Η Πέτη Πέρκα στον Status FM: «Μπορεί να έχουμε ένα δεδομένο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά τα προβλήματα είναι ακόμα εδώ και η επόμενη μέρα θα μας δικαιώσει για την κριτική μας» (ηχητικό)

Η δημοσιογράφος συνεχάρη αρχικά τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επανεκλογή της, ειδικά έπειτα από τις μεγάλες απώλειες του κόμματος, λόγω του εκλογικού αποτελέσματος. «Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια συντριπτική ήττα, αλλά για να μιλήσω για τη Φλώρινα, είχαμε δουλέψει πολύ και χαίρομαι που ο κόσμος το αναγνώρισε. Τώρα πάμε στην επόμενη μέρα, όπου δεσμεύομαι και προσωπικά πως θα συνεχίσω ακόμα πιο δυνατά να υπηρετώ και να διεκδικώ όλα όσα πρέπει να γίνουν στην περιοχή μου, αλλά και γενικότερα στη χώρα, διότι τα πράγματα είναι πολύ πιο μεγάλα», ανέφερε η κα Πέρκα.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αναφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα και τη δημοσιογράφο να ερωτά αν τελικά αυτό οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν σε απόσταση από την κοινωνία. «Το ότι δεν περιμέναμε αυτό το σοκαριστικό αποτέλεσμα δείχνει ακριβώς ότι κάτι δεν είχαμε πάρει σωστά ως μήνυμα από την κοινωνία. Αυτό αφορά όλους μας, δεν υπάρχει κανένας τιμητής. Δεν μπορούσαμε να το προβλέψουμε, εγώ πραγματικά ένιωσα ότι αυτές οι εκλογές ήταν πολύ ‘βουβές’. Δε σου μιλούσε πολύ εύκολα ο κόσμος ή μας έλεγε ένα μπράβο για τη δουλειά και τις θέσεις μας, αλλά δεν πήγαινε παρακάτω – προφανώς και δε μας ψήφισαν όλοι αυτοί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία την επόμενη μέρα είναι να γίνει μια ενδελεχής ανάλυση  στο τι έφταιξε, στο πώς δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε το Πρόγραμμά μας, το όραμά μας με την κοινωνία. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημείο που δείχνει ότι μάλλον θέλει καλύτερη οργάνωση του κομματικού μηχανισμού. Γι’ αυτό και οι εξελίξεις που ζούμε, οι οποίες είναι πράγματι επίπονες και δύσκολες, είμαι αισιόδοξη ότι θα βγάλουν ένα καλό αποτέλεσμα. Διότι όταν έχεις την ανάλυση του τι φταίει και κυρίως τη στοχοπροσήλωση του τι πρέπει να κάνεις, πώς πρέπει να είναι το κόμμα την επόμενη μέρα, αλλά κυρίως το πώς θα εξυπηρετήσεις τις ανάγκες της κοινωνίας, κάτι καλό θα βγει».

Σε σχόλιο της δημοσιογράφου ότι κάποιοι δείκτες πηγαίνουν καλύτερα και αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έβλεπε αυτό, μάλλον έχει μια απόσταση από την πραγματικότητα, η Βουλευτής Φλώρινας διαφώνησε: «Να σας πω πώς έχουν τα πράγματα, από τη μια μεριά έχουμε εξ αριστερών μας το ΚΚΕ για παράδειγμα, να λέει ότι κατά την θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, ψηφίζαμε το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ και από την άλλη μεριά ακούω ότι ήμασταν σε όλα άσπρο-μαύρο. Δεν είναι όμως έτσι. Κάναμε προγραμματική αντιπολίτευση, άρθρο-άρθρο, επιμένω σ’ αυτό. Το λάθος μας είναι ότι δεν καταφέραμε να περάσουμε στην κοινωνία το μήνυμα και το τι ακριβώς εννοούμε.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τους δείκτες, δε θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων, αλλά οι οικονομικοί δείκτες, όπως αποτυπώνονται από τη Eurostat, από την ΕΛΣΤΑΤ, από την Έκθεση της Κομισιόν, δεν είναι καλοί. Νομίζω ότι αυτό θα φανεί σιγά σιγά, το είχε πει άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, για το παραγωγικό κενό, αποδεδειγμένη και η αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 40 δισ. κτλ.

Ακόμα και για τους δείκτες που λέτε ότι βελτιώνονται, πχ της ανεργίας, να επισημάνουμε – είδαμε και το περιστατικό με το σερβιτόρο στη θάλασσα – ότι οι περισσότερες θέσεις είναι μερικής απασχόλησης, ότι οι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι ζουν έναν εργασιακό μεσαίωνα, δουλεύουν υπό συνθήκες απλήρωτων υπερωριών, κατάργησης του οκταώρου και άλλα πολλά. Δεν είναι δυνατόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην τα αναδεικνύει όλα αυτά.

Θα μου πείτε βεβαίως, αλλά ήρθε ο ελληνικός λαός και επιβεβαίωσε με την ψήφο του αυτή την πολιτική. Δε γίνεται όμως σ’ αυτή τη νέα θητεία, η απάντηση για όλα αυτά τα προβλήματα – γιατί είναι εκεί, δεν έχουν λυθεί – από τα στελέχη της ΝΔ να είναι ότι «πήραμε 40%». Προφανώς ο κόσμος δεν επιβράβευσε να έχουμε ελλείψεις στα ασθενοφόρα και να πεθαίνουν οι άνθρωποι σε καρότσες. Προφανώς ο κόσμος δεν επιβράβευσε ότι μπορεί η ακρίβεια να εκτοξεύεται και να είμαστε η πιο ακριβή χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς. Από δική μας αδυναμία να αναδείξουμε όλα τα παραπάνω στην κοινωνία, διότι τα λέγαμε μεν στη Βουλή, αλλά αυτό δεν έφτασε στον κόσμο, τελικά ο λαός πίστεψε όλο αυτό το αφήγημα, ότι με τους άλλους θα είναι χειρότερα».

Στην ένσταση της δημοσιογράφου ότι ο κόσμος δεν πιστεύει αφηγήματα, αλλά ζει τη δική του πραγματικότητα, οπότε αν η ζωή του πηγαίνει λίγο καλύτερα, θα επιβραβεύσει εκείνον που τον βοηθάει σ’ αυτή την κατεύθυνση, η κα Πέρκα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Λίγο καλύτερα σε σχέση με τι; Κατά την προεκλογική περίοδο συγκρίναμε τη διακυβέρνηση της ΝΔ με την περίοδο 2015-2019, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε με μνημόνια, για τα οποία δεν είχε καμία ευθύνη, με τους θεσμούς και με μια πολιτική κατά πολλοίς επιβαλλόμενη. Η Ελλάδα, αν και πλούσια χώρα, πτώχευσε, ‘έπεσε στα βράχια’, από 40 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ – τα πιο πολλά χρόνια – και του ΠΑΣΟΚ.

Για να έρθει το 2015 ένα κόμμα που δε συμμετείχε στην κατάρρευση και την καταστροφή της χώρας, το οποίο την έβγαλε από τα μνημόνια, άφησε 37 δισ. ευρώ στα ταμεία και ρύθμισε το χρέος, ούτως ώστε η επόμενη κυβέρνηση και λεφτά να βρει, αλλά και ρυθμισμένο χρέος, για να μπορεί να βγει στις αγορές. Συγχρόνως, λόγω της πανδημίας, είχαμε χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και επομένως παραπάνω λεφτά, τα οποία η ΝΔ έδωσε εν είδει επιδομάτων κι όχι ποντάροντας στην πραγματική οικονομία και λύνοντας βασικά θέματα, όπως είναι η υγεία, η παιδεία κτλ, ενώ έγιναν και ένα σωρό ιδιωτικοποιήσεις. Όλα αυτά δυστυχώς είναι μπροστά μας. Είναι γεγονός ότι έχουμε ένα δεδομένο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά η επόμενη μέρα θα μας δικαιώσει για πολλά από αυτά, όπως άλλωστε έγινε προσφάτως με το πόρισμα για τα Τέμπη.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την κα Πέρκα να σχολιάζει αν υπάρχει «κίνδυνος διάσπασης» για τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και σχετικές δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα. «Με την έννοια των άπειρων δυνατοτήτων της ζωής, θα μπορούσε, δεν πάει όμως έτσι. Εγώ θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έρχεται από μακριά και όπως έχουμε ξεπεράσει αρκετές κρίσεις και διασπάσεις, όπως συμβαίνει στους ζωντανούς οργανισμούς, έτσι και τώρα θα καταφέρουμε να βρούμε το βηματισμό μας και μάλιστα αρκετά γρήγορα, γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες της κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα βάλω εγώ τον περιορισμό, αλλά καλό θα ήταν τα στελέχη να μην τοποθετούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο στα μέσα. Επίκειται η Κεντρική μας Επιτροπή, εκεί μπορούμε να τα πούμε όλα ανοιχτά, στα Όργανα του κόμματος, για να μείνει κάτι και για να γίνει μια ουσιώδης συζήτηση».

Ακούστε εδώ το ηχητικό: https://youtu.be/uuCpIwpg5tQ