Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του έργου “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Φλώρινας”

Στην πορεία υλοποίησης του έργου “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Φλώρινας” αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης.

“Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου αποσκοπεί στην ενίσχυση και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην πόλη μας και βάζει τις βάσεις μιας καλής συνεργασίας ανάμεσα στον Δήμο, την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα” ανέφερε αρχικά ο κ. Γιαννάκης και συνέχισε:

“Μέσα από την υλοποίηση της δράσης θα πραγματοποιηθεί ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, τη λειτουργικότητα, την αισθητική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου, την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και επέμβαση σε ότι έχει να κάνει με την περιοχή γύρω από την λαϊκή αγορά.

Σε ότι έχει να κάνει με την προβολή του εμπορικού κέντρου θα αναπτυχθεί η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μέσα από την αναβάθμιση των προσόψεων, που θα σας εξηγήσει και ο κ. Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τον οποίο ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Είναι μια δράση που θα πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους μας αφού θα συντελέσει τόσο στην τόνωση της αγοράς, όσο και στη βελτίωση της επισκεψιμότητας του κέντρου που συνεπάγεται και την τουριστική προβολή της πόλης.

Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1.350.000 ευρώ, αυξήθηκε κατά 400.000 ευρώ διότι βάλαμε μέσα σε όλες τις παρεμβάσεις που είχαν προβλεφθεί και την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ. Έτσι το έργο διαμορφώθηκε σε έναν προϋπολογισμό 1,7 εκ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του γίνεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία και πλέον ο Δήμος είναι σε φάση δημοπράτησης των έργων τα οποία είναι στην αρμοδιότητα του.

Οι επεμβάσεις, λοιπόν, που θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμο είναι στην οδό Λοχαγού Μόδη, όπου θα γίνει ειδική  ασφαλτόστρωση με αντιολισθητική άσφαλτο ώστε να βοηθηθεί η πρόσβαση προς το εμπορικό κέντρο. Η οδός Νικολάου Χάσου θα γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, όπου θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια, στα φωτιστικά, στην ασφαλτόστρωση με ειδική άσφαλτο και τέλος θα μπουν και έξυπνα συστήματα πόλης που θα περιλαμβάνουν αισθητήρες για θέσεις πάρκινγκ, αισθητήρες για τον φωτισμό και γενικότερα θα γίνει ένα πλάνο που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας στον Δήμο μας.

Κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για τη συνεργασία μας. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον, γιατί κοινός στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας, αλλά και η προβολή και εξωστρέφεια της”.

Παράλληλα ο κ. Γιαννάκης δήλωσε πως “οι παραπάνω παρεμβάσεις που θα γίνουν από την πλευρά του Δήμου θα συνδυαστούν με την ανάπλαση της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου που περιλαμβάνει την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, καθώς επίσης και με την ανάπλαση της περιμέτρου της λαϊκής αγοράς. Επίσης, αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη για τη γενικότερη ανάπλαση της λαϊκής αγοράς, των καταστημάτων δηλαδή, η οποία αφού ολοκληρωθεί και δημοπρατηθεί θα μπορούμε να μιλάμε για μια πλήρη ανάπλαση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Φλώρινας”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σαπαλίδης ανέφερε: “Και εγώ θέλω με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για τα καλά του λόγια και τη συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα. Το Open Mall Φλώρινας είναι ένα έργο – στοίχημα, το οποίο θα αλλάξει την επιχειρηματική φυσιογνωμία του Δήμου Φλώρινας, ενός ιστορικού Δήμου με πολλά διατηρητέα κτίρια τα οποία θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Με σεβασμό και σε συνεργασία με την πολεοδομία το Επιμελητήριο έχει να επιτελέσει ίσως το πιο δύσκολο έργο, γιατί μπαίνουμε σε κάθε κατάστημα, νομιμοποιούμε τυχόν αυθαίρετες παρεμβάσεις, δηλαδή νοικοκυρεύουμε και την αγορά, βάφονται τα καταστήματα με ένα χρώμα στο οποίο θα κυριαρχεί το πράσινο του βουνού, καλύπτονται κλιματιστικά στοιχεία ώστε να υπάρχει μία ενιαία εικόνα, μπαίνουν τέντες ομοιόμορφες, αλλάζουν οι προσόψεις των καταστημάτων όπου αυτό απαιτείται, για να δημιουργήσουμε έτσι έναν εμπορικό δρόμο δίνοντας στήριξη στις μικρές επιχειρήσεις.

Με όλα αυτά θα μπορέσουμε να δώσουμε μία ταυτότητα η οποία θα είναι αναγνωρίσιμη παντού και εμείς αυτό το διάστημα υλοποιούμε το έργο του marketing, καθώς προχωρούμε και στις άδειες μικρής κλίμακας και είμαστε πολύ κοντά στην δημοπράτηση όλου αυτού του έργου, ώστε μέσα στον επόμενο μήνα να μπει ο εργολάβος.

Η συνεργασία μας με τον Δήμο είναι άψογη και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συνεργασία τέτοιου επιπέδου. Το Επιμελητήριο έχει μονόδρομο μπροστά του και πρέπει να κερδίσει το στοίχημα χωρίς τεχνική υπηρεσία, με εξωτερικούς συνεργάτες να εκτελέσουν το έργο και πρέπει να ευχαριστήσω τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου που είναι πάντα δίπλα και βοηθάνε.

Έχουμε 187 καταστήματα και μάλιστα υπάρχει και τάση από καταστήματα άλλων οδών να μπουν μέσα στο έργο.

Στο τέλος θα δούμε ένα έργο που θα είναι κόσμημα και σε συνέργεια με τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη – και εδώ θέλω να ευχαριστήσω αυτή την δημοτική αρχή, η οποία δέχτηκε να μπει και το Επιμελητήριο ως συνδικαιούχος στο πρόγραμμα.

Να ευχαριστήσω ξανά τον Δήμαρχο για τη συνεργασία και να διαβεβαιώσω ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα και θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα και τους πολίτες”.