Εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης ¨Ενότητα – Συνεργασία¨ Χρήστου Π. Μπαρδάκα, στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας

Εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης ¨Ενότητα – Συνεργασία¨ Χρήστου Π. Μπαρδάκα, στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας την 10η Δεκεμβρίου 2021 σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας έτους 2021.

     – Κ. Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί συνδημότες,

στο κλείσιμο του έτους καλούμαστε να  συζητήσουμε επί του προτεινόμενου από την εκτελεστική επιτροπή του Δήμου Φλώρινας Τεχνικού Προγράμματος για το 2022. Λίγα πράγματα βεβαίως άλλαξαν σε σχέση με το περιεχόμενο αλλά και  την διαδικασία που ακολουθήθηκε το 2020 αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα του 2021. Τα περισσότερα προς το χειρότερο. Για ακόμα μια φορά η καθυστέρηση  της δημοτικής αρχής στην κατάρτιση και εισαγωγή στο συμβούλιο σας προς συζήτηση του τεχνικού προγράμματος είναι χαρακτηριστική. Στον τομέα αυτό διεκδικούμε τον τίτλο του πρωτοπόρου ανάμεσα στους  Δήμους της περιφερειακής μας ενότητας.

 Για ακόμα μια φορά το τεχνικό πρόγραμμα καταρτίζεται χωρίς διαβούλευση με τις δημοτικές παρατάξεις, χωρίς να δίδεται δηλαδή η δυνατότητα συμμετοχής του συνόλου των εντεταλμένων από τους συνδημότες δημοτικών συμβούλων σε μια διαδικασία δυναμική, η οποία θα έπρεπε να είναι προϊόν της όσμωσης πολιτών και συμβούλων που λαμβάνει χωρά καθημερινά και έχει ως παράγωγο την καταγραφή των αναγκών τους.

Για μια ακόμα  φόρα τα τοπικά συμβούλια έχουν ρόλο διακοσμητικό. Η πρόταση που σας κατέθεσα πέρυσι για αναλυτική καταγραφή των έργων – δράσεων ανά τοπική κοινότητα προφανώς και παραπέμφθηκε στις καλένδες. Επιπλέον δεν μας έχουν αποσταλεί οι θέσεις και οι προτάσεις  των τοπικών συμβουλίων προκειμένου να σχηματίσουμε ξεκάθαρη άποψη για αυτές και την ενσωμάτωση τους ή μη στο τεχνικό πρόγραμμα. Εκτός και αν δεν ζητήθηκαν!   

Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021 τα συνεχιζόμενα έργα – δράσεις ανέρχονταν σε 4.101.805,76 € (27,56%), ενώ τα νέα έργα, δράσεις σε 10.889.488,01 € (72,44%).  Στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022 τα συνεχιζόμενα έργα – δράσεις ανέρχονταν σε 14.849.891,14 € (65,16%), ενώ τα νέα έργα – δράσεις σε 7.939.995,23 € (34,84%). Το πρώτο στατιστικό στοιχείο που αβίαστα επιβεβαιώνει ότι αλλάζουμε προς το χειρότερο.  Αν βεβαίως από τα έργα που αναγράφονται ως νέα αφαιρέσουμε αυτά που  κατ΄ ουσίαν  δεν είναι, καθώς η ωρίμανση τους, η προπαρασκευαστική διαδικασία, αυτό που είναι κοινώς αποδεκτό ως το δύσκολο κομμάτι είναι προϊόν εργασίας παρελθόντων ετών, η εικόνα θολώνει ακόμα πιο πολύ. Παράδειγμα είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολικών μονάδων  χρηματοδοτούμενες από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Ε.Π. Π.Δ.Μ.) 2014-2020 και αποτελούν το 18,32 % του τεχνικού προγράμματος! Αυτό το ποσοστό αθροιζόμενο με το 65,16% μας δίνει ένα 83,48% έργων συνεχιζόμενων!! 

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 είναι ελαφρώς ευρύτερο σε σχέση με του 2021, πλασματικά κατά την άποψη μου με βάση το υψηλό ποσοστό συνεχιζόμενων έργων. Στον τομέα των χρηματοδοτήσεων δε ακολουθείται η πεπατημένη του έτοιμου και εύκολου. Καμία ανταπόκριση στις προκλήσεις που εμφανίστηκαν μπροστά μας. 

Αυτό που προκαλεί ευλόγως έντονη απογοήτευση είναι οι ενταγμένες  στο τεχνικό πρόγραμμα μελέτες. Μόλις μία νέα μελέτη που αφορά  Προσεισμικό Έλεγχο Σχολικών Κτιρίων Δήμου Φλώρινας και δεκαπέντε (15) συνεχιζόμενες εκ των οποίων οι έξι (6) διαχειριστικές δημοτικών δασών!! Οι πιθανότητες να προσπεράσουμε τις εξελίξεις και να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της νέας πραγματικότητας μειώνονται δραστικά αν δεν έχουν ήδη εκλείψει.

Στην περσινή εισήγηση μου σας είχα επισημάνει την απουσία από το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 ευέλικτων, σύγχρονων, υπεραποδοτικών  χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το Αντώνης Τρίτσης (εδώ βεβαίως η νομοθετική ρύθμιση περί κατανομής ποσοστιαία ποσών ανά Δήμο αποτέλεσε  σωσίβιο, παραμένουμε πάντως ουραγοί στους χρόνους απορρόφησης), το Πράσινο Ταμείο, INTERREG, κ.λ.π. Μία από τα ίδια και φέτος!

Σας είχα θυμίσει την περίφημη διαπαραταξιακή συμφωνία, το κοινωνικό συμβόλαιο που υπογράψατε με τους Φλωρινιώτες, που περιείχε σωρεία καταγράφων που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα. Δεν αποτυπώνεται ούτε στο ελάχιστο και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022. Κατά την άποψη μου βεβαίως, που έχω εκφράσει πολλάκις δημόσια, αυτό συμβαίνει καθώς το κείμενο αυτό δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τον μανδύα με τον οποίο μάταια και ανεπιτυχώς επιχειρήσατε να καλύψετε μια συμφωνία νομής εξουσίας και θέσεων χωρίς κανένα πολιτικό υπόβαθρο. Scripta manent κύριοι, σας την θυμίζω εκ νέου!

Κλείνω κ. Πρόεδρε  δηλώνοντας ότι καταψηφίζω το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας για το 2022. Στερείται σοβαρής στοχοθεσίας , δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις απαιτήσεις της εποχής, αποτελεί επιτομή απλής διαχείρισης και συντήρησης, δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι δύναται να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τον πολύπαθο Δήμο Φλώρινας.

Ευχαριστώ!