Η Πέτη Πέρκα στην ΕΡΤ1: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει εξαντλήσει το πολιτικό του κεφάλαιο και καταγράφεται ως μία ιστορική φυσιογνωμία της Αριστεράς» (video)

Κατά την έναρξη της παρουσίας της, η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Πέρκα, αναφέρθηκε σχετικά με την απόφαση του Α. Τσίπρα να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η αλήθεια είναι ότι μας αιφνιδίασε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία είναι βέβαια σεβαστή. Αφήνει παρακαταθήκη για την ενότητα και τη συνέχεια του κόμματος. Έχουμε ευθύνη και να σεβαστούμε την απόφασή του, αλλά κυρίως, να μην το βάλουμε κάτω.

Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία και θεωρούμε πως η παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κρίσιμη. Άρα δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Πρέπει να οργανωθούμε πολύ γρήγορα και είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα το πετύχουμε καθώς έχουμε ένα οργανωμένο κόμμα με πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες που είναι έτοιμοι να διαθέσουν τον εαυτό τους σε αυτόν τον αγώνα.

Όλοι έχουμε στεναχωρηθεί. Μπορώ να πω ότι ήταν ένα δεύτερο σοκ μετά το αποτέλεσμα των εκλογών. Ωστόσο, οφείλουμε αυτή την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα να την διαφυλάξουμε και να φύγουμε μπροστά.

Εννοείται πως θα κάνουμε διεισδυτική ανάλυση μέσα από τις διαδικασίες του κόμματος γιατί δεν μπορέσαμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό. Για 15 χρόνια είχαμε ως κόμμα μια εντυπωσιακή πορεία εξυπηρετώντας την κοινωνική πλειοψηφία με την πολιτική μας. Αναφέρομαι κυρίως στην περίοδο των μνημονίων, στα οποία άλλοι μας έβαλαν και ήρθε ένα κόμμα που δεν είχε καμία ευθύνη για αυτή την κατάσταση και έβγαλε τη χώρα από αυτά. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία και ανασχέσαμε την ανθρωπιστική κρίση, αφήσαμε 37 δις ευρώ στα ταμεία της χώρας. Μέσα από μια πολύ δύσκολη και σοβαρή πολιτική, που είναι πραγματικά παρακαταθήκη.

Ωστόσο, οφείλουμε από σήμερα να είμαστε πάλι μπροστά με τον Αλέξη Τσίπρα μαζί μας. Δεν εγκατέλειψε τη μάχη και το κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας. Είπε παραμερίζω για να βγει μπροστά το νέο κύμα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα τα παρατήσει στα δύσκολα και το έχουμε δει πολλές φορές αυτό. Το μέλλον δεν μπορούμε να το δούμε, αλλά το θέμα είναι ότι σίγουρα ο Α. Τσίπρας δεν έχει εξαντλήσει το πολιτικό κεφάλαιό του. Είναι νέος και καταγράφεται ως μία ιστορική φυσιογνωμία της Αριστεράς».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στη Βουλή θα πρέπει να υπάρχει Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οπότε διαδικαστικά η ΚΟ θα εκλέξει τον/την επικεφαλής της.

«Δεν θεωρώ ότι είναι σωστή η στάση να μην αναγνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που μπορεί μεν  να μπήκε στη δίνη των μνημονίων και των οικονομικών εξαναγκασμών, αλλά ουσιαστικά έσωσε τη χώρα και την έβγαλε από τα μνημόνια. Προχώρησε σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πρόσβαση 2,5 εκ. ανασφάλιστων στην υγεία…Η διαφορά μας λοιπόν ως αριστερό κόμμα είναι ότι δεν μπορούμε να αναμένουμε να ωριμάσουν στο μέλλον οι συνθήκες. Δεν μπορεί να περιμένει ο λαός το μέλλον», σχολίασε τις αιτιάσεις του εκπροσώπου του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, σημείωσε σχετικά με τις συγκλίσεις στη Βουλή: «Εννοείται πως στη Δημοκρατία πολλές φορές είναι καλό σε κάποια θέματα να συγκλίνουμε, όπως ας πούμε τα εθνικά θέματα. Όμως, θα υπενθυμίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς ως μεγαλειώδης. Είμαι Βουλευτής Φλώρινας και ξέρω πολύ καλά τι θετικά αποτελέσματα είχε αυτή και πόσο σοβαρά θέματα έλυσε. Εκεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ έλυσε ένα σοβαρό εθνικό θέμα και οι μεν της ΝΔ  φόρεσαν τις περικεφαλαίες τους και οι δε του ΚΚ, την χαρακτήρισαν ‘νατοϊκή’.

Όσον αφορά στα νομοσχέδια, η αλήθεια είναι ότι μπαίνουμε στη βάσανο. Έρχονται ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν μερικά πολύ καλά στοιχεία, αλλά βλέπουμε δεκάδες άρθρα που προσθέτει η κυβέρνηση, όπως ας πούμε σε ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά, όπου είχαμε απλήρωτες υπερωρίες και καταργούσαν το 8ωρο, οδηγούμαστε σε αυτή τη βάσανο να εξετάσουμε τι απ’ όλα μπορούμε να υπερψηφίσουμε. Είναι πολύ εύκολο να πεις απλά ένα όχι. Ήμουν εισηγήτρια σε δεκάδες νομοσχέδια και καθόμουν άρθρο-άρθρο να τα εξετάσω. Η πραγματική πολιτική θέλει ανάλυση και θέλει δουλειά. Ένα-ένα άρθρο».

Έπειτα, παρατήρησε σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις συνεργασίες: «Καταρχάς να πω πως η δήλωση του κ. Τεμπονέρα αφορούσε μόνο στην αυτοδιοίκηση. Εκεί υπάρχουν παντού συνεργασίες και σε μερικές περιπτώσεις όλων των κομμάτων. Διότι η αυτοδιοίκηση δεν είναι κεντρική πολιτική σκηνή, τοπικά μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι που για το καλό του τόπου τους συνεργάζονται και είναι αξιόλογοι. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτό όμως δεν φτάνει μέχρι την κεντρική πολιτική όπου τα προγράμματα, οι θέσεις και η κουλτούρα των κομμάτων είναι πολύ διαφορετική».

Στο ερώτημα για το αν θα μπορούσε κάποιος εκτός των 48 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι ο νέος αρχηγός του κόμματος ως εξωκοινοβουλευτικός, απάντησε: «Εδώ θα πω την προσωπική μου γνώμη, όπου θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι στη Βουλή, γιατί θα είναι πολύ δύσκολο σε μία τόσο δυστοπική επερχόμενη κοινοβουλευτική περίοδο με ακροδεξιά κόμματα στη Βουλή, να είναι ο αρχηγός μας εξωκοινοβουλευτικός. Είδαμε και το ΠΑΣΟΚ το έκανε την προηγούμενη περίοδο, αλλά ήταν μόνο για έναν χρόνο. Ξεκινά μία πολύ δύσκολη κοινοβουλευτική περίοδος, όπου θα πρέπει να μπορεί να δώσει τη μάχη μέσα στη Βουλή ο Πρόεδρός μας.

Δεν αποκλείω όμως τίποτα, είπα μια ιδέα. Αν προκύψει μια εξαιρετική εξωκοινοβουλευτική υποψηφιότητα, προφανώς θα πάμε με αυτή. Απλώς σημειώνω τη δυσκολία αυτής της τετραετίας για την ανάγκη παρουσίας του Προέδρου μέσα στη Βουλή. Το ζήτημα της εμπειρίας είναι πλατύ. Έχουμε πολλά στελέχη που ξέρουν και αφομοιώνουν την γραμμή μας. Δεν έχουμε ένδεια στελεχών γιατί το ακούμε πάρα πολύ τελευταία…Το αποδείξαμε όταν κυβερνήσαμε για πρώτη φορά και πολλοί από μας μπήκαμε πρώτη φορά σε ένα Υπουργείο και τα πήγαμε πολύ καλά».

Για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον: «Εγώ θα ξαναπώ ότι ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε πολύ μακριά. Το κόμμα μας έχει γραμμή, έχει πρόγραμμα και μάλιστα πολύ δουλεμένο, το οποίο πέρασε από προγραμματικό συνέδριο. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ για τις θέσεις που βγήκαν στον δημόσιο διάλογο. Το θέμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και το κακό αποτέλεσμα, που αφορά και στον ίδιο τον Α. Τσίπρα – πράγμα πολύ άδικο, από το 2019 είχε αρχίσει μια επίθεση απαξίωσης από το ίδιο το σύστημα. Τον χαρακτήριζαν ψεύτη και αναξιόπιστο…δυστυχώς είναι πολύ δυνατά τα ΜΜΕ.

Όταν λέμε σύστημα, εννοούμε τα συμφέροντα που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία. Εμείς, όχι, δεν είμαστε συστημικό κόμμα διότι δεν έχουμε καμία εξάρτηση από μεγάλα συμφέροντα. Δεν έχουμε μεγαλοεργολάβους και ιδιοκτήτες καναλιών. Δεν χρωστάμε πουθενά και σε καμία τράπεζα. Είμαστε ένα κόμμα που δεν χρωστάει τίποτα. Ενώ τα άλλα δύο κόμματα χρωστάνε περίπου 400 εκ. ευρώ ο καθένας στον ελληνικό λαό. Ο κ. Τσίπρας, όπως μπήκε στην πολιτική με το πόθεν έσχες του ως αρχηγός κόμματος, έτσι παραμένει. Είναι πολύ σημαντικό αυτό να το σημειώσουμε».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/90ui7YQLyNE