Ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη με θέμα: Δυσλειτουργίες στην αξιοποίηση της γης από την άναρχη εξάπλωση των φωτοβολταϊκών πάρκων

Κύριε Υπουργέ,

Με τη ραγδαία εξάπλωση των φωτοβολταϊκών πάρκων έχει δημιουργηθεί μια τεράστια δυσλειτουργία στις αγοραπωλησίες γης. Στην ΠΕ Φλώρινας, χωράφια μη ποτιστικά τα οποία είχαν τιμή αγοράς 300 ευρώ/στρέμμα, μετά τη δέσμευσή τους από εταιρίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, η τιμή τους εκτοξεύθηκε στα 3.000 ευρώ/στρέμμα, σε περίπτωση φυσικά που θα εγκριθεί η «επένδυσή» τους.

Αυτό δυστυχώς δε συμβαίνει μόνο στην ΠΕ Φλώρινας, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα αυτής της άναρχης κατάστασης πλήττει πρωτίστως τους αγρότες, οι οποίοι σε αυτές τις τιμές δεν μπορούν ούτε να αγοράσουν, αλλά ούτε και να νοικιάσουν γη για τις καλλιέργειές τους. Πλήττεται όμως ιδιαιτέρως και η ανάπτυξη, γιατί επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τα υψηλά ποσοστά επιδότησης που προβλέπονται στον αναπτυξιακό νόμο για την ΠΕ Φλώρινας λόγω απολιγνιτοποίησης, δεν μπορούν να βρουν εκτάσεις για την επένδυσή τους. Οι τιμές πώλησης βρίσκονται στα ύψη και είναι απαγορευτικές για οποιονδήποτε επενδυτή. Αν η κατάσταση ήταν πραγματική, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και η αγορά θα κινούνταν με βάση τις νέες υψηλές -πλην όμως πραγματικές- τιμές. Οι τρέχουσες όμως τιμές είναι μια «φούσκα» γιατί από τις εκτάσεις που έχουν δεσμευτεί για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, μόνο ένα 10% των επενδύσεων θα υλοποιηθεί και το υπόλοιπο 90% θα επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση. Η πραγματικότητα όμως είναι, πως στο χρονικό διάστημα αυτής της τριετίας-πενταετίας μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, θα έχουν χαθεί σημαντικές επενδύσεις για την περιοχή.

Όπως είναι προφανές, επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα με τα οποία να ξεκαθαρίζει η κατάσταση σχετικά με το ποια από αυτά τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα υλοποιηθούν και ποια όχι. Ίσως θα πρέπει να καθοριστεί σε κάθε νομό της χώρας σε ποιες περιοχές μπορούν να γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα και σε ποιες όχι, ώστε να γνωρίζουν ακριβώς οι ιδιοκτήτες γης αν μπορούν να τη διαθέσουν σε επενδυτές ή σε αγρότες για αντίστοιχες χρήσεις. Επίσης να μπουν πιο ξεκάθαρες δεσμεύσεις στα φωτοβολταϊκά πάρκα ώστε να μην μπορεί ο καθένας να δεσμεύει γη επί μακρόν για μελλοντική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο θέμα της αγοράς και πώλησης γης, ώστε και επενδύσεις να γίνονται και αγροτικές καλλιέργειες να αναπτύσσονται, αλλά και φωτοβολταϊκά πάρκα να εγκαθίστανται σε μια αρμονική συνύπαρξη όλων αυτών; 

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Αντωνιάδης