Συλλογή κενών συσκευασιών αγροχημικών από ειδικό συνεργείο στον Δήμο Πρεσπών

Ολοκληρώθηκε στον Δήμο Πρεσπών η συλλογή κενών συσκευασιών αγροχημικών από ειδικό συνεργείο πιστοποιημένης εταιρείας που θα μεριμνήσει για την μεταφορά και την αδρανοποίησή τους. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή λόγω της απόστασης από το κέντρο ανακύκλωσης, αλλά απαραίτητη για την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων των Πρεσπών από το τοξικό περιεχόμενο των συσκευασιών.

Για την ασφαλή συγκέντρωση των κενών συσκευασιών, έχουν τοποθετηθεί  στα σημεία υδροληψίας που εξυπηρετούν την πλήρωση των βυτίων των αγροτών στον κάμπο, ειδικοί κάδοι και ενημερωτικές πινακίδες, με σαφείς οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται για την χρήση και την απόρριψη των συγκεκριμένων συσκευασιών, ώστε να αποτρέπονται διαρροές φυτοφαρμάκου στο έδαφος και κατ’ επέκταση στον υδροφόρο.

H μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτών και η συλλογή μεγαλύτερων ποσοτήτων συσκευασιών, θα συμβάλει στη μείωση του κόστους και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα συστήνεται, η απόρριψη των συσκευασιών να γίνεται αφού έχει προηγηθεί “τριπλό ξέπλυμα” με νερό στο δοχείο ψεκασμού, διαδικασία που εξασφαλίζει και την οικονομία των φυτοφαρμάκων για τον αγρότη και την αδρανοποίηση της κενής συσκευασίας για το περιβάλλον της Πρέσπας. Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στους ειδικούς κάδους στα σημεία υδροληψίας δεν πρέπει να τοποθετούνται  άλλου είδους  απορρίμματα.

Ο Δήμος Πρεσπών, ευχαριστεί ιδιαιτέρως την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών για τη δωρεά 14 νέων κατάλληλων κάδων στο Δήμο Πρεσπών, στo πλαίσιo του έργου “Prespa’s Green and Blue LifeLines”, που ενίσχυσαν σημαντικά την λειτουργικότητα των σημείων συλλογής κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.