ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ 2» ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΕΒΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΕΑΝ Α.Ε.

Σημαντική και άκρως ενδιαφέρουσα  η ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε το ΕΒΕ Φλώρινας σε συνεργασία με την ΕΤΕΑΝ ΑΕ για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον 2» την 1 Μαρτίου 2017 στο ΕΒΕ Φλώρινας.

Η αίθουσα ήταν γεμάτη και είχε καιρό να γίνει αυτό. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στην

αίθουσα έβλεπες νέα πρόσωπα και ελάχιστους γκριζομάλληδες. Αυτό σημαίνει ότι άλλαξε η γενιά της επιχειρηματικότητας, κι αυτό είναι παρήγορο ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη μικρή μας κοινωνία.

Το νέο πρόγραμμα που μπαίνει σε άμεση εφαρμογή δεν έχει καμιά σχέση με το προηγούμενο αφού, α) το όριο χρηματοδότησης αυξάνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ, β) η επιδότηση μπορεί να φτάσει και μέχρι 75%, γ) μηδενισμός σχεδόν του ρόλου της τράπεζας και δ) θα πιστώνεται από την τράπεζα ο λογαριασμός αυτού που έκανε τις εργασίες και όχι του δικαιούχου.

Να τονίσουμε ότι το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον 2» δεν ισχύει για τις επαγγελματικές στέγες και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτά όπως και για τις διεθνείς μεταφορές με αυτοκίνητα εκπονούνται προγράμματα που ενδεχομένως να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον.

Ομιλητής ήταν ο κ. Γαλιάτσος Κωνσταντίνος, πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. (εθνικό ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης).

Ο πρόεδρος του ΕΡΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης επεσήμανε ότι  στόχος του ταμείου είναι να επανεκκινήσει  την οικονομία με τα μέσα που διαθέτει και να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα.

Πως το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα βοηθήσει σημαντικά την περιοχή με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως στη μείωση των καυσίμων.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΓΑΛΙΑΤΣΟΥ

Το 2017 είναι η πιο ελπιδοφόρα χρονιά μετά από 7 χρόνια λιτότητας. Είναι ένα αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας.

Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει να επιδείξει παρόμοιο φαινόμενο 7 ή 8 χρόνων ύφεση.

Ήρθε η στιγμή να μπούμε στην ανάπτυξη η οποία θα έρθει αν τη βοηθήσουμε κι εμείς.

Το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει αρκετά προβλήματα. Άρα πρέπει με κάποιους άλλους τρόπους να το υποβοηθήσουμε. Κι εδώ το εθνικό ταμείο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης μπορεί να βοηθήσει.

Το ΕΤΕΑΝ λειτουργεί σε όλη την ΕΕ και στόχο έχει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 20 και 30% και για μια περιοχή όπως η Φλώρινα το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Το επόμενο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον 2» θα ξεκινήσει τον Απρίλιο προς Μάιο του 2017.

Αυτό το ταμείο μπορεί να δώσει διέξοδο γιατί η επιδότηση που δίνει φτάνει σε ποσοστό μέχρι και 70%. Το δε υπόλοιπο μπορεί να γίνει με δάνειο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, μηδενικό επιτόκιο για μια περίοδο πέντε ετών.

Το μέγιστο ποσό που μπορεί να πάρει κάποιος είναι μέχρι 25.000 ευρώ, ένα ποσό πολύ σημαντικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): κ. πρόεδρε, γνωρίζουμε όλοι ότι η μεγάλη αγκύλωση στην εφαρμογή των προγραμμάτων προέρχεται από το τραπεζικό σύστημα. Αυτά που λέτε είναι πάρα πολύ ωραία σε μία ομαλή οικονομία, σε μία ομαλή χώρα και όχι τη χώρα που βιώνουμε σήμερα. Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της μη δανειοδότησης των ενδιαφερομένων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν θα πάρω θέση σχετικά με τις αγκυλώσεις του τραπεζικού συστήματος. Ιδιαίτερα για το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον ε» είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ουσιαστικά όλη η διαδικασία αναλαμβάνεται από το ΕΤΕΑΝ. Από την τράπεζα απλώς θα εκταμιεύεται το δάνειο και θα πιστώνεται αυτόματα ο λογαριασμός αυτού ο οποίος θα αναλαμβάνει τις εργασίες. Όχι δικαιούχος του δανείου αλλά αυτός ο οποίος θα κάνει τις εργασίες.

Άρα λοιπόν η εμπλοκή του τραπεζικού συστήματος στο «εξοικονομώ 2» θα είναι οριακή. Θα παίζει το ρόλο της μεταφοράς των χρημάτων στον δικαιούχο αυτόν που έχει κάνει τις εργασίες. Και σχεδιάστηκε έτσι, για να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ(Τριανταφυλλίδης): το πρόγραμμα ισχύει και για τις επαγγελματικές στέγες και τις επιχειρήσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: όχι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν ισχύει και είναι μόνο για τις κατοικίες.

Είμαστε σε συζήτηση και με τα υπουργεία οικονομίας και ενέργειας να προχωρήσουμε για πρώτη φορά για ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο να αφορά τις επιχειρήσεις. Και μάλιστα αυτό το πρόγραμμα σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει από την ΕΕ ουσιαστικά θα έχει μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση απ’ ότι έχει το «εξοικονομώ2».

Υπάρχει κι ένας τρίτος τομέας εξοικονόμησης ενέργειας που είναι πιο σημαντική για τη χώρα μας και αφορά τα αυτοκίνητα. Συζητάμε με το υπουργείο μεταφορών είναι επιλέξιμο σύμφωνα με την ΕΕ και πιθανόν στο μέλλον να συζητήσουμε για ένα άλλο τοπίο που θα αναφέρεται στην εξοικονόμηση.

ενέργειας στα αυτοκίνητα. Δεν θα έχει καμία σχέση με απόσυρση αυτοκινήτων. Πχ για να κάνουν διεθνείς μεταφορές τα αυτοκίνητα πρέπει να έχουν κάποιες πιστοποιήσεις τις οποίες δεν έχουν σήμερα γιατί χρειάζονται αναβάθμιση.