Ο Υπουργός δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας στη Φλώρινα

Την Φλώρινα επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ο Υπουργός δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας στο πλαίσιο των επισκέψεων που γίνονται ανά την Ελλάδα από κυβερνητικά στελέχη.

Κατά την άφιξή του, ο κ. Τσιάρας, επισκέφθηκε το Δικαστικό Μέγαρο Φλώρινας και συζήτησε με τους δικαστικούς λειτουργούς, με τους δικαστικούς υπαλλήλους και με τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Ακολούθησαν δηλώσεις στα ΜΜΕ στο κτίριο του διοικητηρίου όπου αναλυτικά είπαν:

Γιάννης Αντωνιάδης – Βουλευτής ΝΔ Π.Ε. Φλώρινας

Καλωσορίζουμε στο νομό Φλώρινας τον Υπουργό δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και τον ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση και την παρουσία του σήμερα εδώ. Η κυβέρνηση και δια του υπουργού δικαιοσύνης αποδεικνύει για άλλη μία φορά εμπράκτως την ευαισθησία και τη μέριμνα για τους ακρίτες του νομού Φλώρινας, και της Φλώρινας και του Αμυνταίου. Πριν από λίγο είχαμε μία εξαντλητική συνάντηση και διάλογο με τον Δικηγορικό Σύλλογο, με τους δικαστικούς λειτουργούς και με τους υπαλλήλους που ήταν άμεσης αρμοδιότητας του κ. Υπουργού.  Στη συνέχεια θα δούμε εκπροσώπους φορέων και όλους τους θεσμικούς και στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο και θα ολοκληρώσω λέγοντας ότι είναι μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας. Θα κλείσουμε με την επαφή που θα έχουμε με κατοίκους των χωριών για να δώσουμε τον συμβολισμό και την ουσία. Θα ενημερώσουμε και θα ενημερωθούμε από τον αγρότη, τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο και τον αυτοαπασχολούμενο  καταστηματάρχη των χωριών. Είναι πολύ σημαντικό, εκτός από τους κατοίκους των αστικών κέντρων και όλους τους θεσμικούς, να πηγαίνουμε και στα χωριά τα οποία έχουν ερημώσει. Καλώς ήρθατε κ. Υπουργέ, ο λόγος σε εσάς.

 Κωνσταντίνος Τσιάρας – Υπουργός δικαιοσύνης

Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι στον ακριτικό νομό της Φλώρινας, είχα την ευκαιρία στα πλαίσια της αρμοδιότητας μου, να επισκεφθώ το δικαστικό μέγαρο και να έχω μία συζήτηση και με τους δικαστικούς λειτουργούς και με τους δικαστικούς υπαλλήλους αλλά βεβαίως και με τον Δικηγορικό Σύλλογο της περιοχής. Η δικαιοσύνη είναι παρούσα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας, νομίζω ότι επιτελεί το ρόλο της ειδικά σε μία πολύ δύσκολη εποχή όπως είναι αυτή που ζούμε τα τελευταία χρόνια με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο και βεβαίως εκτιμώ ότι και εδώ στη Φλώρινα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε όλα τα ζητήματα τα οποία προέκυψαν, προκύπτουν και φυσικά απασχολούν τον χώρο της δικαιοσύνης με πρωτοβουλίες οι οποίες θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα κυρίως για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του εξαιρετικού αλλά βεβαίως με ανάγκες δικαστικού Μεγάρου της πόλης. Από την άλλη πλευρά βρίσκομαι εδώ ακριβώς μέσα στα πλαίσια των πολλών και διαφορετικών επισκέψεων που γίνονται ανά την Ελλάδα από κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να δω και να καταγράψω συγκεκριμένα ζητήματα που μπορεί να απασχολούν τον ακριτικό νομό Φλώρινας αλλά βεβαίως και να έχουμε συνομιλίες με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής σε μία προσπάθεια να ανταλλάξουμε απόψεις και να δούμε πως μπορούμε να προωθήσουμε τη λύση συγκεκριμένων προβλημάτων. Είναι πραγματικά εξαιρετικό το να βρίσκεται κανείς στη Φλώρινα και αυτό βεβαίως δεν έχει να κάνει με τη δήλωση που θα μπορούσε ένας πολιτικός να κάνει αλλά με το γεγονός ότι είναι ένας ιδιαίτερος νομός της Ελλάδος με πολλές ομορφιές, με πολλά ζητήματα αλλά και με πολλές δυνατότητες από την άλλη πλευρά. Εκτιμώ ότι η προσπάθεια που γίνεται συνολικά από την κυβέρνηση να βλέπει όλη την Ελλάδα με επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και με επισκέψεις του πρωθυπουργού, που θα βρεθεί και εδώ θα βρεθεί παντού σε όλη την Ελλάδα, να έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε στην πραγματική ανάπτυξη που είναι το ζητούμενο της πατρίδας μας.

Ερώτηση: κ. υπουργέ, επισκεφτήκατε το δικαστικό Μέγαρο, είστε ικανοποιημένος από την απονομή της δικαιοσύνης κυρίως σε ότι αφορά τους χρόνους;

Η απονομή της δικαιοσύνης στη Φλώρινα, αλλά και σε πολλούς περιφερειακούς νομούς, κινείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς.  Συνολικά όμως υπάρχει ένα ζήτημα στον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. Γι’ αυτόν τον λόγο και τα προηγούμενα τρία χρόνια έχουμε εκσυγχρονίσει το σύνολο των κωδικών της δικαιοσύνης, γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο προωθούμε και συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης,στον εκσυγχρονισμό και στην κατασκευή νέων δικαστικών Μεγάρων αλλά βεβαίως και σε μία γενικότερη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου η δικαιοσύνη να κινηθεί με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς. Θα μπορούσα να σας πω ότι με βάση αυτό που έχει προηγηθεί δηλαδή με βάση τις νομοθετικές αλλαγές τις οποίες επιχειρήσαμε, με βάση το γεγονός ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος προγραμματισμός ολοκλήρωσης των ψηφιακών δράσεων στη δικαιοσύνη, που ήδη είναι ορατές, αλλά θα ολοκληρωθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο από σήμερα που μιλάμε και μετά. Εκτιμώ ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα μετά το 2025 θα έχει μία εντελώς διαφορετική μορφή. Το έχω πει τι θα το επαναλάβω για άλλη μία φορά, η δικαιοσύνη δεν είναι ένα ταχύπλοο που να μπορεί γρήγορα η εύκολα να στρίψει, είναι ένα υπερωκεάνιο που με δυσκολία  αλλάζει την κατεύθυνσή του.  Νομίζω όμως ότι έχουμε δημιουργήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, επαναλαμβάνω, αλλάζοντας το σύνολο των κωδίκων, εκσυγχρονίζοντας διαδικασίες και δημιουργώντας ουσιαστικά τις συνθήκες για την βελτίωση των υποδομών της δικαιοσύνης και την κατασκευή τνέων δικαστικών Μεγάρων ώστε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όλα αυτά τα οποία σήμερα μπορεί να καταγράφονται ως προβληματικά να αλλάξουν και να δημιουργήσουμε ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τη δλειτουργία της δικαιοσύνης στους Έλληνες πολίτες.