Η επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στη Φλώρινα

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ,

ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

«Τα αυτονόητα είναι ότι χωρίς θέρμανση κινδυνεύουν άνθρωποι να πεθάνουν. Το αυτονόητο είναι ότι η Φλώρινα δεν μπορεί να είναι μία ξεχασμένη περιοχή στην γεωγραφική άκρη της χώρας. Το αυτονόητο είναι ότι δεν μπορούμε να θυμόμαστε τους ακρίτες μονάχα για να πούμε μεγάλα λόγια κάθε φορά που έχουμε εκλογές και ζητάμε την ψήφο τους. Τα αυτονόητα είναι ότι οι πολίτες εδώ ζητούνε να έχουν ίσα δικαιώματα και αυτή η κατά τα άλλα ευλογημένη γη», τόνισε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια σύσκεψης με τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς της ΠΕ Φλώρινας  την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013.

Πριν από τη σύσκεψη ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή, τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, Δημήτρη Ηλιάδη, και τον δήμαρχο Γιάννη Βοσκόπουλο.

Το κύριο πρόβλημα που του έθεσαν είναι το δυσβάστακτο κόστος της θέρμανσης, αφού κάθε οικογένεια χρειάζεται 6 με 7 τόνους πετρέλαιο τον χρόνο, γι αυτό ζήτησαν επιτακτικά να μειωθεί η τιμή του, η ανεργία που έφτασε στο 40% στην περιοχή, η στροφή στις αγορές της FYROM για φθηνά καύσιμα και άλλα προϊόντα, αλλά και την έλλειψη σύνδεσης με την Εγνατία οδό. Ως προς τα ενεργειακά ζητήματα τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση των οικογενειών στη Φλώρινα. Και είπε: «Είναι βάρβαρο και βίαιο να είσαι άνεργος, να έχεις μικρά παιδιά και να μην μπορείς αγοράσεις πετρέλαιο για να ζεστάνεις την οικογένειά σου.  Αυτό θα πει βία. Κι αυτή τη βία τη ζουν στο πετσί τους εκατοντάδες συμπολίτες μας και πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ότι μπορεί να υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στο χάρτη ξεχασμένες».

Χαρακτήρισε «παράλογη» την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, επεσήμανε  ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πεθάνουν άνθρωποι από το ψύχος στη Φλώρινα και κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να ψηφίσουν τη σχετική τροπολογία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ, «αν έχουν τσίπα», όπως σημείωσε.

 

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ  ΦΟΡΕΙΣ

Ο κ. Τσίπρας στη σύσκεψη με τους παραγωγικούς και θεσμμικούς φορείς είπε:

«Η παρουσία μας σήμερα εδώ έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα. Επιλέξαμε, όπως άλλωστε είχαμε υποσχεθεί στους εκπροσώπους τοπικών φορέων και στους δυο βουλευτές του νομού που επισκέφθηκαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη βουλή, να πραγματοποιήσουμε άμεσα μέσα στην καρδιά του χειμώνα μια επίσκεψη στην πόλη σας. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αναδείξουμε ότι οι ακριτικές περιοχές της χώρας, της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα η Φλώρινα, δεν είναι μια απομακρυσμένη κουκίδα στο χάρτη , δεν είναι μια περιοχή ξεχασμένη και δεν μπορεί να είναι μια ξεχασμένη περιοχή και δεν μπορεί το 2013 να υπάρχουν σε αυτή τη χώρα πολίτες δυο ταχυτήτων.

Δευτερευόντως, η παρουσία μας εδώ μέσα στην καρδιά του χειμώνα έρχεται να επιβεβαιώσει και να αναδείξει τα πραγματικά μεγάλα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδιαίτερα δε αυτοί που είναι απομακρυσμένοι από τα αστικά κέντρα και σε γεωγραφικές περιοχές που οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς και δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη τους να θερμάνουν τα σπίτια τους και άρα εδώ πια δεν μιλάμε απλώς για προβλήματα καθημερινότητας, αλλά μιλάμε για προβλήματα επιβίωσης.

Με αυτήν την έννοια, εδώ από την ακριτική Φλώρινα θα θέλαμε να αναδείξουμε με τον πιο δραματικό τρόπο την αναγκαιότητα να καταργηθεί αυτή η παράλογη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, δηλ η εξίσωσή του με το πετρέλαιο κίνησης στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου το οποίο όμως, ούτως ή άλλως, δεν έχει καταπολεμηθεί και δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Έχουμε, όμως, πολύ συγκεκριμένα αρνητικά αποτελέσματα σε ό,τι έχει να κάνει τόσο με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την καύση δυστυχώς όχι μόνο ξυλείας, όσο όμως και τους κινδύνους που διατρέχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας για την υγεία τους από την αδυναμία τους να ζεσταθούν σε θερμοκρασίες πάρα πολύ χαμηλές, όπως αυτές που συνήθως έχει ο τόπος σας.

Είπα ότι το μέτρο είναι παράλογο, διότι αυτήν την ώρα γνωρίζουμε όχι μόνο από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και από την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και από τα αποτελέσματα στο δημόσιο ταμείο ότι το μέτρο της εξίσωσης δεν έχει αποδώσει. Αντιθέτως, το δημόσιο ταμείο έχει βγει ζημιωμένο. Και θα ήθελα να προκαλέσω τον υπουργό Οικονομικών να δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για τα έσοδα από την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης το 2011- 2012 και τη χρονιά 2012έως σήμερα. Διότι, εμείς χωρίς να έχουμε στοιχεία και ζητάμε στοιχεία θεωρούμε δεδομένο ότι με το πετρέλαιο θέρμανσης στα 90 λεπτά το λίτρο οι φόροι που κέρδισε το ελληνικό δημόσιο την προηγούμενη χρονιά, άρα τα έσοδα που είχε, θα ήταν πολύ περισσότερα από τα έσοδα που μέχρι στιγμής έχει αναλογικά, στην αντίστοιχη χρονική περίοδο, από την έναρξη του χειμώνα έως και τη μέση του χειμώνα από τη στιγμή που το πετρέλαιο θέρμανσης πήγε στο 1,30 το λίτρο. Διότι, είναι απόλυτα προφανές ότι όταν κανείς δεν καταναλώνει καθόλου, δεν πληρώνει και κανέναν φόρο. Συνεπώς, πρέπει να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε, να πάψουμε να βάζουμε το κεφάλι μέσα στην άμμο, να δούμε τα προβλήματα και να δώσουμε λύση σε αυτά.

Δεν έχει καμία λογική λοιπόν η διατήρηση αυτής της εξίσωσης, είναι παραλογισμός και -από εδώ από την ακριτική και παγωμένη Φλώρινα- απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Οικονομικών, μια άμεση απάντηση, καθώς και μια θετική στάση την Πέμπτη και την Παρασκευή στην τροπολογία που έχουμε καταθέσει στο νομοσχέδιο στη Βουλή, μια συγκεκριμένη απάντηση θετική, ως προς την απαίτηση, η οποία δεν θεωρούμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαίτηση ενός κόμματος, είναι απαίτηση μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι δύο φορές εκπρόσωποι του νομού σας επισκέφθηκαν το γραφείο μου, μία πριν από τις εκλογές και μία πριν από λίγους μήνες, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Υπάρχει ένα κοινός τόπος απέναντι στα τεράστια, δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και οι πολίτες στη Φλώρινα, τα οποία ζητούνε λύση. Και ζητούνε λύση άμεσα και όχι στη Δευτέρα Παρουσία. Γιατί εδώ κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αυτό τον χειμώνα. Αυτό ας το κρατήσουμε και ας το κρατήσετε και ως μία υποσημείωση: απαιτείται ενότητα πλατιά προκειμένου να μπορέσει ο λαός μας να ξεπεράσει αυτές τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει απέναντι σε αυτή την βάρβαρη πολιτική του μνημονίου, που δέχεται τα τελευταία 2,5-3 χρόνια. Είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ανοίξουμε δρόμους, να παραμερίσουμε σκοπιμότητες και επιδιώξεις και να δούμε τα αυτονόητα.

Τα αυτονόητα είναι ότι χωρίς θέρμανση κινδυνεύουν άνθρωποι να πεθάνουν. Το αυτονόητο είναι ότι η Φλώρινα δεν μπορεί να είναι μία ξεχασμένη περιοχή στην γεωγραφική άκρη της χώρας. Το αυτονόητο είναι ότι δεν μπορούμε να θυμόμαστε τους ακρίτες μονάχα για να πούμε μεγάλα λόγια κάθε φορά που έχουμε εκλογές και ζητάμε την ψήφο τους. Τα αυτονόητα είναι ότι οι πολίτες εδώ ζητούνε να έχουν ίσα δικαιώματα και αυτή η κατά τα άλλα ευλογημένη γη με τις πολύ σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που δίνει στη χώρα και είναι το ενεργειακό ντεπόζιτο, πρέπει να έχει την ανταποδοτικότητα που της αξίζει από το σύνολο της χώρας, με έναν διαφορετικό περιφερειακό σχεδιασμό που δεν θα τα κρατάει όλα για το κέντρο, αλλά θα δίνει ισοτίμως και στην περιφέρεια, γιατί οι πολίτες που ζουν εδώ πρέπει να ζήσουνε με αξιοπρέπεια.

 

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της πόλης

Η παρουσία σήμερα στη Φλώρινα έχει ένα συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, να αναδείξουμε τα πραγματικά δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μιας ξεχασμένης Ελλάδας μετά από 2,5 χρόνια βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής. Διότι, πράγματι είναι βάρβαρο και βίαιο να είσαι άνεργος, να έχεις μικρά παιδιά και να μην μπορείς αγοράσεις πετρέλαιο για να ζεστάνεις την οικογένειά σου.  Αυτό θα πει βία. Κι αυτή τη βία τη ζουν στο πετσί τους εκατοντάδες συμπολίτες μας και πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ότι μπορεί να υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στο χάρτη ξεχασμένες.

Ελλάδα δεν είναι βεβαίως μονάχα τα αστικά κέντρα. Και ιδιαίτερα μια περιοχή που τη μαστίζει η ανεργία και η εγκατάλειψη δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη της αυτές τις δύσκολες στιγμές του χειμώνα. Οι φορείς εδώ έβγαλαν μια κραυγή αγωνίας την οποία δεν έχει νόημα να ακούσουμε μονάχα εμείς, αλλά να ακούσει και η κυβέρνηση. Ελπίζω η παρουσία μας εδώ να βοηθήσει στο να μεταφερθεί αυτή η κραυγή εκεί που πρέπει να μεταφερθεί».

Ακολούθησε η πολιτική ομιλία του στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

 

———————————————————————————————

ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, αν δεν δοθεί λύση για τη θέρμανση

Στο κρίσιμο (ειδικά για την περιοχή της Φλώρινας, με θερμοκρασίες που πέφτουν συχνά υπό τους μηδέν βαθμούς Κελσίου) της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στάθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε το ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ακριτικές περιοχές της χώρας, ενώ υπογράμμισε πως η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική έχει δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων”. Ο μόνος τρόπος για να ασχοληθούν μαζί σας, είναι να έχετε Βίλλα Αμαλίας” είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία που παραχώρησε στους πολίτες της Φλώρινας. Επιπλέον τόνισε πως το ζήτημα της θέρμανσης, ιδίως για περιοχές της χώρας όπου επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έχει μετατραπεί σε πρόβλημα επιβίωσης, το οποίο αφορά πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών, ενώ υπογράμμισε και την επιβάρυνση στη δημόσια υγεία που έχει προκύψει από την “παράλογη αύξηση”, όπως είπε, στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

 

Όρος επιβίωσης η ενότητα

“Εδώ κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αυτό τον χειμώνα. Αυτό ας το κρατήσουμε και ας το κρατήσετε και ως υποσημείωση: απαιτείται ενότητα πλατιά προκειμένου να μπορέσει ο λαός μας να ξεπεράσει αυτές τις τρομακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική του Μνημονίου, που δέχεται τα τελευταία 2,5-3 χρόνια”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας την αναποτελεσματικότητα του μέτρου της εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης και ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για απόσυρση του μέτρου της εξίσωσης ως απαίτηση όλης της ελληνικής κοινωνίας.

Επιπλέον, επισημαίνοντας τα προβλήματα που έχουν ανακύψει για τη δημόσια υγεία, είπε: “Έχουμε όμως πολύ συγκεκριμένα αρνητικά αποτελέσματα σε ό,τι έχει να κάνει τόσο με τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την καύση, δυστυχώς όχι μόνο ξυλείας, όσο όμως και τους κινδύνους που διατρέχουν εκατοντάδες συμπολίτες μας για την υγεία τους από την αδυναμία τους να ζεσταθούν σε θερμοκρασίες πάρα πολύ χαμηλές, όπως αυτές που συνήθως έχει ο τόπος σας”.

 

Να μη θυμόμαστε τους ακρίτες μόνο στις εκλογές

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε: “Το αυτονόητο είναι ότι χωρίς θέρμανση κινδυνεύουν άνθρωποι να πεθάνουν. Το αυτονόητο είναι ότι η Φλώρινα δεν μπορεί να είναι μια ξεχασμένη περιοχή στη γεωγραφική άκρη της χώρας. Το αυτονόητο είναι ότι δεν μπορούμε να θυμόμαστε τους ακρίτες μονάχα για να πούμε μεγάλα λόγια κάθε φορά που έχουμε εκλογές και ζητάμε την ψήφο τους. Το αυτονόητο είναι ότι οι πολίτες εδώ ζητούν να έχουν ίσα δικαιώματα και αυτή η κατά τα άλλα ευλογημένη γη, με τις πολύ σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που δίνει στη χώρα και είναι το ενεργειακό ντεπόζιτο, πρέπει να έχει την ανταποδοτικότητα που της αξίζει από το σύνολο της χώρας, με έναν διαφορετικό περιφερειακό σχεδιασμό, που δεν θα τα κρατάει όλα για το κέντρο, αλλά θα δίνει ισοτίμως και στην περιφέρεια, γιατί οι πολίτες που ζουν εδώ πρέπει να ζήσουν με αξιοπρέπεια”.

 

 

——————————————————————————————–

 

 

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξη Τσίπρα στην Π.Ε. Φλώρινας

    

Τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας επισκέφτηκε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξης Τσίπρας, όπου και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Δημήτριο Ηλιάδη, το Δήμαρχο Φλώρινας Γιάννη Βοσκόπουλο, περιφερειακούς συμβούλους και άλλους φορείς, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επέδωσε στον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το παρακάτω υπόμνημα που περιγράφει την κατάσταση και τα αιτήματα των φορέων και των κατοίκων της Φλώρινας.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Ο ακριτικός νομός μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία είναι διαχρονικά και καθημερινά επίκαιρα. Σε κάθε ευκαιρία, τα προβλήματα αυτά προβάλλονται και διεκδικούμε την επίλυσή τους. Ωστόσο, από ένα σημείο και έπειτα, αισθανόμαστε ακόμα και γραφικοί, καθώς παρά τις προσπάθειες μας δεν εισακουγόμαστε.

Η θεσμική μας θέση όμως, μας υποχρεώνει να μην παραιτούμαστε από τις διεκδικήσεις μας, αλλά αντίθετα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και να αναζητούμε λύσεις σε όλα αυτά που ταλαιπωρούν τους πολίτες της Φλώρινας, που αγαπούν τον τόπο τους, θέλουν να ζουν εδώ, αλλά κάποιοι τους στερούν το δικαίωμα.

Καταρχάς, πρέπει να σας τονίσουμε την αίσθηση της απομόνωσης που έχουμε όλοι οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας λόγω έλλειψης συγκοινωνιακών υποδομών. Η κατασκευή της καθέτου της Εγνατίας Οδού Νίκη – Κοζάνη έχει «κολλήσει». Είμαστε ο μόνος νομός, που ενώ διαθέτει δύο τελωνεία για την πρόσβαση σε όμορες χώρες, δεν έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία.

Είμαστε ο νομός που αποτελεί την «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδος, καθώς λειτουργούν δύο (2) ατμοηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, πέντε (5) λιγνιτωρυχεία και επίκειται η διάνοιξη ενός ακόμη και αντί για οφέλη, όπως δικαιούμαστε και μας υπόσχονται, μόνο προβλήματα αντιμετωπίζουμε απ’ αυτό:

* Υποβαθμίζεται καθημερινά το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον μας που διαθέτει έναν εθνικό δρυμό και τέσσερις (4) περιοχές Natura 2000.

* Δεν προχωρούν οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών Αναργύρων, Κλειδίου και Αχλάδας.

* Τα διανοιγμένα ορυχεία της περιοχής υπολειτουργούν ή είναι σε παύση και αποτελούν ανοικτές περιβαλλοντικές και οικονομικές πληγές, καθώς οι ΑΗΣ τροφοδοτούνται με ακριβό Βουλγάρικο και Τούρκικο λιγνίτη.

* Υπολειτουργεί ο πιο σύγχρονος ΑΗΣ της Ελλάδος, Μελίτη Ι.

* Δεν κατασκευάζεται η μονάδα Μελίτη ΙΙ.

* Η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο» και είναι η υψηλότερη στη χώρα, καθώς παραγωγικές μονάδες που στηρίζονται στην παραγωγή ενέργειας έπαψαν να λειτουργούν.

Στον πρωτογενή τομέα τα προβλήματα είναι μεγάλα και οφείλονται στην έλλειψη έργων υποδομής. Η «καρδιά» του κάμπου της Φλώρινας δεν έχει αναδασμούς – παρά το πάγιο αίτημά μας για την ολοκλήρωσή τους – τα παράλληλα έργα αναδασμού δεν προχωράνε, τα φράγματα δεν ολοκληρώνονται ή δεν υπάρχει ολοκληρωμένη σύστημα διαχείρισης του νερού τους. Ο τομέας στον οποίο στηρίχθηκε η αναστήλωση του ελληνικού κράτους και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, σήμερα υποφέρει και χρειάζεται τη στήριξη γιατί πιστεύουμε ότι είναι αυτός που μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.

Η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης αποτελεί μέγιστο πλήγμα για το Φλωρινιώτικο λαό. Εννέα μήνες το χρόνο έχουμε χειμώνα με τη θερμοκρασία να είναι κάτω από 10οC, ακόμα και μέχρι -30οC. Τους χειμωνιάτικους μήνες, η μέγιστη θερμοκρασία της Φλώρινας είναι μικρότερη από την ελάχιστη των Αθηνών, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Έτσι, όλοι όσοι ζουν στην Αθήνα δε μπορούν να καταλάβουν ποιο είναι το πραγματικό κόστος θέρμανσης και να δώσουν λύση στο πρόβλημα αυτό.

Τα τμήματα και οι σχολές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ ακούγεται πως, μέσω του σχεδίου «Αθηνά», θα συγχωνευτούν ή και θα κλείσουν, ενώ αναπτύσσονται σενάρια για μετακίνηση του Πανεπιστημίου στα Γιάννενα. Οι φοιτητές μειώνονται και η Φλώρινα με την παράδοση στην Παιδεία και στον Πολιτισμό αντιμετωπίζεται ως δεύτερης ή και τρίτης μοίρας.

Το «τσουνάμι» των κλεισιμάτων και συγχωνεύσεων δεν σταματά εδώ:

* Έκλεισε η ΔΟΥ Αμυνταίου.

* Κλείνουν υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ.

* Κλείνουν ή υποβαθμίζονται τα στρατόπεδα και φυλάκια.

* Υποβαθμίζονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής.

* Προτείνεται η συγχώνευση αστυνομικών τμημάτων.

Οι γειτονικές αγορές, σήμερα, αποτελούν μια πληγή που πρέπει να κλείσει, γιατί πλήττεται η τοπική οικονομία. Αν και δεν συμφωνούμε, οι αγορές της FYROM αποτελούν διέξοδο στους συνταξιούχους των 300 – 400€ που δε μπορούν να αντέξουν την ακρίβεια που επικρατεί στις αγορές μας, παρά τη μείωση των συντάξεων.

Η τοπική οικονομία αιμορραγεί προς τη γείτονα, το γνωρίζουμε οδίοις όμμασι. Ζούμε καθημερινά την τοπική κοινωνία να στρέφεται προς την αγορά της γείτονος για όλες τις καθημερινές και όχι μόνο ανάγκες προκειμένου ο οικογενειακός προϋπολογισμός να αντέξει στα οικονομικά μέτρα και την οικονομική κρίση.

Τα προβλήματα της κοινωνίας επιδεινώνονται από τη λειτουργία του δημοσίου, όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώνονται συνεχώς, είτε από συνταξιοδότηση, είτε από εφεδρεία, χωρίς να γίνονται νέοι διορισμοί, ενώ νέες αρμοδιότητες προστίθενται.

Οι νέοι μας φεύγουν καθώς δεν τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, τον πολιτισμό, την ενέργεια, τη γεωργία και το περιβάλλον.

Τελικά, παρά το ότι η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε χαρακτηρίσει τα σύνορα ως «τιμή», εμείς εξακολουθούμε να νοιώθουμε πως είναι «ποινή».

Κ. Πρόεδρε, μπορείτε να μας πείτε ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να μείνει ένας νέος στη Φλώρινα;

 

Με τιμή

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

——————————————————————————————

 


Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Με τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ. κ. Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε την Τετάρτη 09 Ιανουαρίου 2012 ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψής του κ. Τσίπρα στη Φλώρινα και έγινε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, πριν τη συνάντηση με τους φορείς της περιοχής.

Ο κ. Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τον κ. Πρόεδρο, τον ενημέρωσε για τα προβλήματα της περιοχής και του εγχείρησε υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά τα σημαντικότερα θέματα τα οποία απασχολούν το Δήμο Φλώρινας.

Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Θέμα: Προβλήματα Δήμου Φλώρινας.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Ο Δήμος Φλώρινας είναι ένας ακριτικός Δήμος, ο οποίος λόγω της γεωγραφικής του θέσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή, αλλά και κατά τους υπόλοιπους μήνες εξαιτίας του οδικού δικτύου το οποίο χρήζει σημαντικής βελτίωσης.

Το χειμώνα του 2011-2012 οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν πολικές και το θερμόμετρο είχε αγγίξει τους -30ºC!

Το βασικότερο καύσιμο θέρμανσης στην περιοχή είναι το πετρέλαιο, το κόστος του οποίου είναι πολύ υψηλό. Ένα μέσο νοικοκυριό χρειάζεται περισσότερο από τέσσερις τόνους πετρέλαιο το χρόνο, προκειμένου να ζεσταθεί, καθώς ο χειμώνας στη Φλώρινα διαρκεί περίπου οχτώ μήνες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν  ότι το κόστος αυτή τη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε είναι ιδιαίτερα υψηλό και ειδικά τώρα με την τιμή του πετρελαίου να πλησιάζει το 1,50€ το λίτρο. Η επιδότηση πετρελαίου σε μεγαλύτερη βάση δικαιούχων, με μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που έχει ανακοινωθεί και με ειδικότερους όρους για την περιοχή μας, θα δώσει μια πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά μας.

Προκειμένου να γλυτώσουν από ένα τόσο σημαντικό έξοδο, οι περισσότεροι κάτοικοι στράφηκαν στην αναζήτηση άλλων μέσων θέρμανσης, όπως καυσόξυλα, το κόστος των οποίων είναι και αυτό υψηλό, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τους ρύπους των καυστήρων. Σε μια περιοχή που οι κάτοικοι ζουν μέσα στα ορυχεία και τις μονάδες της Δ.Ε.Η. Α.Ε., η ρύπανση της ατμόσφαιρας γίνεται μεγαλύτερη, καθώς σύμφωνα με μετρήσεις του ΚΠΕ Κοζάνης η πόλη της Φλώρινας βρίσκεται συνέχεια στα μέγιστα επίπεδα ρύπανσης.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να καθιερωθεί και επίδομα θέρμανσης, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το κόστος τους και οι υπόλοιποι κάτοικοι που δε χρησιμοποιούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.

Η μετακύλιση των εσόδων από τον Τοπικό Πόρο στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. των κατοίκων του Δήμου Φλώρινας, σε συνδυασμό με το τέλος ορυχείων από το ορυχείο του Βαρβούτη, για το οποίο πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή  προσπάθεια για την επαναλειτουργία του και από το ορυχείο της Αχλάδας επαρκούν, ώστε οι κάτοικοι της Φλώρινας, να μην πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Επιπρόσθετα, οι σχολικές μονάδες του Δήμου μας αδυνατούν να καλύψουν το κόστος θέρμανσης τους, αφού οι επιχορηγήσεις, τις οποίες λαμβάνουν, δεν επαρκούν για όλο το χειμώνα παρά μόνο για κάποιους μήνες. Δε σας κρύβω ότι εάν φέτος δεν παίρναμε πιο νωρίς την τέταρτη τακτική  επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, αν δε μας έδινε ο προμηθευτής μας πετρέλαιο επί πιστώσει  και αν δεν υπήρχε η ευαισθητοποίηση ιδιωτών, τα σχολεία μας δε θα είχαν πετρέλαιο και δε θα άνοιγαν στις 08 Ιανουαρίου 2013, λόγω έλλειψης πετρελαίου. Η αύξηση της επιχορήγησης των σχολικών μονάδων στο Δήμο μας, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, οφείλει να αυξηθεί σημαντικά και να υπάρξει ειδική μέριμνα για το πετρέλαιο.

Ως νέα Δημοτική Αρχή, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, εστιάσαμε στην κατασκευή της τηλεθέρμανσης του Δήμου Φλώρινας, με την κατασκευή και τη λειτουργία της οποίας θα μειωθεί το κόστος θέρμανσης περίπου 60%, από ό, τι σήμερα, ενώ θα μειωθούν σημαντικά και οι ρύποι της ατμόσφαιρας. Ήδη, καταφέραμε και πήραμε την πρώτη προκαταβολή για το έργο ύψους 28.000.000,00€ και σε λίγο το έργο θα δημοπρατηθεί. Η ιδία συμμετοχή της Δ.Ε.Υ.Α.Φ. αναμένεται να καλυφθεί και από δάνεια αλλά και από τον Τοπικό Πόρο, τον οποίο αναμένουμε να λάβουμε από το αρμόδιο Υπουργείο. Είναι γεγονός ότι τη δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε και λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντικότητα του έργου, το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, η συμβολή και η προσπάθεια όλων των φορέων είναι επιτακτική.

Η θέση του Δήμου Φλώρινας και το οδικό του δίκτυο, κάνουν δύσκολη τη μετακίνηση των Φλωρινιωτών, αφού για μικρές αποστάσεις απαιτείται αρκετός χρόνος. Ο κάθετος άξονας ο οποίος θα συνδέσει τη Φλώρινα με την Εγνατία και ο δρόμος Φλώρινα- Πτολεμαΐδα, όχι μόνο θα μειώσουν το χρόνο μετακίνησής μας, αλλά θα προσφέρουν και μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης, ο δρόμος Φλώρινα- Πρέσπες εδώ και 50 χρόνια δεν έχει υποστεί καμία παρέμβαση, δυσκολεύοντας και τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά και περιορίζοντας την προσέλευση τουριστών και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας- Πισοδερίου αλλά και στην πόλη της Φλώρινας.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι και η μείωση των επιχορηγήσεων των Δήμων από την πολιτεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε όσα έργα είναι αναγκαία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων μας, παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», έχει ανακοινωθεί πρόσφατα η συγχώνευση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ στο Δήμο Φλώρινας, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει ταφόπλακα για την περιοχή μας. Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του, έστειλε ψήφισμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς, με το οποίο ζητάει τη μετονομασία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε αυτόνομο- αυτοδιοίκητο «ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ».

Στη Φλώρινα λειτουργούν σήμερα τα παρακάτω τμήματα:

– ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ α. Δημοτικής Εκπαίδευσης β. Νηπιαγωγών.

– ΤΜΗΜΑ  ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

–  ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

– ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ α. Φυτικής  Παραγωγής, β. Ζωικής Παραγωγής και γ. Εμπορίας και Ποιότητας Τροφίμων.

Ζητάμε:

  1. Τη συνέχιση της λειτουργίας των Τμημάτων με αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα (Υποδομές– Γνωστικό Αντικείμενο – Ενίσχυση διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, Μεταπτυχιακά-Έρευνα).
  2. Το  χαρακτηρισμό της Φλώρινας ως Πανεπιστημιούπολης
  3. Τη δημιουργία προοπτικής ανάπτυξης Αυτόνομου- Αυτοδιοίκητου Πανεπιστημίου με γνωστικά αντικείμενα τον ανθρωπισμό,  τις Τέχνες, την ποιοτική Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία .
  4. Τη λειτουργία Ερευνητικών Κέντρων, την ίδρυση θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, τη συνεργασία για καθετοποίηση της παραγωγής, τη διάθεση και προώθηση των τοπικών ποιοτικών προϊόντων (κρασί-φασόλια- πιπεριές- αρωματικά φυτά-αλιεύματα).
  5. Θερμοκηπιακές καλλιέργειες  στον άξονα της Τηλεθέρμανσης.
  6. Αγγλόφωνο Μεταπτυχιακό τμήμα για Βαλκάνιους Φοιτητές.

Κύριε Πρόεδρε, παρακαλούμε, όπως λάβετε υπόψη σας όλα τα παραπάνω και μεριμνήσετε για την ικανοποίηση αυτών.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 Με τιμή

Ο Δήμαρχος Φλώρινας

Ιωάννης Βοσκόπουλος».

 

 

—————————————————————————————————-

 

Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Φλώρινα

ο Βουλευτής Φλώρινας της Ν.Δ. κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης  δήλωσε τα εξής:

 «Τον Νοέμβριο του 2010 είχα ενημερώσει γραπτώς τους τότε Νομάρχες, Δημάρχους, Επιμελητήρια, κόμματα και φορείς όλοι της Δυτικής Μακεδονίας για τον διαφαινόμενο κίνδυνο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας ζητάει την απόσυρση της εξίσωσης, δηλαδή την αφαίρεση του φόρου των 28 λεπτών που επιβαρύνει την τιμή, ώστε να φτάσει το πετρέλαιο θέρμανσης στο 1 ευρώ και 10 λεπτά. Και έτσι νομίζει ότι «καθάρισε». Τρεις μήνες μετά τη συνάντηση του με τους φορείς της Φλώρινας συνεχίζει, δυστυχώς ακόμα, να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Ούτε με 1,10 μπορούν οι Φλωρινιώτες να προμηθευτούν πετρέλαιο. Πάλι αδυνατούν το αγοράσουν. Ας αφήσει λοιπόν τις προτάσεις από υποχρέωση και τους λαϊκισμούς.

Τι έπραξε αυτούς τους 3 μήνες; Κατέθεσε μια τροπολογία μια μέρα πριν έρθει στη Φλώρινα.

Η δική μου πρόταση, την οποία κοινοποίησα και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων, είναι η επιστροφή της διαφοράς του φόρου σε όλους με την κατάθεση του τιμολογίου αγοράς (το ίδιο με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ) και επιπλέον επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά κριτήρια στους οικονομικά ασθενέστερους.

Παράλληλα, επειδή το εισαγόμενο και ακριβό πετρέλαιο δεν είναι ο μόνος τρόπος θέρμανσης και η απεξάρτηση από αυτό είναι πολλαπλά ωφέλιμη καλούμαστε να αναζητήσουμε  άλλες προσφορότερες λύσεις.

– Να στηρίξουμε όλοι το έργο της τηλεθέρμανσης για να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα μέσα στα χρονοδιαγράμματα.

– Να επιδιώξουμε την επιδότηση για την εγκατάσταση νέων μορφών θέρμανσης, όπως πελλέτες, αντλίες θερμότητας, θερμοπομποί, θερμοσυσσώρευση, νέα ενεργειακά συστήματα, την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων κ.α.

– Να δημιουργηθούν οι υποδομές για τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην περιοχή μας από τον αγωγό που θα κατευθυνθεί από τη χώρα μας μέσω Αλβανίας στην Ιταλία

Οι δύσκολες ώρες απαιτούν υπευθυνότητα και ρεαλισμό. Ας τελειώσει πια το παραμύθι.

Όσο για το πολικό και κακόγουστο χιούμορ του κ. Τσίπρα, αναφορικά με τη βίλα Αμαλία, κατανοώ την αγανάκτηση του. Τα ρόπαλα, οι μολότωφ και οι αντιασφυξιογόνες μάσκες αποτελούν είδη οικιακής χρήσης και τα έχει στο σπίτι του κάθε σοβαρός οικογενειάρχης που σέβεται τον εαυτό του. Τώρα για το ποιος αναδεικνύει το θέμα για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη αρκεί να  θυμίσω στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι το σημερινό πρωτοσέλιδο οκτάστηλο της εφημερίδας «Αυγή» είναι οι λέξεις ¨Βίλα Αμαλία¨ και όχι το πετρέλαιο θέρμανσης και η Φλώρινα που μόλις χθες επισκέφτηκε».

Από το Πολιτικό Γραφείο

 

 

——————————————————————————————

 

 

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΒΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων σας καλωσορίζω στη Φλώρινα και σας ευχαριστώ για την τήρηση της δέσμευσης που μας δώσατε όταν κατεβήκαμε στην Αθήνα ως συντονιστική επιτροπή αγώνα για το πετρέλαιο θέρμανσης. Οφείλω να αναφέρω ότι κανένας πολιτικός αρχηγός μέχρι σήμερα παρά τις διαβεβαιώσεις που μας έδωσαν ότι θα επισκεφτούν τη Φλώρινα δεν το έκαναν πράξη.

Κύριε Πρόεδρε,

ο νομός της Φλώρινας αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία αναφορά σε αυτά. Είχαμε επισημάνει λοιπόν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε ως τοπική κοινωνία θα προέλθει από την εξομοίωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Η εξομοίωση αυτή ήδη έχει επιφέρει τεράστιο πρόβλημα τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Έχει πληγεί η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών που βλέπουν το μειωμένο εισόδημα τους να μην φτάνει πλέον ούτε για τα βασικά. Σε ένα νομό με επτά μήνες χειμώνα με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -30 βαθμούς. Ο λαός της Φλώρινας στις δύο κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα το Μάρτιο του 2012 με το μεγάλο συλλαλητήριο και των περασμένο Οκτώβριο με διήμερες κινητοποιήσεις σε Φλώρινα και Αθήνα. Τότε πετώντας πάγο οι Φλωρινιώτες στη βουλή των Ελλήνων, επισκεπτόμενοι και τους πολιτικούς αρχηγούς, στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση πως είμαστε αντίθετοι στην ενοποίηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης χαρακτηρίζοντας τον φοροεισπρακτικό μέσο, άδικο που απώτερο στόχο έχει να ξεσπάει σε αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Κύριε Πρόεδρε,

εν ριπή οφθαλμού αλλάξαμε ποιότητα ζωής στην κυριολεξία παγώσαμε και ένα μεγάλο ποσοστό έχει στραφεί ήδη σε άλλες πηγές ενέργειας επιδεινώνοντας την ατμόσφαιρα και κατατάσσοντας την Φλώρινα πρώτη σε ατμοσφαιρική ρύπανση πανελλαδικά.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Την περιοχή μας η κρίση συνηθίζουμε να λέμε έχει χτυπήσει την επιχειρηματικότητα επί δύο. Εμείς οι επαγγελματίες βιώνουμε καθημερινά την πλήρη αντικατάσταση της αγοράς μας εξαιτίας του φθηνότερου καυσίμου και όλες τις υπόλοιπες καταναλωτικές ανάγκες των συμπολιτών μας από τη γειτονική αγορά της ΠΓΔΜ. Πρόσφατη δε έρευνα που υλοποίησε το επιμελητήριο μας με την εθνική συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, δείχνει ότι 32.000 αυτοκίνητα τον μην Αύγουστο μετακινηθήκαν προς τη γειτονική χώρα ΠΓΔΜ, το καθημερινό δε εξαγώγιμο συνάλλαγμα ξεπερνάει τις 150.000 Ευρώ και σε συνδυασμό με την κρίση γενικότερα οδηγεί σε αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Ζητάμε την παρέμβαση σας στην κυβέρνηση για την άρση της εφαρμογής του νομοσχεδίου και τη δέσμευση σας για τη στήριξη των αιτημάτων μας. Απαιτούμαι φθηνό πετρέλαιο.

Πρόσφατα το επιμελητήριο μας κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας υπόψη της διοικήτριας του ΟΑΕΕ κ. Κωτίδου για τον τρόπο αντιμετώπισης των συναδέλφων μας που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις εισφορές τους προς τον ΟΑΕΕ. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το ποσοστό αυτό είναι 85%. Στις αίθουσες δε των δικαστηρίων είναι σύνηθες φαινόμενο να δικάζονται συνάδελφοι μας για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και να διώκονται ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Κανείς ασφαλιστικός φορέας στον κόσμο δεν συμπεριφέρεται έτσι στα μέλη του. Οι δε ρυθμίσεις των οφειλών δεν ανταποκρίνονται στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και δε γίνετε καμία προσπάθεια για την πραγματική μείωση των εισφορών.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η ανεργία σε ποσοστό 40% η αεργία για τους επιχειρηματίες σε ποσοστό 80%, ενδεικτικότερα τα 300 λουκέτα του 2012 αποτυπώνουνε την κατάσταση αλλά και το τι μέλη γενέσθαι. Μέσα σε αυτό περιβάλλον οι συνάδελφοι μας στερούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με όλες τις κοινωνικές επιπτώσεις. Τελευταία ακούγετε ότι θα λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ οι επιχειρήσεις που κλείνουν. Όταν μία επιχείρηση κλείσει χρωστάει πάρα πολλά οπότε δεν θα μπορεί να λάβει το επίδομα.

Για όσο καιρό διαρκεί η οικονομική κρίση να γίνονται ευνοϊκότερες και μακροχρόνιες ρυθμίσεις με παράλληλη κατάργηση προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών και κατάργηση υποχρεωτικής αλλαγής κατηγορίας ασφάλισης. Τέλος στην εφαρμογή φυλάκισης όσων δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι καθώς και την αυστηρή τήρηση των ημερομηνιών των ληξιπρόθεσμων δόσεων. Τα επιχειρηματικά δάνεια και συγκεκριμένα αυτά μέσω ΤΕΜΠΜΕ είναι ανημέρωτα σε ποσοστό πάνω από το 90%, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί συνάδελφοι μας να έχουν οδηγηθεί στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ζητάμε μακροχρόνιες ρυθμίσεις για όσο καιρό διαρκεί η κρίση.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως νομός Φλώρινας είναι η απομόνωση από την Εγνατία οδό. Είμαστε ο μόνος νομός της Δυτικής Μακεδονίας ο οποίος ενώ συνορεύει με δύο χώρες δεν είναι συνδεμένος με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού. Πράξεις σαν αυτές έχουν επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση της περιοχής μας επιφέροντας τεράστιο πρόβλημα στις επενδύσεις αλλά και στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας χτυπώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προτείνουμε την κατασκευή καθέτων οδικών αξόνων της Εγνατίας οδού, σύνδεση με ΠΓΔΜ και Αλβανία που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία και τις δυνατότητες της περιοχής προσφέροντας επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες και οδηγώντας την επιχειρηματικότητα σε εξωστρεφείς ενέργειες.

Με την επαναλειτουργία του τραίνου στην περιοχή μας, στο οποίο δείξατε και την ευαισθησία σας και εσείς, προτείνουμε πέρα από την μεταφορά επιβατών να γίνουν παράλληλα και εμπορευματικές μεταφορές που απώτερο στόχο θα έχουν τη μείωση του κόστους. Επίσης επέκταση του δρομολογίου Φλώρινας – Μοναστηρίου με στόχο την τουριστική και επιχειρηματική ανάπτυξη του νομού μας.

Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχει επιφέρει την χαριστική βολή, μαζί με τα επενδυτικά εργαλεία τα οποία απ’ ότι διαφαίνεται θα αργήσουν πολύ ακόμη. μέσω πρωτόγνωρων αντιλαϊκών και αντιαναπτυξιακών μέτρων παρασέρνοντας και μεγαλώνοντας την ύφεση. Στόχο δε, έχουν την κατάργηση της μεσαίας τάξης και το ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας της χώρας μας. Μέσα σ’ αυτό το βαρύ κλίμα και με τη ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, Με φορολόγηση 28% από το πρώτο ευρώ όχι μόνο δεν αποτελούν φορολογικές μεταρρυθμίσεις αλλά θα αυξήσουν τη φοροδιαφυγή και θα αναγκάσουν μία στις τρεις επιχειρήσεις να βάλει λουκέτο. Η άλλοτε ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας έγινε παράδειγμα προς αποφυγή. Έτσι μας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ως φοροφυγάδες, ρίχνοντας την ευθύνη στους μικρομεσαίους για την οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα.

Η κυβέρνηση με μειώσεις μισθών και συντάξεων, με απολύσεις, εργασιακή εφεδρεία, προσπαθεί να δώσει λύση στην κρίση. Η μέθοδος αυτή οδηγεί στην συρρίκνωση της οικονομίας και βαθαίνει την ύφεση. Χωρίς αναπτυξιακά  εργαλεία, επενδύσεις, άνοιγμα στον πρωτογενή τομέα, στις δυναμικές καλλιέργειες, μεταποίηση, καινοτομία, δεν θα έρθει ανάπτυξη.

Μέσα σ’ αυτό  το κλίμα ανασφάλειας , η μικρομεσαία επιχείρηση κάνει τεράστιες  προσπάθειες να μείνει ζωντανή. Εμείς που την εκπροσωπούμε έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε τα προβλήματα, να διεκδικήσουμε την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι. Απαιτούμαι από το κράτος να είναι αξιοκρατικό, δίκαιο, με κοινωνικό πρόσωπο ίσων ευκαιριών.

Παράλληλα την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με ρευστότητα.

Αξιοκρατική και δίκαιη κατανομή των επενδυτικών κονδυλίων με στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης.

Προσανατολισμό των επιχειρήσεων σε νέες καινοτόμες δράσεις νέων τεχνολογιών.

Προσανατολισμό κατάρτισης και εκπαίδευσης ανέργων

Ενίσχυση και ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα με δυναμικές καλλιέργειες και μεταποίηση αυτών καθώς και την προώθησή τους στις αγορές.

Προώθηση του τουρισμού και ιδιαίτερα του αγροτουρισμού, με παράλληλη ανάδειξη των τοπικών και βιολογικών προϊόντων.

Παραγωγή εξαγωγικών προϊόντων με αιχμή του δόρατος τα βιολογικά.

Ανάδειξη των εθνικών δρυμών του νομού μας μέσω διαφήμισης και προβολής στο εξωτερικό.

Καλές διασυνοριακές σχέσεις και ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Τέλος επίτευξη κράτους δικαίου ίσων ευκαιριών και όχι συντεχνιακό και πελατειακό.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας

και της Ομοσπονδίας (ΟΕΒΕΦ)

 Σαπαλίδης Σάββας

 

 

 

———————————————————————————————————–

 

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Σύλλογος  Δημοτικών Υπαλλήλων    Δήμου Φλώρινας-Δήμου Αμυνταίου             

 

Προς

 κ. Αλέξη Τσίπρα

Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 

Κοιν. κ. Αθανάσιο Γερμανίδη

Βουλευτή Φλώρινας

Με αφορμή την επίσκεψη σας στην πόλη μας θέλουμε να σας εκθέσουμε κάποιες σκέψεις μας σχετικά με τα προβλήματα του κλάδου μας.

Συγκεκριμένα το νέο εφεύρημα της συγκυβέρνησης  η διαθεσιμότητα αποτελεί μείζον πρόβλημα για πολλούς συναδέλφους και απειλεί ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των συναδέλφων μας.

Σε αυτή την πολιτική πέρα από την συνολική απόρριψη αυτής της πολιτικής πρακτικής πρέπει να απαντήσουμε  και να απαντήσετε με συγκεκριμένες προτάσεις όπως π.χ.  εμείς προτείνουμε :

– Για όσο διάστημα υπάρχουν συνάδελφοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα με το 70 % του μισθού τους να μην πληρώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τυχόν δάνεια που έχουν λάβει κυρίως στεγαστικά-επισκευαστικά, τα χαράτσια που επιβλήθηκαν μέσω της ΔΕΗ  και την εφορία τους.

– Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου  αρνούνται και τώρα να εκδώσουν Π.Δ. το οποίο αναγνωρίζει την προϋπηρεσία των συναδέλφων από τον ιδιωτικό τομέα.

– Η οικονομική κατάσταση των οικογενειών επιδεινώνεται με την επιβολή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αποτέλεσμα στην περιοχή μας που ο χειμώνας είναι μακρύς και δύσκολος να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

– Άμεση ρύθμιση των στεγαστικών-επισκευαστικών δανείων των υπαλλήλων σύμφωνα με τη μείωση που έχουν υποστεί στους μισθούς τους.

-Άμεση καταβολή (επιστροφή από τις τράπεζες) των εξόδων φακέλου των στεγαστικών-επισκευαστικών δανείων χωρίς να χρειάζεται προσφυγή του ενδιαφερόμενου, πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα παρόλο που υπάρχει τελεσίδικη απόφαση.

Τέλος με τις αποφάσεις τους περιορίζουν τον ρόλο της τοπικής Αυτοδιοίκησης, περικόπτοντας αρμοδιότητες, στοχεύοντας στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί ο αυτοδιοικητικός ρόλος των ΟΤΑ.

Ελπίζοντας  να συνεχίσουμε από κοινού τους κοινωνικούς αγώνες για την δημιουργία μιας κοινωνίας ΙΣΟΤΗΤΑΣ-ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ & ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ

 –Ο-ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                -Η- ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μάκης Θεοδωρίδης                                Μένη Δαουτοπούλου