Μεγαλειώδης μαθητική πορεία για το ζήτημα της Μακεδονίας (φωτογραφίες & βίντεο)

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Για το εθνικό μας θέμα, της Μακεδονίας.

Με τη μεγαλειώδη πορεία στο κέντρο της πόλης μας ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Φλώρινας, την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018.

Η αυθεντική έκφραση της νεολαία μας και η αγάπη τους για την πατρίδα κατατέθηκαν στην πορεία που είχε παλμό, ενθουσιασμό, συνθήματα και τραγούδια.

Η απόφαση για κινητοποιήσεις πάρθηκε συλλογικά από τα δεκαπενταμελή συμβούλια όλων των σχολείων. Η οποιαδήποτε κατηγορία και συσχετισμός με ακραίες δυνάμεις έπεσαν στο κενό, αποδεικνύοντας  πως η αγνή εφηβική φωνή δεν  καθοδηγείται ούτε χαλιναγωγείται, ειδικά όταν πρόκειται για εθνικά θέματα.

Στο συλλαλητήριο που ακολούθησε διάβασαν τις ομιλίες τους οι: π. Επιφάνειος – εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητο, Ευθύμης Ψαλλίδας – Πρόεδρος του 15μελούς του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας, Αλέξανδρος Τσιγγέλης – Πρόεδρος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Φλώρινας στον χαιρετισμό του οποίου συμπεριλήφθηκε και η επιστολή μαθητή από την Κατερίνη ο οποίος τραυματίστηκε στη συγκέντρωση στο Πισοδέρι, Νικόλας Δημητριάδης – μέλος του 15μελούς του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας, Έξαρχος Τσομπανόπουλος – μέλος του 15μελούς του 3ου ΓΕΛ Φλώρινας, Αθηνά Μαβίδου μέλος του 15μελούς του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας, Αντώνης Ζαραβέλης – μαθητής του 1ου ΓΕΛ Φλώρινας ο οποίος εκφώνησε την επιστολή του Φ.Σ.Φ. «Ο Αριστοτέλης», Μαρία Χαραλαμπίδου – μέλος του 15μελούς του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας η οποία διάβασε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου.

Μετά το πέρας των ομιλιών πραγματοποιήθηκε πορεία ως το κτίριο της Π.Ε. Φλώρινας όπου παραδόθηκε το ψήφισμα στον Κωνσταντίνο Γέρου – Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών.

 

Χαιρετισμός του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλώρινας «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
προς τους μαθητές της Φλώρινας στο μαθητικό Συλλαλητήριο για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης ” Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ “απηχώντας τα συναισθήματα των εκατοντάδων μελών του, ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ την κινητοποίηση των μαθητών της Φλώρινας για το μείζον εθνικό θέμα της Μακεδονίας, που κορυφώνεται με το μαθητικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας (Τετάρτη 28 / 11 / 2018, στις 12.00).
Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας, για τη νεολαία της Φλώρινας, που δείχνει σε όλους μας τον δρόμο του ανένδοτου αγώνα μέχρι την ακύρωση της κατάπτυστης Συμφωνίας Κοτζιά-Δημητρώφ.
Τα μέλη της μεγάλης αριστοτελικής οικογένειας, όλοι οι Φλωρινιώτες, θα είμαστε, παρόντες στο μαθητικό συλλαλητήριο της Τετάρτης, για να καμαρώσουμε τα παιδιά μας, να τα στηρίξουμε με το χειροκρότημά μας στον ωραίο αγώνα.
ΥΓ.: καλούμε όλους τους ανευθυνοϋπεύθυνους, με πρώτο τον Υπουργό Παιδείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να δείξουν -επιτέλους!- στοιχειώδη σύνεση και να πάψουν την κατασυκοφάντηση ενός εθνικού αγώνα με την εφεύρεση ύποπτων κινήτρων και ακραίων υποκινητών. Τα παιδιά που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους είναι τα παιδιά των Ελλήνων, των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που πλημμυρίσαμε ειρηνικά τις πλατείες των πόλεων της Ελλάδας για να δείξουμε τη διαφωνία μας με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, και εισπράξαμε χημικά και απρόκλητη, ωμή αστυνομική βία. Τα παιδιά που βγαίνουν σήμερα στους δρόμους είναι τα παιδιά μας, και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, κομματικό εγκάθετο να τα στιγματίζει ως «φασίστες» επειδή νοιάζονται για την Πατρίδα. Έχει και η ιδιοτέλεια τα όριά της…
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Ραπτόπουλος – Χατζηστεφάνου
Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτριος Γ. Παπαδόπουλος

Η Ομιλία του Ευθύμη Ψαλλίδα, Προέδρου του 15μελούς του 2ου Λυκείου Φλώρινας
Αγαπητοί συμμαθητές-τριες,
Χαιρετίζω την παρουσία σας σε αυτήν εδώ τη συγκέντρωση, που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της πάνδημης κινητοποίησης των μαθητών των σχολείων της πόλης μας, οι οποίοι εμφορούνται από την αγάπη για τη Μακεδονία μας..
Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ για να διατρανώσουμε σε όλους τους τόνους ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!Είναι σημαντικό να τονίσω εδώ ότι όλοι οι μαθητές είμαστε ενωμένοι, απαλλαγμένοι από μικροκομματικές σκοπιμότητες! Τη στιγμή που βλέπουμε οι πολιτικοί μας να καπηλεύονται το όνομα της Μακεδονίας μας, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μένουμε αδρανείς..Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε αυτή την πρωτοφανή και προκλητική παραχάραξη της ιστορίας μας.
Αξιοποιώντας συνεπώς το μόνο Δημοκρατικό μέσο που έχουμε, αυτό της ειρηνικής διαμαρτυρίας, διαδηλώνουμε από την εσχατιά της Ελλάδας, από την ακριτική Φλώρινα την απόλυτη ΑΝΤΙΘΕΣΗ μας στην επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών και καλούμε την Κυβέρνηση να την αποσύρει.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να στείλω μήνυμα συμπαράστασης στους μαθητές του Γέρακα που αποβλήθηκαν επειδή τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» και να τους πω ότι είμαστε μαζί τους και δε θα πάψουμε κι εμείς να τραγουδάμε αυτό το τραγούδι που απηχεί την ιστορική, κοινώς αποδεκτή, πραγματικότητα!!
Εμείς οι μαθητές, διαπνεόμενοι από πατριωτικά συναισθήματα και με κριτική ματιά και σκέψη, με αγνό και καθαρό βλέμμα και άδολη ματιά, ζητάμε να εισακουστεί η στεντόρεια φωνή μας στους κυβερνώντες..
Τους λέμε: «Μη μας αγνοήσετε!! Σταματήστε να σφετερίζεστε τον πολιτισμό και να ξεπουλάτε την ιστορία της Μακεδονίας. Θα μας βρείτε μπροστά σας..Η Μακεδονία δεν ξεπουλιέται και δε χαρίζεται σε κανέναν. Η ένδοξη ιστορία αιώνων δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει βορά στις αρπακτικές διαθέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Δε θα το επιτρέψουμε αυτό!!
Αγαπητοί συμμαθητές .
Ζούμε στην εποχή των προκλήσεων των μεγάλων αλλαγών και των διεκδικήσεων ,στην εποχή που απαιτεί εγρήγορση ,ομοψυχία και γενναίες αποφάσεις . Η σημερινή μας μεγαλειώδης κινητοποίηση δίνει το στίγμα ότι η μαθητιούσα νεολαία της Φλώρινας έχει αφουγκραστεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η συμφωνία των Πρεσπών για την πατρίδα μας και στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όσους διαχειρίζονται τα εθνικά μας θέματα ότι θα πρέπει να είναι προσεχτικοί και να μην κάνουν βήμα πίσω σε όλα όσα μας κληροδότησαν οι πρόγονοι μας με τους αγώνες και τις θυσίες τους. Μεγαλώνουμε στη Μακεδονία, αγαπάμε τη Μακεδονία , αγαπάμε την Ελλάδα. Δεν είμαστε κομματικοποιημένοι, δεν ανήκουμε ούτε υποκινούμαστε από κανένα πολιτικό κόμμα. Είμαστε μαθητές , είμαστε η επόμενη μέρα και η συνέχεια της Ελλάδας και της ιστορίας της και έχουμε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά. Άλλοι διαμαρτύρονται καίγοντας το ιερό σύμβολο μας τη σημαία μας και καταστρέφοντας περιουσίες. Εμείς έχουμε τη σημαία μπροστάρη όχι γιατί μας έχει συνεπάρει το εθνικιστικό πάθος -όπως άστοχα κάποιοι θέλουν να μας βάλουν ταμπέλες- αλλά γιατί διαβάζοντας την αιματοβαμμένη ιστορία της Μακεδονίας μας έχουμε κρυστάλλινη και καθαρή άποψη για την ελληνικότητά της και δεν δεχόμαστε την παραχάραξη της. Αλήθεια, από πότε η φιλοπατρία θεωρείται φασισμός;

Αγαπητοί συμμαθητές..
Υψώστε τη φωνή σας να ακουστεί μέχρι την Αθήνα..Να καταλάβουν οι Κυβερνώντες ότι οι μαθητές της ακριτικής Φλώρινας δεν είναι άβουλα όντα που δέχονται παθητικά οποιοδήποτε τετελεσμένο!!!Θα βρίσκονται πάντοτε στις επάλξεις, έτοιμοι να φωνάξουν ότι «Η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!!
Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ!!!