Ερώτηση του βουλευτή Κωνσταντίνου Χήτα με θέμα: «Καταστροφική χαλαζόπτωση στην Φλώρινα»

Ερώτηση του Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Καταστροφική χαλαζόπτωση στην Φλώρινα»

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση από παραγωγούς οπωροκηπευτικών της Φλώρινας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, ολική καταστροφή προξένησε σε οπωροκηπευτικά αλλά και σε οπωροφόρα δένδρα έντονη χαλαζόπτωση 20λεπτης διάρκειας σε κοινότητες της Π.Ε. Φλώρινας, στις 21 του τρέχοντος Ιουνίου. Συνέπεια αυτής ήταν να ολοκληρωθεί, ως τελειωτικό χτύπημα, το καταστροφικό έργο του παγετού, που είχε ενσκήψει προσφάτως. Οι τοπικοί δενδροκαλλιεργητές είδαν απελπισμένοι τις παραγωγές των οπωροφόρων τους (μηλιές, αχλαδιές κ.ά.) να καταστρέφονται ολοσχερώς και με δεδομένο ότι, μόλις πρόσφατα, διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση δρομολόγησης της προκαταβολής, έναντι της αποζημίωσης από τον παγετό, βρίσκονται, πλέον, σε απόγνωση.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να παρέμβετε καταλλήλως, προκειμένου, αφενός, να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των αγροτών της Φλώρινας από τον πρόσφατο παγετό, και αφετέρου, να ξεκινήσουν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι καταγραφές των ζημιών, που προκλήθηκαν από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ