Η Πέτη Πέρκα στο ACTION24: «Ο εθνικιστικός, διχαστικός και ομοφοβικός  λόγος τροφοδοτεί τα ακροδεξιά μορφώματα» (video)

Η εκ νέου εκλεγείσα Βουλευτής Φλώρινας, ξεκίνησε την τοποθέτησή της, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. «Η αλήθεια είναι ότι το χθεσινό αποτέλεσμα ακολούθησε εκείνο των προηγούμενων εκλογών, το οποίο ήταν σοκαριστικό – το διάστημα μεταξύ των δύο εκλογών ήταν πολύ μικρό για να κάνουμε τις σχετικές αναλύσεις και να μπορέσουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα κακό αποτέλεσμα, όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η άνοδος της ΝΔ ακολούθησε την ίδια πορεία με τις πρώτες εκλογές.

Ωστόσο, αυτό που είναι τραγικό και πρέπει να σημειωθεί είναι το καινούριο στοιχείο που έχουμε στη Βουλή, την είσοδο ακροδεξιών κομμάτων και μάλιστα ενός που δημιουργήθηκε προφάτως, με στήριξη του καταδικασμένου Κασιδιάρη. Αναφέρομαι στους ‘Σπαρτιάτες’, ένα κόμμα που σχεδόν δεν ξέρουμε ποιοι το απαρτίζουν, ποιος είναι ο αρχηγός του – δεν τον βλέπουμε πουθενά – και που προφανώς δημιουργεί μια νέα κατάσταση.

Σε σχέση με αυτό, φάνηκε πως όλες οι τροπολογίες που κατέθεσε η ΝΔ – και μας κατηγορούσε πως δε συμμετέχουμε – δεν ήταν αρκετές και δεν ήταν και σωστές. Εμείς από πλευράς μας καταθέσαμε τότε τη δική μας πρόταση, η οποία εκτιμούμε ότι θα είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, θα συμπεριλάμβανε δηλαδή και μεγαλύτερο φάσμα αποκλεισμού, πχ όποιον έχει φασιστικό, ομοφοβικό λόγο κτλ, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή.

Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα είχε ξεκινήσει νωρίτερα, όταν ο Κασιδιάρης μέσα από τη φυλακή έκανε πολιτικό κόμμα, έκανε κίνημα ανενόχλητος. Η όποια θεσμική παρέμβαση ήρθε τελευταία στιγμή, λίγο πριν τις εκλογές και έγινε και λάθος. Το θέμα θα έπρεπε να το είχε αντιμετωπίσει η ΝΔ πολύ νωρίτερα.

Γενικά θα έλεγα ότι έχουμε μια μετατόπιση του Κοινοβουλίου προς τα δεξιά και ακροδεξιά, με πολύ μικρό ποσοστό των προοδευτικών παρατάξεων. Ειδικά το δεύτερο μας προβληματίζει πολύ, αυτή δηλαδή η υποχώρηση της κεντροαριστεράς στο Κοινοβούλιο. Νομίζω ότι είναι ένα σημείο που πρέπει να αναλυθεί πολύ προσεκτικά και, ακούγοντας και την εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση, δε θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιχαίρει για λίγες μονάδες ανόδου, αφού το σύνολο δείχνει ξεκάθαρα αυτή την υποχώρηση.

Εμείς ούτως ή άλλως λέγαμε ότι, όπως φάνηκε τα 4 τελευταία χρόνια, η ΝΔ δεν εκπροσωπούσε πια το κέντρο, δεν ήταν ένα κόμμα νεοφιλελεύθερο, όπως θέλει να φαίνεται. Είχε κάποιες ιδεοληπτικές εμμονές σε όλα τα θέματα, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δικαιώματα, οι οποίες περισσότερο ταίριαζαν με την ακροδεξιά, παλιά ΕΡΕ και τέτοιου τύπου πολιτικές.

Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα φαινόμενο που θα έπρεπε να απασχολεί όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Εδώ όμως θα ρίξω και μια ευθύνη στο κόμμα της ΝΔ, διότι ‘σήκωσε’ αδικαιολόγητα πολύ ψηλά κάποια ευαίσθητα εθνικά θέματα. Αναφέρομαι στο θέμα της Ροδόπης και στις κατά καιρούς απόψεις σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, απόψεις που δε διαπαιδαγωγούν μια κοινωνία σε μια άλλη κατεύθυνση, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τις αρχές του δικαίου.

Όλο αυτό το δημιούργησε βεβαίως και η ανέχεια, υπάρχουν πολλές αναλύσεις για το πώς ανεβαίνει η ακροδεξιά, ενώ η εν λόγω άνοδος παρατηρείται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι δηλαδή κι ένα φαινόμενο ευρωπαϊκό. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός μίλησε, αυτό έχει συμβεί και πρέπει τώρα να το αντιμετωπίσουμε, γιατί πραγματικά είναι μεγάλο πρόβλημα για τη δημοκρατία μας αυτή η εμφάνιση της ακροδεξιάς μες στο Κοινοβούλιο.

Δεν ξέρω πώς θα λειτουργήσει η νέα Βουλή, θα έχουμε πραγματικά ένα δύσκολο έργο. Με μια τέτοια σύνθεση, δεν ξέρω πόσο θα επικρατήσει η πολιτική, πόσο θα μπορέσουμε να αναλύσουμε και να περάσουμε προτάσεις για το καλό της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το «τι πήγε λάθος» στον ΣΥΡΙΖΑ για να μειωθεί τόσο το ποσοστό του, η κα Πέρκα σημείωσε τα εξής: «Καταλαβαίνετε ότι η τηλεόραση δεν είναι ο τόπος για να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Σε κάθε περίπτωση, θα πω ότι είναι προφανές πως δεν επικοινωνήσαμε στον κόσμο το Πρόγραμμά μας και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Βεβαίως, σ’ αυτό δε βοήθησαν και τα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας. Δε φταίει ο κόσμος που δεν ενημερώθηκε, φταίμε εμείς που δεν τον προσεγγίσαμε, φταίει όμως και όλο το τηλεοπτικό σύστημα, που δεν οδήγησε τη συζήτηση στα Προγράμματα και τις θέσεις των κομμάτων».

Στην αντίδραση του δημοσιογράφου σε ό,τι αφορά το παραπάνω, ο οποίος υποστήριξε ότι δόθηκε η ευκαιρία στα κόμματα να μιλήσουν στα ΜΜΕ προγραμματικά, η Βουλευτής Φλώρινας απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι μεν ξεκινούσαμε να μιλάμε για το Πρόγραμμά μας, πριν ολοκληρώσουμε όμως, υπήρχε πάντα, στην καλύτερη περίπτωση, η ερώτηση από τους δημοσιογράφους για το πού θα βρούμε τα λεφτά, ενώ στην πιο συνήθη περίπτωση υπήρχε το σχόλιο ότι το Πρόγραμμά μας δεν είναι κοστολογημένο.

Βλέπαμε τον κ. Σκέρτσο με ένα ψεύτικο, πλαστό χαρτί, να μιλάει για δήθεν κοστολόγηση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έπειτα τον κ. Βορίδη να τον ‘αδειάζει’, αυτά γίνονταν. Στο τέλος φυσικά αποδείχθηκε ότι ήταν η ΝΔ αυτή που δεν είχε κοστολογημένο Πρόγραμμα, με βάση ό,τι κατέθεσε στο Σύμφωνο Σταθερότητας, απ’ όπου προκύπτει ότι δεν έχει κοστολογηθεί καμία προεκλογική δέσμευση.

Κάτι άλλο που δεν πήγε καλά είναι ότι οι πρώτες εκλογές έφυγαν με το θέμα της διακυβέρνησης, στρατηγικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κάναμε ‘άνοιγμα’ στα προοδευτικά κόμματα και προτείναμε κυβέρνηση συνεργασίας κι εκείνοι όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν, αλλά μας ‘έσκαβαν το λάκκο’, το ΠΑΣΟΚ βρήκε μια χαραμάδα για να αυξήσει λίγο το ποσοστό του».

Σε σχόλια του εκπροσώπου της ΝΔ στη συζήτηση, για το πώς μετακινούνται οι υποψήφιοι και ότι ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε στην άνοδο της ακροδεξιάς, τροφοδοτώντας κόμματα τέτοιου τύπου, η κα Πέρκα απάντησε δηκτικά: «Είναι πολύ απλοϊκή η εκτίμηση του κ. Φωτήλα. Προφανώς κάποιοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν ΝΔ, προφανώς κάποιοι ψηφοφόροι της ΝΔ πήγαν πιο δεξιά, ανέφερα και νωρίτερα το γιατί, όταν δημιουργείς αυτό το ακροδεξιό αφήγημα, το θρέφεις, με έναν εθνικιστικό λόγο, με έναν λόγο ομοφοβικό.

Θα γίνουν αναλύσεις και θα μάθουμε πώς έγινε η μετακίνηση, σε κάθε περίπτωση όμως, η αριστερά ιστορικά έχει μέτωπο με την ακροδεξιά. Ερχόμαστε από μακριά και θα πάμε μακριά, ό,τι και να πείτε κ. Φωτήλα εσείς και η ΝΔ, εμείς ήμασταν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εμείς έχουμε λιώσει τα παπούτσια μας στις πορείες, εμείς έχουμε φάει ξύλο από τους φασίστες, όχι εσείς.

Εσείς αντιθέτως τροφοδοτήσατε την άνοδο των κομμάτων αυτών. Τροφοδοτώ σημαίνει επεμβαίνω στην κοινωνία με τον διχαστικό, εθνικιστικό, ομοφοβικό μου λόγο. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τις περικεφαλαίες, πρόσφατα με το θέμα της Ροδόπης, με όλα αυτά που ‘ξύνουν’ τέτοια συναισθήματα και θυμικά. Είδαμε την κα Μπακογιάννη να απειλεί, δεν το έκανε εκείνη την ώρα για να δημιουργηθούν αυτά τα ακροδεξικά μορφώματα, ως αποτέλεσμα του λόγου αυτού όμως τελικά δημιουργούνται.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερώτημα του δημοσιογράφου για το αν πρέπει να προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη δεδομένη σύνθεση της Βουλής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να προχωρήσει για παράδειγμα σε πρόταση μομφής, ούτε σε εξεταστική, αν δεν υπάρχει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και ενδεχομένως κάποιο ακροδεξιό κόμμα. «Φυσικά και μας προβληματίζει αυτό», υπογράμμισε η Βουλευτής Φλώρινας. Είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά όταν χάνεις κάποια όπλα, αυτό είναι μια δυσάρεστη κατάσταση. Θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε κάποιας μορφής συνεννόηση, κυρίως στα μείζονα θέματα, με τα κόμματα όμως του προοδευτικού χώρου. Αυτό το θέμα θα κριθεί στην πράξη».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/TnpZGWwpaqo