Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (video)

Την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020, η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπλ. Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, παρέδωσε ανοιχτή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η κ. Πέρκα αρχικά τοποθετήθηκε για τη γενική πολιτική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, σημειώνοντας και αναδεικνύοντας τα ζητήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης στο πλαίσιο της υγείας και στο πλαίσιο της οικονομίας. Σημείωσε ως κρίσιμο  και το θέμα της Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό ενημέρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να γίνει συνεδρίαση προ ημερησίας της Ολομέλειας της Βουλής για τη Δημοκρατία στη χώρα. «Δυστυχώς, η Λίστα Πέτσα έκανε τη δουλειά της. Δυστυχώς από τις ειδήσεις και τα κανάλια δεν ακούμε την αλήθεια. Δεν εμφανίζονται όλα όσα αφορούν στο δημόσιο χρήμα, στη διαφάνεια και τις επιλογές της κυβέρνησης». Παρατήρησε ακόμα, πως φαίνεται ότι για πολλά ζητήματα η κυβέρνηση εκλαμβάνει την πανδημία ως ευκαιρία: «το κάνουν για να περάσουν διάφορα πράγματα, που έχουν να κάνουν με απευθείας αναθέσεις και προσφάτως προέκυψε το θέμα της σύναψης σύμβασης της κυβέρνησης με την εταιρία Palantir, που εμπλέκεται σε υποθέσεις με προσωπικά δεδομένα και κατηγορείται για τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων στις ΗΠΑ για την εκλογή Τράμπ».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και της οικονομίας. «Όταν έχουμε 3500 νεκρούς σε 1,5 μήνα, είναι τουλάχιστον ύβρις να πανηγυρίζει ο αρμόδιος Υπουργός και η κυβέρνηση…το πιο βασικό όμως είναι ότι δεν έγιναν ούτε οι ΜΕΘ, ούτε οι προσλήψεις, ούτε τα τεστ και η συνταγογράφησή τους…». Έπειτα σημείωσε τη δεινή οικονομική κατάσταση που πλέον βρίσκεται η χώρα λόγω της μη έγκαιρης λήψης εμπροσθοβαρών μέτρων και της μη παροχής ρευστότητας για την ενίσχυση της οικονομίας. «Πρέπει να πούμε ότι η ρευστότητα όταν είναι σε μορφή δανείου, απλώς συσσωρεύει χρέη. Έπρεπε να δοθεί ζεστό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Επίσης, παρατήρησε ότι σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η χώρα μας βρίσκεται στην 50η θέση έναντι 53 χωρών σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας και τα οικονομικά αποτελέσματά της.  Ακόμα πρόσθεσε πως η κυβέρνηση μπορούσε να στηρίξει την οικονομία, αφού βρήκε γεμάτα ταμεία με 37 δις από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει η ρήτρα διαφυγής ώστε δεν απαιτείται η χώρα να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα και συγχρόνως ευρωπαϊκοί πόροι. Δυστυχώς δεν έδωσε τη στήριξη εκεί που έπρεπε, αλλά επέλεξε να διανείμει χρήμα σε περιπτώσεις τύπου ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ και στην Λίστα Πέτσα. Παρατήρησε ότι το 3ο τρίμηνο, το τρίμηνο του τουρισμού, σημειώθηκε ύφεση 11,7%. Αυτό σημαίνει ότι αποτύχαμε και στην οικονομία αλλά και στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία αμέσως μετά φούντωσε.

Έπειτα, ανέδειξε τα προβλήματα που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, την άμεση ανάγκη στήριξης της υγείας της περιοχής, αλλά και των επιχειρήσεων, τοπικών αγορών και οικονομίας της Φλώρινας. Υπενθύμισε τις προσπάθειες της με ανοιχτές επιστολές προς τον κ. Χαρδαλιά για την ενίσχυση της Φλώρινας.  Σημείωσε τις ελλείψεις και καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων και απόδοσης βοήθειας προς την περιοχή, τις παλινωδίες σχετικά με τη μείωση κατά 600 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού για την υγεία πανελλαδικά, αλλά και τα στοιχεία που δείχνουν πως ο Σεπτέμβριος του 2020 είχε 6000 λιγότερους υγειονομικούς εν συγκρίσει με το 2019. «Όλα αυτά γίνονται γιατί υπάρχει η αντίληψη που είχαμε ζήσει προ πανδημίας με το ‘δεν θέλουμε το δημόσιο σύστημα υγείας’ αφού υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας και μπορεί να καλύψει αυτό το κομμάτι. Έρχεται όμως η πανδημία και αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο, αλλά βλέπετε δεν βάζουνε μυαλό γιατί ο κ. Πέτσας μιλάει για πεταμένα λεφτά».  Η Φλώρινα, η Δυτική Μακεδονία αλλά και όλη η χώρα πληρώνει για όλα αυτά.

Στη συνέχεια, παρατήρησε τα φλέγοντα θέματα που προκαλεί η απολιγνιτοποίηση. Τόνισε πως δεν μπορεί να προχωρά ένα σχέδιο εις βάρος μιας περιοχής που έδωσε φως σε όλη την Ελλάδα και έχει ‘σβήσει’ η ίδια, πόσο μάλλον όταν δεν έχει συμμετοχή των τοπικών φορέων και δημιουργήθηκε σε κλειστά γραφεία. Ανέλυσε τη διαδικασία για τη χρηματοδότηση, την κατάρτιση των εδαφικών σχεδίων, το μοντέλο διακυβέρνησης της περιοχής και όλα αυτά που πρέπει να υπάρχουν ως προαπαιτούμενα για να γίνει δίκαιη η απολιγνιτοποίηση της περιοχής.

Ακόμη παρουσίασε την αναγκαιότητα της ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμού για όλα τα αναπτυξιακά έργα της περιοχής, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι προτάσεις που κατατίθενται ενόψει της χρηματοδότησης από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Σημείωσε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Αλβανία, τη γραμμή Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς, το οποίο αποτελεί ένα ώριμο έργο αφού έχει ενταχθεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και έλαβε χρηματοδότηση για εκπόνηση μελετών. Στο σχεδιασμό της ΠΔΜ  αναφέρεται ένας άλλος σχεδιασμός ως πρόταση στο Master Plan, που δεν εντάσσεται σε κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, δεν έχει καμία ωριμότητα, χρηματοδότηση και λογική.

Στη συνέχεια, σχολίασε τη διακοπή του έργου της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας, την ενεργειακή υστέρηση της περιοχής και την παροδικότητα του φυσικού αερίου, το οποίο φαίνεται πως προκρίνεται ως εξυπηρέτηση στο lobby του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση.

Τέλος, δέχτηκε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα αναπτυχθέντα θέματα και ευχαρίστησε για τον γόνιμο διάλογο και τη συζήτηση των θεμάτων της περιοχής. Κατέθεσε τις θερμές ευχές της προς τους πολίτες, με πολύ προσοχή και ελπίζοντας σε ένα καλύτερο 2021: «Ας περάσουμε ήσυχες και διαφορετικές γιορτές φέτος, αρκεί να τελειώσουμε με αυτή την πανδημία και να είμαστε καλά να τα λέμε από κοντά».

 

Δείτε εδώ το βίντεο:

https://youtu.be/TIbENbPLo6A