Αναμορφώθηκε και εκσυγχρονίστηκε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Μακεδονίας

Αναμορφώθηκε και εκσυγχρονίστηκε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Μακεδονίας – Θετικό το πλούσιο έργο της διοίκησης με τομές στη λειτουργία της δομής  

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μας πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις, έγιναν διάφορες εκδηλώσεις και ενέργειες με σκοπό την εξωστρέφεια της δομής, την εξέλιξη, ανάπτυξή της προς όφελος πάντα των φιλοξενούμενων παιδιών», επεσήμανε ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής πρόνοιας Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Παρδάλης, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της διοίκησης της τελευταίας τετραετίας. Απέκτησε νέο σύγχρονο οργανισμό, νέο ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να γίνει πράξη η εξωστρέφεια της δομής που πάντα είναι ζητούμενο, να αυξηθούν σημαντικά οι αναδοχές σε σχέση με το παρελθόν και να αυξηθεί το προσωπικό του Κέντρου. Είναι πράγματι μια γεμάτη θητεία με μια δραστήρια διοίκηση που αγαπά, σέβεται και φροντίζει τα παιδιά, που σε τελική ανάλυση είναι παιδιά όλων μας και έδεσε τη δομή με την τοπική κοινωνία.   

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 25-10-2023 ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κος Ιωάννης Παρδάλης για τον απολογισμό της τετραετούς θητείας της Διοίκησης του Κέντρου και με αφορμή την παραίτησή του από τα καθήκοντα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά τη συνέντευξη ο κος Παρδάλης είπε:

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης είναι να γίνει ένας απολογισμός της τετραετούς θητείας με την παρούσα Διοίκηση και μέλη Α΄ Αντιπρόεδρο τον κο Χρήστο Ευθυμιάδη, Β΄ Αντιπρόεδρο τον κο Μιχαηλίδη Νικόλαο και τα προηγούμενα χρόνια τον κο Νόνα Παναγιώτη, μέλη την κα Βράντση Πασχαλίνα, Σιδηροπούλου Αγνή, Μπούτση Βασίλη και Σιέκρη Αλέξανδρο.

Είναι δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις, έγιναν διάφορες εκδηλώσεις και ενέργειες με σκοπό την εξωστρέφεια της δομής, την εξέλιξη, ανάπτυξή της προς όφελος πάντα των φιλοξενούμενων παιδιών.

Χωρίς φυσικά τη συμβολή της Διεύθυνσης, των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων παιδιών δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Η τετραετής αυτή θητεία συνέπεσε και με την πανδημία του COVID-19, όπου αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, όμως καταφέραμε να τις προσπελάσουμε και να ανταποκριθούμε στα δεδομένα με μεγάλη επιτυχία.

Θα σας αναφέρω συνοπτικά και σε ενότητες τι πραγματικά κατορθώσαμε και κάναμε, γιατί πιστεύω ότι είναι άξιο να το γνωρίζει ο κόσμος.

ΔΩΡΕΕΣ

Κατά τη διάρκεια λοιπόν των ετών 2020-2023 και μέχρι τώρα που μιλάμε στη δομή έγιναν δωρεές αξίας περίπου 40.000 ευρώ. Οι δωρεές αυτές προέρχονται και από απλούς πολίτες που πολλές φορές ακόμα και από το υστέρημά τους προσφέρουν αλλά και από θεσμικά πρόσωπα της πόλης μας.

Οι δωρεές αφορούν σε χρηματικά ποσά, τρόφιμα, αναψυκτικά, διάφορα υλικά απαραίτητα για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών-, όπως Η/Υ, tablets, βιβλία, παιχνίδια, είδη ιματισμού και άλλα.

Στον τομέα των δωρεών ανήκουν και η δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών από ιδιώτες ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, το ΥΓΕΙΑ Φλώρινας για οποιαδήποτε εξέταση χρειαστήκαμε, η δωρεάν είσοδος στις προβολές της κινηματογραφικής λέσχης, δωρεάν κουρέματα από κομμωτήρια της πόλης στα παιδιά, προσφορά γευμάτων από διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής.

Επίσης ο ΑΒ Βασιλόπουλος για την καθημερινή προσφορά σε προϊόντα διατροφής, ο ΕΟΔΥ Φλώρινας-«KomyFlorinas» για την άμεση και συνεχή ανταπόκριση στο αίτημά μας για παροχή δωρεάν τεστ COVID-19, που πραγματοποίησε στη δομή μας σε φιλοξενούμενα παιδιά και εργαζομένους.

Ακόμη, το μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΔΕΣΜΟΣ» και ο όμιλος ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ «THRACEGROUP» για τη δωρεά 26.000 χειρουργικών μασκών μιας χρήσης για τις ανάγκες του προσωπικού και των παιδιών του Κέντρου.

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΔΕΣΜΟΣ»» για τη δωρεά 490 χειρουργικών ρομπών-ποδιών μιας χρήσης για τις ανάγκες του προσωπικού του Κέντρου.

Επιπλέον, σε φιλοξενούμενη του Κέντρουπου εισήχθη σε σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις το 2021 πραγματοποιήθηκε βράβευση με χρηματικό ποσό από δωρεά οικογένειας της πόλης μας.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονίας και η Πανεπιστημιακή Ομάδα Ποδοσφαίρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης προσέφεραν χρήματα από τον φιλανθρωπικό αγώνα μεταξύ των δύο τμημάτων-ομάδων για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων παιδιών του Κέντρου αλλά και το 15μελές συμβούλιο του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας έκανε δωρεά ποσού για τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Οι δωρεές αυτές δείχνουν ότι από κάθε πληθυσμιακή ομάδα υπάρχει το ενδιαφέρον και η θέληση να συνεισφέρουν με τον δικό του τρόπο η καθεμία στη δομή και στα φιλοξενούμενα παιδιά.

Κι αυτό επιτεύχθηκε με την εξωστρέφεια του Κέντρου, που ήταν ένας από τους σημαντικούς σκοπούς της θητείας μας.

Στον τομέα της εξωστρέφειας και συνεργασίας με φορείς της περιοχής 

Υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με:

  1. Το Επιμελητήριο Φλώρινας, (στο εξής Επιμελητήριο) το οποίο εδρεύει στη Φλώρινα. (

Τα μέρη συμφωώνησαν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ τους, προκειμένου να συμβάλλουν δια των κοινών τους ενεργειών:

  • στην εξεύρεση εργασίας των φιλοξενούμενων παιδιών του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ., που ανήκουν στη δύναμή του και επιθυμούν να εργαστούν παράλληλα με τη φοίτηση σε εσπερινό σχολείο ή σε κάποια σχολή Μεταδευτεροβάθμιας ή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
  • στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (πρακτική άσκηση) από μαθητές-φιλοξενούμενα παιδιά που φοιτούν στην Ε.Π.Α.Σ. ΟΑΕΔ,
  • στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων προς όφελος των φιλοξενούμενων παιδιών του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.

Από τη συνεργασία των δύο μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες, πολλά και σημαντικά αποτελέσματα, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και οικονομικής ενίσχυσης των φιλοξενούμενων παιδιών του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.

 

  1. Το Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού -Τμήμα Νεότητας (στο εξής ΕΕΣ Φλώρινας) το οποίο εδρεύει στη Φλώρινα . Τα μέρη, στο πλαίσιο του θεσμικού και εθελοντικού τους ρόλου, μπορούν να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις – παρεμβάσεις προς όφελος των νέων παιδιών αποσκοπώντας στην ευρύτερη και γενικότερη γνώση των παιδιών, στην απόκτηση νέων εμπειριών και τη δημιουργική απασχόλησή τους με διάφορες θεματικές, όπως η Γεωγραφία και η Δημιουργική Γραφή.

Ειδικότερα τα μέρη συμφωνούν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ τους,προκειμένου να συμβάλλουν δια των κοινών τους ενεργειών:

  • στην ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων προς όφελος των φιλοξενούμενων παιδιών του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.
  • στη γνώση και ενημέρωση επί γενικότερων θεμάτων
  • στην εξωστρέφεια του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.
  • στην ανάπτυξη δεξιοτήτων των φιλοξενούμενων παιδιών

Από τη συνεργασία των δύο μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες, πολλά και σημαντικάπροσδοκώμενα αποτελέσματα,στο πλαίσιο της απόκτησης ευρύτερων γνώσεων και δεξιοτήτων των φιλοξενούμενων παιδιών του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.

Απώτερος σκοπός της δράσης αυτής θεωρείται η ανάπτυξη κοινωνικών-μαθησιακών δεξιοτήτων των παιδιών και γνωριμίας με καινοτόμες δράσεις/ δράσεων προσωπικής ανέλιξης/ανάπτυξη αυτοπεποίθησης/ καλλιέργεια κριτικής σκέψης/ ενθάρρυνση δημιουργικότητας παιδιών και ενίσχυσης της προσωπικής έκφρασης του κάθε παιδιού.

Στον τομέα των εκδηλώσεων και δράσεων του Κέντρου με σκοπό την εξωστρέφεια

Πραγματοποιήθηκαν:

  • Στο πλαίσιο της δράσης «Τρέχουμε τον μήνα Απρίλιο για τον Αυτισμό-race for autism» το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συνδιοργάνωση με την Π.Ε. Φλώρινας και τον Δήμο Φλώρινας πραγματοποίησαν συμβολικά πορεία-περπάτημα 3 χλμ την 2021 με σημείο εκκίνησης την πλατεία Γ. Μόδη (κεντρική πλατεία-«Κανόνια») και σημείο τερματισμού την περιοχή του Αγ. Νικολάου. Στην δράση λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, ο Δήμαρχος Φλώρινας, Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φλώρινας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, η Πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ,.
  • 2021 Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Φλώρινας και με αφορμή τη γιορτή της Αγίας Όλγας, προστάτιδας του Κέντρου, πραγματοποίησε εκδηλώσεις με την συμμετοχή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Κασαπίδη, του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πλήθους κόσμου.
  • Τα φιλοξενούμενα παιδιά αποφάσισαν να γίνουν τα ίδια εθελοντές και σε συνεργασία με το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας πραγματοποίησαν επισκέψεις, τον Δεκέμβριο στα ΚΗΦΗ και στα ΚΑΠΗ αντίστοιχα, δωρίζοντας το κουτί της αγάπης στους ηλικιωμένους. Το κουτί της αγάπης, που το έφτιαξαν μόνα τους, περιείχε ένα χειροποίητο μπρελόκ από τα χέρια των ίδιων των παιδιών και ένα γλυκό. Αμφίδρομα συναισθήματα αναπτύχθηκαν ανάμεσα σε παιδιά και ηλικιωμένους.
  • Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» δράση παρασκευής αρωμάτων ή οποία καλύφθηκε από την ΕΡΤ1 και στην συνέχεια τα αρώματα αυτά πουλήθηκαν στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar.
  • Επίσημη παρουσίαση του τραγουδιού του μουσικού συγκροτήματος «Walkmantheband», που μιλάει για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις των παιδιών τα έσοδα από το τραγούδι διατίθενται στο Κέντρο. Στο τραγούδι αυτό συμμετέχουν διάφοροι διάσημοι όπως ο Γιαννούλης Λαρεντζάκη, η Ντορέτα Παπαδημητρίου, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου , ο Μαρτάκης και άλλοι.
  • Βράβευση τιμητική των δωρητών με πλακέτες για την προσφορά τους στο Κέντρο.
  • Στον προαύλειο χώρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση προς όλες και όλους με αφορμή τη λήξη της πρώτης περιόδου των δράσεων δημιουργικής απασχόλησης που υλοποιούνται στο Κέντρο από το Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού -Τμήμα Νεότητας. Για πρώτη φορά το Κέντρο άνοιξε τις πόρτες του στον κόσμο όπου πλήθος κόσμου παρακολούθησε την γιορτή και χόρεψε μαζί με τα παιδιά παραδοσιακούς χορούς και διασκεδάσαμε όλοι μαζί.
  • Τελετή ονοματοδοσίας της Αίθουσας Μελέτης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε «Αίθουσα Διδασκαλίας “Δημήτριος Μεκάσης”» και η παρουσίαση της δωρεάς μιας βιβλιοθήκης και βιβλίων του Δημήτριου Μεκάση στη μνήμη του από τους/τις συμμαθητές/-τριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Αναγνωρίζοντας την προσφορά του τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στο κέντρο όπου εργάστηκε για πάνω από 25 χρόνια.
  • Το καθιερωμένο ετήσιο bazaarμε δημιουργίες των φιλοξενούμενων παιδιών
  • Χριστουγεννιάτικη γιορτή κάθε χρόνο στο Κέντρο με τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων παιδιών, άναμμα της φωτιάς και φιλαρμονική Δήμου.

       Στον τομέα της ψυχαγωγίας, αναψυχής και διασκέδασης

  1. Καταφέραμε να οργανώσουμε τρία καλοκαίρια τετραήμερη εκδρομή για τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου με τη συνοδεία υπαλλήλων και την επίσκεψη στη WATERLANDμε την προσφορά δωρεάν εισόδου στον χώρο.
  2. Πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκδρομή στα Τρίκαλα στον Μύλο των ξωτικών, και στην Βέροια προσφορά του σωματείου συνταξιούχων της ΔΕΗγια τα φιλοξενούμενα παιδιά
  3. Ημερήσια εκδρομή στη Μαρτυρική Κοινότητα Δροσοπηγής.
  4. Συμμετοχή των φιλοξενούμενων παιδιών σε κατασκηνωτικά προγράμματα, σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες και δωρεάν εγγραφή φιλοξενούμενων παιδιών στο ΚΔΑΠ«ΤΟ ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΟ»

Στον τομέα της επιμόρφωσης του προσωπικού, των παιδιών αλλά και του κοινού της πόλης

Πραγματοποιήθηκαν:

  • Ημερίδα για τον Πνιγμό –Πνιγμονή-Πρώτες Βοήθειες από τους επαγγελματίες διασώστες-εκπαιδευτές κ.κ. Μπιτόπουλο και Λιπίτκα, οι οποίοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να ενημερώσουν το προσωπικό και τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου για τα παραπάνω θέματα.
  • Η κα Τάτση Κωνσταντίνα, γυναικολόγο του Γ.Ν. Φλώρινας, η οποία προσφέρθηκε εθελοντικά και ενημέρωσε τα φιλοξενούμενα παιδιά του Κέντρου, που βρίσκονται στην εφηβεία, σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να προκύψουν από τις σεξουαλικές σχέσεις, την πρόληψη εγκυμοσύνης και τις τεχνικές επίτευξης της γονιμοποίησης, όταν αυτή είναι επιθυμητή, αλλά δεν συμβαίνει, αλλά και για τους φορείς της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ενημέρωσε επίσης τις φιλοξενούμενες έφηβες του Κέντρου, σχετικά με γυναικολογικά θέματα που απασχολούν τις ηλικίες τους.
  • Απρίλιος 2022: διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ερευνών Ρίζες ΑμΚΕ και σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Φλώρινας. Το επιμορφωτικό σεμινάριο απευθυνόταν σε επαγγελματίες που επικοινωνούν και παίρνουν αποφάσεις με και για τα παιδιά, όπως εργαζόμενοι σε δομές παιδικής προστασίας, σχολικές μονάδες, υπηρεσίες πρόνοιας, ΚΔΑΠ με διάρκεια 6 ώρες ημερησίως.

Ο τίτλος του σεμιναρίου ήταν: «Κατανοώντας παιδιά και νέους με συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα. Η επίδραση του αναπτυξιακού τραύματος στη ζωή και τις σχέσεις των παιδιών» με τις εξής θεματικές:

«Σχέσεις συναισθηματικού δεσμού και ο ρόλος τους στον τρόπο που σχετίζονται τα παιδιά και οι νέοι»,

«Το τραύμα και οι επιπτώσεις του σε παιδιά και νέους. Κατανοώντας τα αίτια πίσω από τις συμπεριφορές σε παιδιά και νέους»,

«Ανοίγουμε δρόμους επικοινωνίας, οριοθετούμε και δημιουργούμε σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά και νέους».

  • Απρίλιος 2023: ενημερωτική συνεδριακή ημερίδα για την παιδική προστασία και την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας που συνδιοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τον Δήμο Φλώρινας και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας της Π.Δ.Μ..

Η ημερίδα είχε τίτλο «Παιδική Προστασία και Αναδοχή: Μεταρρυθμίσεις και προκλήσεις για τη νέα εποχή».

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε εισηγήσεις με στόχο την ενημέρωση του κοινού, των ενδιαφερομένων, αλλά και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού και την έμμεση διάχυση της πληροφορίαςαπό υπεύθυνους φορείς και ειδικά στελέχη, ειδικούς επιστήμονες που εμπλέκονται στην παιδική προστασία.

  • Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ΕΒΕ γιαπληροφόρηση και ενημέρωση σχετικά με τις ευκαιρίες εργασίας που υπάρχουν στην περιοχή μας. Μέσα από εκπαιδευτικά βίντεο και συζήτηση έγινε προσπάθεια να ανακαλύψουν τα παιδιά τις κλίσεις τους και τις επιθυμίες τους σε εργασιακό επίπεδο, για να έχουν περισσότερες επιλογές για την εργασία που θα ήθελαν να κάνουν. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σ επιχειρήσεις για να γνωρίσουν από κοντά τα παιδιά τις συνθήκες εργασίας σε διαφορετικά είδη δραστηριότητας.
  • Οι δράσεις κάθε εβδομάδα με το Περιφερειακό Τμήμα Φλώρινας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού -Τμήμα Νεότητας, όπου έρχονταν και απασχολούσαν τα παιδιά με διάφορες δραστηριότητες.

Στον τομέα της αποϊδρυματοποίησης

  1. Υπογράφηκαν τρία (3) Συμφωνητικά Αναδοχής μεταξύ του Προέδρου και των Ανάδοχων γονέων, δίνοντας τη δυνατότητα σε τρία φιλοξενούμενα παιδιά μας να βρουν ένα σπίτι-μια οικογένεια-μια αγκαλιά.
  2. Μία επανατοποθέτηση σε οικογενειακό περιβάλλον δύο αδερφών.
  3. Στέγες Ημιαυτόνομης Διαβίωσης όπου βρισκόμαστε σε στάδιο υλοποίησης του έργου και σκοπό έχουν φιλοξενούμενα παιδιά ηλικίας από 15-25 ετών να ζήσουν ένα διάστημα προσαρμογής στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, σε περιβάλλον προστασίας και υποστήριξης, να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να κατακτήσουν την αυτονομία τους.

Επισκέψεις κυβερνητικών κλιμακίων

  1. Επίσκεψη της Υφυπουργού κας Δόμνας Μιχαηλίδου δύο (2) φορές
  2. Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κος Σταμάτης Γεώργιος επισκέφθηκε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
  3. Κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτριο Γαλαμάτη, τη Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νάτσιου Μαρία επισκέφθηκε το Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.
  4. Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Καλαφάτης Σταύρος 

Εργασία στο Κέντρο

Είκοσι τρία (23) περισσότερα άτομα εργάστηκαν με οποιαδήποτε μορφή εργασίας στο Κέντρο μας σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. 

  1. Εφτά (7) συμβάσεις εργασίας επικουρικού προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου έκτακτης πρόσληψης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού COVID-19 με εννιά (9) παρατάσεις έως και 31-12-2023 με δική μας παρέμβαση.Ο ειδικότητες: Κοινωνικοί Λειτουργοί (2), Επιμελήτριες (4), Νοσηλεύτρια (1)
  2. Απασχόληση μέσω του Προγράμματος «Προώθηση της Απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 άτομα σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/ συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων», οκτάμηνης (8μηνης) διάρκειας, από τον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα απευθυνόταν στους εγγεγραμμένους ανέργους στο Μητρώο του ΟΑΕΔ που πληρούν τις ειδικότερες προϋποθέσεις συμμετοχής (12άτομα συνολικά)
  • ΥΕ Βοηθών Ελαιοχρωματισμού
  • ΔΕ Βρεφονηπιοκόμων/Κοινωνικών Επιμελητών
  • ΔΕ Ημερήσιοι Φύλακες
  • ΔΕ Μαγείρων
  • ΔΕ Οδηγών με άδεια οδήγησης Δ+Ε Κατηγορίας
  • ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών
  1. ΠΕ Οικονομικού / Λογιστικής / Οικονομικού Λογιστικού Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από την προκήρυξη 7Κ/2019 ειδικότητας επιμελητών (4 άτομα συνολικά)
  2. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ(4 άτομα)
  3. ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΙΕΚ ΦΥΛΑΚΕΣ(6 άτομα ως τώρα)
  4. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΟΧ1/2022 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ, ΟΔΗΓΟΣ, ΜΑΓΕΙΡΑΣ, ΦΥΛΑΚΑΣ-ΝΥΧΤΟΦΥΛΑΚΑΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ (5 άτομα)
  5. ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Καινοτομίες στο Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.

  1. Τον Μάρτιο του 2023 εκδόθηκε ο νέος «Οργανισμός του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας». Η επίτευξη του στόχου επήλθε μετά από προσπάθειες πολλών ετών. Αφορά στην οργάνωση και τη λειτουργία του Κέντρου με νέα δεδομένα και σε νέα βάση, αφού μέχρι τώρα το Κέντρο λειτουργούσε βασικά με κανονισμό της δεκαετίας του ΄70 και ΄80 και προσαρμογή με κάποιες διατάξεις οι οποίοι είχαν υπ’ όψιν τους άλλες οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αναφορές, αφήνοντας βασικά σημερινά ζητήματα, κατευθύνσεις και αντιλήψεις έξω από τη ρυθμιστική του λειτουργία. Το εγχείρημα της έκδοσης του Οργανισμού ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, αλλά δεν κατάφερε να πραγματοποιηθεί ως τώρα, γιατί υπήρχαν πολλές αντικειμενικές δυσκολίες και κυρίως έπρεπε να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια και γραφειοκρατικά ζητήματα. Με συνεχείς οχλήσεις και προσπάθεια αρχικά από την πλευρά της Διευθύντριας κ. Τσάτσα που οφείλω να αναφέρω και της διοίκησης, στα κέντρα αποφάσεων  καταφέραμε κάτι πολύ σημαντικό. Βρισκόμαστε τώρα στην φάση σύνταξης του Νέο Κανονισμού που θα δώσει και αυτός ώθηση στην καλύτερη λειτουργία του Κέντρου.
  2. Υλοποιήθηκε η επανεκκίνηση και επαναλειτουργία του υπηρεσιακού λεωφορείου που είναι πολύ σημαντική για τη δομή μας, καθώς ανά πάσα στιγμή προκύπτουν ανάγκες μετακίνησης των φιλοξενούμενων παιδιών που αναγκαζόμαστε να καλύψουμε με έκτακτους τρόπους.Σημαντικό ρόλο σε αυτή την ενέργεια διαδραμάτισε ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φλώρινας, κος Βόσδου Σωτήρης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, που επίσπευσε τις διαδικασίες και μας βοήθησε, ώστε να γίνει με τον σωστό, νόμιμο και γρήγορο τρόπο η επανεκκίνηση του υπηρεσιακού οχήματος, για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τη μετακίνηση και μεταφορά των παιδιών σε έκτακτες ανάγκες, σε διάφορες δραστηριότητες, στο σχολείο σε περίπτωση κακοκαιρίας κάτι που ως τώρα γινόταν με μίσθωση ιδιωτικού αυτοκινήτου.
  3. H οικονομική συνεισφορά του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας στην οικονομική ζωή του τόπου είναι πολύ σημαντική. Ενδεικτικά τα χρήματα που διοχετεύθηκαν στην τοπική αγορά την τελευταία τριετία ήταν περίπου 410.000 σε σχέση με την προηγούμενη που ήταν 340.000. Σε αυτό δε αν προσθέσουμε και τις μισθοδοσίες του προσωπικού αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη συνεισφορά στην τοπική κοινωνία, καθώς η έδρα του Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ. βρίσκεται στην πόλη μας και όχι σε κάποια άλλη της Δυτικής Μακεδονίας.

Εργασίες στο Κ.Κ.Π.Π.Δ.Μ.

  1. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια λύσαμε προβλήματα που αφορούν σε μηχανικά σχέδια που ταλάνιζαν πολλά χρόνια το Κέντρο και μας επιτρέπουν να σχεδιάσουμε την πλήρη ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων μας. Όπως η εγγραφή στο κτηματολόγιο του ενός κτηρίου καθώς πολλά χρόνια υπήρχε ασάφεια σχετικά με την ιδιοκτησία του κτηρίου. Αυτό λύθηκε με στοχευμένες ενέργειες.
  2. Εργασίες για συντήρηση κτηρίων, όπως βάψιμο επιμέρους δωματίων
  3. Ανακαίνιση στις τουαλέτες που χρησιμοποιούν τα φιλοξενούμενα παιδιά.
  4. Αλλαγή λέβητα,
  5. Αγορά Η/Υ , τηλεοράσεων, παιχνιδομηχανών
  6. Αλλαγή καλυμμάτων σε έπιπλα
  7. Κατασκευή θυρωρείου για μεγαλύτερη προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών.

Αντιμετώπιση πανδημίας COVID-19

  1. Εμβολιασμός εργαζομένων κατά της νόσου COVID-19 στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, άμεσα ώστε να συνεχίσει το κέντρο να λειτουργεί απορόσκοπτα.
  2. Διαμόρφωση ειδικού χώρου σε περίπτωση νόσησης φιλοξενούμενων παιδιών και απομόνωσής τους.
  3. Εμβολιασμός παιδιών κατά της νόσου COVID-19, αφού πρώτα προηγήθηκε ενημέρωση από παιδίατρο της πόλης ώστε τα παιδιά μόνα τους να αποφασίσουν.

Όλα αυτά τα τόσο σημαντικά και ενδιαφέροντα πραγματοποιήθηκαν την τετραετία που πέρασε.

Νιώθουμε μεγάλη χαρά και περηφάνια για αυτά που καταφέραμε, σπουδαίες δράσεις και καινοτομίες στην ιστορία του Κέντρου όσον αφορά τη λειτουργία του και την εξέλιξή του, να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα και την εποχή.

Οι πολίτες της περιοχής μας έμαθαν και είδαν από κοντά πώς ζουν τα φιλοξενούμενα παιδιά, πώς λειτουργεί το Κέντρο.

Σκοπός μας ήταν όλα αυτά τα χρόνια να αναβαθμίσουμε το Κέντρο, να το εξελίξουμε, ώστε να γίνει μία σύγχρονη δομή σύμφωνα και με τις επιταγές της εποχής.

Νομίζω ότι τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό.

Ευχαριστώ για όλα αυτά το Δ.Σ. που με στήριξε και συγκεκριμένα τους Αντιπροέδρους κ.κ. Ευθυμιάδη, Μιχαηλίδη και Νόνα, τα μέλη κ.κ. Βράντση Λίνα, Μπούτση Βασίλη, Σιδηροπούλου Αγνή και Σιέκρη Αλέξανδρο, τη Διευθύντρια κα Τσάτσα, τον κ. Ναούμ, που δίπλα τους έμαθα πολλά- τόσο διοικητικά όσο και οικονομικά. Τους εργαζομένους, όλα τα παιδιά αλλά και όλους όσοι μας στήριξαν ηθικά και υλικά. Η προσφορά τους ήταν πολύ σημαντική για εμάς και για τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Ξεχωριστή αναφορά θέλω να κάνω σε δύο ανθρώπους στην κ.  Τσουμίτα Μαρία που ήταν πάντα δίπλα μου και βοήθησε στην ορθή έκβαση των Δ.Σ. ως γραμματέας και  στον κο Σαρνατζίδη Γεώργιο, Κοινωνικό Λειτουργό και προϊστάμενο του αντίστοιχου τμήματος που με βοήθησε να καταλάβω τις ανάγκες των παιδιών, να κατανοήσω καλύτερα τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, ώστε να μπορώ να πάρω καλύτερες αποφάσεις γι’ αυτά. Θέλω να επισημάνω την πολύ σημαντική προσφορά μιας συγκεκριμένης ομάδας, αυτής της Κοινωνικής υπηρεσίας, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τις επιμελήτριες, όπου πραγματικά δίνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε σε αυτά τα παιδιά να μη λείψει τίποτα.

Ευχαριστώ το παιδιατρικό τμήμα του Κέντρου Υγείας Φλώρινας-πρώην ιατρεία ΙΚΑ-δια της παιδιάτρου κας Στάμου-Λιαντζάκη Αθανασίας και της επισκέπτριας υγείας κας Σιδηροπούλου Αγνής για τη συμβολή τους στις ιατρικές υπηρεσίες που παρείχαν στα φιλοξενούμενα παιδιά.

Ευχαριστώ εσάς τους δημοσιογράφους που καλύψατε όλες μας τις δράσεις με διακριτικότητα και επαγγελματισμό και βοηθήσατε και εσείς με τη σειρά σας να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Τελειώνοντας αρχικά ευχαριστώ την Υφυπουργό πλέον Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου για την εμπιστοσύνη της αρχικά να με επιλέξει για αυτήν τη θέση και στη συνέχεια να ανανεώσει τη θητεία μου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025. Τον πρώην Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας για τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια.

Την Υπουργό Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής κα Ζαχαράκη Σοφία για τη στήριξή της αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, όπως και τον Γεν. Γραμματέα κ. Πύρρο Πρόδρομο.

Τον πρώην Βουλευτή Φλώρινας κ. Αντωνιάδη Γιάννη που μαζί πήγαμε στην Αθήνα πολλές φορές και στα κέντρα αποφάσεων ώστε να επιτύχουμε τις καλύτερες συμφωνίες για το κέντρο.

Τη βουλευτή κ. Πέρκα, τον Δήμαρχο Φλώρινας κ. Γιαννάκη, τους Αντιπεριφερειάρχες κ. Κιοσσέ, κ. Άμπα και κ. Βόσδου.

Τους διοικητές του νοσοκομείου Φλώρινας κ. Παπούλκα Χρήστο που μας στήριξε τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, τον κ. Μάντσο και τον πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας και νυν βουλευτή κο Παπασωτηρίου Σταύρο.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, που αυτά τα χρόνια έλειψα αρκετά από το σπίτι και με κατανόηση αντιμετώπισαν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μου.

Στο σημείο αυτό και πριν τη λήξη του απολογισμού να αναφέρω ότι η δική μου θητεία ολοκληρώνεται εδώ, με αυτή τη συνέντευξη τύπου, καθώς νέες προκλήσεις όσον αφορά το επαγγελματικό μου μέλλον καλούμαι να ακολουθήσω.

Το μυαλό μου και η καρδιά μου όμως θα είναι πάντα εδώ, σε αυτή τη δομή, στα παιδιά, στους εργαζομένους, καθώς το Κέντρο μπορεί να χάνει έναν Πρόεδρο, κερδίζει όμως έναν εθελοντή, γιατί όπως πάντα λέω «ουδείς αναντικατάστατος».

Συνεργαστήκαμε με όλους άψογα και περάσαμε πολλές όμορφες αλλά και δύσκολες στιγμές και λέω ξανά ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ».

Αποκομίσαμε καινούριες εμπειρίες, αναθεωρήσαμε δεδομένα και καταστάσεις. Γιατί μία δομή είναι ένα μεγάλο σχολείο.

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς».