Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας Γ. Αντωνιάδη για ένταξη της ΠΕ Φλώρινας στο δίκτυο αντιχαλαζικής προστασίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ένταξη της ΠΕ Φλώρινας στο Δίκτυο Αντιχαλαζικής Προστασίας

Κύριε Υπουργέ,

Η ΠΕ Φλώρινας,  αλλά και η Δυτική Μακεδονία γενικότερα έχουν χτυπηθεί τόσο από τη δεκαετή οικονομική κρίση, όσο και από την απολιγνιτοποίηση. Ένα μεγάλο μέρος των νέων και των ανέργων απασχολούνται στον αγροτικό τομέα.

Η περιοχή έχει σημαντικές καλλιέργειες (κεράσια, ροδάκινα, αμπέλια κ.ά). Την περίοδο της Άνοιξης και του Καλοκαιριού, δηλαδή κατά την ανθοφορία και κατά την καρποφορία, εμφανίζονται χαλαζοπτώσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προξενώντας τεράστιες ζημιές στους καλλιεργητές, που δύσκολα αναπληρώνονται από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Δυστυχώς, η ΠΕ Φλώρινας, αλλά και ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία δεν είναι ενταγμένες στο δίκτυο αντιχαλαζικής προστασίας, με αποτέλεσμα οι κόποι των καλλιεργητών να εξανεμίζονται από τη μανία της φύσης. Αν το κράτος δεν σκύψει πάνω από τα προβλήματα αυτών των συμπολιτών μας που επέλεξαν να παραμείνουν στην εσχατιά της χώρας, τότε είναι σίγουρο πως θα σύντομα η περιοχή θα ερημώσει.

Κατόπιν των ανωτέρω, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σκοπεύετε να εντάξετε την ΠΕ Φλώρινας, αλλά και όλη τη Δυτική Μακεδονία που πλήττονται συχνά από χαλαζοπτώσεις, σε δίκτυο αντιχαλαζικής προστασίας, ώστε να προστατευτούν οι καλλιέργειες της περιοχής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα; 

Ο ερωτών βουλευτής 

Γιάννης Αντωνιάδης