Απάντηση του υφυπουργού κ. Στύλιου στην ερώτηση του Κ. Χήτα με θέμα «Χαλαζόπτωση πλήττει τους φασολοπαραγωγούς Φλώρινας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 03/10/2022

Του:Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Χαλαζόπτωση πλήττει τους φασολοπαραγωγούς Φλώρινας» 

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών Φλώρινας, σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τις βραδινές ώρες της 1ης Οκτωβρίου 2022 καλλιέργειες φασολιών σε κοινότητες της Φλώρινας. Τα φασόλια βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής τους και, όπως μας δηλώθηκε, πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή. Οι αγρότες που επλήγησαν προέρχονται, ως επί τω πλείστον, από τις κοινότητες Λευκώνα, Καρυών, Οξιάς και Μικρολίμνης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Έχετε προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και στις εκτιμήσεις της απώλειας της συγκομιδής των φασολοπαραγωγών, προκειμένου να αποτυπωθεί το μέγεθος της καταστροφής, ώστε να εκκινήσουν οι καταβολές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους πληγέντες των αναφερόμενων Κοινοτήτων Περιφερείας Φλώρινας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Αθήνα,           09/01/2023 Αρ. πρωτ.:1222/294967

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Χήτας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2022 σε καλλιέργειες φασολιών στην Π.Ε Φλώρινας, διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, έγιναν 9 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 153 δηλώσεις ζημίας.

Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί. Θα ακολουθήσει, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, η κοινοποίηση των πορισμάτων και η καταβολή των αποζημιώσεων ως τις αρχές 2023 στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά την επεξεργασία των στοιχείων ΟΣΔΕ 2022.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Και μάλιστα η αποζημίωση εξοφλείται σε μία δόση σε αντίθεση με το παρελθόν που εξοφλούνταν σε δύο και τρεις δόσεις.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ