Επιστολή παραίτησης της Μαρίας Γουργούρη από συντονίστρια της ΟΜ Φλώρινας και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πριν από λίγες μέρες αποχαιρέτησα τους συντρόφους μου αποχωρώντας από το Όργανο με το κείμενο παραίτησης μου.  Σήμερα αποχαιρετώ και το κόμμα.

Θα ξεκινήσω ανάποδα από το τέλος προς την αρχή, αγαπημένη μέθοδος των σκηνοθετών του κινηματογράφου. Για έναν αριστερό άνθρωπο δεν υπάρχει αποστράτευση, στην αριστερά στρατεύεσαι εφόρου ζωής. Δανείζομαι λοιπόν μια φράση που την έχουν πει άνθρωποι πολύ πριν από εμένα αλλά την υιοθετώ πλήρως.Είναι κρίμα που στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι φταίει η αριστερά, αυτοί οι κακοί αριστεροί του 3% που υπονομεύουν κόμμα και πρόεδρο ευθύνονται για όλα τα κακά της μοίρας μας και πρέπει να αποπεμφθούν.

Είναι κρίμα που η ηγετική ομάδα και ο αδιομεσολάβητος πρόεδρος εφαρμόζουν το δόγμα του ακροδεξιού κ.Βορίδη να τελειώνουμε μια και καλή με την αριστερά και τις «ελαττωματικές» ιδέες της. Κάποτε, όχι πολύ μακριά στο παρελθόν, η χούντα του Παπαδόπουλου μας είχε πει ότι η χώρα είναι ασθενής….. σήμερα εν έτη 2023 ασθένησε και η αριστερά κατά πως μας είπε ο αδιαμεσολάβητα επικοινωνιακός πρόεδρος.

Το κόμμα ακολουθεί ένα δρόμο ολισθηρό και κατηφορικό κάτι παραπάνω από μετάλλαξη, κρίμα βέβαια για τον ΣΥΡΙΖΑ που κλείνει με αυτό τον τρόπο τη διαδρομή του και όχι για την αριστερά που έχει μακρά ιστορία, έχει παρελθόν παρόν και σίγουρα έχει μέλλον.

No pasaran!

Μαρία Γουργούρη

Πρώην Συντονίστρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας

Πρώην μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Επισυνάπτω το κείμενο  παραίτησης μου που απέστειλα στις 7/11 από συντονίστρια της οργάνωσης μελών Φλώρινας. Κείμενο με παραλήπτες τα μέλη του συντονιστικού, τα μέλη της νομαρχιακής, το Οργανωτικό Γραφείο και τη βουλευτή Φλώρινας.

Αγαπητή ομάδα,

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη ολοκληρώθηκε μια μακρά περίοδος πυκνών πολιτικών γεγονότων. Μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις στις 21 Μάη & 25 Ιούνη για τις εθνικές εκλογές, μετά από την απογοήτευση και τη στεναχώρια γιατί το 18% είναι ένα πολύ σκληρό αποτέλεσμα που μας έχει πονέσει όλους. Μετά το σοκ της αποχώρησης του Αλ.Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος. Μετά και από τις δύο εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες του Σεπτέμβρη (17 & 24) για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, διεξήχθησαν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά ηττήθηκε. Στις περιφέρειες είχαμε υποχώρηση 6 μονάδων. Στους δήμους με λίγες επίσημες στηρίξεις και πολλές συμμετοχές στελεχών  σε διαφορετικά αυτοδιοικητικά σχήματα και χωρίς αποφάσεις των τοπικών οργάνων, δεν θεωρείται άνοδος ή νίκη το όποιο θετικό αποτέλεσμα.

Κλείνοντας λοιπόν αυτόν τον μακρύ κύκλο των εκλογικών αναμετρήσεων, αγαπητοί σύντροφοι ήρθε η ώρα να σας αποχαιρετήσω. Πήρα την απόφαση να αποχωρήσω από το συντονιστικό όργανο και την θέση της Συντονίστριας της ΟΜ Φλώρινας.  Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα παραμείνω για όσο καιρό ένιωθα πως μπορούσα να το κάνω. Αυτή η υπόσχεση-συμφωνία με τον εαυτό μου νομίζω έφτασε η ώρα να τηρηθεί. Δούλεψα πιστεύω σκληρά και ο λόγος για τον οποίο φεύγω σήμερα είναι γιατί στην τρέχουσα περίοδο δεν μπορώ να υποστηρίξω μια σειρά από πολιτικές διεργασίες στην πορεία προς το συνέδριο.

Ένα συνέδριο που σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής (εκλεγμένης από την βάση του κόμματος, που χαίρει δηλ. της ίδιας νομιμοποίησης όπως του νεοεκλεγέντος προέδρου) είχε προσδιοριστεί να γίνει άμεσα η διεξαγωγή του και με απόλυτο σεβασμό του καταστατικού που ορίζει τους κανόνες της λειτουργίας μας. Αντί λοιπόν του Έκτακτου συνεδρίου του φθινοπώρου στο οποίο θα είχαν το χρόνο που τους αρμόζει να  συζητηθούν και να αναζητηθούν οι αιτίες των εκλογικών αποτελεσμάτων, έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο ζητήματα της ιδεολογικής ταυτότητας και του πολιτικού προσανατολισμού του κόμματος.

Προσωπικά στις εκλογές δεν πιστεύω πως ηττήθηκαν οι ιδέες της Αριστεράς για μια δίκαιη και προοδευτική κοινωνία, αλλά αυτό που ηττήθηκε ήταν η στρατηγική που επιλέχθηκε για να πετύχουμε αυτό τον σκοπό. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται, με τις οργανώσεις μελών του πλήρως απαξιωμένες, σε ένα συνέδριο μετάλλαξης με πλήρη ευθύνη της ηγεσίας του. Με το κόμμα να βρίσκεται σε κρίση και σε μια διαλυτική κατάσταση και με την υιοθέτηση αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών εκκαθαρίσεων η διασφάλιση της ενότητας γίνεται στόχος που απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.

Προς τα μέλη του συντονιστικού της ΟΜ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ!! Πραγματικά θα μου λείψει. Δεν είναι εύκολο να αποχαιρετάς, περπατήσαμε μαζί πέντε παραγωγικά χρόνια με χαρές και λύπες, εντάσεις, νίκες και ήττες, τα πάντα υπήρχαν. Ένα κομμάτι της ψυχής μου θα είναι πάντα μαζί σας. Εννοείται πως πάντα θα παρακολουθώ τις διαδικασίες εξάλλου για έναν αριστερό – μια αριστερή δεν υπάρχει αποστράτευση. Στην αριστερά στρατεύεσαι εφόρου ζωής. Φεύγω θετικά, πάντα ενεργή στην πάλη για μια δίκαιη κοινωνία και ελπίζω να ξανασυναντηθούμε στην αριστερά που έχει ανάγκη η χώρα και δεν θα είναι ένα κόμμα Α.Ε.

 

Γουργούρη Μαρία