Γιάννης Αντωνιάδης: Στη θητεία μου με κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνανε και γίνονται έργα 200 εκατομμυρίων ευρώ

Γιάννης Αντωνιάδης : Στη θητεία μου με κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνανε και γίνονται έργα 200 εκατομμυρίων ευρώ ενώ στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ μόλις 20 εκατομμύρια στην ΠΕ Φλώρινας 

Στα έργα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ της βουλευτικής του θητείας με κυβέρνηση Μητσοτάκη, συγκρίνοντας τα με τα έργα μόλις 20 εκατομμυρίων ευρώ της διακυβέρνησης της χώρας μας επί ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε αναλυτικά ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, στη συνέντευξη του της 18ης Απριλίου 2023 στη Φλώρινα.   

Ο κ. Αντωνιάδης έθεσε το δίλημμα στους πολίτες της ΠΕ Φλώρινας «θα πάμε μπροστά ολοταχώς με Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό και Γιάννη Αντωνιάδη βουλευτή Φλώρινας ή θα γυρίσουμε πίσω με ΣΥΡΙΖΑ και μαθητευόμενους μάγους;»

Απάντησε ποια έργα καθυστέρησαν και για ποιο λόγο καθώς και σε αναφορές περί «εγκατάλειψης της περιοχής» καθώς και στο ερώτημα αν υπάρχει ειλικρίνεια και αλήθεια στον δημόσιο λόγο του.

-Για τον κάθετο άξονα επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  και στον Υπουργό της Γιώργο Σταθάκη γιατί φρενάρισε την μελέτη 18 μήνες και στην μελετητική και κατασκευαστική εταιρία ΕΓΝΑΤΙΑ  την οποία χαρακτήρισε ως   «μνημείο ανικανότητας».  

 -Για το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  και τα δύο τμήματα που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και καταργήθηκαν επί Μητσοτάκη, επεσήμανε πως ήταν «οβιδιακές μεταμορφώσεις μιας βραδιάς και είναι άνευ αντικρίσματος»,  δημιουργήθηκαν χωρίς προγραμματισμό χωρίς χρηματοδότηση και πρόγραμμα λειτουργίας αφού δεν προβλεπόταν ούτε καν η χρηματοδότηση πρόσληψης διδακτικού προσωπικού. Μάλιστα σε μια εποχή που η καλή αξιολόγηση κάθε σχολής και κάθε τμήματος είναι προϋπόθεση για να διατηρηθεί σε ένα πανεπιστήμιο. Προέβλεψε δε ότι θα κλείσουν τμήματα  σε άλλα πανεπιστήμια επειδή δεν θα έχουν επαρκή αξιολόγηση. Γι αυτό στόχος μας είναι η άρτια οργάνωση των σχολών και τμημάτων που λειτουργούν στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η υψηλή βαθμολόγηση τους κατά την αξιολόγηση και στη συνέχεια μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες.

-Για τον δρόμο Φλώρινα-Βίγλα τόνισε πως υπάρχουν προβλήματα στη μελέτη, υπάρχουν κάποιες σκέψεις για να κατέβει ο δρόμος χαμηλότερα και να προχωρήσει. 

-Για την «εγκατάλειψη» της περιοχής, την «ειλικρίνεια και την αλήθεια» συγκεκριμένα είπε, «καταρχάς στο αν υπάρχει εγκατάλειψη ή όχι του απαντώ με την σύγκριση. Αυτό ας το πει και στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, συγκρίνοντας την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ με τα 20 εκατομμύρια και την τετραετία  της Νέας Δημοκρατίας και του Βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη με τα 200 εκατομμύρια.

Από έναν πολιτικό τι θέλουν οι πολίτες; Ποιος είναι ο ρόλος και ποιός είναι ο σκοπός ενός πολιτικού, του ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά; Ο πολιτικός υπάρχει για να δίνει λύσεις και να παράγει έργο. Να δίνει λύσεις στα μεγάλα πολιτικά θέματα, κοινωνικά θέματα, οικονομικά θέματα, πνευματικά, πολιτιστικά θέματα και να παράγει έργο. Το υλικό έργο, τους δρόμους, τα Πανεπιστήμια, τα σχολεία αυτός είναι ο ρόλος του πολιτικού, το αν θα λέει αλήθεια ή όχι, η αλήθεια είναι το προαπαιτούμενο, είναι το αυτονόητο της υπόθεσης. Το αν θα είναι τίμιος ή όχι; Μα αυτό είναι το αυτονόητο. Η αλήθεια, η τιμιότητα, η ηθική στην πολιτική είναι προαπαιτούμενα είναι προϋποθέσεις και εν τέλει είναι αυτονόητα και κάποια τυπικά προσόντα». 

Για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων δήλωσε πως

«τα χρήματα υπάρχουν και μετά τις εκλογές θα μοιραστούν όπως ακριβώς το είπαμε , είναι κάτι που το παρακολουθώ . Δεσμεύτηκα και δεσμεύομαι, και να σας πω και κάτι .  Αυτό ουσιαστικά μια φορά το ζήτησαν οι μαγαζάτορες και δέκα φορές το κυνήγησα εγώ με το συνάδερφο τον κ. Τζηκαλάγια από την Καστοριά. Εμείς οι δυο αναλάβαμε αυτή την μεγάλη πρωτοβουλία» .

Η ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Καλό μεσημέρι, χρόνια πολλά σε όλους. Ξεκινώ πάντα τις ευχές μου με χρόνια πολλά στα  απόδημα  αδέρφια μας, τους όπου γης φλωρινιώτες και φλωρινιώτισσες  και εννοείται χρόνια πολλά στους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες,  τις θερμότερες ευχές για ότι καλύτερο.
Η σημερινή συνάντηση έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα γιατί γίνεται ένας άτυπος αλλά και ουσιαστικός απολογισμός της τετραετίας η οποία ολοκληρώθηκε. Πιο ουσιαστικός βέβαια θα γίνει όταν κηρυχθεί και  επισήμως ο προεκλογικός αγώνας και στις ομιλίες τις κεντρικές της Φλώρινας και του Αμυνταίου και σε συνεντεύξεις οι  οποίες θα δοθούν μετά. Βεβαίως θα πούμε και κάποια λόγια για το πολιτικό διακύβευβμα των εκλογών της 21ης Μαΐου του 2023.

Το πολιτικό συμπέρασμα της τετραετίας στις 7 Ιουλίου του 2019 ως κυβερνητικός βουλευτής παρέλαβα έναν νομό στον οποίο την τετραετία που πέρασε από το ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει ένα έργο 20 εκατομμυρίων εκ των οποίων και τα 10 εκατομμύρια τα είχαν φορτωθεί στις πλάτες  της ΔΕΤΕΠΑ και άρα των καταναλωτών των πολιτών ουσιαστικά. Δέκα εκατομμύρια ευρώ έβαλε μόνο το κράτος ,το παρακάμπτω και αυτή τη στιγμή με την ολοκλήρωση της τετραετίας έχουμε έργα περίπου 200 εκατομμυρίων σε όλο το νομό. Επειδή το 200 εκατομμύρια ηχεί ευχάριστα θα πρέπει να πούμε και ποια  έργα είναι αυτά ονομαστικά για να γνωρίζουν οι πολίτες. Βεβαίως και στο έντυπο το οποίο θα κυκλοφορήσει το συντομότερο , εκεί θα είναι ονοματισμένα   αλλά δεν χωράνε όλα. Ξεκινώ με τη σειρά αρδευτικό Πρεσπών 20 εκατομμύρια, 14.000 στρέμματα θα αρδεύονται , ο εργολάβος είναι μέσα, το έργο γίνεται,  μεθοριακός σταθμός Λαιμού 700.000 για μελέτες είναι σε εξέλιξη , πυροσβεστικός σταθμός στις Πρέσπες, τριάντα  χρόνια δεν γίνονταν και έγινε στα τέσσερα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει, είναι στελεχωμένος σταθμός  λειτουργεί και μάλιστα και τις τέσσερις εποχές. Ερχόμαστε στο Αμύνταιο, επειδή οι μονάδες βιομάζας είναι ακριβές για τους καταναλωτές ,εγκρίναμε έργο 23 εκατομμυρίων με το οποίο θα συνδεθεί ο σταθμός  με την Πτολεμαΐδα 5. Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή το οποίο θα διασφαλίσει τη χαμηλή τιμή της τηλεθέρμανσης για τους κατοίκους του Αμυνταίου, της Λεβαίας και του Φιλώτα. Είκοσι τρία  εκατομμύρια λοιπόν έχουν  εγκριθεί και είναι σε εξέλιξη.

Οι μελέτες ταυτοχρόνως Χειμαδίτιδας και Βεγορίτιδας περίπου 7 εκατομμύρια βγάλαμε και 300.000 για τεχνικό σύμβουλο. Το έχει αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ήταν ένα έργο το οποίο για ενάμιση χρόνο, αγωνιστήκαμε, τρέξαμε, δεν μπορούσαμε να βρούμε ούτε ένα ευρώ για μελέτες.  Τελικά και με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού , μπήκαν ταυτοχρόνως δύο μελέτες οι οποίες όταν με το καλό μετά από μία επταετία θα έχουν ολοκληρωθεί και τα αρδευτικά θα αρδεύουν περίπου 70.000 στρέμματα στο λεκανοπέδιο του Αμυνταίου. Αυτό ήταν ένα έργο που το θυμάμαι με τον αείμνηστο το Τραϊανό Πετκάνη,   το ζητούσαν από τότε και τώρα βρίσκει το  βηματισμό του, την αποκατάσταση του ορυχείου της Βέγόρας , με το οποίο περιμένουμε όταν ολοκληρωθεί. Τη  χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου τη μελέτη ιδιώτης , το έργο η πολιτεία και θα δοθούν σε ακτήμονες περίπου 200 αμπελώνες.  Ύδρευση του δήμου Αμυνταίου δεν αναφέρω. Είναι ο κεντρικός αγωγός και αφορά και κάποιες κοινότητες περίπου 20 εκατομμύρια 17-18 για την ακρίβεια. Ο  δρόμος Κέλλη- Αγίου Αθανασίου περίπου 4 εκατομμύρια  και βεβαίως όταν είχε έρθει η κα. Μενδώνη ανακοίνωσε τρία έργα. Το ένα έργο είναι ο πολυχώρος το μουσείο δηλαδή του Αμυνταίου, που περιλαμβάνει το χώρο της έκθεσης των μουσειακών εκθεμάτων, το εργαστήριο και τον αποθηκευτικό χώρο, εφόσον καταθέσει. Έχει αναλάβει να κάνει την προμελέτη ο Δήμος Αμυνταίου και το υπουργείο πολιτισμού θα βγάλει σε δημοπρασία. Μελέτη κατασκευή και με αυτό αφορμή να ΄ρθω και στη Φλώρινα. Για τη Φλώρινα έχει εγκρίνει το ανοιχτό θέατρο το οποίο θα το χρηματοδοτήσει η κα. Μενδώνη και το τρίτο είναι η ενίσχυση των πολιτιστικών συλλόγων. Ήδη έχουν καταθέσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Νομού μας , οι οποίοι βεβαίως  δεν είναι προτάσεις που καταθέτουν στον Δήμο ή στην Περιφέρεια  για μια εκδήλωση ψυχαγωγικού χαρακτήρα για σουβλάκια, όργανα ή οτιδήποτε άλλο. Είναι προτάσεις οι οποίες προάγουν το επίπεδο των συλλόγων , εννοείται ότι κάνουν τεκμηριωμένες προτάσεις  και εννοείται ότι μπαίνουν στο μητρώο του Υπουργείου Πολιτισμού που μέχρι τώρα δεν είχανε μπει  και πλέον μπαίνουν σε ένα άλλο επίπεδο με το οποίο και παράγουν πολιτιστικό έργο. Αυτό οποίο αφήνει αποτύπωμα, κληρονομιά και πολιτιστικό πλούτο. Δεν είναι όπως είναι αυτά τα οποία γίνονται μια μέρα , διασκεδάζουμε και την επόμενη μέρα δε θυμόμαστε τίποτα ,αλλά κάθε τέτοια εκδήλωση  θα αφήνει πίσω και ένα πολιτιστικό αποτύπωμα και μία πολιτιστική περιουσία.

Έρχομαι λοιπόν και στη Φλώρινα και λέω, αρδευτικό τριανταφυλλιάς 24 εκατομμύρια. Είναι εκεί ο εργολάβος , ξεκινάει μετά το Πάσχα, εγκαθίσταται  στο εργοτάξιο του και  θα αρδεύει  18.000 στρέμματα. Το έργο γίνεται,  το αρδευτικό δίκτυο του Παρορίου 4 εκατομμύρια 4.000 στρέμματα είναι εκεί ο εργολάβος , είναι ο φλωρινιώτης  ο κ. Ρόμπης .  Το φυσικό αέριο της Φλώρινας το οποίο γίνεται και 31/12 του 23 θα είναι παραδοτέο. Σημειωτέον ότι μαζί με τους εναλλάκτες οι οποίοι πληρώνονται και δεν θα πληρώσει κανείς από τους φλωρινιώτες τα έξοδα των εναλλακτών, που είναι ουσιαστικά, ο λέβητας του αερίου. Το έργο ανέρχεται  πάνω από 45 εκατομμύρια μαζί με το αέριο και με το κόστος των εναλλακτών .  Για το κολυμβητήριο εγκρίναμε ένα εκατομμύριο το οποίο ζήτησε ο δήμαρχος. Το κέντρο νεότητας καινοτομίας ένα εκατομμύριο, το επίδομα ξύλου το οποίο δίδεται σε όλη την Ελλάδα και μαζί με αυτό και πέλλετ και τα λοιπά που μας ενδιαφέρει. Αυτό ξεκίνησε από τη Φλώρινα όταν προεκλογικά το 19 πήγαινα στα χωριά και μου έλεγαν εμείς καίμε   ξύλο. Γιατί να μην το παίρνουμε και εμείς. Έτσι το θέσαμε στον κύριο Σκυλακάκη και προς τιμή του, έβγαλε το επίδομα το οποίο δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά για ένα νομό. Βγαίνει το επίδομα και όσοι είναι δικαιούχοι το παίρνουν. Η  απαλλαγή  από ΕΝΦΙΑ των Αναργύρων και πέρσι και φέτος είχαμε δεσμευτεί  και το κάναμε. Ένα από τα πιο σημαντικά η παραμονή του πρώτου συντάγματος στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο.  Τι σημαίνει αυτό ,σημαίνει ότι περίπου 300 άτομα και μόνιμοι και έφεδροι υπηρετούν στον τόπο τους. Τα παιδιά των Φλωρινιωτών  θα μπορούν να υπηρετούν στην παραμεθόρια περιοχή, που είναι η Φλώρινα, συν όλα τα θετικά.  Με όλους αυτούς τους έμπιστους, τους μόνιμους οι οποίοι, είναι εδώ και εννοείται ότι ενισχύουν και τις επιχειρήσεις . Για τους νέους αγρότες το είπαμε και το κάναμε. Όσοι έκαναν αίτηση όλοι εγκρίθηκαν ήταν περίπου 8 εκατομμύρια όλη η Δυτική Μακεδονία. Μόνο για τη Φλώρινα και την Κοζάνη όσοι ασχολούνταν φορτηγά, σκαπτικά, μηχανουργεία με το λιγνίτη ,εγκρίναμε τώρα τελευταία πάλι τέσσερα στην αρχή και άλλα 14 τώρα εκατομμύρια για αυτές τις επιχειρήσεις ,οι οποίες έχουν οροφή τις 200.000.  Το κορυφαίο όλων  η ένταξη της Φλώρινας στην επιχορήγηση 70% ,από το 1974 μέχρι σήμερα. Δεν έχει ξαναδεί πιο υψηλή επιχορήγηση σήμερα. Δεν θα υπήρχε ούτε ένας άνεργος και θα περνάμε άνεργους  από άλλες περιοχές, αν δεν ήταν  ο πόλεμος της Ρωσίας ο οποίος δημιουργεί μία αστάθεια στα υλικά και μία αβεβαιότητα στην αγορά . Τώρα για την περιοχή μας μόνο στο εξοικονομώ επί Χατζιδάκη , που είχαν αυξήσει το ποσό για την περιοχή ,για μέχρι τέλη του 21 δώσαμε παράταση μέχρι τέλη του 22. Η περιοχή είχε υψηλότερη τιμή για τα φωτοβολταϊκά ,περίπου 60 λεπτά την κιλοβατώρα και βέβαια κλείνω με τη μοριοδότηση της τρίτης λυκείου για τη Φλώρινα μόνο, η οποία βοήθησε τα παιδιά μας  για να περάσουν σε καλύτερες σχολές από αυτές που περνούσαν και κάποια τα οποία δεν περνούσαν πουθενά   να περάσουν.

Στο διάστημα της τετραετίας ως βουλευτής έχω θεσμοθετήσει κάποια πράγματα. Καταρχάς κάθε χρόνο κάνω Ανάσταση σε κάποιο άλλο χωριό ,γιατί όταν λέμε ότι στηρίζουμε την περιφέρεια της περιφέρειας που είναι η κοινότητες αυτό πρέπει να το δείχνουμε  στην πράξη. Κάθε Κυριακή πηγαίνω σε κάποια κοινότητα και μετά τον εκκλησιασμό μαζί με τον πρόεδρο και τους κατοίκους συζητάμε τα προβλήματα του χωριού, αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Τις γιορτές του Πάσχα και άλλες φορές και των Χριστουγέννων γυρίζω 20 μέρες όλο τον Νομό.  Αυτό δηλαδή που θα κάνω τώρα προεκλογικά , εγώ το κάνω κάθε χρόνο για όλο τον Νομό. Βλέπω όλες τις κοινότητες και συζητάμε όλα τα προβλήματα και βέβαια ένα πολύ σημαντικό το οποίο έχει αφήσει αναπτυξιακό αποτύπωμα και αποτύπωμα έργων, είναι το ότι όποιος υπουργός έρχονταν στη Φλώρινα , τον υποχρέωνα εντός των εισαγωγικών , του  ζητούσα και του απαιτούσα να πάει και σε κάποια κοινότητα γιατί πάρα πολλοί κάτοικοι  δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στη Φλώρινα ή στο Αμύνταιο  στις δυο μεγάλες πόλεις του Νομού. Ήρθε λοιπόν ο κ. Τσιάρας, μιλήσαμε στους κατοίκους στο Αρμενοχώρι και στο Αμμοχώρι. Ήρθε  ο κ. Στύλιος και η κα. Ζαχαράκη περιοδέψαμε στην Πρέσπα Ήρθε ο κ. Βορίδης πήγαν στο Φιλώτα, ήρθε ο κ. Κικίλιας πήγαμε στον Άγιο Παντελεήμονα εννοείται και στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο και συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς. Ήρθε ο κ. Γεωργαντάς πήγαμε στο Δήμο Κλεινών, ήρθε ο κ. Αμυράς  πηγαμε στη Βεύη και στη Σιταριά ,ο κ. Παπαθανάσης πολλάκις. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήρθε και μίλησε σε όλους τους μόνιμους στρατιωτικούς και ανακοίνωσε και επισήμως την παραμονή του 1ου Συντάγματος. Πρέπει να ξέρετε ότι κατά καιρούς τα διάφορα δελτία τύπου, τα οποία βγάζω ασχέτως με το τι υπόσχονται οι υπουργοί ,οι οποίοι κατά 99% τα υλοποιούν. Δεν έρχεται για να φανεί η δουλειά του βουλευτή ο οποίος όντως τρέχει και είναι όλη μέρα στα Υπουργεία και στη Βουλή για να προωθήσει τα μεγάλα έργα του Νομού, είναι για να δεσμευτούν και οι Υπουργοί γιατί όταν υπάρχει κάτι δημοσιευμένο, μετά πρέπει οπωσδήποτε να το κάνει.  Γι αυτό λοιπόν ζητούσαμε να έρχονται εδώ όλοι οι Υπουργοί και  είμαστε ο πρώτος Νομός σε επισκέψεις Υπουργών. Κάθε Υπουργός που ήρθε εδώ, έχει αφήσει και κάτι στο Νομό, ένα ή δυο έργα. Ο Παναγιωτόπουλος στο στρατόπεδο, ο Παπαθανάσης έχει έρθει 3-4 φορές, κάναμε συγκεντρώσεις με τους εμπορικούς συλλόγους της Φλώρινας, του Αμυνταίου. Ο  Κωστής ο Μουσουρούλης και όλοι οι αξιωματούχοι της απολιγνιτοποίησης, όλοι μαζί λοιπόν, βοήθησαν στο να έχουμε αυτό το τεράστιο έργο και αν θα δείτε από  το 1974 και μέχρι σήμερα ποτέ μα ποτέ η Φλώρινα δεν είχε τόσο μεγάλο ποσό εκατομμυρίων σε εξέλιξη σε μια τετραετία. Σας λέω μόνο ότι το ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας είναι 380 εκατομμύρια και αφορά τους 4 νομούς και αφορά τα 7+2, τα 9 χρόνια. Εδώ η Φλώρινα από μόνη της έχει πάρει τα 200 εκατομμύρια.

Πάμε τώρα στις εκλογές  της 21ης Μαϊου, όπου  δεν μπορεί να χωνέψει ο ΣΥΡΙΖΑ ,γιατί το διακύβευβμα  είναι πολύ σοβαρό, όπως κάθε εκλογές έτσι και αυτές, είναι πολύ σοβαρό το διακύβευβμα αυτών των εκλογών. Αυτό το θεωρούσε ως συγκριτικό πλεονέκτημα του κ. Τσίπρα, δηλαδή έναντι του κ. Μητσοτάκη, βλέπει ότι μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν του βγαίνει σε όλες τις αναμετρήσεις τις σφυγμομετρήσεις, τις δημοσκοπήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μπαίνει το δίλημμα Κυριάκος Μητσοτάκης ή Αλέξης Τσίπρας είναι μακράν υπερδιπλάσιος . Γιατί από την μια μεριά έχουμε .λόγια .και θεωρίες και από την άλλη μεριά έχουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος μιλάει με τα έργα του. Είναι αυτός που πήρε το 19 την Ελλάδα ως μαύρο πρόβατο και την κατέστησε ισότιμο συνομιλητή. Είναι αυτός ο οποίος ευγενικά θα έλεγα υποκλίθηκε με σεβασμό στην υπερδύναμη, όταν πήγε στο Κογκρέσο και μίλησε και 26 φορές τον διέκοψαν τα μέλη του και τον χειροκροτούσαν. Είναι αυτό που δεν μπορεί να το χωνέψει   ούτε ο Αλέξης Τσίπρας αλλά ούτε και ο Ερντογάν για διαφορετικούς λόγους βέβαια ο καθένας. Είναι αυτός ο οποίος έχουμε ρυθμό ανάπτυξης διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, πάνω από 17,5 δις στα 4 χρόνια με όλες τις ξένες πολυεθνικές Άμαζον, Φάιζερ, Σίσκο, Χαπ και τα λοιπά να έχουνε επενδύσει όλα αυτά τα δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. Την ανεργία από το 19 την μείωσε στο 11, 8 περίπου. Βεβαίως στην Φλώρινα μπορεί να μειώθηκε αλλά παραμένει υψηλή. Είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα δικά μου και όλων  βεβαίως για όλα αυτά τα οποία λέω, τα θετικά. Το ότι σήμερα η Ελλάδα απολαμβάνει του σεβασμού και της εκτίμησης  της Ευρωπαϊκής Ένωσης , της Αμερικής και όλων των Δυτικών συμμάχων, δέστε όλες τις συμμαχίες, όλοι είναι σύμμαχοι δικοί μας Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, παραδοσιακά Τουρκόφιλοι στηρίζουν την Ελλάδα, Ισραήλ οι πάντες. Αυτό δεν έγινε τυχαία, έγινε με μια σοβαρότητα, έγινε γιατί είδαν στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του και όλων ημών, έναν νεαρό ηγέτη ο οποίος προσπαθεί να εκσυγχρονίσει την χώρα του, να τη ψηφιοποιήσει με μεταρρυθμίσεις με τομές και βεβαία με  ξεκάθαρες θέσεις στο πλευρό της Δύσης. Επειδή εκεί είναι  η θέση μας. Λύθηκαν όλα τα προβλήματα; Όχι. Παρ ότι θεσμοθετήσαμε πάρα πολλά στην ακρίβεια, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στην ακρίβεια στα τρόφιμα με το καλάθι του νοικοκυριού, με το full pas με το market pas, υπάρχει ακρίβεια η οποία όμως είναι απότοκος της παγκόσμιας ακρίβειας και κρίσης οικονομικής και εισαγωγής από το εξωτερικό, η Ελλάδα με πολύ υψηλό βαθμό επιτυχίας τα αντιμετωπίζει. Σκεφτείτε ότι αυτό το καλάθι της νοικοκυράς η Γαλλία το πήρε από εμάς και άλλα κράτη όπως είναι η Ολλανδία σκέφτονται να το εφαρμόσουν. Έχει εξαλείψει την ανεργία, τις αυξήσεις των τιμών;  όχι, απλώς τι κάνει; Αυτήν την διαφορά προσπαθεί να την εξαλείψει αλλά όχι τελείως την ακρίβεια την οποία υπάρχει. Θέλω να πω προς τους συμπατριώτες μου , τους φλωρινιώτες και τις φλωρινιώτισσες δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση, συνηθίζω να το λέω, να επικρατήσει ο θυμός της λογικής. Το κάναμε το 2015 όταν ήθελαν να τιμωρήσουν τα συστημικά κόμματα ,τη Νέα Δημοκρατία και το  Πασόκ. Αντί να τιμωρήσουν τα κόμματα τιμώρησαν τους εαυτούς τους Όλα αυτά τα τραγελαφικά , με τα δημοψηφίσματα, με κλειστές τράπεζες, με μνημόνια τα οποία τα σκίζαμε με έναν νόμο και ένα άρθρο και κινδυνέψαμε να βρεθούμε εκτός Ευρωπαικής Ένωσης, δε θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε με βάση τον θυμό, αλλά με βάση την λογική. Να δούμε τι έγινε αυτά τα 4 χρόνια και το διακύβευβμα αυτών των εκλογών είναι ένα , θα πάμε μπροστά ολοταχώς με Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό και Γιάννη Αντωνιάδη βουλευτή Φλώρινας ή θα γυρίσουμε πίσω με ΣΥΡΙΖΑ και μαθητευόμενους μάγους; Γιατί υπάρχουν πολλοί μαθητευόμενοι μάγοι σε όλα τα κόμματα , οι οποίοι τα λύνουν  όλα, με το στόμα, με τα λόγια, με ένα μαγικό ραβδί.

Θέλω λοιπόν ολοκληρώνοντας να ευχαριστήσω στο διάστημα της τετραετίας : ξεκινώ από την εκκλησία τον Μητροπολίτη μας, τον Σεβασμιότατο  πατέρα Θεόκλητο, τον πατέρα Θεωνά, όλους τους ιερείς γιατί πήγαινα στα χωριά και είχαμε μια καλή συνεργασία για διάφορα κοινωνικά θέματα. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημάρχους τον Βασίλη τον Γιαννάκη, τον Άνθιμο τον Μπιτάκη, τον Παναγιώτη τον Πασχαλίδη, τους τρεις αντιπεριφερειάρχες τον κ. Βόσδου, τον κ. Κιοσέ, τον κ. Άμπα και βεβαίως τον πρόεδρο του ΕΒΕ τον κ. Σαπαλίδη και τους συνεργάτες, τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου και τους συνεργάτες , τον Πρύτανη και τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου και τους κοσμήτορες, τους προέδρους των αγροτοσυνεταιριστικών ενώσεων, τους προέδρους των κοινοτήτων που είχαμε μια σημαντική κατάκτηση για αυτούς το ότι μπορούν οι πρώτοι να εκλέγονται πλέον και δεν ισχύει ο περιορισμός και γενικά όλους τους φλωρινιώτες και τις φλωρινιώτισσες γιατί  είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία. Όλα αυτά τα έργα τα οποία σας προανέφερα ήταν και προτάσεις, πριν κάνω οτιδήποτε στα Υπουργεία πρώτα διαβουλευόμασταν με τους περιφερειάρχες, με τους δημάρχους, με τους εκπροσώπους των φορέων και μετά πήγαινα στα Υπουργεία μαζί με αυτούς, τους αυτοδιοικητικούς και τους υπολοίπους και τα προωθούσαμε. Ένα βασικό δόγμα το οποίο υπηρέτησα με θρησκευτική ευλάβεια ήταν το δόγμα της συνεργασίας, το δόγμα του όλοι μαζί, εχθροί μας είναι μόνο τα προβλήματα ασχέτως αν ήταν στον ίδιο χώρο ή όχι , είχαμε μια συνεργασία εξαιρετική. Εξάλλου δεν μπορείς με κάποιον να συμφωνείς στο 100%, συμφωνούσαμε στο 80%, στο 70% αλλά πηγαίναμε μαζί με αυτά που μας ενώνουν που ήταν πολλαπλώς περισσότερα σε σχέση με αυτά τα οποία μας χωρίζανε.

Όλοι μαζί λοιπόν και στις δύσκολες καταστάσεις και στις κρίσεις, όλοι μαζί και στις εύκολες καταστάσεις και στις χαρές, όλος ο νομός ενωμένος, αυτό κάναμε 4 χρόνια και μπορώ να κοιτάξω τους συμπολίτες μου στα μάτια και να τους πω ότι στα μεγάλα θέματα και στα μεγάλα έργα έχω να επιδείξω ένα τεράστιο έργο το οποίο δεν έχει γίνει  ποτέ ως τώρα και βεβαίως αυτά θα τα αναλύσω σε κάποια άλλη συνέντευξη. Πρέπει να είμαστε δίπλα γιατί όλα αυτά τα οποία ανέφερα, πρέπει να φροντίσουμε να υλοποιηθούν και στην επόμενη τετραετία να κόψουμε και τις κορδέλες, τις κορδέλες των κόπων μας στους φυσικούς δικαιούχους ,που είναι οι πολίτες της Φλώρινας. Συνεχίζουμε λοιπόν με νέα έργα τα οποία θα ανακοινώσουμε σε άλλη συνέντευξη, με υλοποίηση όλων των υπολοίπων γιατί δεν υπάρχει και δεν πρέπει να διακινδυνέψουμε πισωγυρίσματα.  Λοιπόν σας ευχαριστώ πολύ και εννοείται ότι είμαι στη διάθεση σας για ερωτήσεις.

 

Κ. Τριανταφυλλίδης:  κ. Αντωνιάδη μας μιλήσατε για τα 200 εκατομμύρια που φέρατε στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, όμως ο συνυποψήφιος σας με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Φλώρινα, στη δήλωση του, αναφέρθηκε ότι υπάρχει εγκατάλειψη της περιοχής και πως με ειλικρίνεια και αλήθειες θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα καλύτερο αύριο. Υπάρχει πράγματι πρόβλημα στο δημόσιο λόγο σας ως προς την  ειλικρίνεια και την αλήθεια;

 

 

Βουλευτής.: Λοιπόν, να απαντήσω. Καταρχάς στο αν υπάρχει εγκατάλειψη ή όχι του απαντώ με την σύγκριση. Αυτό ας το πει και στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, με τη συγκρίνοντας την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ με τα 20 εκατομμύρια και την τετραετίας της Νέας Δημοκρατίας και του Βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη με τα 200 εκατομμύρια. Πάμε τώρα στο θέμα της αλήθειας και της ειλικρίνειας. Καταρχάς από έναν πολιτικό τι θέλουν οι πολίτες; Ποιος είναι ο ρόλος και ποιός είναι ο σκοπός ενός πολιτικού, του ανθρώπου που ασχολείται με τα κοινά; Ο πολιτικός υπάρχει για να δίνει λύσεις και να παράγει έργο. Να δίνει λύσεις στα μεγάλα πολιτικά θέματα, κοινωνικά θέματα,  οικονομικά θέματα, πνευματικά, πολιτιστικά θέματα και να παράγει έργο. Το υλικό έργο, τους δρόμους, τα Πανεπιστήμια, τα σχολεία αυτός είναι ο ρόλος του πολιτικού, το αν θα λέει αλήθεια ή όχι, η αλήθεια είναι το προαπαιτούμενο, είναι το αυτονόητο της υπόθεσης. Το αν θα είναι τίμιος ή όχι; Μα αυτό είναι το αυτονόητο. Η αλήθεια, η τιμιότητα, η ηθική στην πολιτική είναι προαπαιτούμενα είναι προϋποθέσεις και εν τέλη είναι αυτονόητα και κάποια τυπικά προσόντα. Πρέπει να ξέρει να γράφει το όνομα του, πρέπει να ξέρει να κάνει κάποιες πράξεις, πρέπει να έχει ένα πτυχίο, αυτά είναι αυτονόητα.

Σκεφτείτε  έναν πολιτικό ο οποίος στο τέλος της τετραετίας να πει έρχομαι απέναντί σας, δεν έχω πάρει θέση στα μεγάλα θέματα, στα πολιτικά θέματα, στα προβλήματα αλλά σας λέω ότι επί 4 χρόνια έλεγα την αλήθεια, ήμουν τίμιος και ηθικός. Μα εμείς δεν σε βγάλαμε για αυτό, αυτό εννοείται ότι το έχεις, είναι το απαιτούμενο και το έχουν κατά τεκμήριο όλοι όσοι είναι υποψήφιοι. Ο πολιτικός θα κριθεί από το έργο του και από τις θέσεις που πήρε στα μεγάλα πολιτικά πράγματα, Γίνανε συλλαλητήρια στη Φλώρινα με θέμα την ακρίβεια. Πήγαμε στην Αθήνα και πετύχαμε  αύξηση στο επίδομα θέρμανσης για τις περιοχές όπως είναι η Φλώρινα που έχουν υψηλό δείκτη στο κρύο. Κοινωνικό πρόβλημα με την ανεργία, θέματα που έχουν σχέση με το Πανεπιστήμιο. Αυτός είναι ο ρόλος του πολιτικού.

Άρα θεωρώ πως ήταν μια ατυχής έκφραση και ως προς την εγκατάλειψη ,γιατί η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι ναι τα 200 εκατομμύρια είναι λίγα. Εγώ όταν θα βγω θα τα κάνω 300, ας μας πει λοιπόν που θα βρει τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια και ένα ευρώ για την επόμενη τετραετία και που θα τα βρει και θα τον ψηφίσω και εγώ. ‘Όποιος το πει αυτό, ας έρθει να μου πει ποιος είναι αυτός ο οποίος θα βγάλει 200 εκατομμύρια και ένα ευρώ και εγώ θα τον στηρίξω.

 

Πέτρος Βούζας: Εν μέρη απαντήσατε σε αυτό το ερώτημα που θα σας κάνω. Να συμπληρώσω τα όσα είπε ο συγκεκριμένος υποψήφιος. Είπε ότι θα ζητήσει από εσάς να πείτε ποιο έργο έχει το όνομά σας. Θέλει το όνομα σας όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείστε με τα κοινά. Ήταν συνέχεια της δήλωσης.

 

Βουλευτής:

Βεβαίως. Όλα αυτά τα έργα τα οποία αναφέρω φέρουν τη σφραγίδα τη δική μου και τι εννοώ; Η παραμονή του 1ου Συντάγματος φέρει τη σφραγίδα τη δική μου. Η μοριοδότηση της Γ Λυκείου φέρει τη σφραγίδα τη δική μου. Τα αρδευτικά δίκτυα είναι έργα, όπως σας ανέφερα κι εγώ για τα αρδευτικά δίκτυα του Αμυνταίου τα οποία έρχονται από παλιά ναι, αλλά όταν δυο χρόνια είχαμε τον κορονοϊο και δεν λειτουργούσαν οι υπηρεσίες, ο υποφαινόμενος πήγαινε μέσα στα Υπουργεία που ήταν κλειστές οι πόρτες για τους πολίτες και τους δημάρχους και το κάθε έργο το έπαιρνε από αυτό και το πήγαινε παρά κάτω για να προλάβουν να αρχίσουν να δημοπρατηθούν και να γίνονται . Ότι σας ανέφερα έχουν τη σφραγίδα τη δική μου δεν υπάρχει ούτε ένα έργο ξένο. Κάποια έρχονται από παλιά , τα πήρε όμως από εδώ και σήμερα υλοποιούνται. Θα μου πει κάποιος! με το σκεπτικό αυτό κάποια έργα που θα έχει αύριο μεθαύριο ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα, έτσι είναι. Εάν δηλαδή αύριο δεν είναι η Νέα Δημοκρατία και βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και βγουν κάποια έργα θα έχει όλη τη δυνατότητα να επαίρεται και αυτός ότι ναι τα προχωράει. Αυτά έτσι είναι, δε γίνεται διαφορετικά . Ότι σας ανέφερα το 70% της επιχορήγησης, σας το ξαναλέω  το  70%,  ήμουν ο μοναδικός  βουλευτής που επέμενε και ζητούσα.         Επειδή είναι άμεσης ανταπόκρισης , κατευθείαν χτυπάει στην πραγματική οικονομία. Δεν ήθελα να διαθέσουμε τα χρήματα της δίκαιης μετάβασης το 1δις 600 εκατομμύρια που φτάνει τα 2,5 δις , την πλειοψηφία ήθελα να την βάλουμε σε αυτά, στην επιχορήγηση για να γίνουν νέες επιχειρήσεις και να προσλάβουνε κόσμο και όχι να πάμε σε έργα 7ετίας, 9ετίας και δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν και αν θα γίνουν και αν θα έχουν χρησιμότητα όταν θα γίνουν,  έφερε την προσωπική σφραγίδα το δικό μου 70% της επιχορήγησης.

 

 

 

Κώστας Τρύφωνος: κ. Αντωνιάδη, προ καιρού είχατε αναφερθεί σχετικά με μια ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ένα ποσό, δεν ξέρω το ποσό, τα ερωτήματα παραμένουν από τους ενδιαφερόμενους, μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό;

 

Βουλευτής. Πολύ δίκαιο και εύλογο το ερώτημα το οποίο θέτετε. Ξέρετε ότι  πριν από  δυο μήνες περίπου, τα ο  είχαμε ανακοινώσει, τώρα ο χρόνος κυλάει γρήγορα , ότι βρήκαμε τα λεφτά τα 14 εκατομμύρια από τα 20 που ξεκινήσαμε , τα οποία ήταν από το πράσινο ταμείο και μάλιστα  τα είχα βρει εγώ αυτά τα συγκεκριμένα χρήματα. Κάναμε όλες τις σχετικές διαδικασίες , γιατί να ξέρετε δεν είναι εύκολο, ο κόσμος ακούει, νομίζει ότι τα παίρνεις από τη μια τσέπη  και τα μοιράζεις κατευθείαν. Αυτά έχουν παρέλθει. Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχουν κανόνες. Εάν βάλεις παράδειγμα προϋπόθεση το κρύο για μια επιχείρηση  σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που έχουν κρύο, μπορούν να καταθέσουν αίτηση και να τα πάρουν. Δεν υπάρχει πλέον αυτό, το δίνω μόνο σ έναν νομό. Ξεκινήσαμε Φλώρινα – Καστοριά, στη συνέχεια βάλαμε και τα Γρεβενά  και για να μπορέσουμε να το κατοχυρώσουμε έναντι όλης της υπόλοιπης Ελλάδας μιλήσαμε μόνο για δίκαιη μετάβαση για τους 4 νομούς. Για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε από την υπόλοιπη Ελλάδα. Βρέθηκαν λοιπόν τα χρήματα, σας λέω ότι εμπλέκονται τρία  Υπουργεία , Σκρέκας ενέργειας , ο Παπαθανάσης της ανάπτυξης, ο Σκυλακάκης και ο Βεζιρόπουλος είναι αυτός που θα τα μοιράσει. Αφού λοιπόν συντονίσαμε όλα αυτά τα υπουργεία , αφού βάλαμε όλες τις προϋποθέσεις και φτάσαμε στην υπογραφή , ήρθε η Νομική υπηρεσία για να πει ότι από το συγκεκριμένο ταμείο, ενώ οι προϋποθέσεις ήταν καλές αν συνεχίζαμε αυτό θα κατέπεφτε. Στην πρώτη ένσταση ή στην πρώτη αίτηση που θα κάνει κάποιος από άλλη περιοχή , αυτό θα είχε καταπέσει. Με ενημερώνουν λοιπόν πριν από 20 ημέρες , ένα μήνα κατεβαίνω άρων  άρων στην Αθήνα , σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους βουλευτές.

Στην πρώτη ένσταση ή στην πρώτη αίτηση που θα κάνει κάποιος από άλλη περιοχή , αυτό θα είχε καταπέσει. Με ενημερώνουν λοιπόν πριν από 20 ημέρες , ένα μήνα κατεβαίνω άρων  άρων στην Αθήνα , σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους βουλευτές επί μια εβδομάδα ψάχναμε νέα κονδύλια από αλλού και τελικά βρέθηκαν από το ταμείο της  ενεργειακής  μετάβασης. Ξεκινήσαμε έναν αγώνα για να μπορέσουμε (τα χρήματα βρέθηκαν), να ξαναμπούμε σε αυτήν την διαδικασία με άλλες προϋποθέσεις . Ο δικός μου ο  πόθος ήταν να μοιραστούν πριν τις εκλογές.  Ποιος βουλευτής δε θα ήθελε να το κάνει αυτό, για να μπορώ να πάω στα μαγαζιά και να πω ορίστε πήρατε 1000, 1500,  δεν είναι ποιος ξέρει τι, είναι μια ανακούφιση μικρή. Δυστυχώς όμως επειδή το Σάββατο προκηρύσσονται δεν το προλαβαίνουμε. Τα χρήματα πάντως υπάρχουν και μετά τις εκλογές θα μοιραστούν όπως ακριβώς το είπαμε , είναι κάτι που το παρακολουθώ.

Δεσμεύτηκα και δεσμεύομαι, και να σας πω και κάτι.  Αυτό ουσιαστικά μια φορά το ζήτησαν οι μαγαζάτορες και δέκα φορές το κυνήγησα εγώ με το συνάδερφο τον κ. Τσικαλάγια από την Καστοριά. Εμείς οι δυο αναλάβαμε αυτή την μεγάλη πρωτοβουλία .

 

Τρύφωνος.: Να σημειώσω, χθες διάβαζα ότι ήδη έχουν καταφέρει να πάρουν κάποια ενίσχυση  οι γουναράδες .

 

 

Βουλευτής. Όχι, η ενίσχυση των γουναράδων είναι παλιά και αφορά Κοζάνη και ένα μέρος της Σιάτιστας .

 

 

Βούζας: Αυτό που είπατε κ. Αντωνιάδη δεσμεύει την όποια κυβέρνηση έρθει; Είτε της Νέας Δημοκρατίας ή οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει;

 

 

Βουλευτής. Τα χρήματα έχουν δεσμευτεί από το ταμείο της δίκαιης μετάβασης , τώρα εννοείται ότι δε δεσμεύει  γιατί δεν βγήκε η απόφαση, εάν έβγαινε η απόφαση , δηλαδή κατευθείαν θα έβγαιναν και οι προϋποθέσεις. Η απόφαση βγαίνει μαζί με τις προϋποθέσεις. Ευελπιστώ όμως ότι θα τη σεβαστούν. Καταρχάς δεν τίθεται θέμα τέτοιου διλλήματος  , βλέπετε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή τη στιγμή 6 μονάδες και πιστεύω όταν θα φτάσουμε στις εκλογές θα είναι πάνω από 6,5, 7 μονάδες την πρώτη Κυριακή και 9 μονάδες τη δεύτερη όταν ξαναγίνουν, οπότε δε τίθεται τέτοιο θέμα.

 

 

Γεωργούλας. Λοιπόν κ. Αντωνιάδη εγώ θα μιλήσω σαν πολίτης.   Ακούγοντας σήμερα τη συνέντευξη σου , αισθάνθηκα  ότι σαν πολίτης την περίοδο αυτή δεν ικανοποιήθηκα σε τίποτα. Δηλαδή , περίμενα 15 χρόνια τον κάθετο άξονα για να μπορώ να πάω εύκολα στη Θεσσαλονίκη. Περίμενα τον άξονα Φλώρινα- Πρέσπα για να πηγαίνουν άνετα οι τουρίστες οι οποίοι φιλοξενούνται  στη Βίγλα . Περίμενα δυο χρόνια να γίνει ο δρόμος Φλώρινας- Νυμφαίο γιατί μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και βέβαια θα μπορούσα να ονομάσω πάρα πολλά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και δεν άκουσα να αναφέρεσαι σε αυτά . Η μετανάστευση, το μεγαλύτερο θέμα του νομού, δεν το αγγίξατε ποτέ και κανείς . Ξέρετε ότι έχουμε την μεγαλύτερη μετανάστευση μετά τον εμφύλιο τα τελευταία 2 χρόνια, αποδεδειγμένο με στοιχεία .

 

 

Βουλευτής.: Λοιπόν απαντώ. Απ αυτά τα οποία είπατε προεκλογικά δεσμεύτηκα μόνο για τον κάθετο άξονα , δεν μίλησα ποτέ για τον δρόμο Νυμφαίο- Υδρούσα. Εδώ ο βουλευτής δεν είναι δια πάσα νόσο. Υπάρχουν καθετοποιημένες  αρμοδιότητες του καθενός. Δηλαδή για το πεζοδρόμιο και την πλατεία είναι ο Δήμαρχος, για τα διαδημοτικά έργα είναι η Περιφέρεια , εγώ δε θα υποκαταστήσω ούτε τον  Περιφερειάρχη, τους αντιπεριφεριάρχες  ούτε τους Δημάρχους άρα λοιπόν γι αυτό το μικρό έργο που αναφέρατε ούτε δεσμεύτηκα ούτε πρόκειται να απαντήσω.

Εγώ δεσμεύτηκα απ΄  αυτά τα οποία είπατε για τον κάθετο άξονα και θα σας πω και για την καθημερινότητα. Σε όλες τις τοποθετήσεις μου είπα ότι ένας είναι ο καρκίνος του Νομού και αφορά και σε μεγάλο βαθμό και όλη την Περιφέρεια , ανεργία, υπογεννητικότητα , μετανάστευση. Αυτό εξακολουθεί να υπάρχει στη Φλώρινα , βεβαίως ανεργία υπάρχει και σε όλη τη Περιφέρεια. Γενικότερα και υπογεννητικότητα υπάρχει σε όλη την Περιφέρεια και μετανάστευση υπάρχει σε όλη την Περιφέρεια της Ελλάδος , δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό της Φλώρινας. Εδώ είναι λίγο μεγαλύτερο γιατί είχαμε και τη δίκαιη μετάβαση με τις δυο μονάδες του Αμυνταίου και βεβαίως γιατί έχουμε την μόνιμη οικονομική αιμορραγία προς Fyrom μεριά. Αλλά θα απαντήσω λοιπόν μόνο για τον κάθετο άξονα και θα σας πω και πέντε  λόγια για την μελέτη του άξονα Φλώρινα- Βίγλα. Ο κάθετος άξονας  το ξαναλέω είναι μια πονεμένη ιστορία , έχω κάνει πάνω από δέκα  συσκέψεις στη Φλώρινα και στην Εγνατία και στο Υπουργείο . Έχω έρθει σε σύγκρουση με τον παραιτηθέντα υπουργό τον κ. Καραμανλή και το έχω πει και δημοσίως για το συγκεκριμένο θέμα γιατί αυτός εποπτεύει την Εγνατία .

Η  Εγνατία αποτελεί ένα μνημείο ανικανότητας. Της αναγνωρίζω μόνο, το μόνο ελαφρυντικό, ότι έχουν φύγει σε σύνταξη πολλοί υπάλληλοι και δεν προσέλαβε το ανάλογο προσωπικό αλλά σε γενικές γραμμές αποτελεί μνημείο ανικανότητας. Πάμε τώρα να επιμερίσουμε και τις ευθύνες. Ενάμιση χρόνο ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σταθάκης δεν υπέγραφε την μελέτη να συνεχιστεί,  γιατί περνούσε από τις αποθέσεις , όχι από το ενεργό ορυχείο. Όταν λοιπόν το 2019 αναλάβαμε και είχα δεσμευτεί για αυτό το έργο γιατί είναι μια δέσμευση προσωπική και όλου του φλωρινιώτικου  λαού. Όταν λοιπόν πήγα στην Εγνατία μετά το δεκαπενταύγουστο, ώσπου να αναλάβει η νέα κυβέρνηση και τα λοιπά, μου λένε για ποια μελέτη λέτε? Αυτή η μελέτη είναι ενάμιση  χρόνο παγωμένη , λέω για ποιον λόγο, για αυτόν τον λόγο γιατί ο κ. Σταθάκης δεν υπογράφει. Εσείς ακούσατε ποτέ ως δημοσιογράφοι κάποιον ιθύνοντα να σας πει ότι αυτή η μελέτη είναι παγωμένη και δε γίνεται? Τότε το μάθαμε. Και ξεκινάω έναν αγώνα δρόμου με τον υφυπουργό  , τον κ. Θωμά να είναι καλά ο άνθρωπος όπου κι αν βρίσκεται στην Ευρωπαική Ένωση και περνάμε μια τροπολογία η οποία πέρασε τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου και έκτοτε άρχισε ξανά η μελέτη. Και τότε  λοιπόν έκανα επανειλημμένη σύσκεψη και  στην Περιφέρεια  και πήγαινα και στην Εγνατία . Αν θυμάστε πάλι κάποια στιγμή μετά από 6-8 μήνες , ένα  χρόνο απόντος εμού που το είχα αναλάβει εγώ το θέμα , έρχονται τα στελέχη της Εγνατίας και με όλα τα τοπικά στελέχη, αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο και τα λοιπά αποφασίζουν απόντος του κυβερνητικού Βουλευτή να κάνουν τι? Ένα  εκατομμύριο πήγαμε τη χρηματοδότηση στο σύνολο της μελέτης και να την πετάξουν στο καιάδα? Και να πάνε σε καινούργια χάραξη και το μαθαίνω από την Αθήνα και μέσα σε 15 μέρες τους φέρνω με το ζόρι ξανά όλους πίσω και τους ρωτώ που θα βρείτε καινούργια λεφτά? Δεν υπάρχουν. Πως θα το δικαιολογήσετε αυτό ? Επειδή  για να αλλάξεις τη χάραξη μιας μελέτης θα πρέπει να το αιτιολογήσεις . Εμπόδιο δεν υπάρχει, η μελέτη εξελίσσεται κανονικά. Και τα στελέχη δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία, επέμεναν για αλλαγή της χάραξης , λέγανε ότι περνάει από ένα δάσος και δήθεν το δάσος το επηρεάζει. Λέω η Φλώρινα έχει 80% δάση, μόνο δάση έχουμε . Έτσι αν είναι στην Αθήνα που δεν έχουνε δάση , είναι το αντίθετο τι πρέπει να πούνε? Και όταν τους απείλησα ότι θα πάω στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθηνών και θα κάνω μήνυση για να μου αιτιολογήσουν για πιο λόγο θέλουν να το κάνουν αυτό;   Έκανα παρέμβαση προσωπική όταν φύγαμε από εδώ δεν πάρθηκε απόφαση. Έκανα παρέμβαση στον Καραμανλή, τότε μάλωσα με τον Καραμανλή ήρθαμε σε υψηλή αντιπαράθεση και τότε έδωσε εντολή και εγκατέλειψαν τα σχέδια και συνεχίστηκε η μελέτη. Αυτή τη στιγμή η μελέτη βρίσκεται δυστυχώς στο 80 % της ολοκλήρωσης απομένει ένα 20%. Δεσμεύτηκε ο κ. Καραγιάννης και ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό όταν ήρθε στην Κοζάνη θα δημοπρατήσει μέσα στο καλοκαίρι το 20 % της εναπομείνασας μελέτης μαζί με το έργο. Και μιλάμε πάντα για το δρόμο Αμμοχώρι – Ξινό γιατί έκανε και ένα άλλο έγκλημα εντός εισαγωγικών, λάθος τραγικό να χωρίσει σε δυο κομμάτια το δρόμο. Το καταλαβαίνω Φλώρινα- Αμύνταιο, Αμύνταιο- Πτολεμαϊδα θα γίνει πιο εύκολα, αλλά να χωρίσει σε τρία Φλώρινα-Αμμοχώρι, Αμμοχώρι- Ξινό και Ξινό-Πτολεμαϊδα  δεν έχει κανένα νόημα. Ούτε ο μεγαλύτερος ερασιτέχνης δεν τα κάνει αυτά.

Άρα λοιπόν δεσμεύτηκα και είναι ένα από τα έργα τα οποία θα δημοπρατηθεί μέσα στην επόμενη τετραετία για τα κομμάτια Αμμοχώρι – Φλώρινα και Ξινό – Πτολεμαίδα, θα δημοπρατηθούν μαζί με την μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε δεσμευμένα τα χρήματα. Τώρα το κομμάτι Φλώρινα- Πρέσπες το έχει η Περιφέρεια .Με την μελέτη υπάρχει κάποιο πρόβλημα δεν επιτρέπεται να γίνει επέκταση προς το δάσος.  Σκέφτονται να κατεβάσουν λίγο τον δρόμο πιο χαμηλά οπότε η επέκταση θα γίνει προς τις χαράδρες μεριά και  το χειρίζεται η Περιφέρεια, θα το δω. Για μένα πρώτη προτεραιότητα είναι  να δημοπρατηθεί ο δρόμος και εφόσον δημοπρατηθεί τότε θα βάλουμε όλες τις δυνάμεις εκεί και βέβαια δεν είναι μόνο ο δρόμος Φλώρινας – Πρεσπών, είναι το λιφτ Πρεσπών, πρέπει να γίνει εκσυχρονισμός του χιονοδρομικού. Είναι και άλλα έργα που πρέπει να γίνουν τα οποία θα ανακοινώσω στη  προεκλογική περίοδο.

 

 

Τριανταφυλλίδης: κ. Αντωνιάδη δεν μας είπατε λέξη για τα δυο τμήματα του Πανεπιστημίου, τα οποία κατήργησε στην αρχή της θητείας σας η κυβέρνηση σας, με το αιτιολογικό ότι δημιουργήθηκαν με προχειρότητα και έκτοτε πέρασαν 4 χρόνια και αυτή η προχειρότητα δε διορθώθηκε.

 

Βουλευτής. Καταρχάς, να μην μπούμε σε μια αριθμολαγνεία. Η Φλώρινα αυτή τη στιγμή με το τμήμα της Ψυχολογίας υπολείπετε πάλι σε αριθμό μονίμων καθηγητών και προσπαθούμε όλο αυτό το διάστημα με παρέμβαση και  του Πρωθυπουργικού γραφείου προς την κ. Κεραμέως και σε συνεργασία με τον Πρύτανη. Έχουμε πάντα ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει μια δημόσια ρύση και δέσμευση του Πρωθυπουργού να στηρίξει ρητά και έμπρακτα τα 3 Πανεπιστήμια της Δυτικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Αιγαίου και όντως το κάνει.

Όποτε διορίζονται μέλη ΔΕΕΠ   μόνιμα , πάντα η Δυτική Μακεδονία και τα άλλα τα δυο τα Πανεπιστήμια που ανέφερα παίρνουν περισσότερα μέλη ΔΕΕΠ, περισσότερους διορισμούς. Τώρα για τα δυο τμήματα τα οποία εντελώς πρόχειρα είχε αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν λες ότι δημιουργώ δυο τμήματα, τέτοια τμήματα εγώ μπορώ να σας δημιουργήσω πέντε. Τι τμήματα ήταν αυτά? Τμήματα στο χαρτί. Βάζανε τα ονόματα τους μέσα και είναι αυτά. Μερίμνησε να υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι θα τα υποστηρίξουν? Μερίμνησε να υπάρχουν υποδομές οι οποίες θα τα υποστηρίξουν? Όπως κάναμε και με τα ΤΕΙ, κοιμηθήκαμε ένα βράδυ φοιτητές του ΤΕΙ και καθηγητές του ΤΕΙ και ξυπνήσαμε την επομένη ως Πανεπιστημιακά τμήματα. Ξέρετε τι άλλαξε στα ΤΕΙ? Πχ στο ΤΕΙ του Αιγάλαιου στην Αθήνα? Την επόμενη μέρα που ανακοινώθηκε τι κάνανε? Άλλαξαν μια πινακίδα , ΤΕΙ Αιγάλαιο το αλλάξανε και το κάνανε Πανεπιστήμιο.

Τέτοιες μεταμορφώσεις είναι οβιδιακές και είναι μιας βραδιάς και είναι άνευ αντικρίσματος. Βεβαίως θα θέλαμε να είχαμε 50 τμήματα. Εγώ σας λέω την άποψή μου και σας λέω και κάτι ,εμείς έχουμε τις εστίες και η άποψη μου είναι ότι είναι αρκετές .

Προτιμώ η πολιτεία και το Πανεπιστήμιο να δίνει ένα επίδομα ενοικίου , οι φοιτητές να νοικιάζουν για να μπορούν όλοι οι συμπατριώτες μου να νοικιάζουν τα διαμερίσματα τα οποία έχουν παρά να γίνονται εστίες οι οποίες κοστίζουν στο κράτος πολύ περισσότερο, γιατί μετά από κάποιο διάστημα η συντήρηση τους είναι σαν να ξαναχτίζονται από την αρχή.

Τριανταφυλλίδης.: κ. Αντωνιάδη απαντήσατε στο ένα σκέλος, στο δεύτερο σκέλος τι έκανε η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση  αυτά τα τέσσερα  χρόνια έτσι ώστε να αλλάξει το πρόχειρο της δημιουργίας των τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ και να αλλάξει το νόμο Γαβρόγλου ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους καθηγητές και τις καθηγήτριες του Πανεπιστημίου μας να μετακινούνται ελεύθερα κατά το δοκούν. Γιατί δεν αλλάξατε 4 χρόνια τον νόμο Γαβρόγλου; Γιατί δεν δημιουργήσατε κατά την άποψη τη δική σας τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων σχολών, αυτών που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιων άλλων, έτσι ώστε να γίνει μια ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και να μην περιοριστούμε μόνο   σε αυτές τις σχολές;

Βουλευτής: Καταρχάς  να πω κάτι άλλο, το είπα και προηγουμένως , ξεκινώ από το τελευταίο . Ο σκοπός δεν είναι κάθε χρόνο να ορίζουμε και ένα καινούργιο τμήμα. Εάν τα τμήματα τα οποία είχαμε για κάποιο λόγο είχανε ξεπεραστεί από την εξέλιξη της τεχνολογίας και για κάποιο λόγο υπολειτουργούσαν τότε ναι στη θέση εκείνου του τμήματος θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα ή και δυο τμήματα τα οποία θα αναπλήρωνα εκείνο και θα πηγαίναμε για κάτι καλύτερο. Γιατί όπως σας το είπα  , εσείς κοιτάτε αυτό, δεν κοιτάτε το κίνδυνο ο οποίος ελλοχεύει με την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων , και τι λέει η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων

Έχουμε το καλύτερο Παιδαγωγικό , από τα καλύτερα τμήματα νηπιαγωγών και των Καλών Τεχνών αλλά και το Ψυχολογίας. Χάρη στα μέλη ΔΕΕΠ τα οποία υπηρετούν εδώ, ένα από τα καλύτερα της Ελλάδος, η αξιολόγηση γίνεται με βάση το μόνιμο προσωπικό , με βάση τις υποδομές, με βάση τα προγράμματα σπουδών και να ξέρετε ότι στο μέλλον με βάση αυτές τις αξιολογήσεις πάρα πολλά τμήματα κινδυνεύουν να κλείσουν. Γιατί να κάνουμε λοιπόν καινούργια τμήματα τα οποία δε θα μπορούμε να τα υποστηρίξουμε;

Βεβαίως ευκταίο θα ήταν και να τα κάνουμε και να τα υποστηρίξουμε και εγώ θα ήθελα να κάνουμε άλλα δυο τμήματα. Εδώ βλέπετε πόσο καιρό περιμένουμε για το κτήριο Καλών Τεχνών, αυτή τη στιγμή αναβαθμίζεται το πάνω κτήριο. Εγκρίναμε τα χρήματα και ξαφνικά βλέπω ότι χρήματα δεν υπάρχουν , με ένα μαγικό ραβδί εξαφανίστηκαν. Θέλουμε ένα καινούργιο κτήριο για την Καλών Τεχνών. Άρα θα ήθελα κι εγώ αυτό το οποίο είπατε. Να γίνουν καινούργια, πρέπει όμως πρώτα να ολοκληρωθεί το κτήριο για των Καλών Τεχνών, να συμπληρώσουμε τα μέλη ΔΕΕΠ ούτως ώστε στις αξιολογήσεις που θα γίνουν στο μέλλον να μην κινδυνέψει κανένα τμήμα να κλείσει, γιατί κλείσανε τμήματα σε άλλους Νομούς.

Έχουμε γκρίνιες και διαμαρτυρίες άλλων βουλευτών, εδώ δεν έχουμε αυτό, θα τα υποστηρίξουμε να σταθούν στα πόδια τους υψηλά στη βαθμολόγηση και μετά ναι ελάτε εδώ να δούμε και για κάποιο καινούργιο τμήμα το οποίο μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη της περιοχής.

Ηλιάδης:  κ. Αντωνιάδη το ερώτημα μου είναι επίκαιρο και έχει να κάνει με την πράσινη ενέργεια και η κυβέρνηση μας έχει επενδύσει πάρα πολλά πάνω σε αυτό. Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας είχε αρκετές ενεργειακές Κοινότητες,  μήπως θα έπρεπε αυτές οι ενεργειακές Κοινότητες να πάρουν προτεραιότητα  στο θέμα της αδειοδότησης και όχι ξένοι; Ίσως να ήταν και μια ευκαιρία να το θέτατε στη Βουλή με μια ερώτηση και να έχουμε και μια απάντηση από την κυβέρνηση μας.

Βουλευτής: Το θέμα των ενεργειακών Κοινοτήτων να ξέρετε ότι και για μένα είναι μείζονος σημασίας γιατί αγγίζει τους ντόπιους, τους παραγωγούς ενέργειας της περιοχής μας και αφορά τους μικρούς παραγωγούς δεν αφορά τους μεγάλους παραγωγούς. Γίνονται λοιπόν προσπάθειες να βρεθεί τρόπος, με κάποιο τρόπο τουλάχιστον οι Κοινότητες οι οποίες υπάρχουν να αξιοποιηθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο ένας τρόπος ο οποίος έχω κυνηγήσει και έχω πάει πολλές φορές και στο ΑΔΜΗΕ και στο ΔΕΔΔΗΕ και στην ίδια την ΔΕΗ είναι η αναβάθμιση του υποσταθμού της Φλώρινας και της Μελίτης, η οποία θα απορροφήσει ένα μέρος αυτών του δυναμικού αυτού των ενεργειακών Κοινοτήτων και γίνονται προσπάθειες και για την περιοχή του Αμυνταίου. Δε φτάνει αυτό , ίσως να χρειαστεί εφόσον ένα μέρος κουμπώσει στη Φλώρινα και στη Μελίτη, το υπόλοιπο μέρος ίσως συμπράξει ίσως με κάποιον μεγάλο ιδιωτικό παράγοντα που είναι πάλι το ίδιο και να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Εν πάση περιπτώσει είναι κάτι το οποίο εν μέρει βρήκαμε την λύση και αυτό τέλη του 23, μέσα του 24 θα λυθεί η αναβάθμιση της Μελίτης και της Φλώρινας και αυτή τη στιγμή βλέπουμε και την άλλη λύση που σας είπα με τον ιδιωτικό τομέα που θα συμπράξουν με κάποιον ιδιώτη μεγάλο, το παρακολουθώ και αυτό και θα δώσει διέξοδο για την περιοχή.

Σας ευχαριστώ.