Γιώργος Στεργίου: Η Πρέσπα μίλησε! – Μεγαλειώδης συγκέντρωση στην παρουσίαση του συνδυασμού

Σε μία συγκέντρωση στην πλατεία του Λαιμού, που θύμισε τις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις του παρελθόντος, έγινε η παρουσίαση του συνδυασμού «Πρέσπα – το μέλλον μας».

Ο επικεφαλής του συνδυασμού,  υποψήφιος Δήμαρχος Πρεσπών, Γιώργος Στεργίου  μίλησε σε εκατοντάδες Πρεσπιώτισσες και Πρεσπιώτες για τις βασικές θέσεις και το πρόγραμμα του συνδυασμού και παρουσίασε τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και προέδρους κοινοτήτων.

Η ομιλία του Γιώργου Στεργίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, χειροκροτήματα και ..κόρνες, σε μια ατμόσφαιρα εορταστική. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου αναφέρθηκε στις βασικές θέσεις του προγράμματος του συνδυασμού για τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, τις υποδομές και τα έργα που αφορούν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ο κ. Στεργίου υπογράμμισε το γεγονός ότι,  στο συνδυασμό συμμετέχουν πολλοί νέοι που ζουν και δραστηριοποιούνται στην   και γνωρίζουν από πρώτο χέρι πολλά από τα προβλήματα και τις ανάγκες της περιοχής.

Η ομιλία:

Συνδημότισσες και συνδημότες, καλωσήρθατε!

Σας ευχαριστώ που είστε σήμερα εδώ, στο κέντρο του δήμου μας, για να παρουσιάσουμε δημόσια το όραμά μας για την Πρέσπα   και τη σύνθεση της ομάδας μας, που θα κληθεί να το υλοποιήσει.

Πρέσπα – το μέλλον μας:

Διαλέξαμε αυτό το όνομα για το συνδυασμό μας, γιατί αντιπροσωπεύει αυτό που όλοι σκεφτόμαστε και ονειρευόμαστε!

Την Πρέσπα του μέλλοντος, την Πρέσπα που μέρα με την ημέρα μπορεί να γίνει μια φιλόξενη περιοχή για όλους μας, για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια έγινε σκληρή και συστηματική προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου και της κοινωνίας μας. Οι εκλογές είναι μια αφορμή να ενισχύσουμε την ομάδα μας και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε ξεκινήσει και ακόμα περισσότερα.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να κάνουμε την διαφορά!

Σήμερα έχουμε έναν δήμο χωρίς χρέη και , πιστέψτε με, έγινε σκληρή δουλειά για να απαλλαγούμε από τα λάθη και τα βάρη του παρελθόντος. Με συλλογικότητα και με διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και ιδιαίτερα στην οικονομική διαχείριση, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των Πρεσπιωτών και για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο αγροτικός τομέας είναι και θα παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας και της απασχόλησης στην Πρέσπα. Το νέο  αρδευτικό σύστημα βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το έργο άρχισε να συζητείται πριν από πολλά χρόνια, όμως η τελευταία δημοτική αρχή δεν το άφησε στην τύχη του. Κατέβαλε πολλές προσπάθειες μέχρι να φτάσουμε στην υλοποίηση, γιατί γνωρίζουμε πως, οι αγρότες μας είναι η βασική παραγωγική μας δύναμη και πρέπει να φροντίσουμε να διευκολύνουμε όσο γίνεται την δύσκολη καθημερινότητά τους.

Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για τον περιορισμό της μάστιγας των «ελληνοποιήσεων». Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να διευρυνθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να συμπεριλαμβάνει όλες τις ζημιές στα φασόλια και θα κάνουμε, όπως πάντα ό,τι χρειάζεται, για να προστατέψουμε τον κόπο και τις επενδύσεις των παραγωγών.

Η κτηνοτροφία είναι ο κλάδος με τις λιγότερες δημόσιες επενδύσεις, αλλά και με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης. Έχει γίνει συστηματική καταγραφή των απαιτούμενων έργων βόσκησης για δημόσιους και δημοτικούς βοσκότοπους και γίνεται καταγραφή των απαιτούμενων έργων στους δρόμους πρόσβασης. Πρόκειται για το νέο μεγάλο έργο ανάπτυξης, με στόχο την υγεία των βοσκοτόπων με τη σωστή βόσκηση, την αύξηση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου αλλά και την αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την μεταποίηση των κτηνοτροφικών προϊόντων με τη δημιουργία δημοτικού σφαγείου και  τυροκομείου.

Ταυτόχρονα, θα στηρίξουμε την αλιεία. Έχουμε προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, αλλά και την ανάδειξη της ιχθυοπανίδας των Πρεσπών γενικότερα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό κεφάλαιο για την Πρέσπα είναι ο  τουρισμός, ο οποίος ανακάμπτει και δίνει προοπτική!

Ήδη εφαρμόζουμε τη στρατηγική η Πρέσπα προορισμός και όχι μόνο αξιοθέατο με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των επισκεπτών που θα διανυκτερεύουν, σε σχέση με τους επισκέπτες που περνούν μερικές ώρες στην περιοχή μας.

Σε αυτό το πλαίσιο:

–  Αυξάνουμε και αναδεικνύουμε τα αξιοθέατα του δήμου μας και   δημιουργούμε νέα σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος

–  Βελτιώνουμε τα διαθέσιμα ταξιδιωτικά εργαλεία με δημιουργία οδηγού, χάρτη και εφαρμογής για κινητά και ταμπλέτες και δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προβολή της περιοχής

–  Σχεδιάζουμε ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της αναβάθμισης των ξενώνων της διασυνοριακής Πρέσπας  με χρηματοδότηση από την ΕΕ.

–  Υλοποιούμε έργο για την δημιουργία και ανάδειξη δικτύου μονοπατιών στον Δήμο μας, αλλά και του μεγάλου σχεδίου για την δημιουργία camping και κέντρου οικοτουριστικών δραστηριοτήτων στην Κούλα με χρηματοδότηση από το ταμείο δίκαιης μετάβασης.

Θεμέλιο της στρατηγικής μας είναι η διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στο Λαιμό. Η ενοποίηση   της Πρέσπας θα δημιουργήσει ένα μοναδικό τουριστικό προϊόν: έναν διασυνοριακό προορισμό που περιλαμβάνει 3 χώρες και δύο λίμνες.

–  Η Πρέσπα θα γίνει ένας σημαντικός πόλος  ανάμεσα στους ανεπτυγμένους σήμερα προορισμούς

–   Ο  αριθμός των επισκεπτών από μερικές δεκάδες χιλιάδες που είναι σήμερα, θα ανέβει σε εκατοντάδες χιλιάδες μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Αγαπητές και αγαπητοί, Πρεσπιώτισσες και Πρεσπιώτες,

Όλοι γνωρίζουμε την περιβαλλοντική αξία της Πρέσπας. Ξέρουμε ότι είναι το στοιχείο που έχει κάνει την περιοχή μας διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Εμείς, είμαστε περήφανοι για την περιοχή μας και χτίζουμε πάνω σε αυτές τις αξίες.

Ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα για να γίνει η Πρέσπα ένας πράσινος Δήμος.

Δημιουργούμε Ενεργειακή κοινότητα, μαζί με άλλους φορείς της περιοχής, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έργα που θα εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτάρκεια βασισμένη σε τοπικές πηγές ενέργειας.

Δρομολογούμε την τηλεθέρμανση Δημοτικών και Δημόσιων Κτιρίων και την παραγωγή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού με βιοαέριο, αξιοποιώντας κτηνοτροφικά απόβλητα και φυτική ύλη. Έχουν ήδη τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά σε αντλιοστάσια και δημοτικά κτίρια, διαθέτουμε σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έχει αναβαθμιστεί, σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα πρότυπα, το δίκτυο ηλεκτρισμού.

Η βελτίωση των υποδομών της Πρέσπας,  απαιτεί οργανωμένη δουλειά, καλή διαχείριση των πόρων και διεκδικήσεις. Δεν είναι όλα δουλειά του Δήμου.

Η διάνοιξη συνοριακής διάβασης  και η κατασκευή του δρόμου πρόσβασης και των υποδομών ελέγχου έχει ήδη ξεκινήσει με προγραμματική συμφωνία μεταξύ Δήμου Πρεσπών και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.    Τα μόνιμα έργα έχουν ενταχθεί στο διασυνοριακό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο …πολυσυζητημένος  δρόμος Φλώρινας – Πρέσπας, δυστυχώς, δεν είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου.  Με βάση αυτά που μας λένε οι τεχνικές υπηρεσίες της Φλώρινας, χρειάζεται περαιτέρω ωρίμανση. Είναι σημαντικό η περιφερειακή αρχή να βάλει  μια προθεσμία, για να έχουμε ένα πλήρως ώριμο και έτοιμο για χρηματοδότηση έργο.

Εμείς θα απευθυνθούμε και στο υπουργείο υποδομών.

Δεν έχουμε σταματήσει και δεν θα σταματήσουμε να  διεκδικούμε το έργο αυτό, αλλά ξαναλέω, δεν είναι έργο της αρμοδιότητας του Δήμου.

Ο Δήμος Πρεσπών στους τομείς της αρμοδιότητάς του, έχει ήδη δρομολογήσει βασικά έργα που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας.

Όπως,  η αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στα χωριά και η επεξεργασία όλων των λυμάτων με την κατασκευή σταθμών βιολογικού καθαρισμού.

Αλλά και με νέο πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων, με πρόγραμμα  οικιακής κομποστοποίησης, με   ανακύκλωση, υποδομές κυκλικής οικονομίας και επανάχρησης.

Σήμερα η Πρέσπα, δεν είναι μια ξεχασμένη γωνιά της πατρίδας μας. Έχει πλέον Πυροσβεστικό Κλιμάκιο πλήρως στελεχωμένο σε 24ωρη βάση έτοιμο να επέμβει σε ανάγκες πολιτικής προστασίας.

Σήμερα η Πρέσπα έχει υποδειγματικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας, με στελεχωμένο το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του Λευκώνα, με ασθενοφόρο για τις έκτακτες ανάγκες και με υπηρεσίες προληπτικής Ιατρικής.

Σήμερα η Πρέσπα προσφέρει παροχές υγείας που δύσκολα συναντά κανείς στις περισσότερες περιοχές της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας .

Οι πολίτες της τρίτης ηλικίας δέχονται την φροντίδα του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» και σχεδιάζουμε σύστημα τηλεειδοποίησης για μοναχικούς γέροντες, για να φροντίσουμε ακόμα περισσότερο τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.

Όσο για τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να εξασφαλίσουμε την κάλυψη τουλάχιστον των βασικών  τους αναγκών, σε τρόφιμα, και θέρμανση, αλλά και την κάλυψη των κοινωνικών προβλημάτων που τυχόν αντιμετωπίζουν.

Για τους δύσκολους χειμώνες, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την έγκαιρη εξασφάλιση   επαρκών ποσοτήτων καυσόξυλων. Θα διεκδικήσουμε και θα επιμείνουμε να δοθεί η δυνατότητα στους ορεινούς δήμους να καλύπτουν οι ίδιοι οικονομικά την υλοτόμηση, ώστε οι κάτοικοι να παίρνουν τα ξύλα που δικαιούνται και όχι τις σημερινές μικρές ποσότητες.

Κανείς δεν πρέπει να νιώθει μόνος και αβοήθητος στην Πρέσπα!

Φίλες και φίλοι,

Οι νέοι είναι η ελπίδα και η προοπτική μας. Και χαίρομαι πολύ που στον συνδυασμό μας συμμετέχει η πλειοψηφία των νέων του τόπου μας. Ο Δήμος μας πάντα έδινε προτεραιότητα  στους νέους, ξεκινώντας από την παροχή παιδείας στα σχολεία.

Μέσω της άτυπης εκπαίδευσης στη βιβλιοθήκη και της επαγγελματικής κατάρτισης στο νέο κέντρο δια βίου μάθησης, φροντίζουμε να μην λείψει τίποτα από τους μαθητές μας.

Έχουμε ολοκληρώσει την ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολείων μας και θα προχωρήσουμε σε επέκταση των κτιρίων με προσθήκη αιθουσών πολλαπλών χρήσεων    και  πρόσθετων αιθουσών για διδασκαλία, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, αποδυτήρια και ό,τι άλλο χρειάζεται.

Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις πρωτοβουλίες των νέων,  είτε  αφορούν συλλογικότητες   όπως ο πολιτιστικός σύλλογος είτε ατομικές πρωτοβουλίες. Και φυσικά όχι μόνο των νέων, αλλά θα στηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες των κατοίκων.

Μαζί θα διαμορφώσουμε ένα  πρόγραμμα εκδηλώσεων πολιτισμού, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για τους κατοίκους και για τους  επισκέπτες.

Ήδη με τη στήριξη του Δήμου γιορτάζονται τα  Κούλουμα, γίνεται η Γιορτή Νάρκισσου, το Φεστιβάλ Κούλας, η Γιορτή φασολιού Τσιρονιού, ανάβουν οι Φωτιές των Χριστουγέννων, διοργανώνονται τα  Πρέσπεια. Όλα αυτά θα συνεχιστούν και, με τη συνεργασία όλων μας, θα γίνουν ακόμα περισσότερα στον τομέα του πολιτισμού, αλλά και του αθλητισμού.

Με την ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Πατουλίδειο  θα μπορούμε να φιλοξενούμε  αθλητικές εκδηλώσεις και μακάρι να προκύψουν πρωτοβουλίες νέων για αθλητικές δράσεις.  Εμείς θα βάλουμε το πλαίσιο και θα τις στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Η πόρτα του Δήμου θα είναι ανοιχτή για οποιονδήποτε έχει μια ιδέα ή μια πρόταση.

Δε θέλω να σας κουράσω με πολλά. Κράτησα για το τέλος τη διασυνοριακή συνεργασία.

Η περιοχή μας   έχει ήδη γίνει πρότυπο διασυνοριακής συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα: σε επίπεδο Δήμων, Πάρκων, Περιφερειών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Με την  λειτουργία της συνοριακής διάβασης στο Λαιμό θα μπορέσουμε πραγματικά να δρέψουμε τους καρπούς αυτής της συνεργασίας, κάνοντας την Πρέσπα δυναμικό τουριστικό προορισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σύμβολο της φιλίας και συνεργασίας των λαών.

Θα αλλάξει η δυναμική της περιοχής και είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη. Η περιοχή μας είναι πολλά βήματα μπροστά στις υποδομές και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη και των γειτονικών δήμων και όλη η Πρέσπα, να γίνει μοναδικό παράδειγμα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη.

Οι νέοι άνθρωποι της Πρέσπας βρίσκονται εδώ μαζί μας και γνωρίζουν πως όλα αυτά μεταφράζονται σε θέσεις εργασίας – και όχι μόνο στον τουρισμό.

Περισσότεροι επισκέπτες, σημαίνει περισσότεροι πελάτες σε όλες τις επιχειρήσεις, περισσότερη προβολή της περιοχής, σημαίνει μεγαλύτερη αξία σε όλα τα τοπικά προϊόντα και όλα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για την δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στις υπηρεσίες του συνοριακού σταθμού, αυτές δεν στελεχώνονται από τους Δήμους,  οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να σας τάξω διορισμούς..

Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω, ότι  ο Δήμος Πρεσπών θα σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη και θα διεκδικήσει τα μέγιστα για να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να μην χρειαστεί ξανά να φύγει κανείς.

Να μπορούν όλοι να δημιουργήσουν στον τόπο μας, να επιστρέψουν εδώ κι εκείνοι που έφυγαν λόγω έλλειψης δουλειάς και, γιατί όχι, να έρθουν ακόμα περισσότεροι.

Αγαπητές και αγαπητοί, Πρεσπιώτισσες και Πρεσπιώτες,

Ο συνδυασμός μας λέγεται Πρέσπα – το μέλλον μας, γιατί εμείς   βλέπουμε δυνατότητες και προοπτική ανάπτυξης στην Πρέσπα!  Βλέπουμε μέλλον για εμάς και για τα παιδιά μας!

Και είμαι πολύ χαρούμενος που  σε αυτή την προσπάθεια, βρίσκονται στην ομάδα μας πολλά νέα παιδιά, που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τους ενδιαφέρει η πρόοδος και η ευημερία. Και που γνωρίζουν από πρώτο χέρι πολλά από τα προβλήματα και τις ανάγκες, γιατί παλεύουν καθημερινά για την ζωή τους εδώ, στον τόπο μας!

Δε θα σας κουράσω άλλο. Θα πω μόνο ότι είμαστε μια ομάδα με ιδέες και όρεξη για δουλειά και σας καλούμε να μας στηρίξετε και να φτιάξουμε  μαζί την Πρέσπα που ονειρευόμαστε.

Γιατί  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα!

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Οι υποψήφιοι:

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι:

Αγορόπουλος Βασίλειος

Αναστασιάδου Πολυξένη

Γέρου Γεώργιος

Γεωργίου Φώτιος (Νόνας)

Γρηγοράτου Ανθοδέσμη

Δαούλα Θεοδώρα

Δελκούσης Παύλος

Δημανόπουλος Ηλίας

Δημητρόπουλος Μανώλης

Ζουζέλη Σοφία

Μανούρης Κωνσταντίνος

Μπαμπάκου Μαργαρίτα

Μπεγάλτση Ιωάννα

Νικολάου Λάζαρος

Νόνας Παναγιώτης

Ντίτουρας Δημήτριος

Παπαδάκης Λάζαρος

Παπαδοπούλου Αναστασία

Παρασκευόπουλος Γεώργιος

Πιτούλης Λεωνίδας

Ρότσιας Κυριάκος

Σάββας Παύλος

Ταλαιπώρου Βασιλική

Τοπαλοπούλου Αμαλία

Τράσια Γεωργία

Τράσιας Άγγελος

Τσέπας Αλέξανδρος

Τσίκου Ιωάννα

Φωτίου Αντώνιος

 

Υποψήφιοι πρόεδροι κοινοτήτων:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΕΣΠΩΝ

Άγιος Γερμανός: Χριστάκης Γεώργιος,  Γκώγκος Ζήσης

Άγιος Αχίλλειος: Νόνας Αναστάσιος

Ανταρτικό: Κόιου Ελευθέριος, Παπαδόπουλος Ηλίας, Γεωργίου Βασίλειος

Βροντερό: Πιτούλης Αλέξιος

Καλλιθέα: Τερψόπουλος Κωνσταντίνος

Καρυές: Δημητριάδης Αιμίλιος, Νάτσης Ηλίας

Λαιμός: Παπαναούμ Ευάγγελος

Λευκώνας: Κατσανίδου Βιολέτα

Μικρολίμνη: Αναστασίου Αλέξανδρος

Πλατύ: Ιωαννίδης Ιωάννης

Πισοδέρι: Μούσιας Θωμάς

Πράσινο: Γιάμος Σταύρος

Ψαράδες: Τραϊανόπουλος Νικόλαος, Σάββα Άννα

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ

Βατοχώρι: Κέντρος Βασίλειος

Κρυσταλλοπηγή: Τράσιας Αχιλλεύς

Κώττας: Γεωργίου Παντελής, Χρήστος Χρήστου