Γ. Αντωνιάδης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2023: «Ψηφίζουμε προϋπολογισμό συνέπειας και όχι του τύπου «Τσοβόλα δώσ’τα όλα» ή τύπου ΣΥΡΙΖΑ που μοίραζαν στο μέσον του καλοκαιριού πριν τις εκλογές του 2019 το δώρο Χριστουγέννων»​

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (14/12/2022), ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ-ΝΔ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2023

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα τον Προϋπολογισμό του 2023 που είναι μια κορυφαία στιγμή. Βεβαίως, το χαρακτηριστικό αυτού του προϋπολογισμού είναι ότι είναι ο τελευταίος αυτής της θητείας και άρα είναι ο προεκλογικός. Είναι, όμως, προεκλογικές όχι τύπου «ΠΑΣΟΚ-Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» ούτε τύπου ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος εν μέσω θέρους τον Ιούνιο του 2019 μοίραζε πρόωρα τα δώρα του Δεκεμβρίου του 2019 γιατί μεσολαβούσαν οι εκλογές του Ιουλίου του 2019. Είναι ένας προϋπολογισμός συνέπειας, σταθερότητας και σοβαρότητας.

Να δούμε λίγο και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα την ώρα που συζητάμε τον προϋπολογισμό. Στη Βιέννη στην Αυστρία αυτό το διάστημα ο κεντρικός δρόμος του Αγίου Στεφάνου φωταγωγείται από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις δέκα και μισή το βράδυ. Μιλάμε για τον κεντρικό δρόμο. Μετά, καληνύχτα! Και για όλους τους περιφερειακούς δρόμους ούτε καν συζήτηση για φωταγώγηση! Στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας που είναι ένας τουριστικός προορισμός, τα μαγαζιά λειτουργούσαν μέχρι πρωίας. Σήμερα, όλα τα μαγαζιά κλείνουν, δηλαδή δεν λειτουργεί κανένα μέχρι πρωίας, εκτός από κάποια περιφερειακά μαγαζιά που τα έχουν κάποιοι Ινδοί, Τούρκοι, κλπ. Στην Αγγλία πεθαίνουν από το κρύο.

Θα μπορούσα να σας αναφέρω κι άλλα πολλά παραδείγματα. Σας λέω μόνο ότι στην Ελλάδα του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα έχουμε λελυμένα, δεν μας αγγίζουν, γιατί αυτή η Κυβέρνηση έχει προνοήσει και έχει νοιαστεί και ούτε καν μας απασχολούν.

Έρχομαι στο θέμα των υποκλοπών. Έχω πει κατ’ επανάληψιν ότι είναι ένα θέμα σοβαρό, καθώς άπτεται των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών δικαιωμάτων και άρα είναι θέμα δημοκρατίας, το οποίο όμως δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει εργαλειοποιήσει, το έχει υποβαθμίσει και το έχει «κάψει» από την ασύστολη χρησιμοποίηση που κάνει.

Θα σταθώ μόνο σε ένα. Όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά το θέμα Ανδρουλάκη, ξεσηκώθηκαν οι πάντες λέγοντας «Είναι δυνατόν να παρακολουθείται Ευρωβουλευτής, Βουλευτής», κλπ. «Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις», η απάντηση ήρθε από τις Βρυξέλλες.

Ακούστηκε από συνάδελφο για τις λιγνιτικές μονάδες οι οποίες έκλεισαν. Καμία λιγνιτική μονάδα δεν έχει κλείσει στη Δυτική Μακεδονία, πλην του Αμυνταίου οι οποίες έκλεισαν λόγω παλαιότητας και λειτουργούσαν από το 2017 με ώρες παράτασης.

Θα κλείσουμε το θέμα της απόδρασης, το οποίο όσο το θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επικαλείται συνεχώς απόδραση Μητσοτάκη, θα παίρνει και την απάντηση.

Απόδραση από τι, κύριοι συνάδελφοι; Από τον ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη χειρότερη Αξιωματική Αντιπολίτευση από το 1974 μέχρι σήμερα. Όσο ο Αλέξης Τσίπρας είναι Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι μόνιμος Πρωθυπουργός. Για να μη σας πω ότι ο μόνος στην Αίθουσα που παρακαλάει να είναι καλά ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφήστε, λοιπόν, τις αποδράσεις. Δεν πείθετε κανέναν.

Έρχομαι στον προϋπολογισμό. Ο Προϋπολογισμός του 2023 καταρτίστηκε σε μια περίοδο δύσκολη όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για όλες τις παραδοσιακά δυνατές οικονομίες του πλανήτη. Με τις συνέπειες από την πανδημία να μην έχουν ακόμα ξεπεραστεί και με τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο να τροφοδοτούν την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, είναι προφανές πως οι συνθήκες μόνο ιδανικές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Αναφέρομαι σε συγκεκριμένα στοιχεία. Το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται εντυπωσιακά. Προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3% για το 2022 και 2,1% για το 2023. Το ΑΕΠ αναμένεται να υπερβεί σε τρέχουσες τιμές τα 220 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, αγγίζοντας το επίπεδο του 2010. Πιθανότατα με τα σημερινά δεδομένα και αυτές οι εκτιμήσεις να είναι πάλι πολύ συντηρητικές. Να θυμίσω πως κατά την περίοδο 2015-2018 που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μέσος όρος ανάπτυξης της χώρας ήταν σχεδόν μηδενικός.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και γενικότερα της κρίσης αφορούν στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, σε επιδοτήσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια, στην εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης για συνολικά έξι μήνες από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, σε επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων λόγω αυξημένου κόστους λιπασμάτων, ζωοτροφών, αντίστοιχα στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στους αγρότες.

Να υπενθυμίσω, επίσης, πως μόνο κατά το τρέχον έτος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας έγιναν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η αναστολή της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Επίσης, να αναφέρω τα πολύ σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που αφορούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, τη σημαντική και μόνιμη αύξηση των συντάξεων, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ και τις μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2023 είναι ένας προϋπολογισμός συνέχειας, συνέπειας και σταθερότητας. Είναι ένας προϋπολογισμός που αναδεικνύει τις αυξημένες αντοχές, τη σημαντική ανθεκτικότητα, τις ισχυρές δυνάμεις, τις μεγάλες δυνατότητες και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα μετά και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν και την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Είναι ένας προϋπολογισμός που αποζημιώνει τους πολίτες για τις θυσίες τους.

Ευχαριστώ.