Κινητοποιήσεις αγροτών στη Φλώρινα

Ύστερα από κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, οι αγρότες της Π.Ε. Φλώρινας συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί με τα τρακτέρ τους στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Φλώρινας.

Στις 11:00 επιτροπή αγροτών αποτελούμενη από τους: Γεώργιο Μπέλλη, Κωνσταντίνο Ανδρεάδη, Αλέξανδρο Βαϊτσάκη, Αθανάσιο Βογλίδη, Δημήτρη Ιορδάνου και Αλέξη Πολυδωρόπουλο, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη στον οποίο επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους και εκείνος με τη σειρά του δήλωσε την στήριξή του στον αγώνα τους.

Έπειτα κατευθύνθηκαν με τα τρακτέρ τους στον αύλειο χώρο του κτιρίου της Π.Ε. Φλώρινας και συναντήθηκαν με τον Αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Τάσκα με τον οποίο συνομίλησαν για τα προβλήματα που τους απασχολούν και του έδωσαν αντίγραφο του ψηφίσματος διαμαρτυρίας. Ο κ. Τάσκας τους ενημέρωσε ότι θα είναι δίπλα στον αγώνα τους.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους κατέβασαν από την καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου μία μεγάλη μπάλα από άχυρα και την τοποθέτησαν στην είσοδο του κτιρίου.

Στη συνέχεια ανέβηκαν στα τρακτέρ τους και κορνάροντας αποχώρησαν από την Π.Ε. Φλώρινας. Πέρασαν από κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατευθύνθηκαν προς το τελωνείο της Νίκης όπου και κατέληξαν στήνοντας το μπλόκο τους.

Περίπου 30 τρακτέρ στοιχίστηκαν δεξιά και αριστερά του δρόμου αφού προς το παρόν δεν έχουν πρόθεση να κλείσουν τον δρόμο αλλά να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά.

Τα αιτήματα  είναι:

  1. Έργα υποδομής
  2. Μείωση του κόστους παραγωγής
  3. Εξάλειψη των ελληνοποιήσεων σε όλα τα γεωργικά προϊόντα
  4. Αλλαγή του κανονισμού ΕΛΓΑ που αφορά τους καύσωνες για τα φασόλια, το προανθικό στάδιο για τα μήλα, τις σύγχρονες ασθένειες και το εμβολιακό καθεστώς στην κτηνοτροφία, το δευτερογενές αίτιο που αποτελεί δικαιολογία για την μη αποζημίωση των πληγέντων
  5. Δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργάτες γης, με δικαίωμα στην επιδοτούμενη εργασία
  6. Αναμόρφωση του ΕΦΚΑ για κάλυψη ασθενειών – ατυχημάτων των αγροτών
  7. Ένταξη στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις των σιτηρών, καλαμποκιών, τριφυλλιών, αρωματικών φυτών, αμπελιών, πατάτας και ρεβυθιών
  8. Αναμόρφωση της ΚΑΠ μετά από διαβούλευση με τους φορείς αγροτών
  9. Πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης σύμφωνα με το 2022
  10. Ένταξη όλων των επιλαχόντων των σχεδίων βελτίωσης της Δυτικής Μακεδονίας λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης
  11. Απαγόρευση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε γεωργικές εκτάσεις – βοσκοτόπους και εγκατάστασή τους στις στέγες των κτιρίων
  12. Αποπεράτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης της Δυτικής Μακεδονίας
  13. μη ένταξη των αγροτών στα Επιμελητήρια
  14. Μη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων
  15. Παγετός, το κόστος θέρμανσης των οικογενειών μας που ανεβάζει επιπλέον κόστος διαβίωσής μας