Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας: Κανένα παιδί χωρίς φάρμακο και νοσηλεία!

Ο Σύλλογος Γυναικών Φλώρινας (μέλος  ΟΓΕ) εκφράζει την αγωνία και την αγανάκτηση των εργαζόμενων μητέρων που σε συνθήκες έντονης εποχικής γρίπης και έξαρσης των ιώσεων, εν έτει 2023, υπάρχει έλλειψη βασικών φαρμάκων για τα παιδιά μας.

Για «διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων» έκανε ξανά λόγο στις καθησυχαστικές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, την ίδια στιγμή που τα φαρμακεία έχουν στεγνώσει ακόμα και από τα πιο στοιχειώδη αναλγητικά φάρμακα και σιρόπια για παιδιά. Η κυβέρνηση μάλιστα από τη μία καμαρώνει για τους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους, που τάχα διασφαλίζουν την «ομαλή τροφοδοσία», και από την άλλη επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος των ελλείψεων σε σκευάσματα. Ταυτόχρονα εντείνει τους εκβιασμούς στον λαό για να αποδεχθεί τις αυξημένες τιμές στα φάρμακα προτάσσοντας τα συμφέροντα φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακεμπόρων. Ενώ περαιτέρω, αρνείται την ολοκληρωτική απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών», που αδειάζουν τα φαρμακεία στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους.

Το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων φαρμάκων για την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού είναι αποτέλεσμα της «χρόνιας νόσου» της καπιταλιστικής οικονομίας που διαμορφώνει το Φάρμακο ως πανάκριβο εμπόρευμα για τον λαό και ως μέσο απόσπασης τεράστιων κερδών από φαρμακοβιομήχανους και φαρμακέμπορους, είτε αυτοί έχουν την «έδρα» τους στην Ελλάδα είτε αλλού. Το Φάρμακο είναι εμπόρευμα και αυτό δεν αλλάζει ανάλογα με τον τρόπο που διακινείται στους ασθενείς, ιδιαίτερα με την ασφαλιστική κάλυψη. Η διακίνησή του ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς, όπου στόχος των εμπλεκόμενων είναι δυστυχώς η επίτευξη του μεγαλύτερου κέρδους. Ευθύνη για αυτά έχουν και όλες οι κυβερνήσεις που υμνούν τους κανόνες της αγοράς και αποδέχονται τη λειτουργία του φαρμάκου ως εμπόρευμα.

Είναι προκλητικό και τραγικό την στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει την εξάπλωση της γρίπης και με εγκύκλιο δικαιολογεί την απουσία των μαθητών από την εκπαίδευση, οι οικογένειες να αγωνιούν για το αν θα βρεθεί το αναγκαίο φάρμακο για τα παιδιά και παράλληλα να υπάρχουν ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την απερίγραπτη αναμονή αλλά και την διαφυγή στον  ιδιωτικό ιατρό.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να μην υπάρξει ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ στα φάρμακα.

ΔΩΡΕΑΝ φάρμακα διαθέσιμα για τα παιδιά μας όποτε τα χρειάζονται.

Να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα νοσοκομεία με μόνιμο  προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες νοσηλείας όλων των πολιτών.