Η Πέτη Πέρκα στο ΕΡΤ NEWS: «Η ιστορία απέδειξε ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το κόμμα που μπορεί να εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα» (video)

Η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας ξεκίνησε την τοποθέτησή της, παραθέτοντας ορισμένα αριθμητικά στοιχεία: «Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη αύξηση των μισθών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έγινε σε συνθήκες πολλαπλάσιου πληθωρισμού, επομένως τα χαμηλά εισοδήματα στην πραγματικότητα σήμερα είναι ακόμα χαμηλότερα. Η Ελλάδα έχει το τρίτο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ευρώπη των 27, με όρους αγοραστικής δύναμης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είχαν την τέταρτη μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών μισθών τους το 2022. Ο μισθός φτάνει μόλις για 18 μέρες το μήνα, όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί το εισόδημα, αλλά η θέση της χώρας μας βρίσκεται ευρωπαϊκά σε πολύ χαμηλό σημείο».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι οι πολίτες γνώριζαν με τι εισόδημα πάνε στις κάλπες της 21ης Μαϊου, άρα τελικά ή ο κόσμος πεινάει λιγότερο απ’ ότι περιγράφουν οι αριθμοί ή φοβάται ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πεινάσει περισσότερο, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Έχουμε παραδεχθεί τα λάθη μας κι έχουμε κάνει και αυτοκριτική για το πώς απευθυνθήκαμε στον κόσμο. Πέρα από αυτό όμως, η κουβέντα που έχει ανοίξει σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο σε σχέση με τα Προγράμματα των κομμάτων, δεν έγινε την προηγούμενη, είχαμε εγκλωβιστεί στο θέμα της διακυβέρνησης.

Οι πολίτες παίρνουν pass, παίρνουν επιδοτήσεις και δεν μπορούν να αντιληφθούν, μάλλον εμείς δεν τους το έχουμε κάνει σαφές, ότι αυτές οι επιδοτήσεις στην πραγματικότητα επιδοτούν την αισχροκέρδεια. Θα συμφωνήσω ότι οποιοδήποτε επίδομα ανακουφίζει τον πολίτη προς ώρας, δε βοηθάει όμως τελικά την οικονομία, δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη – τουλάχιστον όχι μια δίκαιη ανάπτυξη – με τέτοια επιδοματική πολιτική.

Όλα αυτά είναι θέμα ενημέρωσης. Προσπαθούμε λοιπόν να ενημερώσουμε τον κόσμο, νομίζω ότι ήδη έχουμε ξεκινήσει καλά, γιατί έχει ξεκινήσει ο διάλογος. Ακόμα και πριν μερικές μέρες, έβγαινε ένα συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει νέους φόρους. Χρειάστηκαν πολλές παρουσίες συντρόφων και συντροφισσών για να αλλάξει αυτό. Σίγουρα έγιναν και από πλευράς μας κάποιες αστοχίες που μας στοίχισαν, γεγονός είναι όμως ότι το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει νέους φόρους.

Εμείς όταν μιλάμε για φορολογία, μιλάμε για τις ενεργειακές εταιρίες και για τη διύλιση, εκεί σωρεύουνται πάρα πολλά δισεκατομμύρια, τα οποία η κυβέρνηση τα δίνει στις  εν λόγω εταιρίες. Τα έχουμε υπολογίσει μέχρι στιγμής σε πάνω από 6 δισ. ευρώ, αλλά αυτό συνεχίζει. Από αυτά τα υπερκέρδη, στην προμήθεια του ρεύματος για παράδειγμα δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ. Το ίδιο και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας φυσικού αερίου, δεν έχει φορολογηθεί ούτε ένα ευρώ».

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου για το λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει το Πρόγραμμά του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), έτσι ώστε να ‘απαντήσει’ στις αιτιάσεις της ΝΔ, ότι αυτό «δε βγαίνει», η κα Πέρκα υπογράμμισε τα εξής: «Ο Πρόεδρός μας έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, είπε συγκεκριμένα να πάμε τα Προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε έναν ανεξάρτητο φορέα – για παράδειγμα στο ΓΛΚ, αν κι εκεί νομίζω ότι θέλει νομοθετική ρύθμιση – και την επομένη να γίνει ένα debate των δύο πολιτικών αρχηγών για να τα αναλύσουμε. Με την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις δεν έχουν κοστολογηθεί, αποδείχθηκε πραγματικά ότι η ΝΔ δεν έχει κοστολογημένο Πρόγραμμα.

Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κοστολογηθεί ήδη από την παρουσίασή του στη  ΔΕΘ και φυσικά επικαιροποιείται συνεχώς. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το οικονομικό μας επιτελείο είναι εκείνο που έβγαλε τη χώρα απ’ τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος και άφησε 37 δισ. ευρώ στα Ταμεία. Τα έφερε λοιπόν έτσι η Ιστορία που φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που μπορεί κυβερνητικά να εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Σε ό,τι αφορά σχόλιο του δημοσιογράφου σχετικά με το αν το να απευθύνεσαι στον πολιτικό σου αντίπαλο με χαρακτηρισμούς, βοηθάει στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον απλό πολίτη, η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας ήταν σαφής: «Να πω κατ’ αρχήν ότι δεν συνηθίζω να χρησιμοποιώ χαρακτηρισμούς. Παρ’ όλα αυτά, κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και τα τελευταία 4 χρόνια, έχουμε ακούσει τόσα στο δημόσιο και πολιτικό λόγο από τα κόμματα, για να μην αναφερθώ στα τόσα άσχημα πράγματα που έχουν δηλώσει κατά καιρούς Υπουργοί της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ένας Υπουργός παρουσιάζει ένα χαρτί ως επίσημο έγγραφο του ΓΛΚ που κοστολογεί το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό τελικά δεν ισχύει, εμπεριέχει την έννοια της απάτης. Δηλαδή αν εγώ σας πω ότι αυτό το χαρτί που σηκώνω είναι από το ΓΛΚ, που σημαίνει ότι  έχει πρωτόκολλα, σφραγίδες, υπογραφές και στην πραγματικότητα είναι μια εκτύπωση από τον υπολογιστή μου, σας κοροϊδεύω. Εδώ πρόκειται περί απάτης, δε γίνεται να επικαλείσαι το ΓΛΚ κι αυτό να μην έχει μια υπογραφή.

Η κα Πέρκα έκλεισε την τοποθέτησή της, δίνοντας κάποια γενικότερα στοιχεία για την οικονομία. «Για να δούμε τη μεγάλη εικόνα, επί διακυβέρνησης ΝΔ, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 44 δισ. ευρώ, το ιδιωτικό χρέος κατά 40 δισ., ενώ έχουμε και δεκαπλασιασμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Η ΝΔ κατάφερε δηλαδή να έχουμε και πάλι ‘δίδυμα ελλείμματα’, όπως εκείνα που το 2008 λέγαμε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη και τελικά μας έβαλαν στα μνημόνια.

Αναφέρθηκα ήδη στη μείωση του εισοδήματος, στους πλειστηριασμούς, ενώ και ο εργασιακός τομέας πάει πολύ άσχημα. Δεν προβλέπονται συλλογικές συμβάσεις, ξεπάγωμα τριετιών κτλ, πώς θα κάνει άραγε η ΝΔ αύξηση των μισθών χωρίς αυτά;

Ο πληθωρισμός ξέρετε δεν είναι φυσικό φαινόμενο, είναι αποτελέσμα που προκύπτει με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Είναι η επιλογή του νεοφιλελευθερισμού, η οποία όμως στη χώρα μας γίνεται ακόμα πιο έντονη, από ενδογενείς παράγοντες που έχουν να κάνουν με τη διακυβέρνηση της ΝΔ κι αυτή την επιλεκτική της ‘αγάπη’ προς τους μεγάλους ομίλους».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/jz52sXfHbD4