Η Πέτη Πέρκα στο Ράδιο Λέχοβο: «Στόχος προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, με  προγραμματικές συμφωνίες» (video)

Για τις εκλογές της 21ης Μαϊου

Με αφορμή τη «μαύρη επέτειο» της 21ης Απριλίου, η κα Πέρκα, αφού υπογράμμισε ότι η περίοδος της χούντας δεν πρέπει να ξεχνιέται, γιατί και σήμερα ο φασισμός ξανασηκώνει κεφάλι στην Ευρώπη, τόνισε τη σημασία του να ψηφίσουν οι πολίτες στις επερχόμενες «πολύ κρίσιμες» εκλογές. «Ο κόσμος να πάει να ψηφίσει, γιατί έχει φανεί ιστορικά ότι η δημοκρατία δεν είναι κάτι κεκτημένο, θέλει συνεχή αγώνα και παρουσία. Μάλιστα, οι εκλογές αυτές βρίσκουν τη δημοκρατία λίγο πληγωμένη, αλλά και την οικονομία και την κοινωνία αρκετά ζορισμένες. Οι πολίτες λοιπόν να διαβάσουν το πρόγραμμα κάθε κόμματος, να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο, γιατί το πρώτο είναι η πολιτική και μετά να διαλέξουν τα πρόσωπα που πιστεύουν ότι θα τους εκπροσωπήσουν καλύτερα.

Όσο για τους Βουλευτές, θεωρώ ότι η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Γι’ αυτό και όλοι εμείς που μας τίμησε ο λαός με την ψήφο του, πρέπει να κάνουμε απολογισμό. Εγώ θα ενημερώσω τους συμπολίτες μου για το τι έκανα αυτά τα χρόνια, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, αφού η τύχη της περιοχής μας εξαρτάται από την κεντρική πολιτική, αλλά και ειδικότερα για το νομό μας. Με την ακρίβεια στην ενέργεια να είναι στην πρώτη γραμμή, έγινε πολλή δουλειά, από τη θέση μου ως Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Κυρίως όμως ως Βουλευτής Φλώρινας, εκπροσωπώ έναν νομό με πολλά προβλήματα και αδικίες συσσσωρευμένες και φυσικά με την απολιγνιτοποίηση στο επίκεντρο. Οι δημόσιες παρεμβάσεις για τα παραπάνω είναι μια δέσμευση για την επόμενη μέρα, για να παλέψουμε ως επόμενη κυβέρνηση να λυθούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα.

Κανείς λοιπόν δεν έχει λευκή επιταγή. Σήκωσες τα θέματα του τόπου; Έχεις πρόταση; Mίλησες με τους πολίτες; Αν φτάσουμε στο σημείο οι πολίτες να έχουν απαιτήσεις από τους εκπροσώπους τους, όλα θα πάνε καλύτερα».

Σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και αν είναι ‘ψηφοδέλτιο νίκης’, η υποψήφια Βουλευτής σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο δυνατό, που απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες και τις τάξεις. «Και προφανώς είναι ‘ψηφοδέλτιο νίκης’, έχω την αίσθηση και από τις περιοδείες που κάνουμε ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Έχουμε ξεπεράσει πια το παραδοσιακό ‘αριστερός’ ή ‘δεξιός’, η πολιτική τοποθέτηση δεν είναι είναι θέμα dna, δηλαδή γεννήθηκα δεξιός ή αριστερός, αλλά μεταλλάσσεται και επανατοποθετούμαστε ανάλογα με τις συνθήκες που ζούμε. Γι’ αυτό και ο καθένας πρέπει να δει την τσέπη του, το μέλλον του, τα θέματα της οικονομίας, της παιδείας, του πολιτισμού κτλ. Καλώ λοιπόν τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσές μας να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για μια καλύτερη μέρα για την περιοχή μας, γιατί η Πολιτεία μας οφείλει, αλλά κι εμείς πρέπει να διεκδικούμε.

Δικός μας στόχος, αλλά πλέον και πολύ βάσιμη ελπίδα, είναι να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Η απλή αναλογική είναι το πιο δίκαιο, το πιο δημοκρατικό σύστημα, εμείς την ψηφίσαμε και την πιστεύουμε. Μην ξεχνάμε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας έριξαν στα βράχια. Άλλωστε, 22 από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Νομίζω ότι είμαστε κι εμείς πλέον σ’ αυτή την κατεύθυνση για να συνεργαστούν τα κόμματα με συμφωνίες προγραμματικές, όχι ευκαιριακές, για να αλλάξει σελίδα ο τόπος. Να μην μπούμε στην ταλαιπωρία των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να αποκτήσει αυτοδυναμία, η οποία μπορεί να μην έρθει και ποτέ».

 

Για το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση

Η Βουλευτής Φλώρινας περιέγραψε τον «καθόλου δίκαιο, ούτε ευρωπαϊκό τρόπο» που γίνεται η πράσινη μετάβαση από την κυβέρνηση, που μοιράζει ευρωπαϊκά κονδύλια – δηλαδή δημόσιο χρήμα – σε 2-3 επενδυτές, οι οποίοι κατασκευάζουν τεράστια φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα, δίνοντας πολύ λίγες θέσεις εργασίας. «Εγώ διεκδικώ για την περιοχή μας καινοτόμες δράσεις, γιατί με την ολιγοκλαδική οικονομία μας, με την πρωτοφανή σύνδεση με το λιγνίτη, δώσαμε φως σε όλη τη χώρα, τα νησιά μας έχουν τουρισμό, αλλά τα χωριά μας εδώ έχουν καταρρεύσει.

Γι’ αυτό και το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιλαμβάνει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη μετάβαση. Ξεκινώντας από τους πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου θα ανακατευθυνθούν σε πιο παραγωγικούς τομείς. Επίσης, για να κάνεις μετάβαση, πρώτα τακτοποιείς το χώρο – ακόμα περιμένουμε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Ενώ και οι αποκαταστάσεις των εδαφών είναι κρίσιμο ζήτημα, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει και που τελικά η ΔΕΗ, αντί για το 1/3, κρατάει πάνω από τα μισά εδάφη. Τα υπόλοιπα εδάφη πρέπει να αποδοθούν στην κοινωνία και κυρίως στον πρωτογενή τομέα, γιατί έχουμε και το θέμα της ερημοποίησης.

Και φυσικά, το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, με συλλόγους, με την τοπική αυτοδιοίκηση όλων των επιπέδων, με τους νέους κτλ. Στο Πρόγραμμά μας λέμε ότι το 50% των έργων ΑΠΕ θα πρέπει να γίνονται από Ενεργειακές Κοινότητες και τοπικές μικρές επιχειρήσεις. Τέλος, να μην ξεχνάμε τα αγροτοφωτοβολταϊκά, που είναι πολύ ωραία παραδείγματα, για την πρωτογενή παραγωγή.

Για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα υπόλοιπα ζητήματα της Δυτικής Μακεδονίας

Η κα Πέρκα αναφέρθηκε στο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την προσωπική της «αγωνία», να μη χαθεί άλλος χρόνος για τη Δυτική Μακεδονία. «Αρχικά, πρέπει να ολοκληρωθούν κάποια οφειλόμενα έργα υποδομής, όπως ο κάθετος άξονας στη Φλώρινα και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, τις οποίες είχα προχωρήσει ως Γενική Γραμματέας Μεταφορών και η ΝΔ έχει παγώσει. Αρδευτικά έργα πρέπει επίσης να γίνουν άμεσα, ενώ δεν μπορώ να μην αναφέρω την τηλεθέρμανση, όπου η κυβέρνηση, την εποχή που όλη η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις, έκανε την τραγική επιλογή να αχρηστεύσει επενδεδυμένο κεφάλαιο για να έρθει το φυσικό αέριο στα σπίτια. Το είχα πει εγκαίρως, δυστυχώς δικαιώθηκα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως θα επανεξεταστεί το έργο, όπως και η ενίσχυση της μονάδας βιομάζας στο Αμύνταιο.

Στόχος είναι ακόμα να δοθεί χρηματοδότηση για σύνδεση κατά προτεραιότητα φωτοβολταϊκών στέγης, μικρών έργων ΑΠΕ από ΕΚΟΙΝ που είναι και κοινωφελείς. Γιατί συμβαίνει το εξής τραγικό, οι δήμοι Πρεσπών και Φλώρινας έχουν κάνει μια ΕΚΟΙΝ και δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Και βεβαίως, έχουμε δεσμευτεί ότι θα διεκδικήσουμε ένα ξεχωριστό Εξοικονομώ/Αυτονομώ για τις λιγνιτικές περιοχές, με ‘γενναία’ χρηματοδότηση και προτεραιότητα στη σύνδεση».

 

Για την ακρίβεια στο ρεύμα

Η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφέρθηκε στα 2.2 δισ. ευρώ υπερκέρδη που υπολόγισε ο Τομέας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ για το διάστημα Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, τα οποία κατά την κυβέρνηση ανέρχονται μόλις σε 415 εκ. ευρώ, ενώ δε δόθηκε το πόρισμα της ΡΑΕ, με την επίκληση του «εμπορικού απορρήτου». Από αυτά και παρά τις υποσχέσεις για 90% φορολόγησή τους, μέχρι σήμερα δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ.

«Ο Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) υπογραμμίζει ότι, παρά τις επιδοτήσεις-μαμούθ, η Ελλάδα είναι πρώτη στην ενεργειακή ακρίβεια, σε σχέση με την αγοραστική της δύναμη. Η ακρίβεια αυτή μεταφέρθηκε κατευθείαν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στα σούπερ μάρκετ κτλ. Η κυβέρνηση επιδοτεί την αισχροκέρδεια, αφού οι πολίτες πληρώνουν δύο φορές, ως καταναλωτές και ως φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα 4 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ. Υπερκέρδη πάνω από 6 δισ. υπάρχουν και στα καύσιμα, ενώ επί ΝΔ υπερκέρδη έχουν και οι τράπεζες. Αποτέλεσμα, δεν αντέχουν άλλο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ούτε και το μέσο νοικοκυριό.

Και γι’ αυτό δεν μπορούμε να ακούμε θριαμβολογίες, για το πόσο καλά πήγε η οικονομία. Που κι εκεί, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιγράφει η κυβέρνηση. Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 50 δισ., ενώ συγχρόνως έχει αυξηθεί και το ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών. Έχουμε δηλαδή τα δίδυμα ελλείμματα που μας έφεραν στην προηγούμενη οικονομική κρίση».

 

Για την υπόθεση Γεωργούλη

«Η υπόθεση αυτή μας σόκαρε και μας πλήγωσε όλους, τελικά κανείς δεν είναι υπεράνω υποψίας. Θέλω να τονίσω όμως ότι η συμπεριφορά της Ευρωομάδας και του κόμματος ήταν άψογη, μέσα σε ένα τέταρτο ο κ. Γεωργούλης διεγράφη, τώρα το λόγο έχει η δικαιοσύνη. Δεν προσπερνώ το τεκμήριο αθωότητας, αλλά εμείς είμαστε πάντα με το θύμα και όχι με το θύτη, είναι θέμα αρχής.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με την υπόθεση Λιγνάδη, για την οποία η ΝΔ μας χρεώνει τη στάση μας, να σημειώσω ότι το πρόβλημα ήταν η προσπάθεια συγκάλυψης που έγινε από την κυβέρνηση, όπως και στις υποκλοπές. Δεν υποστηρίξαμε ποτέ ότι ένα κόμμα χαρακτηρίζεται από έναν άνθρωπο, αλλά όταν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, η συγκάλυψη έρχεται ως δεύτερο έγκλημα».

 

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/TiaRVsVf8Us

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλό θα ήταν κυρία Πέρκα όταν συναντάτε υποψηφίους άλλων κομμάτων, να τους χαιρετάτε! Αυτό τουλάχιστον επιτάσει ο πολιτικός πολιτισμός…

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.