Ένας χρόνος μετά τον σεισμό της 9ης Ιανουαρίου: Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον ισχυρό σεισμό που έγινε στην πόλη μας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Βόσδου, μίλησε για τις ενέργειες που έγιναν εκείνο το βράδυ αλλά και  όλο αυτό το διάστημα έως σήμερα.

Πιο αναλυτικά είπε:

Σαν σήμερα, αργά το βράδυ, πριν από ένα χρόνο όλοι οι Φλωρινιώτες ταρακουνηθήκαμε από έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος έκανε την εμφάνισή του μετά από πολλά χρόνια, όπως λένε τα στατιστικά στοιχεία και ανησύχησε και τους κατοίκους.

Ευτυχώς για το μέγεθος του σεισμού και για τα χαρακτηριστικά που είχε, η περιοχή μας δεν υπέστη σημαντικές ζημιές. Είναι ευτυχές το ότι οι οικοδομές αντέξανε και  ήταν λίγες σχετικά οι υλικές ζημιές αλλά πολύ περισσότερο δεν είχαμε ούτε θύματα αλλά ούτε τραυματισμούς. Αμέσως εκείνο το βράδυ συντονιστήκαμε και βρεθήκαμε καταρχήν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο δήμαρχος αλλά και άλλοι φορείς, τα στελέχη της πολιτικής προστασίας του δήμου και της περιφέρειας και μετά εγκαταστήσαμε το στρατηγείο στο οίκημα της πολιτικής προστασίας του δήμου στο παλιό στρατόπεδο του πυροβολικού. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν σε εκείνη την εξόρμηση εκείνο το βράδυ πριν από ένα χρόνο, τους ένστολους, τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της αστυνομίας, που αμέσως βγήκανε στους δρόμους με αναμμένους τους φάρους για να δώσουν την αίσθηση της κρατικής παρουσίας στους πολίτες αλλά και για να δώσουν κατευθύνσεις. Αντέδρασαν οι πολίτες ψύχραιμα και γι’ αυτό και το επόμενο χρονικό διάστημα που είχαμε τους μετασεισμούς δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Αλλά και η πολιτεία αμέσως αντέδρασε στο αίτημα το οποίο κατατέθηκε για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αμέσως, την μεθεπόμενη μέρα κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Όπως θυμάστε την επομένη του σεισμού ξεκίνησε η χιονόπτωση, μία σφοδρή χιονόπτωση η οποία ανάμεσα στα άλλα είχε και διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε αρκετές κοινότητες, σε μερικές από αυτές πολύωρες καθώς δεν ήταν δυνατόν τα συνεργεία να προσεγγίσουν στις περιοχές όπου από πτώσεις δέντρων είχανε κοπεί τα καλώδια και έπρεπε να αποκατασταθούν.

Επίσης προχωρήσαμε και με κοινή υπουργική απόφαση σε βοήθημα, κρατική αρωγή σε όσους έχουν υποστεί στα σπίτια τους ζημιές, στις οικοδομές τους και έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν και ορισμένοι έχουν καταθέσει και τις σχετικές αιτήσεις. Να υπενθυμίσω ότι την επομένη του σεισμού μηχανικοί της ΔΑΕΠ από τη Θεσσαλονίκη ήρθανε και κάνανε επισκέψεις και αυτοψίες για να διαπιστωθεί αν έχουν σημειωθεί ζημιές στα σπίτια. Οριοθετήθηκε η περιοχή, χρειάστηκε να γίνει και συμπληρωματική οριοθέτηση της περιοχής καθώς κάποιοι από τους οικισμούς που είχαν παρατηρηθεί και καταγραφεί ζημιές δεν είχαν περιληφθεί στην αρχική την απόφαση και βρισκόμαστε τώρα στην φάση της υποβολής των αιτήσεων. Σύμφωνα με πληροφόρηση που έχω από την ΔΑΕΦΚ Βορείου Ελλάδος 170 αυτοψίες έχουν πραγματοποιηθεί, είναι αιτήσεις για αυτοψίες αλλά και ταυτόχρονα για άδειες επισκευής η ανακατασκευής. Συνεχίζονται να γίνονται οι επισκέψεις από μεριάς των μηχανικών για να διαπιστωθεί πώς ακριβώς μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία των αιτήσεων, των επιχορηγήσεων, της κρατικής αρωγής στους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν να επισκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν τα οικήματα τα οποία υπέστησαν ζημιές από τους σεισμούς.

Ευχόμαστε να μην έχουμε ξανά επίσκεψη του εγκέλαδου και πολύ περισσότερο να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί είναι ένα φυσικό φαινόμενο, δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί και μάλιστα η πρόληψη η έγκαιρη και ο καλύτερος συντονισμός είναι αυτός ο οποίος θα μειώσει όσο το δυνατόν τις επιπτώσεις. Για μία ακόμη φορά θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συμπολίτες αλλά πολύ περισσότερο και τα στελέχη της κρατικής μηχανής που άμεσα έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία και βοήθησαν ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο συντονισμό.

Ερώτηση (κ. Τριανταφυλλίδης):

κ. Aντιπεριφερειάρχη υπάρχει ένας προβληματισμός και μία ανησυχία στους πολίτες σχετικά με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα; θα επαναλειτουργήσει; και αν ναι πότε;

Απάντηση:

Να διευκρινίσουμε ότι όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν την άμεση ευθύνη για την υποβολή αίτησης για την αξιολόγηση της κατάστασης στην ιδιοκτησία τους. Η εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής έχει απευθυνθεί σε μηχανικό ο οποίος έχει κάνει την αυτοψία, έχει κάνει  μία έκθεση και έχει υποβάλει, από ότι ξέρω, συγκεκριμένη πρόταση στην εκκλησιαστική επιτροπή και είναι καθαρά θέμα της εκκλησιαστικής επιτροπής και του Μητροπολιτικού συμβουλίου να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα. Δεν είναι η ευθύνη της περιφέρειας, εμείς είμαστε δίπλα και θα συνδράμουμε σε οποιαδήποτε απόφαση πάρουν αυτοί οι φορείς που σας είπα ήδη.

 

Ερώτηση:

Εάν χρειαστεί κάποια χρηματοδότηση μπορεί να συμβάλει σε αυτό η περιφέρεια;

Απάντηση:

Θα πρέπει να δούμε σε τι απόφαση θα καταλήξουν πρώτα.