«ΑΡΧΗ άνδρα δείκνυσι»

«ΑΡΧΗ άνδρα δείκνυσι»

 

 

Του Μπάμπη Θ. Τριανταφυλλίδη

 

Πολλές φορές ζούμε την αντίφαση κάποιοι να είναι απόλυτα πετυχημένοι στο επάγγελμα τους, πολλές φορές και με ένα μπαούλο πτυχία και ντοκτορά και όταν αναλάβουν κάποιο δημόσιο αξίωμα ή εξουσία να φανεί πόσο ασήμαντοι και ανίκανοι είναι. Μεταμορφώνονται σε τέτοιο βαθμό σε άβουλα όντα, που γίνονται αγνώριστοι.

Οι Οβιδιακές μεταμορφώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο είτε με πρόσωπα της κεντρικής και της περιφερειακής πολιτικής σκηνής. Και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση να το διαπιστώσεις ούτε και έρευνα για να τους βρεις. Τους συναντάμε στην καθημερινότητα μας.

«ΑΡΧΗ άνδρα δείκνυσι» μας λέει ο πάντα επίκαιρος Σοφοκλής. Η ποιότητα και το ειδικό βάρος του ανδρός φαίνεται όταν αναλάβει κάποιο αξίωμα κατά την άσκηση της εξουσίας. Όταν έρθει η ώρα στο δια ταύτα. Να δείξεις ότι αξίζεις την εμπιστοσύνη που σου έδειξαν οι πολίτες. Ότι είσαι «μπεσαλής», συνεπής με τα όσα έλεγες ή λες. Ότι στόχος σου είναι το κοινό καλό και η προκοπή του τόπου σου. Ότι βρίσκεσαι μακριά από αλαζονικές συμπεριφορές και κούφια λόγια, που σου δημιουργεί η καρέκλα της εξουσίας.

 Βέβαια, υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις, που δείχνουν ότι το πολιτικό μας προσωπικό κεντρικά και περιφερειακά δεν χάθηκε. Υπάρχει αυτή η μικρή έστω όαση στη σημερινή απαξίωση των πολιτικών μας και της πολιτικής.

Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Φλώρινας Στέφανος Μπίρος.

Χαμηλών τόνων, εργασιομανής, μεθοδικός, οργανωτικός, πεισματάρης έβαλε ως στόχο την εξυπηρέτηση των συμπολιτών του και την ανάπτυξη της περιοχής. Και μέχρι τώρα δεν έχασε τον βηματισμό του δείχνοντας να βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

   Πάντα μέσα σένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού η περικοπή των χρηματοδοτήσεων ξεπερνάει το 40%.  Ο κ. Μπίρος δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Αντέδρασε και στα μικρά αλλά και στα μεγάλα έργα. Έδειξε και αποδεικνύει καθημερινά ότι έχει αυτό που λέμε σέναν πολιτικό όραμα για τον τόπο του.

Αφορμή για την σημερινή μου αναφορά στον κ. Μπίρο ήταν η πρόσφατη συμμετοχή του σε σύσκεψη φορέων της Δυτικής Μακεδονίας με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Μιχάλη Βερροιόπουλου στις 7 Σεπτεμβρίου στο υπουργείο.

Εκεί έθεσε τα προβλήματα της Φλώρινας και τα  οποία αποτελούν τον οδικό χάρτη, το πλαίσιο συζήτησης για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν ένθεν και ένθεν «για την αποκατάσταση των αδικιών που έχουν συντελεστεί στην Π.Ε. Φλώρινας, με στόχο την ορθολογική ανάπτυξη όλων των τομέων της τοπικής οικονομίας», όπως τονίζει και ο ίδιος.

Κι αυτός ο χάρτης είναι απόλυτα τεκμηριωμένος με μελέτες και προτάσεις, που θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο και θα μας οδηγήσουν σε τροχιά ανάπτυξης που είναι και το ζητούμενο. Η πρώτη εκτενής συζήτηση για το πακέτο αυτό έγινε στη σύσκεψη αυτή και μάλιστα χωρίς μισόλογα και υπαναχωρήσεις.

 

Ο οδικός αυτός χάρτης είναι:

 – Η επίλυση μέσω νομοθετικής ρύθμισης του ρυμοτομικού του Πανεπιστημίου Φλώρινας

– Η σύνδεση της Φλώρινας με την Εγνατία Οδό μέσω του κάθετου άξονα Φλώρινας – Πτολεμαΐδας (παράκαμψη ορυχείου Βεύης)

– Η κατασκευή της 2ης μονάδας του ΑΗΣ Μελίτης

– Η διάνοιξη των ορυχείων Κλειδίου και Βεύης με συγκεκριμένες προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση των ορυχείων

– Η αποθείωση των μονάδων του Αμυνταίου

– Η κατασκευή μονάδος ισχύος 15 μεγαβάτ (MW) με δυνατότητα παραγωγής θερμικής ενέργειας για την τηλεθέρμανση Αμυνταίου

– Η αναπτυξιακή προοπτική του πρωτογενούς τομέα με την κατασκευή αρδευτικών έργων και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων αναδασμών

– Η οριστική διευθέτηση του ζητήματος της διαχείρισης της λίμνης Βεγορίτιδας

– Η επίλυση των προβλημάτων με τις εκτάσεις που έχουν δεσμευτεί για τα αγροκτήματα της Τ.Κ. Λεβαίας και η επαναφορά τους στους δικαιούχους

– Θέματα που άπτονται του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού όπως η χωροταξική διευθέτηση του χιονοδρομικού κέντρου Βίγλας – Πισοδερίου

– Η τηλεθέρμανση Φλώρινας

– Η διερεύνηση κατασκευής του οδικού άξονα Φλώρινας – Πρέσπας

 

Ο κ. Μπίρος, αποφασισμένος να κερδίσει τη μάχη των σοβαρών έργων, δεν αφήνει έξω από τον σχεδιασμό του και την καθημερινότητα των πολιτών.  

   Έτσι από την αρχή της θητείας του προχώρησε σε παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις έργων που στόχο έχουν την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών του. Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, το πανεπιστήμιο, την ύδρευση, τον πρωτογενή τομέα με το αρδευτικό και τους αναδασμούς, τη  στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό  της σπατάλης του νερού.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης βλέποντας μακριά και πέρα από μικροπολιτικές και σκοπιμότητες, ενισχύει την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου με 400 χιλιάδες ευρώ και της Φλώρινας με 4 εκατομμύρια ευρώ, που είναι κατ’ εξοχήν έργα των δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας, που όμως έχουν τεράστια σημασία για τους πολίτες και τις οικογενειακές δαπάνες. Κι αυτό δείχνει πως τιμά την εμπιστοσύνη των πολιτών, αγαπάει τον τόπο του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας δαπανά σημαντικά ποσά στην ασφαλτόστρωση δεκάδων χιλιομέτρων από τους Ψαράδες μέχρι το Αμύνταιο και τον Αετό για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών.

Σημαντικά ποσά επενδύει και για μελέτες, ώστε σύντομα να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα όπως ο κάθετος άξονας προς την Εγνατία οδό.

Μεγάλο τμήμα χρηματοδοτήσεων απορροφά και ο πρωτογενής τομέας με τους αναδασμούς, τα αρδευτικά δίκτυα των Πρεσπών με 11.5 εκατ. ευρώ και της Φλώρινας με 55 εκατ. ευρώ.

Στην καθημερινότητα του κ. Μπίρου εντάσσεται και η επιχειρηματική δράση και μάλιστα η αυτοοργάνωση των αγροτών. Ενίσχυσε τον συνεταιρισμό φασολιών  ο «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» στην Πρέσπα με 400.000 ευρώ, για να στηρίξει την νέα επενδυτική δραστηριότητα του του συνεταιρισμού, που θα έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει και τις παραγωγές μεγάλου αριθμού αγροτών και από τα χωριά της Φλώρινας.

Μπαίνω στον πειρασμό να αναφέρω επιγραμματικά  και σκόρπια, κάποια από τα έργα που κατά καιρούς μας έχει ανακοινώσει σε συνεντεύξεις του όπως:

  -η ενεργειακή αναβάθμιση του γυμνασίου  στην Πρέσπα 45 χιλιάδες ευρώ

  -το καθάρισμα καναλιών 180 χιλιάδες ευρώ

  -οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων  55 χιλιομέτρων με 6,5 εκατ. ευρώ

  – η τηλεθέρμανση Φλώρινας 4 εκατ. Ευρώ

  -η επέκταση της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου 400 χιλιάδες ευρώ

  -οι αναδασμοί 1.700 χιλιάδες ευρώ

  -το καθάρισμα κοιτών ποταμών 600 χιλιάδες ευρώ

  -ο αναδασμός του Βαρικού 650 χιλιάδες

  -σε γήπεδα των χωριών του Αμυνταίου 300 χιλιάδες

       -για την περιβαλλοντική-υδρολογική μελέτη για τις λίμνες του

Αμυνταίου 160 χιλιάδες ευρώ

       -η αντικατάσταση της σκεπής του πανεπιστημίου μας και την

ενεργειακή αναβάθμιση του 700 χιλιάδες ευρώ

      -η επισκευή του κτιρίου της Αγ. Όλγας 110 χιλιάδες ευρώ

      -για την μελέτη και αποτύπωση του φράγματος της Τριανταφυλλιάς

για να γίνει το αρδευτικό δίκτυο 150 χιλιάδες ευρώ

το αρδευτικό των Πρεσπών 11.5 εκατ. Ευρώ.

-το αρδευτικό της Φλώρινας 55 εκατ. Ευρώ.

η μελέτη παράκαμψης του ορυχείου της Βεύης 800 χιλιάδες ευρώ,  προκειμένου να γίνει επιτέλους ο κάθετος άξονας

      -στη Δροσοπηγή και την Υδρούσα έγιναν έργα 500 χιλιάδων ευρώ  για να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις.

      -η νέα επενδυτική δραστηριότητα του συνεταιρισμού «Ο

ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» δόθηκαν 400 χιλιάδες ευρώ

      -στη ΔΕΥΑΦ δόθηκαν 200 χιλιάδες ευρώ.

  Ευχόμαστε ο κ. Μπίρος να συνεχίσει αταλάντευτα τη δημιουργική του πορεία, να κρατήσει τον βηματισμό του, να κάνει τη διαφορά από τους άλλους, για να δικαιώσει όλους αυτούς που με την ψήφο τους του εμπιστεύτηκαν τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη. 

«Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όντε καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι΄ αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις», λέει μια Κρητική μαντινάδα.