Γ. Αντωνιάδης στη Βουλή: Η κυβέρνηση βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις και την αντιπολίτευση

Γ. Αντωνιάδης στη Βουλή: Η κυβέρνηση βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις και την αντιπολίτευση. Όποιος δουλεύει, και λάθη θα κάνει και συγγνώμη ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες για αυτά

Ομιλία του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη στην ολομέλεια της Βουλής (15/12/2021) κατά τη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022

Κάνετε πολύ καλά και τονίζετε το θέμα της οικονομίας του χρόνου, γιατί δημοκρατία είναι ο σεβασμός του χρόνου των επόμενων ομιλητών και αν εμείς δεν τον σεβόμαστε, τότε ποιος;

Καταρχάς να ευχηθώ «χρόνια πολλά» σε όλους τους εορτάζοντες, Ελευθέριο και Ελευθερία.

Συζητάμε σήμερα, κύριοι συνάδελφοι, στην Ολομέλεια τον Προϋπολογισμό του 2022. Πρόκειται για μία κορυφαία στιγμή του κοινοβουλευτικού βίου, αφού ο Προϋπολογισμός είναι ο καθρέφτης των δηλώσεων, των δεσμεύσεων και όχι μόνο. Είναι ο τρίτος προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατία και ο δεύτερος προϋπολογισμός που τελεί υπό καθεστώς όχι μόνο οικονομικής, αλλά και γενικότερης αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, η ελληνική οικονομία όχι μόνο δείχνει να αντέχει, αλλά παρουσιάζει και σημαντικά σημάδια ανάκαμψης. Όλα τα στοιχεία πιστοποιούν πως έχει μπει σε δυναμική τροχιά που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όπως βεβαιώνουν όλοι οι διεθνείς έγκυροι Οργανισμοί.

Ενδεικτικά, αναφέρουν πως η χώρα μας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει διψήφια αύξηση των επενδύσεων το 2021 και το 2022, τη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη. Προβλέπεται να εμφανίσει το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των εξαγωγών το 2021, το 2022 και το 2023 πανευρωπαϊκά.

Με την οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021 και 2022, όχι μόνο θα φέρει το εγχώριο προϊόν στα προ της πανδημίας επίπεδα, αλλά θα το αναβαθμίσει περαιτέρω. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται και θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.

Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω πως μέσα στον νέο χρόνο αναμένεται περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ενώ υπάρχει δέσμευση του Πρωθυπουργού για δεύτερη διπλή αύξηση μέσα στο 2022 του κατώτατου μισθού.

Όλα αυτά τα θετικά στοιχεία για την οικονομία μας έχουν ως αποτέλεσμα στις αρχές του επόμενου έτους να προχωρήσει η Ελλάδα σε πρόωρη αποπληρωμή και των τελευταίων δανείων που είχαμε πάρει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα χρόνια των μνημονίων. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί στη συνέχεια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα έχει λόγο στις αποφάσεις για την οικονομία μας οι οποίες θα λαμβάνονται για τη χώρα μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Μάρτιο του 2022 η χώρα μας πρόκειται να προχωρήσει και σε πρόωρη εξόφληση μέρους των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον νέο Προϋπολογισμό, επίσης, προβλέπονται:

Η μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.

Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων για το 2022.

Η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων του 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Το πρώτο ένσημο που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του 2022.

Η επέκταση από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 του στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των ΙΕΚ.

Επίσης, υπάρχει σημαντική αύξηση των εξαγωγών και, όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι τόσο για φέτος όσο και για τα επόμενα δύο χρόνια η υψηλότερη πανευρωπαϊκά. Υπάρχει ήδη σημαντική αύξηση των επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τόσο για το 2021 όσο και για το 2022 θα είναι η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη.

Υπάρχει σημαντική μείωση της ανεργίας. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν στο 13% -από 16,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020- και προβλέπεται να συνεχίσει να αποκλιμακώνεται.

Το διαθέσιμο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 αυξήθηκε, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 7,2%.

Να υπενθυμίσω, επίσης, πως μέχρι σήμερα προχωρήσαμε σε ακόλουθες φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%. Μειώσαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων από το 28% στο 24% και προχωρήσαμε σε νέα μείωση στο 22%, η οποία θα ισχύσει από 1/12022. Μειώσαμε τον συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%.

Μειώθηκε η προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από 100% στο 80%.

Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά μία μονάδα για όλους τους μισθωτούς και κατά επιπλέον τρεις μονάδες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το 2021 και το 2022.

Καταργήσαμε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα έτη 2021 και 2022 στον ιδιωτικό τομέα και καταργήσαμε τον φόρο γονικών παροχών και δωρεών για κάθε είδος περιουσιακού στοιχείου αξίας έως 800.000 ευρώ.

Κυρίες και κύριοι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, στα τελευταία νομοσχέδια, με αποκορύφωμα τον Προϋπολογισμό παρατηρούμε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση μια ένταση και μια αγωνία. Προσπαθεί να βρει ένα πάτημα για να κρατηθεί και να ασκήσει μια ουσιαστική αντιπολίτευση και δεν βρίσκει. Προσπαθεί να εξαγγείλει οτιδήποτε θετικό, αλλά η Κυβέρνηση βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα μπροστά.

Ψευδώς, βεβαίως, διακινεί το ότι διακηρύσσουμε παντού ότι είμαστε αλάνθαστοι. Και λάθη κάνουμε και παραλείψεις έχουμε και συγνώμη ζητάμε και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Είναι όμως σίγουρο ότι είναι λάθη αυτών οι οποίοι δουλεύουν πολύ, αυτών οι οποίοι παράγουν έργο, μεταρρυθμίσεις και εννοείται ότι θα κάνουν και λάθη.

Ο λαός το γνωρίζει, το εμπιστεύεται και γι’ αυτό στηρίζει την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και τώρα και το 2023 και το 2027.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2022 είναι ένας προϋπολογισμός ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου. Δίνει νέα πνοή στην οικονομία μας, σταθεροποιεί την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και των Ευρωπαίων εταίρων και αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας για το μέλλον. Είναι ένας προϋπολογισμός για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και γι’ αυτό σας καλώ να τον στηρίξουμε.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο από την ομιλία του βουλευτή Φλώρινας της ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής (15/12/2021) της κύρωσης του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022.

Αντωνιάδης Γιάννης βουλευτής Φλώρινας ομιλία στη Βουλή (15/12/2021) για τον προϋπολογισμό του 2022 – YouTube