Μεταμόρφωση:  Η εξέλιξη της σχέσης μας με τον Χριστό

Η Μεταμόρφωση του Χριστού δεν είναι ένα γεγονός που εμφανίζει την δύναμη Του. Κάτι τέτοιο φαντάζει τραγικό για την πορεία του κόσμου. Ένας Θεός που απλά προβάλλει την εξουσία Του, επιχειρώντας να επιβληθεί στους ανθρώπους.

Άλλωστε, ολόκληρη η δημιουργία βιώνει τ’ αποτέλεσμα της προσπάθειας του ανθρώπου να κυριαρχήσει έναντι των άλλων, ικανοποιώντας τους εγωισμούς του. Πόλεμοι, συγκρούσεις, καταστροφές, ταραχώδεις καταστάσεις, διαμορφώνουν την εξέλιξη του κόσμου.

Γι’ αυτό αν ο Χριστός απλά επιδεικνύει την δύναμη Του, με σκοπό τον εντυπωσιασμό των μαθητών. Εκβιάζοντας ταυτόχρονα την ελευθερία τους, ώστε να Τον ακολουθήσουν, ανακυκλώνει ακόμα περισσότερο την φθορά του κόσμου προς τον θάνατο. Ένας Θεός που απλά παρουσιάζει τ’ αυτονόητο, δηλαδή την δύναμη Του, δεν έχει να προσφέρει τίποτα απολύτως στον άνθρωπο.

Ωστόσο, ο Θεός είναι Αυτός που ήρθε ως Άνθρωπος μέσα στον χώρο και τον χρόνο μας. Εκείνος που ντύθηκε την δική μας φύση, εξερχόμενος από την Θεότητα Του για να μας συμπεριλάβει και πάλι σ’ αυτήν.

Γι’ αυτό και η Μεταμόρφωση, δεν δείχνει ένα θαυμαστό γεγονός, αλλά αποκαλύπτει την δόξα του Θεού, φανερώνει πως ακριβώς επιθυμεί ο Χριστός να εξελιχθούμε μέσα από την σχέση μας μαζί Του. Ουσιαστικά, ο Κύριος μας καλεί να εξελιχθούμε μετέχοντας στην Αγιότητα Του. Επιθυμεί να μας αποκαλύψει την δόξα Του.

Η Μεταμόρφωση του Χριστού, φανερώνει την εξέλιξη μιας σχέσης, αυτής του Θεού μ’ εμάς, όταν επιλέξουμε να είμαστε μ’ Εκείνον. Επιτρέποντας Του να μπει στην ζωή μας και να την αλλάξει, μεταμορφώνοντας την.

Καθώς ο Χριστός περιμένει να Τον καλέσουμε, την στιγμή που η ζωή θα εκπέμπει το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι ν’ ανέβουμε στο Θαβώρ μαζί Του. Γενόμενοι οικείοι και γνώριμοι. Ένα πρόσωπο το γνωρίζουμε στην ζωή μας, όταν το ζούμε και σχετιζόμαστε μ’ αυτό. Έτσι και τον Θεό, τον γνωρίζουμε την στιγμή που αποκτούμε σχέση μ’ Εκείνον, μόλις επιθυμήσουμε ελεύθερα να ζήσουμε την ζωή Του.

Γι’ αυτό το θέλημα του Θεού, οι εντολές Του δεν είναι ένα σύστημα κανόνων που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε κι υποχρεούμαστε ν’ εφαρμόσουμε. Αλλά σημεία που εκπέμπουν το μήνυμα πως θέλουμε να ζήσουμε με τον Χριστό. Κι οι αρετές που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε, γίνονται τα μέσα που μας φέρνουν πιο γρήγορα στην συνάντηση με τον Χριστό.

Όταν θέλουμε ένα πρόσωπο προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία επαφής, να του δείξουμε ότι επιθυμούμε να είναι παρών στην ζωή μας. Επιδιώκουμε να σχετιστούμε’ αυτό. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει, όταν ζούμε το θέλημα του Θεού, την στιγμή που οδηγούμε τα βήματα μας στις εντολές Του, στην εξάσκηση των αρετών, στην μεταμόρφωση της ζωής μας, όλα τα παραπάνω στέλνουν μήνυμα στον Χριστό να έλθει στην ζωή μας. Γινόμαστε οικείοι και γνώριμοι μαζί Του.

Σ’ έναν κόσμο που επιθυμεί να κυριαρχήσει, εξουσιάζοντας, που προσπαθεί ν’ εντυπωσιάσει κάνοντας θόρυβο. Έρχεται ο Χριστός κι αποκαλύπτει τον Εαυτό Του, μας καλεί ελεύθερα να Τον ακολουθήσουμε στην Μεταμόρφωση, ν’ αλλοιωθούμε από την παρουσία Του. Να γίνουμε οικείοι και γνώριμοι μ’ Αυτόν ζώντας Τον στην καθημερινότητα μας. Βαδίζοντας τον ίδιο δρόμο, ώστε να συναντηθούμε μαζί Του για ν’ ανέβουμε στο όρος Θαβώρ της καρδιά μας.

Τρυφωνόπουλος Γεώργιος

Θεολόγος Α.Π.Θ.