Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φόρα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέχει ασυλία στην αισχροκέρδεια στην ενέργεια

Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να βάζει πλάτη στην αισχροκέρδεια και να μην ακουμπάει τα ουρανοκατέβατα κέρδη των εταιρειών ενέργειας στην πλάτη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Το σημερινό δημοσίευμα αλλά και αντίστοιχο δημοσίευμα της Πέμπτης 17 Μαρτίου στην εφημερίδα «Καθημερινή» επιβεβαιώνουν ότι ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης, το Μαξίμου και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) γνωρίζουν για τα ουρανοκατέβατα κέρδη του καρτέλ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου συμμετέχει και η ΔΕΗ, και επιλέγουν να τα στηρίζουν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλιστα αρνείται να εφαρμόσει πρόταση του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη που παράγονται κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, λόγω των υψηλών τιμών φυσικού αερίου.

Η φορολόγηση και αναδιανομή των άδικων, ουρανοκατέβατων κερδών στους καταναλωτές αποτελεί πλέον και επίσημη πρόταση της Κομισιόν που περιλαμβάνεται στο σχέδιο Repower EU και εφαρμόζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως κωφεύει ενώ είναι η ίδια που επέλεξε να αυξήσει το κόστος ρεύματος για τους καταναλωτές, μέσω της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, καθώς και αυτή που εφάρμοσε το σχέδιο ξεπουλήματος των ενεργειακών φορέων και την παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη: Έλεγχος και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας, φορολόγηση των ουρανοκατέβατων κερδών και επιστροφή τους στους καταναλωτές, επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας βάσει του μεταβλητού κόστους παραγωγής και ενεργοποίηση της προθεσμιακής αγοράς και των διμερών συμβολαίων, δημόσιος έλεγχος στη ΔΕΗ και στα δίκτυα και στήριξη των καταναλωτών έναντι της ενεργειακής φτώχειας, προτάσεις που μπορούν να τερματίσουν την αισχροκέρδεια και να στηρίξουν πραγματικά τους καταναλωτές έναντι της ακραίας ακρίβειας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτουργεί εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και για αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό.

 

Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος

Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα