Λαμπρή πατερική έκδοση “Το κατά Μάρκον Ευαγγέλιον” του Δημητρίου Π. Ρίζου

Αναδημοσίευση από τις εφημερίδες «Πρωινός λόγος» Τρικάλων (5/5/22) και «Τα Μετέωρα» Καλαμπάκας (13/5/22) της παρουσίασης του τελευταίου βιβλίου του Δημητρίου Ρίζου, Θεολόγου, «Το κατά Μάρκον Ευαγγέλιον»  από τις Φλωρινιώτικες εκδόσεις Λυδία Ι. Αριστείδου.

Την παρουσίαση έκανε ο κ. Γεώργιος Τσαγκούλης, επιχειρηματίας Τρικάλων, θερμός φίλος της Φλώρινας.

Λαμπρή πατερική έκδοση

Δημήτριος Π. Ρίζος

Το κατά Μάρκον Ευαγγέλιον

(Ερμηνεία Θεοφυλάκτου Βουλγαρίας)

Φλώρινα 2021, σελίδες 136

Ο Δημήτριος Π. Ρίζος είναι γνωστότατος, τόσο από την πλούσια συγγραφική του δραστηριότητα, όσο και από την πολύπλευρη άλλη διακονία του στην τοπική εκκλησία της Φλώρινας. Πολύ δίκαιος ο επαινετικός λόγος του οικείου Μητροπολίτη θεοκλήτου.

Τελευταία ο Δημήτριος Ρίζος μας χάρισε μια πρωτότυπη και σπουδαία εργασία. Πρόκειται για την ερμηνεία εις το κατά Μάρκον ιερό Ευαγγέλιο του Θεοφυλάκτου Βουλγαρίας (Migne PG 123, 492-681).

Παρατίθεται το αρχείο κείμενο του Ευαγγελίου κατά ενότητες και σε κάθε περικοπή ακολουθεί η ερμηνεία του Θεοφυλάκτου σε απλή γλώσσα. Έτσι οι αναγνώστες απολαμβάνουν το κατά Μάρκον Άγιο Ευαγγέλιο με μια σπουδαία πατερική εξήγηση, άνετη, κατανοητή και εποικοδομητική.  «θα έχουν στα χέρια τους μια εύληπτη ερμηνεία ενός Ευαγγελίου… που διακόνησε η γραφίδα ενός άξιου τέκνου της τοπικής εκκλησίας μας», υπογραμμίζει στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Θεόκλητος.

Ο συγγραφέας μετά τον Πρόλογό του, παραθέτει και τον βίο του Ευαγγελιστή Μάρκου από διάφορες πηγές.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η Φλώρινα έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τον Απόστολο Μάρκο. Το 2000 επανιδρύθηκε η Ιερά Μονή του Αγίου Μάρκου, έτους 1864, με ηγουμένη την Μαριάμ Τάμπα και 6 μοναχές.

Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε εγκάρδια τον Δημ. Ρίζο για τη νέα πολύτιμη προσφορά του, ευχόμενοι ολόψυχα πλούσια συνέχεια.

Γεώργιος Ν. Τσαγκούλης

Τρίκαλα