Ενημέρωση για τη «Μικρή ΔΕΗ»

ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ  ΚΑΙ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ


Ως μητέρα των μαχών χαρακτηρίζει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ τον αγώνα που ξεκινά για την μη πώληση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου στην έκτακτη συνεδρίαση του το πρωί της Κυριακής 22.6.2014, με την έναρξη της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου στην Βουλή την Πέμπτη 26/6 θα ξεκινήσουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με απώτερο στόχο την απόσυρση του επίμαχου σχεδίου που ξεπουλά την μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας ρίχνοντάς την στα χέρια των λαίμαργων ιδιωτικών συμφερόντων. Ήδη η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 2 Ιουλίου 2014.

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, καλεί όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στον αγώνα και τις κινητοποιήσεις, γιατί ξεπουλιέται η περιουσία του Ελληνικού λαού, ξεπουλιέται η περιουσία των Φλωρινιωτών.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων το σωματείο εντάσσει και το μπλακ αουτ των  μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα, κι αυτό θα βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το Σάββατο 21 Ιουνίου και ύστερα από πρόσκληση του συνδυασμού «ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» και με την συμμετοχή του νεοεκλεγέντος περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρου Καρυπίδη έγινε συζήτηση σε βάθος του προβλήματος της πώλησης της ΔΕΗ αλλά και των συνεπειών από το κλείσιμο του ορυχείου της Αχλάδας.

Παρόντες ο βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης, οι Δήμαρχοι Μάκης Ιωσηφίδης και Γιάννης Βοσκόπουλος, ο εκλεγείς δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στη ΔΕΗ, εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και απολυμένοι του ορυχείου Αχλάδας.

Την Κυριακή 22.6.,14 το διοικητικό συμβούλιο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ αποφάσισε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και μπλακ αουτ των μονάδων της Βόρειας Ελλάδας.

 

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ο κόσμος της Φλώρινας απουσίαζε από μια τόσο δημοκρατική και σοβαρή διαδικασία, που εγκαινίασε ο νέος περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, συνεπής με τα όσα έλεγε προεκλογικά. Πως τίποτα δεν αποφασίζεται στους 4 τοίχους της περιφέρειας αλλά θα ακολουθείται συμμετοχική διαδικασία στο πλαίσιο της άμεσης δημοκρατίας.

Για άλλη μια φορά στάθηκε αδύνατον να συμφωνήσουν οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι και να ακολουθήσουν ένα σχέδιο, μία πρόταση, που θα έχει αποτέλεσμα.

Ο κ. Καρυπίδης συμφωνεί απόλυτα με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, που θέλουν τη ΔΕΗ έτσι όπως είναι σήμερα. Μάλιστα απαντώντας στον βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη δήλωσε ότι «εμείς εδώ ιδιώτη δεν θέλουμε». Ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να γίνει μέρος του προβλήματος. Και δίνοντας τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας από όσα ξέραμε μέχρι σήμερα, απευθυνόμενος και πάλι στον βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη και την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είπε, «αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε».

Ο κ. Κωνσταντινίδης δεν διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά με τον τρόπο που γίνονται. Και ήταν ξεκάθαρος. «Θα μπορούσε, είπε,  να προτιμηθεί ο στρατηγικός επενδυτής με το 17% της ΔΕΗ και να αποφύγουμε αυτό που το λέω εγώ φτωχοποίηση της Φλώρινας ή εάν δεν υπήρχε άλλη λύση θα έπρεπε να γίνει ισομερής κατανομή σε όλους τους νομούς που παράγουν ενέργεια από λιγνίτη και όχι μόνο να στοχοποιηθεί, να προτιμηθούν τα εργοστάσια της Φλώρινας».   

Ο Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος έκανε τη δική του πρόταση, που λέει να μην πουληθεί καμιά μονάδα σε όλη τη χώρα, να δοθεί δωρεάν ρεύμα σε όλα τα νοικοκυριά του Δήμου και να δοθούν τα ορυχεία στον Δήμο για να τα αξιοποιήσει ο ίδιος προς όφελος των δημοτών και της περιοχής.

Όλοι οι άλλοι ομιλητές, πλην του ΚΚΕ, είχαν το ίδιο μοτίβο, όχι στην πώληση, θέλουμε δημόσια ΔΕΗ και με κοινωνικό χαρακτήρα.

 

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ

Για να δούμε όμως ποια είναι σήμερα η δημόσια και με κοινωνικό χαρακτήρα ΔΕΗ.

-Από τη σύσκεψη του Σαββάτου, τον δημόσιο διάλογο με τους πολίτες, έλειπαν οι πολίτες. Αυτούς για τους οποίους θα καεί το «πάπλωμα». Ήταν μόνο οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και οι απολυμένοι από το ορυχείο της Αχλάδας, οι οποίοι βρίσκονται σε ομηρία των συμφερόντων των οικονομικών παραγόντων αλλά και των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Γιατί χρησιμοποιούνται και από τους δύο ως μοχλός πίεσης στην κυβέρνηση.

Στην Σαββατιάτικη λοιπόν συγκέντρωση ήταν μόνο τρεις πολίτες και μπορώ να τους κατονομάσω. Κι αυτό δεν είναι μόνο διαπίστωση δική μου. Το διαπίστωσε και ο ίδιος ο κ. Καρυπίδης. Κι έκανε την τολμηρή δήλωση ότι «αν  δεν τον ακολουθήσει η τοπική κοινωνία θα παραιτηθεί». Το ζήτημα είναι τι θεωρεί κανείς ως τοπική κοινωνία. Είναι αυτοί που βρίσκονταν στο εργατικό κέντρο κατά τη συζήτηση ή είναι αυτοί που απουσιάζανε;  Ο καιρός θα δείξει.

Το ερώτημα μου είναι, γιατί  δεν συμμετείχαν οι πολίτες; Η απάντηση είναι απλή. Γιατί στη συνείδηση των πολιτών η ΔΕΗ με τη σημερινή μορφή και λειτουργία της είναι καταδικασμένη στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας. Δεν τη θέλει αυτή την ΔΕΗ. Και το μήνυμα αυτό δυστυχώς δεν έγινε κατανοητό από την συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων.

Γιατί είναι η ΔΕΗ που του απομυζά το μισό μισθό ή τη σύνταξη του στα τιμολόγια της. Η ακριβότερη παράμετρος δαπάνης στο οικογενειακό εισόδημα είναι το τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Γιατί τις μισές μέρες του χρόνου, 155 περίπου, η ρύπανση του περιβάλλοντος βρίσκεται στο κόκκινο.

Γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας έχει κατέβει τόσο χαμηλά που γίνεται ασύμφορη η καλλιέργεια των χωραφιών.

Γιατί χιλιάδες στρέμματα παραμένουν αναξιοποίητα, αφού η κοινωνική ΔΕΗ δεν αποκατέστησε τα εδάφη από τα οποία εξορύχτηκε ο λιγνίτης, και δεν αποδόθηκαν στις τοπικές κοινωνίες.

Γιατί και σήμερα που ζούμε την μεγάλη κρίση, η κοινωνική ΔΕΗ είναι υπέρ των κοινωνικών διακρίσεων, αφού για τους εργαζόμενους της έχει μειωμένο οικιακό τιμολόγιο.

Γιατί και σήμερα τα παιδιά των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι προνομιούχα έναντι των άλλων. Γιατί σήμερα αυτά μπορούν να πάνε δωρεάν  διακοπές, με χρήματα των χρηστών της ενέργειας όταν άλλα δεν έχουν να φάνε. Κάποιοι θα μου πουν ότι είναι λαϊκισμός. Δεν παύει όμως να είναι πραγματικότητα.

Αυτή τη δημόσια και με κοινωνικό χαρακτήρα ΔΕΗ ζητούν να στηρίξουμε; Ε, αυτή η ΔΕΗ είναι καταδικασμένη σε θάνατο στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας. Και 1.000 και 5.000 πολίτες να μαζέψουν στα συλλαλητήρια, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό κοντά στις 55-60.000 πολίτες που αριθμεί η περιοχή.

 Ακούσαμε στη συνεδρίαση του Σπάρτακου ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε κλείσιμο των μονάδων της Βόρειας Ελλάδας, με την συνδρομή και παρουσία στις πύλες των μονάδων των θεσμικών φορέων.

Αλήθεια, αναλογίστηκε κανείς ποιους θα πλήξει η ενέργεια αυτή; Τους κυβερνώντες ή τους πολίτες; Ποιοι θα υποστούν τις ζημιές από το μπλακ αουτ; Πρωτίστως οι πολίτες. Κι αυτό είναι πασιφανές. Κι αντί να έχουν σύμμαχο την κοινωνία θα την στρέψουν για άλλη μια φορά εναντίον τους. Στην ουσία θα παίξουν το παιχνίδι των οικονομικών παραγόντων που θέλουν τη ΔΕΗ και ο λιγνίτης να γίνει βορά στα συμφέροντα τους.

Γι’ αυτό λέμε ότι η πρόταση αυτή είναι νεκρή. Η συνδικαλιστές της ΔΕΗ έπρεπε να είχαν επεξεργαστεί ένα άλλο σχέδιο με διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας, αξιόπιστο και ελπιδοφόρο, που θα διαφύλαττε το δημόσιο συμφέρον, τους εργαζόμενους και τη δημόσια περιουσία. Όμως ΔΕΗ με τη σημερινή της μορφή δεν τη θέλει κανείς. Και αναφερόμαστε σε μια περιοχή που έχει ζήσει δεκαετίες την ιδιωτική πρωτοβουλία με

ό, τι συνεπάγεται αυτή.

Δεν μπορώ να πω ότι θα είναι καλύτερα ή χειρότερα με τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ». Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις που είχε η πώληση του ΟΤΕ, τότε τα πράγματα ασφαλώς δεν θα είναι χειρότερα.

Τουλάχιστον ο κ. Κωνσταντινίδης συνεπής με τα πιστεύω του και τις θέσεις του πρότεινε τον στρατηγικό επενδυτή με το 17% στη ΔΕΗ. Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει, είναι μια διαφορετική πρόταση για συζήτηση.

Ο Δήμαρχος Φλώρινας έχει μια διαφορετική θεώρηση για την ενεργειακή πολιτική στην περιοχή μας. ζητάει δημόσια και με κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΗ, δωρεάν  οικιακό ρεύμα στους πολίτες του Δήμου, παράδοση των ορυχείων στο Δήμο και αξιοποίηση τους απ’ αυτόν.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Προς

  1. κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
  2. κ. Πρωθυπουργό της χώρας
  3. κ. Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
  4. κ. Πρόεδρο της Βουλής
  5. Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου
  6. κ. Υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
  7. κ. Υπουργό Οικονομικών
  8. κ. Πρόεδρο ΔΕΗ ΑΕ
  9. ΜΜΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα 21 Ιουνίου 2014 στην αίθουσα του εργατικού κέντρου Φλώρινας, ύστερα από πρωτοβουλία του συνδυασμού «ΑΝΑΤΡΟΠΗ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» και του νέου Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη, της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, του Δήμου Φλώρινας, του Δήμου Αμυνταίου, του Δήμου Πρεσπών, του ΕΒΕ, των εμπορικών συλλόγων, των ενεργειακών σωματείων της ΔΕΗ, των εργαζομένων και όλων των κατοίκων της περιοχής αποφασίσαμε ομόφωνα ότι διαφωνούμε:

Στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που θα συζητηθεί στο θερινό τμήμα της βουλής, για τη δημιουργία νέας επιχείρησης ηλεκτρισμού (μικρής ΔΕΗ).

Η στοχοποίηση και ο διαμελισμός της δημόσιας  επιχείρησης ηλεκτρισμού και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας οδηγεί την κοινωνία σε κοινή δράση για την αποτροπή του επαίσχυντου αυτού νομοσχεδίου που υπηρετεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τις επόμενες ημέρες όλοι οι φορείς στρατευόμαστε μαζί στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν, στα πλαίσια των διαδικασιών της συμμετοχικής και άμεσης δημοκρατίας.

Καλούμε Βουλευτές, κόμματα, δήμους, φορείς, εργαζόμενους και κοινωνία στον αγώνα που ξεκίνησε.

Ζητούμε:

  1. Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ
  2. Άμεση αποκατάσταση των  εδαφών από την ΔΕΗ
  3. Άμεση λειτουργία των ορυχείων της περιοχής και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ,
  4. Λέμε ΟΧΙ στην παραχώρηση των υδάτων και του ορυκτού μας πλούτου στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα
  5. Λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα των μονάδων και των ορυχείων της Φλώρινας

Όλοι η κοινωνία μια γροθιά

Όλοι μαζί για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους

Τον πλούτο της Δυτικής Μακεδονίας

δεν τον χαρίζουμε σε κανέναν

 


 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ, Δήμαρχος Φλώρινας

Ως Δήμαρχος και προεκλογικά έχω αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα και έχω πει ότι είναι αδιανόητο για το ορυχείο της Βεύης να γίνεται τέτοιος ντόρος, να γίνονται διαγωνισμοί και να μην λαμβάνονται αποφάσεις και το ορυχείο της Αχλάδας να έχει δοθεί δωρεάν σε έναν ιδιώτη. Είμαι αντίθετος σ’ αυτόν τον τρόπο και ως Δήμαρχος διεκδικώ και τα δύο ορυχεία για να τα λειτουργήσει ο Δήμος και τα κέρδη που αποκομίζουν οι ιδιώτες, θα τα αποκομίσει ο Δήμος και θα τα προσφέρει στο…………

Ερώτηση: Για τη μικρή ΔΕΗ τι έχετε να μας πείτε;

Απάντηση: Είμαστε αντίθετοι με την πώληση της ΔΕΗ. Δε θέλουμε και δε συμφωνούμε να πωληθεί ούτε ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ, όχι μόνο στην Φλώρινα αλλά πανελλαδικά γιατί πιστεύουμε ότι αυτό θα βλάψει γενικότερα τη ΔΕΗ η οποία έχει και δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσωπο.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, εκλεγείς  Δήμαρχος Αμυνταίου

Ήταν και είναι σαφή και ξεκάθαρες οι δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες, σε καμία περίπτωση δε θα συμφωνήσουμε για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και πώλησή της γιατί έτσι μπαίνει στο περιθώριο ένας ολόκληρος νομός ο οποίος έχει επιλεγεί για συγκεκριμένους λόγους, μας βρίσκουν πιο αδύναμους, μας έχουν στοχοποιήσει και από εδώ ξεκινάει ένα πείραμα το οποίο πιστεύουμε ότι θα είναι σε βάρος τόσο των κατοίκων του νομού όσο και σε βάρος ολόκληρης της Ελλάδας. Είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στην διαφαινόμενη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για να μην υλοποιηθεί. Δεν μπορεί μόνο ένας νομός να επιλεγεί και να δίνονται όλες οι μονάδες με καύσιμο τον λιγνίτη όπως επίσης και τα ορυχεία τα οποία είναι αναγκαία για την υποστήριξη των μονάδων. Θεωρούμε ότι αυτό έχει έναν σκοπό και έναν στόχο να επιλεγούμε ως ο αδύναμος κρίκος μιας αλυσίδας για να πετύχουνε τελικά όλα αυτά που απαιτεί η τρόικα και οι δανειστές μας. Θεωρώ ότι πρέπει ως κάτοικοι αυτού του νομού να παλέψουμε ενωμένοι έχοντας έναν και μοναδικό στόχο να είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της οποιασδήποτε μεγάλης ΔΕΗ.

 

ΜΑΚΗΣ  ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ, Δήμαρχος Αμυνταίου

  Όπως γνωρίζετε το θέμα δεν είναι σημερινό, εδώ και τρία χρόνια ομιλούμε για μέρος πώλησης της ΔΕΗ και το τελευταίο ενάμιση χρόνο βγήκε το θέμα της μικρής ΔΕΗ. Το θέμα αυτό αφορά κατά 80% τον Νομό Φλώρινας, την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και όλοι γνωρίζετε την δική μου προσωπική θέση ως Δήμαρχο και ως πρόεδρο δικτύου και σε περίπτωση δικτύου εκφράζω όλους τους Δημάρχους ομόφωνα γιατί έχουμε αποφασίσει ότι σε καμία περίπτωση δε θα δεχθούμε αυτό το σχέδιο που αφορά το Νομό Φλώρινας. Σήμερα φαίνεται ότι πραγματικά  πιστεύουμε όλοι ότι δε θα επιτρέψουμε αυτό το σχέδιο να υλοποιηθεί διότι αφορά την Φλώρινα, βλέποντας τη σημερινή παρουσία αλλά και την πρωτοβουλία που πήρε το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας πρέπει να κινητοποιηθούμε οι φορεία αλλά να ενεργοποιήσουμε και τους πολίτες για να μην επιτρέπουμε την υλοποίηση αυτού του σχεδίου γιατί τότε πραγματικά θα έχουμε πρόβλημα ως Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Αυτό που έχω πει πολλές φορές και το ξαναλέω και το πιστεύω ακράδαντα είναι ότι η χειρότερη ΔΕΗ θα έχει τον καλύτερο ιδιώτη και γι’ αυτό πρέπει να αντισταθούμε στα σχέδιο πώλησης της μικρής ΔΕΗ που αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Διαφορετικά δε θα έχουμε ευοίωνο μέλλον και πιστεύω ότι η περιοχή μας είναι δεμένη – συνυφασμένη με τη ΔΕΗ διότι ανδρώθηκε – κτίστηκε γύρω από αυτή. Όλοι γνωρίζουμε ότι με τη μείωση των προσλήψεων, τις δράσεις της ΔΕΗ αλλά και με το κλείσιμο των ορυχείων η ανεργία στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ιδιαίτερα στον λιγνιτικό άξονα είναι η πρώτη στην Ελλάδα. Αντιλαμβανόσαστε ότι αν έρθει ένας ιδιώτης θα συρρικνωθούν τα πράγματα και θα επηρεάσουν την περιοχή μας και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μας να ξεσηκωθούμε από την Πέμπτη αρχή γενομένης να καταθέτοντας αυτό το σχέδιο στη Βουλή και να δείξουμε ότι δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν ιδιώτη να λειτουργήσει εδώ. Να ξέρουνε ότι τα προβλήματα για έναν ιδιώτη θα είναι τεράστια εδώ και να αποτρέψουμε οποιονδήποτε να καταθέσει μια προσφορά ή να έρθει να λειτουργήσει εδώ. Θεωρώ ότι αυτό το έχουμε αντιληφθεί όλοι και θα πάμε προς την κατεύθυνση αυτή.

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, εκλεγείς Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Με πρωτοβουλία του συνδυασμού μας, επιχειρούμε μια διαδικασία γιατί δεσμευτήκαμε και προεκλογικά με τους πολίτες πρωτίστως και με όλους τους φορείς ότι θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ. Για εμάς ο δημόσιος χαρακτήρας της είναι το κυρίαρχο πρόταγμα που βάλαμε προεκλογικά, αυτήν την εντολή πήραμε από τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και γι αυτό θα αγωνιστούμε, να αποτρέψουμε τα σχέδια είτε των εγχώριων είτε των διεθνών  οικονομικών συμφερόντων που θέλουν μισοτιμής να πάρουν ότι πολυτιμότερο διαθέτει η Δυτική Μακεδονία μαζί με τα νερά της. Στέλνω ένα σαφές μήνυμα από εδώ από την ακριτική Φλώρινα προς την πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης και στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βενιζέλο να πάρουν πίσω αυτό το νομοσχέδιο, θα μας βρουν αντιμέτωπους, η κοινωνία με τη σημερινή της εδώ πρώτη σύσκεψη θα δείξει προς όλους ότι στη Δυτική Μακεδονία δεν αστειευόμαστε, θα ξεχάσουν τις νοοτροπίες των κλειστών γραφείων, των κομματικών συζητήσεων και του παρασκηνίου. Η εντολή είναι καθαρή. Η Δυτική Μακεδονία, οι Δυτικομακεδόνες δεν διαπραγματεύονται την ενέργεια και τα νερά, είναι δημόσια αγαθά έτσι θα παραμείνουν και θα τα αξιοποιήσουμε προς όφελος του λαού μας.

Ερώτηση: έχετε συγκεκριμένο πλάνο δράσης – αντίδρασης;

Απάντηση: Έχουμε στη διάθεσή μας πολλά μέσα για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Πρωτίστως για την  κοινωνία, θα προβούμε αν χρειαστεί και εύχομαι να μην χρειαστεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά υπάρχει και νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορούμε να πατήσουμε για να αποτρέψουμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Ερώτηση: Αυτό θα το αποφασίσετε σήμερα;

Απάντηση: Αυτό θα το συναποφασίσουμε, γιατί αυτό είναι και το πρόταγμα μας όπως είπα και πριν στη λογική της συλλογικότητας και της  συναπόφασης,  με άμεση δημοκρατία με τους πολίτες και τους φορείς. Τίποτα δε θα αποφασίζεται από εμάς χωρίς πρώτα να υπάρχει ευθεία συνεννόηση με τους πολίτες.

 

ΜΠΙΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φλώρινας

Είναι μια πρωτοβουλία του συνδυασμού «Ανατροπή – Δημιουργία» του νέου Περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη και δική μου και στην προσπάθεια αυτή νομίζω ότι το ζήτημα της μικρής ΔΕΗ απασχολεί σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και ειδικότερα την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας σε μεγάλο βαθμό. Θεωρούμε κατάπτυστη αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να εισάγει αυτό το νομοσχέδιο στο θερινό  τμήμα  της Βουλής και αυτό γιατί ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά όλη την κοινωνία  μιας περιοχής αλλά και γενικότερα τη ΔΕΗ είναι σημαντικό ζήτημα και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης να την ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο και εμείς ως κοινωνία θα είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια κατεύθυνση και θα αγωνιστούμε με όλους τους φορείς και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις για να αποκλείσουμε αυτή την κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα.

 

ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Βουλευτής ΝΔ ΠΕ Φλώρινας

Είναι εκπεφρασμένη η άποψή μου για το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Προσωπικά δεν είμαι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων αλλά δε συμφωνώ και θα το καταψηφίσω εξάλλου η άποψή μου είναι γνωστή σε όλους και θα κάνω και υπόμνημα γιατί διαφωνώ με τον τρόπο που γίνεται, τον χρόνο που γίνεται και ότι στοχοποιείται η Φλώρινα. Το δήλωσα και την άλλη φορά και είναι ξεκάθαρο από μένα ότι θα μπορούσε να βρεθεί καταλληλότερος τρόπος να είμαστε εντάξει στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για την απελευθέρωση ενέργειας αλλά ο τρόπος που έχει επιλεχτεί με βρίσκει αντίθετο για τους παραπάνω λόγους.

Ερώτηση: Κατά τη γνώμη σας τι έπρεπε να γίνει;

Απάντηση: Πιστεύω ότι θα μπορούσε να προτιμηθεί ο στρατηγικός επενδυτής με το 17% της ΔΕΗ και να αποφύγουμε αυτό που το λέω εγώ φτωχοποίηση της Φλώρινας ή εάν δεν υπήρχε άλλη λύση θα έπρεπε να γίνει ισομερής κατανομή σε όλους τους νομούς που παράγουν ενέργεια από λιγνίτη και όχι μόνο να στοχοποιηθεί, να προτιμηθούν τα εργοστάσια της Φλώρινας.

 

Μπάμπης Τριανταφυλλίδης