Η Πέτη Πέρκα στον ΣΚΑΪ: « Η Φλώρινα μια περιοχή λιγνιτική, ‘έχει δώσει φως’ σε όλη τη χώρα και η Πολιτεία της οφείλει» (video)

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες της Φλώρινας, η κ. Πέρκα τόνισε τα εξής: «Ειδικά στη Φλώρινα, τα πράγματα είναι χειρότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, διότι μιλάμε για μια περιοχή λιγνιτική, που ‘έχει δώσει φως’ σε όλη τη χώρα και η πολιτεία της οφείλει. Αντί γι’ αυτό όμως, ήρθε η βεβιασμένη και χωρίς σχέδιο εξαγγελία του Πρωθυπουργού για απολιγνιτοποίηση και έφερε τον κόσμο σε απόγνωση.

Επιπλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν καμία πρόσβαση στο δανεισμό. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να επιβιώσουν, σφάζουν τα κοπάδια τους και σκέφτονται σοβαρά να αφήσουν τις καλλιέργειές τους. Τα προϊόντα από το χωράφι στο ράφι έχουν 300% αύξηση. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ακρίβεια, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, γιατί μιλάμε για μια περιοχή που έχει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες – σκεφτείτε ότι χθες είχε 7-8 βαθμούς. Δηλαδή, οι άνθρωποι δουλεύουν – αν έχουν δουλειά – για να θερμανθούν και δεν υπάρχει καμιά ελπίδα και καμιά προοπτική.

Οι νέοι εγκαταλείπουν την περιοχή, τα χωριά ερημώνουν, πηγαίνουμε και δεν βρίσκουμε κόσμο. Η Δυτική Μακεδονία έχει χάσει ούτως ή άλλως 10% του πληθυσμού, η Φλώρινα 12.5% – δεν είναι μόνο το ισοζύγιο θανάτων-γεννήσεων, είναι κυρίως η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Για όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει καμία μέριμνα.

Άκουσα τον Πρωθυπουργό στο debate να μιλάει για Πράσινη Μετάβαση, φωτοβολταϊκά στέγης κτλ και τρελάθηκα. Διότι, η κοινωνία έχει αρχίσει εδώ και καιρό να κινητοποιείται, οι δήμοι κάνουν Ενεργειακές Κοινότητες κάνοντας χρήση του εξαιρετικού νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τελικά δεν μπορούν να συνδεθούν, γιατί δεν υπάρχει ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος. Το Εξοικονομώ/Αυτονομώ επίσης δεν είναι υπερβολή να πω ότι έχει πάει χάλια».

Αφού η κ. Πέρκα αντέδρασε στην τοποθέτηση του υποψηφίου Βουλευτή της ΝΔ ότι η ακρίβεια είναι «εισαγόμενο πρόβλημα», στη συνέχεια αναρωτήθηκε πώς μπορεί η ΝΔ να υποστηρίζει ότι αν αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα εμπνέει «σταθερότητα και εμπιστοσύνη», την στιγμή που έχουμε 44 δισ. ευρώ επιπλέον δημόσιο χρέος και 40 δισ. ιδιωτικό.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αναφορά στο ζήτημα των υποκλοπών και ειδικότερα στα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στο debate. «Νομίζω ότι η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών έβγαλε μια είδηση. Ο ‘ανέμελος’ και ‘ανήξερος’ Πρωθυπουργός, ο οποίος για όλα τα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τη χώρα μας λέει πάντα ότι «δεν ήξερε», μάθαμε τελικά ότι κάτι ξέρει. Τι ξέρει, τουλάχιστον ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι προδότης. Αυτό είναι καινούριο. Καινούριο είναι επίσης ότι πρόκειται για σκάνδαλο, γιατί μέχρι τώρα για τη ΝΔ ήταν «νόμιμες επισυνδέσεις».

Καταλαβαίνω πολύ καλά την αγωνία της ΝΔ να κηρύξει το θέμα λήξαν, δεν είναι όμως έτσι. Είναι θέμα δημοκρατίας, το οποίο αφορά τελικά τη ζωή όλων μας. Όταν υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας, υπάρχει έλλειμμα και στην ανάπτυξη, στην αναδιανομή του πλούτου, τελικά υπάρχει έλλειμμα παντού. Ειδικά για τη χώρα μας έχουμε και το πόρισμα της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, που μόνο τιμή δεν περιποιεί και  σύμφωνα με το οποίο, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία στην Ελλάδα υποχώρησαν. Δεν μπορούμε να το αγνοούμε και να λέμε ότι το θέμα τελείωσε.

Άκουσα με έκπληξη πριν, τον κ. Φωτήλα (υποψήφιος με τη ΝΔ, συμμετέχων στη συζήτηση) να διερωτάται τι άλλο να κάνει πια η κυβέρνηση για τις υποκλοπές. Η απάντηση είναι μία: Παραίτηση. Έχουν γίνει πολλές παραιτήσεις για τέτοια θέματα, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Νίξον. Αυτό θα έπρεπε να γίνει και στη χώρα μας, όχι μόνο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά κυρίως για το δίδυμο σκάνδαλο που ακολούθησε και αναφέρομαι στη συγκάλυψη από πλευράς ΝΔ».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με το δημοσιογράφο να θέτει το ερώτημα για ποιον λόγο οι πολίτες να την ψηφίσουν και η ίδια να απαντά χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα οι συμπολίτες και συμπολίτισσές μου να με ψηφίσουν, γιατί τα 4 τελευταία χρόνια που είμαι Βουλευτής, έκανα ό,τι δυνατόν για να έχει η Φλώρινα ‘φωνή’. Επίσης, διότι ξέρω και μπορώ και γιατί έχω κάνει ολόκληρο σχεδιασμό για τα ζητήματα της περιοχής, ειδικά για το ενεργειακό θέμα με την απολιγνιτοποίηση, που στην πραγματικότητα δεν είναι απλά μια ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρόκειται για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ανακατεύθυνσης των πόρων. Υπάρχουν προτάσεις για την ανάπτυξη του νομού μας, όλες τεκμηριωμένες, ενώ θέλω να τονίσω πως ό,τι έχω καταθέσει μέχρι σήμερα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στο δημόσιο λόγο, είναι και δέσμευσή μου για την επόμενη μέρα».

Δείτε εδώ το video:

https://www.youtube.com/watch?v=DhK5IjKTyAk