Ερώτηση του Κ. Βελόπουλου με θέμα “Αναζωογόνηση λιγνιτοπαραγωγών περιοχών (Κοζάνης, Φλώρινας, Αρκαδίας) μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 23/01/2023

Του:  Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Αναζωογόνηση λιγνιτοπαραγωγών περιοχών (Κοζάνης, Φλώρινας, Αρκαδίας) μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» 

Κύριε Υπουργέ,

Συμφώνως δήλωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/g-oikonomoy-prasino-fos-apo-tin-komision-gia-

tin-ektamieysi-tis-2is-dosis-apo-to-tameio-anakampsis/, εκταμιεύτηκε ή εκταμιεύεται σύντομα η 2η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 3,56 δισ. ευρώ. Μέρος της δόσης, ήτοι 1,72 δισ. Ευρώ, αφορά το σκέλος των επιδοτήσεων. Δεδομένο ότι ένας βασικός λόγος, προς τον οποίον προσανατολίζεται το Ταμείο εκτός των άλλων λόγων, είναι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να προσδώσει μακροοικονομική αλλά και βραχυπρόθεσμη οικονομική προοπτική στις επενδύσεις https://www.minfin.gr/tameio-anakampses προς αναζωογόνηση των λιγνιτοπαραγωγών περιοχών της χώρας. Συνεπώς, τίθεται μείζον ζήτημα ποια ποσά εκ του μέρους της δόσης που εκταμιεύθηκε και αφορά επιδοτήσεις θα καταλήξει, βάσει σχεδιασμού, στις λιγνιτοπαραγωγικές Περιφέρειες, ήτοι Κοζάνη, Φλώρινα, Αρκαδία.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

Προτίθεστε όπως μας ενημερώσετε πώς θα κατανεμηθεί το μέρος της δόσης, το οποίο αφορά τις επιδοτήσεις, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές Κοζάνης, Φλώρινας, Αρκαδίας, ώστε να στηριχτούν κατ΄ επέκταση και οι τοπικές μικρομεσαίες υφιστάμενες επιχειρήσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Απάντηση στην Ερώτηση με Α.Π. 1860/24-1-2023

Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κος Κυριάκος Βελόπουλος σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η δράση 16871 του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορά στη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των εδαφών στις περιοχές των πρώην λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Κεντρικός στόχος του σχεδιασμού της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι η διαφοροποίηση του οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης, μέσω της χρήσης ποικίλων χρηματοδοτικών εργαλείων, λαμβάνοντας υπόψη τα εγγενή πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής προκειμένου να ενισχυθούν νέοι τομείς και κλάδοι ανάπτυξης και νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Εξυπηρέτησης Κοινού και Πρωτοκόλλου

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ