Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας στηρίζει το Επιμελητήριο Φλώρινας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Απριλίου, διευρυμένη Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (Κ.Ε.Ε.Ε.) στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Φλώρινας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Ιωάννης Μασούτης, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, τοποθετήθηκε σχετικά με τις Ευκαιρίες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα πρόσθετα σχέδια για την μετά το λιγνίτη εποχή και τα μέτρα που αναμένονται από την πολιτεία, ενώ ο Σάββας Σαπαλίδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας, μίλησε σχετικά με τις δυνάμεις και αδυναμίες της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Αμέσως μετά παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στο γραφείο του κ. Σαπαλίδη.

Αναλυτικά είπαν:

Σάββας Σαπαλίδης

Θέλω να καλωσορίσω τον νέο πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος τον κ. Μασούτη Ιωάννη, να τον ευχαριστήσω για την αποδοχή της πρόσκλησης να συνεδριάσει στο επιμελητήριό μας, να του ευχηθώ καλή επιτυχία, γόνιμη και παραγωγική θητεία που είμαι βέβαιος και σίγουρος ότι θα την έχουμε. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το επιμελητήριο Φλώρινας θα είναι δίπλα, αρωγός και συμπαραστάτης. Θέλω να πω με την ευκαιρία που μου δίνεται ότι το επιμελητήριο της Φλώρινας έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με τους προέδρους των Κεντρικών Ενώσεων Επιμελητηρίων Ελλάδος, με τον αείμνηστο τον κ. Μίχαλο ήτανε δίπλα εκείνα τα δύσκολα χρόνια που το επιμελητήριο πραγματικά περνούσε πάρα πολύ δύσκολα, πιστεύω όμως πως με την βοήθεια και της Κεντρικής Ένωσης αλλά και τη δική σας, τώρα που το επιμελητήριό μας είναι σε έναν πολύ καλό δρόμο, πρωταγωνιστής στις εξελίξεις, τιμάει την διασυνοριακή συνεργασία, υλοποιεί τη δικτύωση και την επιχειρηματική ετοιμότητα μεταξύ των γειτονικών  χωρών, έχει καλές συνεργασίες με όλα τα επιμελητήρια και πιστεύω ότι η επιμελητηριακή κοινότητα είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα  από την κρίση, είναι αυτή που θα δυναμώσει το επιχειρείν, θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας, δίνοντας έτσι και νέες θέσεις εργασίας. Το επιμελητήριο Φλώρινας υλοποιεί μία σειρά έργων κ. πρόεδρε όπως τα δύο open mall Φλώρινας και Αμυνταίου χωρίς να έχει την απαιτούμενη στελεχιακή δυναμική αλλά είμαστε εδώ να φέρουμε εις πέρας ένα μεγάλο στοίχημα. Επίσης σε λίγο καιρό θα έχει και την ψηφιακή σύγκλιση η οποία έχει εγκριθεί και έχει περάσει στην υλοποίηση, θα παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες από επιμελητήριό μας, υλοποιούμε δύο άλλα έργα leader που το ένα είναι ανάδειξη της λαϊκής μας μουσικής και το άλλο της μοναδικής γευσιγνωσίας της περιοχής μας και αύριο, με την ευκαιρία που τιμάτε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις μας, εγκαινιάζουμε την πολυμορφική αίθουσα  του επιμελητηρίου και παράλληλα διοργανώνουμε μια ημερίδα στο τόσο επίκαιρο θέμα της μεταλιγνιτικής περιόδου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, πιστεύω ότι είχαμε μία πολύ καλή πρώτη μέρα με την συνέλευση- συνεδρίαση σε ένα πολύ καλό κλίμα, τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν πολύ σημαντικά τόσο οι δυνάμεις και οι αδυναμίες της Φλώρινας όσο και η δική σας τοποθέτηση για το ταμείο ανάκαμψης και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που πλέον μπορούν να κάνουν χρήση οι επιχειρηματίες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία σας, μας δίνετε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε ένα τόσο σημαντικό έργο. Καλώς ήρθατε.

Ιωάννης Μασούτης

Σας ευχαριστώ πολύ, καλώς σας βρήκαμε.

Με μεγάλη χαρά και τιμή αποδέχτηκα κατευθείαν την πρόσκληση, όπως είδατε ήταν το πρώτο επιμελητήριο που επισκέφθηκα από τότε που ανέλαβα. Τα προβλήματα είδατε πως ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, όλα τα θέματα τα πιάσαμε, τα ενεργειακά, της παραγωγής, σε όλα τα σημεία συζητήθηκαν και όπως σας είπα σε ότι χρειαστεί το επιμελητήριό σας η Κεντρική Ένωση είναι δίπλα, στηρίζει το επιμελητήριο, το ξέρετε σε όποια ανάγκη κι αν προκύψει είμαστε δίπλα, στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που έχουμε τη χαρά, είτε από έμενα που είμαι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα και από πάρα πολλά μέλη της διοικητικής επιτροπής που γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα, από τη Δράμα, από την Έδεσσα και άρα έχουν πολύ καλύτερη γνώση της περιοχής και κατανοούν πολύ περισσότερο όλα αυτά τα θέματα τα οποία είπατε πριν.

Επίσης να πω το εξής, ότι με το που ήρθαμε είχα την χαρά να δω την αίθουσα που θα εγκαινιάσετε αύριο και θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια, οι υποδομές του επιμελητηρίου πρέπει να είναι τέτοιες που να μπορούν υποστηρίξουν όλες τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουνε μελλοντικά.

Συγχαρητήρια, σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στο έργο σας.

Ερώτηση: κ. πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα έχουμε μια εκτόξευση  του ιδιωτικού χρέους και κυρίως στις κατηγορίες εκείνες που οι οφειλές είναι από 50 έως 500 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μία σοβαρή αδυναμία στην αγορά, ιδίως όπως είναι η αγορά της Φλώρινας, αλλά και στα νοικοκυριά. Η δική σας πρόταση ποια είναι για την λύση αυτού του προβλήματος;

Απάντηση: Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχει το εξής πρόβλημα, αυτή τη στιγμή βιώνουμε τις συνέπειες του πολέμου, όσο αφορά την αύξηση της ενέργειας που, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος εδώ, η βόρεια Ελλάδα έχει μεγαλύτερο θέμα στο κομμάτι της θέρμανσης και το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από την νότια Ελλάδα και πόσο περισσότερο από τα χαμηλά. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο κάποιος να κάνει μια εκτίμηση γιατί μπορεί να πέσει πολύ έξω γιατί επηρεάζεται από τον πόλεμο. Πρέπει να ευχηθούμε όλοι να υπάρχει μια γρήγορη λύση και από εκεί και πέρα να περιμένουμε την Ε.Ε. για να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση. Σίγουρα η εθνική λύση που ζητάει ο πρωθυπουργός είναι η τελευταία λύση, λύση ανάγκης, η οποία όμως θα είναι υποδεέστερη από θέμα δυναμικής και χρηματοδότησης, από αυτή που θα περιμένουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα λοιπόν το ιδανικότερο είναι να βρεθούνε χρήματα που θα πέσουνε στην αγορά και στα νοικοκυριά για να στηριχθεί αυτή η περίοδος κρίσης.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι θα είναι λύση αυτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ενδεχομένως να είναι περισσότερα τα χρήματα απ’ ότι θα μπορεί να δώσει η κυβέρνηση αλλά είναι αυτά που θα δώσουν ανάσα στην αγορά; Θα είναι ικανοποιητικό το ποσό;

Απάντηση: Ικανοποιητικά στο 100% δεν θα πρέπει να περιμένουμε για να ικανοποιηθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να δούμε ποια είναι αυτά τα σημεία στήριξης όπως είναι στην ενέργεια, στην πτώση τιμών, στην ανεργία και σε άλλα σημεία που θα βρεθούνε Ευρωπαϊκές λύσεις γιατί ευτυχώς ή δυστυχώς τα κονδύλια εκεί είναι και από εκεί γίνεται η εκταμίευση της στήριξης.