Αίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Φλώρινας προς τον Δήμαρχο Βασίλη Γιαννάκη

Να τεθεί σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας το θέμα της κατάστασης των δημοτικών κοινωνικών δομών (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ κλπ) και αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και ανταγωνισμού                               

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Κύριε Πρόεδρε του ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως Δήμου Φλώρινας, Κύριοι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων.

Επειδή τα θέματα των κοινωνικών δομών του  Δήμου Φλώρινας είναι σοβαρά, τα ζητήματα μάλιστα τα είχαμε εντοπίσει σε προηγούμενες συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επειδή την πρόσκληση και την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου συντάσσει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεργασία με το Δήμαρχο και τα άλλα όργανα του Δήμου και ρις υπηρεσίες αυτού. Στην ημερήσια διάταξη μάλιστα συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο Δήμαρχος, η Εκτελεστική Επιτροπή, η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ζητώ

να κάνετε δεκτό το αίτημά μου και

με εντολή και εισήγησή σας

να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του αμέσως επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της κατάστασης των δημοτικών κοινωνικών δομών (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ κλπ) και αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και ανταγωνισμού. Ως εισήγηση μάλιστα προτείνω την κάτωθι, όπως το θέμα απασχόλησε την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φλώρινας μετά από επαφές και με εργαζόμενους στις δομές του δήμου και κατέληξε στο παρακάτω κείμενο. Σε κάθε περίπτωση να έλθει το θέμα άμεσα προς συζήτηση με δική σας εισήγηση ώστε να τοποθετηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα όπως αυτά εντοπίζονται παρακάτω.

Στην συζήτηση ζητώ να κληθούν και εκπρόσωποι των εργαζομένων στις αναφερόμενες δομές (ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο σπίτι).

Παρακαλώ τον αξιότιμο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να προωθήσει την παρούσα αίτηση και εισήγηση προς αυτούς στους οποίους απευθύνεται.

Τορλαχίδης Θεόδωρος.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Οι συνθήκες της πανδημίας ανέδειξαν τόσο τις διαχρονικές ελλείψεις δεκαετιών στις κοινωνικές δομές, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων όσο και την τεράστια συμβολή που μπορούν να έχουν οι κοινωνικές και προνοιακές δομές στην ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τα προβλήματα  που υπάρχουν στις διάφορες δομές έχουν ως κοινή αφετηρία την πολιτική που έχει στόχο την υποβάθμιση της κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων στους τομείς αυτούς με στόχο το κέρδος, που άλλοτε εμφανίζονται με την προβιά των ΜΚΟ και άλλοτε με τη μορφή ιδιωτικών επιχειρήσεων, θυσιάζοντας τις ανάγκες ακόμη και των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία, τους ηλικιωμένους. Οι δήμοι και οι περιφέρειες ως τμήμα του κρατικού μηχανισμού, αποτελούν φορείς της πολιτικής που σκορπίζει φτώχεια και στη συνέχεια μοιράζει κάποια ψίχουλα.

Κοινός τόπος είναι οι καταγγελίες για τη συρρίκνωσή τους, την υποστελέχωση αλλά και την εντατικοποίηση της εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού. Είναι αναγκαία η κρατική χρηματοδότηση των δομών, καθόσον η χρηματοδότησή τους από διάφορα ευρωενωσιακά προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης αντικειμενικά θέτει το ζήτημα συνέχισης ή μη λειτουργίας των δομών, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την προσωρινή απασχόληση, την εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια, χτυπά ευθέως την επάρκεια και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, ενώ ανοίγει πεδία κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφάλαιο, που προς το παρόν μπορεί να εμφανίζεται και με τη μορφή μικρών επιχειρήσεων, αλλά στην πορεία θα αποτελέσει πεδίο κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς βασικά προβλήματα είναι οι τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Οι όποιες προσλήψεις αφορούν εργαζόμενους με πληθώρα διαφορετικών συμβάσεων, 8μηνες μέσω ΟΑΕΔ, 8μηνες ΙΔΟΧ, 2μηνες, 4μηνες, ετήσιες συμβάσεις μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κ.ο.κ.. Η προσωρινότητα της απασχόλησης σε ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού δεν εξασφαλίζει σταθερή παιδαγωγική σχέση ανάμεσα στον παιδαγωγό και το παιδί, τους όρους για μια ολοκληρωμένη επιστημονική διαπαιδαγώγηση. Το πιλοτικό πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» υπηρετεί τον στόχο της σταδιακής απαλλαγής του κράτους από τη δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών.

Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ο διαγωνισμός 4Κ ήταν αποτέλεσμα των αγώνων των εργαζομένων και οδηγεί στη μετατροπή συμβάσεων σε ΙΔΑΧ, όμως από την άλλη παγιώνει ελλείψεις που προϋπήρχαν καθώς το υπάρχον προσωπικό είναι λιγότερο από όσο χρειάζεται. Επίσης, είναι επιβεβλημένη η ένταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ.

Στην ίδια μοίρα με τις άλλες κοινωνικές δομές βρίσκονται τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) που συνεχώς υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται, αφήνοντας τους ηλικιωμένους βορά στα νύχια της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κλειστής περίθαλψης ηλικιωμένων, ενώ οι εργαζόμενοι ζουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας με την ανασφάλεια της ανανέωσης του προγράμματος.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στα οποία οι εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας τα τελευταία σχεδόν 18 χρόνια, αφού εργάζονται με ανανεωνόμενες συμβάσεις. Το 2020 το 60% της χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ διοχετεύτηκε σε ιδιωτικές δομές και φέτος έμεινε ίδιο το ύψος της χρηματοδότησης παρόλο που αυξήθηκαν οι αιτήσεις συμμετοχής, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν 65.000 παιδιά.

Οι απογευματινές δραστηριότητές για τα μεγαλύτερα παιδιά, δεν αποτελούν παρκάρισμα, αλλά ουσιαστική ανάγκη για την ολόπλευρη ανάπτυξή τους και πόσο μάλλον σήμερα που το νοικοκυριό τσακίζεται στο κυνήγι για το μεροκάματο και στα απάνθρωπα  ωράρια που επιβάλουν εργοδοσία και κυβερνήσεις. Για τα παιδιά με αναπηρία η αναγκαιότητα αυτή προσδιορίζεται με ακόμη μεγαλύτερη επιτακτικότητα, αφού συντρέχουν απαιτητικότερες, σύνθετες, διεπιστημονικές ανάγκες, που αδυνατεί η οικογένεια να τις παρέχει, άρα πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη στήριξη και στελέχωση από κάθε αναγκαία επιστημονική ειδικότητα. Τα ΚΔΑΠ -ΜΕΑ είναι ανάγκη να συνδέονται με σύγχρονα, δημόσια, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, στελεχωμένα με τις αντίστοιχες επιστημονικές ειδικότητες, που θα συμβάλουν στο περιεχόμενο των δραστηριοτήτων ανάλογα με το είδος της αναπηρίας και τις ανάγκες των παιδιών. Οι παροχές των απογευματινών δραστηριοτήτων, δε μπορεί να είναι ευκαιριακές, με το προσωπικό να μετακινείται ή να ανακυκλώνεται, αλλά είναι ανάγκη να προσφέρονται για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, αθλητικών και πολιτιστικών, να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό των αναγκαίων ειδικοτήτων, και ο αριθμός τους να προσδιορίζεται από τις ανάγκες και τον αριθμό των παιδιών και όχι από τον δημοσιονομικό κόφτη κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών.

Πρόσφατα επισκεφτήκαμε το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας. Η δομή, όπως και όλες οι υπόλοιπες, συνεχίζει να έχει χαρακτήρα προσωρινότητας. Οι εργαζόμενοι ανανεώνουν κάθε χρόνο τις συμβάσεις εργασίας, αφού συνδέονται με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χρηματοδοτικό πρόγραμμα που πλησιάζει προς τη λήξη του και θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση λειτουργίας των δομών. Η χρηματοδότηση των δομών γίνεται κατά το κύριο μέρος τους από το σκέλος των εθνικών πόρων της δράσης Εναρμόνισης Οικογενειακής Επαγγελματικής Ζωής, η οποία αντί να διατίθεται στη στήριξη και διεύρυνση των δημοσίων δημοτικών δομών, επιλέγεται να πριμοδοτεί τις αντίστοιχες ιδιωτικές, οι οποίες ξεφυτρώνουν σε όλη τη χώρα σαν τα μανιτάρια. Άλλωστε και σε τοπικό επίπεδο έχει καταγγελθεί η διασάλευση της λειτουργίας του Κέντρου, λόγω αυτού του γεγονότος. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής θα είναι οι δημόσιες δομές να συρρικνωθούν και να κλείσουν, και, όταν στο τέλος θα σταματήσει το πρόγραμμα, θα έχουν απομείνει μόνο οι ιδιωτικές, οι οποίες βέβαια θα «διαθέτουν» τις υπηρεσίες τους με υπέρογκο κόστος για της λαϊκές οικογένειες. Νιώθουν οι εργαζόμενοι όμηροι της αβεβαιότητας. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη διαιώνιση της εργασιακής ανασφάλειας των εργαζομένων με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συνάπτουν επί σειρά ετών ετήσιες συμβάσεις και χωρίς διακοπή, καθώς διορίζονται μόνιμα στην ίδια θέση. Τα άτομα με αναπηρία είναι απαραίτητο να έχουν στην καθημερινότητά τους σταθερά πρόσωπα αναφοράς,  αυτό τα βοηθάει πρώτα από όλα στην προσαρμογή τους, νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Χρειάζεται μόνιμο σταθερό και διαρκώς εκπαιδευμένο προσωπικό.

Στο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Κοινωφελούς Επιχείρησης εργάζονται 9 εργαζόμενοι, όλοι ορισμένου χρόνου. Κάθε χρόνο ζούνε την αγωνία της ανανέωσης της σύμβασης. Κάθε χρόνο δουλεύουν αδιάκοπα μέσα σε ένα απαιτητικό πλαίσιο όπως είναι η αναπηρία. Στηρίζουν τους γονείς και με τις αιτήσεις, ώστε να μην χαθεί καμία οικογένεια από το πρόγραμμα, έχοντας  μόνιμα στο νου τους τη λειτουργία της δομής να μην κλείσει. Εξυπηρετούν 25 παιδιά. Το πλαίσιο της δουλειάς είναι δύσκολο με πολλούς ελέγχους από τεχνοκράτες βάσει οδηγιών της ΕΕ. Είναι ανάγκη για μόνιμες δομές στους δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δομές που πρέπει να διευρυνθούν, ώστε να λειτουργήσουν ως δημόσιες και δωρεάν. Να μην είναι η ανάγκη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους πεδίο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Οι δομές αυτές αποτελούν στήριγμα στις φτωχές οικογένειες και πολλές φορές είναι η μόνη διέξοδος εξωσχολικής, παιδαγωγικής, καλλιτεχνικής, πολιτισμικής δραστηριότητας των παιδιών τους.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να ενεργήσει προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να ικανοποιηθούν τα πάγια αιτήματα των εργαζόμενων σε όλες τις κοινωνικές δομές του δήμου:

  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές του δήμου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ενίσχυση των κοινωνικών δομών.
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα παροχής υπηρεσιών Πρόνοιας, ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις επιστημονικές υποδείξεις.
  • Ένταξη στα ΒΑΕ των ειδικοτήτων όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ, του προσωπικού καθαριότητας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
  • Κάλυψη όλων των αναγκών των παιδιών και των οικογενειών τους από τους παιδικούς σταθμούς – κατάργηση των τροφείων
  • Άμεση στήριξη από τον Δήμο των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, για την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τους αναγκαίους χώρους, ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετούν περισσότερα παιδιά και να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, να λάβουμε την παρακάτω απόφαση:

  1. Να αιτηθούμε στις αρμόδιες αρχές και υπουργεία την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημοτικές κοινωνικές δομές σύμφωνα με το οργανόγραμμα και τις ανάγκες κάθε μιας,
  2. Να προχωρήσουμε σε υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου, εξαρτημένης εργασίας με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές του Δήμου,
  3. Να λάβουμε μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις επιστημονικές υποδείξεις.
  4. Να λάβουμε απόφαση ανάκλησης της Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας με την οποία επιβλήθηκαν τροφεία σε οικογένειες των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου.
  5. Να λάβουμε απόφαση μετεγκατάστασης του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε αυτοτελή χώρο ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα απασχολούμενα παιδιά και να ανταποκρίνεται ο χώρος στις ανάγκες και στις δραστηριότητες του Κέντρου.
  6. Να διαφημιστεί η ύπαρξη και οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι δημοτικές κοινωνικές δομές, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των απασχολούμενων παιδιών και ταυτόχρονα ο αριθμός των εξειδικευμένων εργαζομένων στις δομές αυτές.
  7. Να στηριχθούν οι δημοτικές κοινωνικές δομές με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
  8. Να εκδώσουμε ψήφισμα που να επιδοθεί στην Κυβέρνηση και στα Κόμματα του Κοινοβουλίου με αίτημα: α) τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές του δήμου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, β) την αξίωση προσλήψεων του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, δομές και νομικά πρόσωπα του Δήμου. γ) την ένταξη στα ΒΑΕ των ειδικοτήτων όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στο «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ, του προσωπικού καθαριότητας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ. δ) την αξίωσή μας για Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα παροχής υπηρεσιών Πρόνοιας, ενταγμένο στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας .

 

                                                                                   Φλώρινα, 02 Αυγούστου 2021                                                                       

Ο Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δημοτικός Σύμβουλος

Θεόδωρος Τορλαχίδης