Η Πέτη Πέρκα στο Attica TV: «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές κι εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές» (video)

Η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας τοποθετήθηκε αρχικά για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας, με αφορμή τα πρόσφατα τραγικά περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη, όπου η καθυστέρηση ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στοίχισε τη ζωή σε δύο συνανθρώπους μας. «Αρχικά θα ήθελα να σχολιάσω ότι κατά την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, αντί να επικεντρωθούμε στο τι έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία 4 χρόνια, είχαμε την αντιπολίτευση να ‘απολογείται’ για την προηγούμενη θητεία. Σα να ξέχασαν όλοι πως κάποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα, την ‘έριξαν στα βράχια’ και μας έβαλαν στα μνημόνια.

Έτσι και στο θέμα της Υγείας, ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι θα κάνει όσα δεν έκανε εδώ και 4 χρόνια, η αλήθεια είναι όμως ότι σχετικά κονδύλια δεν έχουμε δει ούτε στους προϋπολογισμούς, ούτε στο κοστολογημένο τάχα Πρόγραμμα της ΝΔ, ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης – κι έχουμε κάνει και κριτική εδώ και καιρό γι’ αυτό. Όταν μάλιστα εμείς στο Πρόγραμμά μας τονίσαμε ότι τόσο στο θέμα της Υγείας όσο και της Παιδείας πρέπει να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή το 7% των δαπανών, η ΝΔ μιλούσε για «σπατάλες».

Η υγεία όμως δεν είναι σπατάλη, τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Με την ευκαιρία, θυμήθηκα ένα παλιότερο σύνθημα της νεολαίας Συνασπισμού που έλεγε ότι «αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές κι εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Και μιλώντας για ανθρώπινες ζωές, ο κυνισμός με τον οποίο ένας υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ κάνει αυτή την απάνθρωπη δήλωση για διαλογή καρκινοπαθών, με στόχο τη μείωση του κόστους, είναι χαρακτηριστικό αυτής της παράταξης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν κακό άνθρωπο, αλλά με έναν άνθρωπο που έχει μια τέτοια ιδεοληψία και εμμονή, όπως οι περισσότεροι στη ΝΔ. Μην ξεχνάμε ότι και στην περίοδο του κορωνοϊού, κάποιοι έλεγαν ότι δεν μπορούμε να έχουμε ΕΣΥ πολυτελείας και ότι οι επιπλέον ΜΕΘ θα είναι «πεταμένα λεφτά» όταν η πανδημία τελειώσει. Με τέτοιες αντιλήψεις, δεν υπήρχε ούτε μια καινούρια ΜΕΘ πριν την πανδημία κι όταν αυτή έληξε – που στην πραγματικότητα η ΝΔ κάποια στιγμή κήρυξε τη λήξη της – η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο που καταργούσε την αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ.

Είναι σαφές ότι από πλευράς ΝΔ υπάρχει μια ‘εμμονή’ ιδιωτικοποίησης των πάντων, παρά το γεγονός ότι έχει πλέον αποδειχθεί παγκοσμίως ότι αυτό έχει αποτύχει και ως πολιτικό δόγμα και ως οικονομική θεωρία. Η Ελλάδα είναι μέλος μιας ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτό το υποαναπτυξιακό μοντέλο να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, πραγματικά δεν ταιριάζει στη χώρα μας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νερό, όπου έγινε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση, με τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής.

Επανέρχομαι όμως στην υγεία και καλώ όλους τους συμπολίτες μας ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, να το ξανασκεφτούν, διότι τα γεγονότα που έγιναν είναι πολύ θλιβερά και δεν αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή και πολιτισμένη χώρα».

Σε ό,τι αφορά σχόλιο του δημοσιογράφου ότι «και επί ΣΥΡΙΖΑ αργούσε το ασθενοφόρο», η κα Πέρκα σημείωσε: «Αφού επιμένετε να κάνετε συγκρίσεις, θα πρέπει να δούμε τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 – μια τραγική κατάσταση στην υγεία – και τι κατάφερε. Καταφέραμε λοιπόν, εν μέσω δημοσιονομικών περιορισμών, να έχουν πρόσβαση στην υγεία 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι. Είχαν δρομολογηθεί επίσης 19.500 προσλήψεις, ενώ ενισχύσαμε το ΕΚΑΒ, τόσο σε στόλο, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό. Η ανθρωπιστική κρίση στο θέμα της υγείας, αλλά και γενικότερα, ήταν βασική μας μέριμνα.

Και όλα αυτά σε ασφυκτικές συνθήκες, που δεν είχαν καμία σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, όπου ενώ είχε επεκτατικούς προϋπολογισμούς, στον περσινό προβλέπονταν 800 εκατομμύρια λιγότερα για την υγεία, στον δε προηγούμενο υπήρχε η παραδοχή ότι η πανδημία τελειώνει, η οποία προφανώς και τότε δεν τελείωσε. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε και τόσο υψηλή υπερβάλλουσα θνησιμότητα, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Και μετά απ’ όλα αυτά, έχουμε και την επίσης τραγική δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, ο οποίος όταν του απευθύνθηκε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι «ο κόσμος ψήφισε». Ο κόσμος δηλαδή ψήφισε τη ΝΔ για να μην έχουμε ασθενοφόρα; Προφανώς και δεν ολοκλήρωσε τη φράση του, το νόημα όμως είναι ότι η ΝΔ επιθυμεί να είναι μια κυβέρνηση με μεγάλη αυτοδυναμία που θα κάνει ό,τι θέλει κι αν κάποιος της πει ότι κάτι δεν πάει καλά, η απάντηση θα είναι ότι ο λαός ψήφισε».

Σε σχέση με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ ή αλλιώς νέες εκλογές τον Αύγουστο, η κα Πέρκα υπογράμμισε τα εξής: «Εμείς θεωρούμε ότι αυτό ακούγεται περισσότερο ως εκβιασμός και απειλή της ψήφου του λαού. Ακούμε μάλιστα από διάφορα στελέχη της ΝΔ ότι οι 151 Βουλευτές δεν τους φτάνουν, θέλουν πολύ ισχυρή αυτοδυναμία, μιλάνε για 160, ακόμα και 180 Βουλευτές, για να μπορούν να κάνουν και συνταγματική αναθεώρηση, όπως είπε και ο κ. Γεωργιάδης. Ακούγονται πολλά και έγιναν και πολλά κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, τα οποία πραγματικά δεν περιποιούν τιμή στο κόμμα της ΝΔ.

Και σε ό,τι αφορά τη σύνδεση με την απλή αναλογική, πράγματι ήταν ίσως μια ατυχής συγκυρία, ίσως δεν υπάρχει ακόμα η κουλτούρα στα κόμματα, ενώ κι εμείς παγιδευτήκαμε κι αυτό είναι κι ένα αίτιο της κακής απόδοσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα ‘χειροκροτήσουμε’ τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Υπενθυμίζω, με αυτοδύναμες κυβερνήσεις η χώρα έπεσε στα βράχια, είχαμε διαφθορά και φυλακισμένους πολιτικούς, είχαμε το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, την καταστροφή του 25% του ΑΕΠ, είχαμε φοροδιαφυγή και τη στρεβλή ανάπτυξη μιας πλούσιας χώρας, στην οποία έπεσαν πάρα πολλά ευρωπαϊκά χρήματα κι όμως έγινε τελικά το πειραματόζωο στην οικονομική κρίση. Όλα αυτά έγιναν με αυτοδύναμες κυβερνήσεις, μέχρι τότε δεν υπήρχαν κυβερνήσεις συνεργασίας.

Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει την απλή αναλογική, σε περίπτωση που είναι στην κυβέρνηση, η απάντηση είναι ότι αυτή τη στιγμή τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Η προσωπική μου γνώμη είναι όμως ότι κάποτε στο μέλλον εύχομαι η χώρα μας να γίνει κανονική ευρωπαική χώρα και να ακολουθήσει το παράδειγμα των 22 από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. Τι πιο δημοκρατικό έχουν οι χώρες αυτές, πέρα από την εκλογή; Ότι εκφράζουν μεγαλύτερα και μικρότερα κομμάτια του λαού και υποχρεούνται να κάνουν ένα βήμα πίσω κι ένα βήμα μπρος και να συμφωνήσουν για το καλό του τόπου – όχι βεβαίως πάντα τόσο πετυχημένα, λειτουργεί όμως μια δημοκρατία».

Σε ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με δηλώσεις υποψηφίων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περί ‘τουρκικής μειονότητας’, η υποψήφια Βουλευτής Φλώρινας ήταν σαφής: «Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη, μάλιστα αποτελεί και κοινό τόπο όλων των κομμάτων. Δεν υπάρχει ‘τουρκική μειονότητα’, μιλάμε για ‘μουσουλμανική μειονότητα’, μιλάμε για Έλληνες πολίτες.

Πρώτη φορά γίνεται αυτή η στοχοποίηση από τη ΝΔ εκλεγμένων Βουλευτών, με την οποία ουσιαστικά στοχοποιείται η ψήφος των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης. Να θυμίσω ότι και ο κ. Μέτιος, Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, εκλεγμένος με τη ΝΔ, παρέθεσε ιφτάρ στον Τούρκο πρόξενο λίγο πριν τις περιφερειακές εκλογές και η υποψήφια της ΝΔ στη Ροδόπη, η κα Σεβήλ, έβγαινε φωτογραφίες με τον ψευδομουφτή και τον πρόξενο.

Όσο για τις σχετικές δηλώσεις υποψήφιων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στον μεν κ. Ζεϊμπέκ έγινε σοβαρή επίπληξη και έκτοτε δεν αναφέρθηκε ξανά, ο δε κ. Φερχάτ δε μίλησε ποτέ για ‘τουρκική μειονότητα’, αλλά για ‘μουσουλμανική’ – έχει αποδειχθεί ότι το κανάλι, στο οποίο έδωσε συνέντευξη, μετέφρασε λάθος τον όρο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια. Δεν μπορούμε να ‘παίζουμε’ με τους Έλληνες μουσουλμάνους της Ξάνθης, επειδή η ΝΔ ‘πειράχτηκε’ που ένα σημείο στο χάρτι είναι ‘ρόζ’. Ας μην ανοίγει τέτοια θέματα η ΝΔ, όταν γνωρίζουμε καλά ότι έχει κάνει παλιότερα ‘εγκλήματα’ σε ό,τι αφορά την ευαίσθητη αυτή περιοχή».

Δείτε εδώ το video: https://www.youtube.com/watch?v=sA8DclZmGXg