Ο Άγιος Αθανάσιος στον νέο Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Ειρηναίο

Από τον Ιωάννη Παπαλαζάρου, εκπ/κό-συγγραφέα

Επιτροπή του χωριού, με επικεφαλής τον ιερέα της τοπικής ενορίας π. Γεώργιο Νάντση, τον Πέτρο Βερυκούκη, τ. Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας, τον εκπαιδευτικό Ιωάννη Παπαλαζάρου και τον Χρήστο Νάντση, επισκέφθηκε τον νέο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίο για μια πρώτη γνωριμία και ευλογία.

Ο Μητροπολίτης κ. Ειρηναίος, δέχτηκε και άκουσε με πολλή αγάπη και προσοχή τα μέλη της επιτροπής, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής, των δύο οικισμών, του παλαιού και Νέου Αγίου Αθανασίου και των ιερών ναών τους. Υποσχέθηκε να επισκεφθεί και τους δύο οικισμούς, στα πλαίσια των υποχρεώσεων του προγράμματός του.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ένας από τους έξι οικισμούς της περιοχής Βεγορίτιδας (Άγιος Αθανάσιος, Ζέρβη, Ξανθόγεια, Γραμματικό, Άνω Γραμματικό, Περαία) οι οποίοι διοικητικά ανήκουν στον Νομό Πέλλας, αλλά ως ενορίες ανήκουν στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Οι υπόλοιποι οικισμοί της περιοχής Άρνισσα, Παναγίτσα και Δροσιά ανήκουν στη Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Οι έξι οικισμοί, ως ενορίες, ανήκαν στην Επισκοπή Μογλενών, η οποία συνεστήθη στα μέσα του 12ου αιώνα από τον Όσιο Ιλαρίωνα, πρώτο της Επίσκοπο, ανυψώθηκε στη συνέχεια ως Μητρόπολη Μογλενών και Φλωρίνης, αργότερα Φλωρίνης και Αλμωπίας ενώ για κάποια διαστήματα τους συναντούμε να ανήκουν στη Μητρόπολη Πελαγονίας (Μοναστηρίου).

Τον Ιούνιο του 1967 η εκκλησιαστική περιφέρεια Αλμωπίας, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αποσπάσθηκε από την Μητρόπολη Φλωρίνης και εντάχθηκε στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Εδέσσης και Πέλλης. Την μεταβολή αυτή δεν ακολούθησαν οι έξι οικισμοί της περιοχής Βεγορίτιδας και παρέμειναν στη Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

Τις ενορίες αυτές τις «ανακάλυψε» ποιμαντορικά ο αοίδιμος Μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης. Ο προκάτοχός του, Βασίλειος (1932-1967), λόγω πολέμων, κατοχής, εμφυλίου και προβλημάτων υγείας, ελάχιστες επισκέφθηκε στα 35 χρόνια της ποιμαντορίας του. Ο Αυγουστίνος, στη διάρκεια της ποιμαντικής του θητείας (1967-2000) τις επισκέφθηκε τουλάχιστον 2-3 φορές την κάθε μια. Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος (2000-2023) δεν παρέλειπε να τις επισκέπτεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του.

Ο νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος, από την ημέρα της ενθρονίσεώς του, με τις καθημερινές του επισκέψεις, ακροάσεις και επαφές, απέδειξε ότι είναι ο Ιεράρχης του ειλικρινούς πατρικού ενδιαφέροντος και της ανυπόκριτης αγάπης προς το ποίμνιο, της προσήνειας και της απλότητας στο λόγο, της ευγένειας και της αμεσότητας στην επικοινωνία. Η ακριτική Μητρόπολη του σοφού Αυγουστίνου Καντιώτη και του γλυκύτατου Θεόκλητου ποιμεναρχείται από άξιο διάδοχο.